Zapomnijcie o nudnych korniszonach. Wystarczy szczypta do zalewy, a będzie rewelka
Getty Images
Newsy

Zapomnijcie o nudnych korniszonach. Wystarczy szczypta do zalewy do ogórków, a będzie rewelka

Lubicie wyraziste smaki? Jeżeli tak, to ten przepis na ogórki w zalewie będzie dla was w sam raz. Należy dodać do nich kilka przypraw, dzięki którym korniszony nabierają ciekawego, bardzo charakternego smaku. Do sałatki będą w sam raz.

Ogórki rosną już w ogródkach aż miło. Nawet jeżeli nie posiadacie własnej działki, to nic straconego - jesteśmy w końcu w środku sezonu, więc ceny ogórków w warzywniakach spadły i są całkiem znośne. Warto więc kupić co najmniej kilka kilogramów tych warzyw i zrobić z nich przetwory na zimę. Kiszone będą w sam raz na zupę, a konserwowe do sałatek i imprezowych przekąsek. 

Pomysł na ogórki w occie inaczej 

Jeżeli lubicie ogórki w occie, ale już znudziły się wam te z tradycyjnego przepisu, polecamy wam poniższą recepturę na ogórki po indyjsku. Brzmi tajemniczo, ale nie ma się czego obawiać - wszystkie potrzebne składniki kupicie w każdym sklepie.

Ogórki mają przyjemny smak i cudnie pachną przyprawami. Zimą będą wspaniałą bazą do sałatek, a nawet można je dodać do mięsnego gulaszu. Nie musicie nawet wybierać ogórków tej samej wielkości, ponieważ w tym przepisie należy pokroić je w plasterki przed włożeniem do słoików. Zapiszcie go sobie i bierzcie się za przygotowania. 

Zobacz także
Włóżcie to do słoików z ogórkami jeszcze przed wlaniem zalewy. Lepsze niż kwaśne korniszony

Włóżcie to do słoików z ogórkami jeszcze przed wlaniem zalewy. Lepsze niż kwaśne korniszony

Babcia podsypywała tym ogórki i nigdy jej nie mizerniały. Wystarczy garść tego, co macie w kuchni

Babcia podsypywała tym ogórki i nigdy jej nie mizerniały. Wystarczy garść tego, co macie w kuchni

Przepis na ogórki po indyjsku

Składniki:

  • 2 kg ogórków

  • Opcjonalnie dodatki: cebula i papryka

  • pół litra wody

  • 1,5 szklanki octu

  • 1 szklanka cukru

  • 4 łyżki soli

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka gorczycy

  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

  • pół łyżeczki kurkumy

  • pół łyżeczki curry

Przygotowanie:

  1. Umyjcie ogórki, ale nie obierajcie ich ze skórek - nie będzie to konieczne. Pokrójcie na cienkie plastry.

  2. Pokrojone ogórki przełóżcie do garnka. 

  3. Do drugiego garnka wlejcie wodę, ocet i dodajcie miód, cukier, sól, pieprz, musztardę, gorczycę oraz kurkumę i curry. Mieszajcie, aż sól i cukier się rozpuszczą. 

  4. Podgrzejcie zalewę i doprowadźcie do wrzenia.

  5. Gdy już będzie gorąca, wlejcie ją do garnka z ogórkami i odstawcie na kilka godzin. 

  6. Po tym czasie przełóżcie ogórki do słoików wraz z zalewą. Mocno zakręćcie i pasteryzujcie je w garnku jeszcze przez kilka minut od momentu, aż woda się zagotuje. Nie zapomnijcie o ściereczce na dnie. 

  7. Po pasteryzacji wyjmijcie ogórki i postawcie na blacie. Gdy już ostygną, przełóżcie je w chłodne miejsce, np. do piwnicy albo spiżarni.