Długo wyrabiacie ciasto drożdżowe, a potem z nieskończoność czekacie, aż wyrośnie, a potem i tak nie wychodzi puszyste? Następnym razem dodajcie ten składnik, a drożdżówka wyjdzie delikatna i napowietrzona jak chmurka. Wystarczy tylko 1  szklanka.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było puszyste?

Nabiał może pójść w odstawkę, gdyż w naszych lodówkach znajdziemy znacznie lepszy dodatek do ciasta drożdżowego. To popularny produkt, który często pakujemy do sklepowych koszyków, jednak zupełnie nie kojarzymy go z wypiekami. Okazuje się, że to nie mleko, kefir czy maślanka, ale 1 szklanka coli sprawi, że ciasto drożdżowe będzie idealnie puszyste i wilgotne. Choć może się to wydawać dziwnym połączeniem, to cola genialnie dopełnia drożdżową masę. Bąbelki z tego gazowanego napoju świetnie napowietrzają ciasto i nadają mu lekkości, ale to nie wszystko. Ten składnik sprawia też, że wypiek nabiera pięknego koloru i lekko karmelowego aromatu oraz posmaku. 

Przepis na puszyste ciasto drożdżowe na coli

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej (najlepiej typu 500)
  • 1 jajko + 1 do posmarowania ciasta
  • 60 ml oleju
  • 1 szklanka coli
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy przez sito. Następnie dodajemy do niej cukier, sól oraz suche drożdże i wszystko mieszamy. 

2. Do suchych składników wlewamy colę oraz olej i wbijamy jajko. Wszystko zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.

Zobacz także:

3. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy przez kilka minut, po czym przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut.

5. Po tym czasie smarujemy wierzch ciasta rozmąconym jajkiem i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.