Zapomnijcie o mleku i maśle. Sekretem puszystego ciasta drożdżowego jest 1 szklanka popularnego napoju
AdobeStock
Newsy

Zapomnijcie o mleku i maśle. Sekretem puszystego ciasta drożdżowego jest 1 szklanka popularnego napoju

Szklanka tego napoju zmienia zwykłą drożdżówkę w deser jak z najlepszej cukierni. Tak puszystego ciasta dawno nie jedliście.

Długo wyrabiacie ciasto drożdżowe, a potem z nieskończoność czekacie, aż wyrośnie, a potem i tak nie wychodzi puszyste? Następnym razem dodajcie ten składnik, a drożdżówka wyjdzie delikatna i napowietrzona jak chmurka. Wystarczy tylko 1  szklanka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było puszyste?

Nabiał może pójść w odstawkę, gdyż w naszych lodówkach znajdziemy znacznie lepszy dodatek do ciasta drożdżowego. To popularny produkt, który często pakujemy do sklepowych koszyków, jednak zupełnie nie kojarzymy go z wypiekami. Okazuje się, że to nie mleko, kefir czy maślanka, ale 1 szklanka coli sprawi, że ciasto drożdżowe będzie idealnie puszyste i wilgotne. Choć może się to wydawać dziwnym połączeniem, to cola genialnie dopełnia drożdżową masę. Bąbelki z tego gazowanego napoju świetnie napowietrzają ciasto i nadają mu lekkości, ale to nie wszystko. Ten składnik sprawia też, że wypiek nabiera pięknego koloru i lekko karmelowego aromatu oraz posmaku. 

Zobacz także
mięso duszone w coca coli i keczupie przepis

Uduście schabowe w coca-coli i keczupie. Ten nieoczywisty smak zachwyca

Czy to prawda, że cola pomaga na ból brzucha? Ekspert nie pozostawia złudzeń

Czy to prawda, że cola pomaga na ból brzucha? Ekspert nie pozostawia złudzeń

Przepis na puszyste ciasto drożdżowe na coli

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej (najlepiej typu 500)
  • 1 jajko + 1 do posmarowania ciasta
  • 60 ml oleju
  • 1 szklanka coli
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy przez sito. Następnie dodajemy do niej cukier, sól oraz suche drożdże i wszystko mieszamy. 

2. Do suchych składników wlewamy colę oraz olej i wbijamy jajko. Wszystko zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.

3. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy przez kilka minut, po czym przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut.

5. Po tym czasie smarujemy wierzch ciasta rozmąconym jajkiem i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło? To fakt czy mit?
Flickr
Newsy
Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło? To fakt czy mit?
Czy to prawda, że ciasto drożdżowe nie wyrośnie, gdy będzie za głośno? Sprawdźcie.

Na pewno słyszeliście kiedyś o przesądzie, który mówi o tym, że nie powinno się gotować w czasie burzy rosołu, ponieważ ten skwaśnieje. To zwykły mit, ponieważ burza i towarzyszące jej pioruny, tak naprawdę nie mają z tym nic wspólnego. Jedzenie, w tym rosół, psuje się pod wpływem wilgoci i gorąca, ale na pewno nie ma na to wpływu burza. A co z ciastem drożdżowym? Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło? Jednym z popularnych kulinarnych przesądów jest ten dotyczący ciasta drożdżowego. Zgodnie z ludowymi wierzeniami, ciasto drożdżowe potrzebuje ciszy do wyrośnięcia w trakcie pieczenia. To oczywiście nieprawda.  Prawdą jest natomiast to, że drożdżowe ciasto powinno wyrastać w spokoju i nie lubi być gwałtownie poruszane, ponieważ pęcherzyki powietrza pękają wówczas za szybko i takie ciasto opada. Nie ma jednak na nie wpływu żaden dźwięk. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Chcecie zrobić perfekcyjne i puszyste ciasto drożdżowe? Zacznijcie od przygotowania niezbędnych składników. Do przygotowania ciasta drożdżowego, będziecie potrzebować takich składników, jak: mąka pszenna woda drożdże sól cukier masło lub olej jajko mleko A oto 8 zasad idealnego ciasta drożdżowego: Jeżeli chcecie zrobić idealne ciasto drożdżowe, trzymajcie się poniższych zasad: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Woda, z której zrobicie rozczyn, powinna mieć temperaturę około 35°C. Rozczyn nie powinien być zbyt wodnisty - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Najlepsza temperatura do rośnięcia ciasta to ta od 25°C do 35°C. Warto długo wyrabiać ciasto (ok. 15 minut). Im staranniej wyrabiane ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, a co za tym idzie -...

Gotujmy.pl
Newsy
To nieco zapomniane ciasto smakuje wręcz obłędnie. Bożonarodzeniowa strucla zrobi furorę przy świątecznym stole
Makowce, keksy, pierniki i serniki... Pomysłów na świąteczne ciasta jest naprawdę wiele. W tym roku zaskocz swoich gości samodzielnie wykonaną struclą. Jej smak zrobi na nich piorunujące wrażenie!

Strucla (z niem. der Strietzel) — jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma kształt długiego piroga, zwykle uplecionego w warkocz. To kruche i wielowarstwowe ciasto kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią austriacką i było bardzo popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Występuje najczęściej ze słodkim nadzieniem z jabłek lub wiśni. Jego wierzch często jest posypywany cukrem pudrem. Strucla jest naprawdę pyszna i będzie świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser. Smakuje obłędnie zarówno solo, jak i z pyszną świąteczną herbatą. Jak ją przygotować? Czytaj dalej! Potrzebne składniki: pół kilograma mąki 1 drożdże instant odrobina soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego  1 jajko niecała szklanka mleka 10 kropli aromatu cytrynowego 200 g margaryny 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g kandyzowanych ananasów 100 g rozpuszczonego masła 100 g cukru pudru Sposób przygotowania: Na początku należy przesiać 400 g mąki, dodać do niej drożdże instant, sól, cukier wanilinowy, jajko i mleko. Ciasto dobrze zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Margarynę ucieramy z pozostałą mąką i zagniatamy razem z wyrobionym ciastem. Do uzyskanej masy dodajemy skórkę cytrynową i ananasy. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i robimy z niego podłużne strucelki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posujemy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

rogaliki drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Delikatne jak mgiełka rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne. Nie znajdziecie takich w sklepie
Z twarogiem bądź czekoladą, jednak te z marmoladą są na pierwszym miejscu. Mowa oczywiście o delikatnych, przepysznych rogalikach drożdżowych. Tak dobrych jeszcze nie jedliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy. Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać. Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie! Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą Składniki: ½ opakowania drożdży  1 szklanka ciepłego mleka 1 kg mąki 6 łyżek cukru 3 jajka ¾ szklanki oleju białko jaja do smarowania marmolada Przygotowanie: Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie. Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów. Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta....

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek. W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Zapytacie pewnie: a niby dlaczego? Owszem, pieczenie ciasta drożdżowego z dodatkiem białek jest możliwe. Niektóre gospodynie specjalnie je nawet ubijają na pianę, by uzyskać wiadomy efekt. Łatwiej jest jednak z nich zrezygnować i w ten sposób uniknąć tego, że ciasto jest zwarte, sztywne i słabo wyrośnięte. Nic w tym dziwnego - w końcu do najbardziej delikatnych muślinowych babek wielkanocnych cukiernicy dodają nawet całe tuziny żółtek. W ten sposób wypiek otrzymuje nie tylko wspaniałą żółtawą barwę, ale też fantastyczne właściwości. Miękki i puszysty miąższ z drożdżówki na żółtkach nie ma sobie równych. Dla oszczędnych mamy komunikat. Spokojnie, nic się nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej...