Zapomnijcie o mleku i maśle. Sekretem puszystego ciasta drożdżowego jest 1 szklanka popularnego napoju
AdobeStock
Newsy

Zapomnijcie o mleku i maśle. Sekretem puszystego ciasta drożdżowego jest 1 szklanka popularnego napoju

Szklanka tego napoju zmienia zwykłą drożdżówkę w deser jak z najlepszej cukierni. Tak puszystego ciasta dawno nie jedliście.

Długo wyrabiacie ciasto drożdżowe, a potem z nieskończoność czekacie, aż wyrośnie, a potem i tak nie wychodzi puszyste? Następnym razem dodajcie ten składnik, a drożdżówka wyjdzie delikatna i napowietrzona jak chmurka. Wystarczy tylko 1  szklanka.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było puszyste?

Nabiał może pójść w odstawkę, gdyż w naszych lodówkach znajdziemy znacznie lepszy dodatek do ciasta drożdżowego. To popularny produkt, który często pakujemy do sklepowych koszyków, jednak zupełnie nie kojarzymy go z wypiekami. Okazuje się, że to nie mleko, kefir czy maślanka, ale 1 szklanka coli sprawi, że ciasto drożdżowe będzie idealnie puszyste i wilgotne. Choć może się to wydawać dziwnym połączeniem, to cola genialnie dopełnia drożdżową masę. Bąbelki z tego gazowanego napoju świetnie napowietrzają ciasto i nadają mu lekkości, ale to nie wszystko. Ten składnik sprawia też, że wypiek nabiera pięknego koloru i lekko karmelowego aromatu oraz posmaku. 

Zobacz także
mięso duszone w coca coli i keczupie przepis

Uduście schabowe w coca-coli i keczupie. Ten nieoczywisty smak zachwyca

Czy to prawda, że cola pomaga na ból brzucha? Ekspert nie pozostawia złudzeń

Czy to prawda, że cola pomaga na ból brzucha? Ekspert nie pozostawia złudzeń

Przepis na puszyste ciasto drożdżowe na coli

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej (najlepiej typu 500)
  • 1 jajko + 1 do posmarowania ciasta
  • 60 ml oleju
  • 1 szklanka coli
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy przez sito. Następnie dodajemy do niej cukier, sól oraz suche drożdże i wszystko mieszamy. 

2. Do suchych składników wlewamy colę oraz olej i wbijamy jajko. Wszystko zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.

3. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy przez kilka minut, po czym przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut.

5. Po tym czasie smarujemy wierzch ciasta rozmąconym jajkiem i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.