
Ogórki rosną już w ogródkach aż miło. Nawet jeżeli nie posiadacie własnej działki, to nic straconego - jesteśmy w końcu w środku sezonu, więc ceny ogórków w warzywniakach spadły i są całkiem znośne. Warto więc kupić co najmniej kilka kilogramów tych warzyw i zrobić z nich przetwory na zimę. Kiszone będą w sam raz na zupę, a konserwowe do sałatek i imprezowych przekąsek.
Pomysł na ogórki w occie inaczej
Jeżeli lubicie ogórki w occie, ale już znudziły się wam te z tradycyjnego przepisu, polecamy wam poniższą recepturę na ogórki po indyjsku. Brzmi tajemniczo, ale nie ma się czego obawiać - wszystkie potrzebne składniki kupicie w każdym sklepie.
Ogórki mają przyjemny smak i cudnie pachną przyprawami. Zimą będą wspaniałą bazą do sałatek, a nawet można je dodać do mięsnego gulaszu. Nie musicie nawet wybierać ogórków tej samej wielkości, ponieważ w tym przepisie należy pokroić je w plasterki przed włożeniem do słoików. Zapiszcie go sobie i bierzcie się za przygotowania.
Przepis na ogórki po indyjsku
Składniki:
-
2 kg ogórków
-
Opcjonalnie dodatki: cebula i papryka
-
pół litra wody
-
1,5 szklanki octu
-
1 szklanka cukru
-
4 łyżki soli
-
2 łyżki musztardy sarepskiej
-
2 łyżki miodu
-
1 łyżeczka gorczycy
-
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
-
pół łyżeczki kurkumy
-
pół łyżeczki curry
Przygotowanie:
-
Umyjcie ogórki, ale nie obierajcie ich ze skórek - nie będzie to konieczne. Pokrójcie na cienkie plastry.
-
Pokrojone ogórki przełóżcie do garnka.
-
Do drugiego garnka wlejcie wodę, ocet i dodajcie miód, cukier, sól, pieprz, musztardę, gorczycę oraz kurkumę i curry. Mieszajcie, aż sól i cukier się rozpuszczą.
-
Podgrzejcie zalewę i doprowadźcie do wrzenia.
-
Gdy już będzie gorąca, wlejcie ją do garnka z ogórkami i odstawcie na kilka godzin.
-
Po tym czasie przełóżcie ogórki do słoików wraz z zalewą. Mocno zakręćcie i pasteryzujcie je w garnku jeszcze przez kilka minut od momentu, aż woda się zagotuje. Nie zapomnijcie o ściereczce na dnie.
-
Po pasteryzacji wyjmijcie ogórki i postawcie na blacie. Gdy już ostygną, przełóżcie je w chłodne miejsce, np. do piwnicy albo spiżarni.