schabowe marynowane w piwie przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Zapomnijcie o mleku i cebuli. Zamarynujcie w tym schabowe, a zyskają nieziemski smak i soczystość

Większość z was zapewne marynuje kotlety schabowe w mleku, i bardzo słusznie. Jeśli jednak chcecie nieco zmienić i podkręcić smak mięsa możecie również włożyć je do mieszanki na bazie… piwa.

Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do jego przyrządzenia piwo.

Bez obaw, taką potrawę zje cała wasza rodzina, nawet abstynenci oraz dzieci. W końcu zawarty w piwie alkohol wyparuje pod wpływem wysokiej temperatury, a na mięsie zostanie tylko jego smak. Oczywiście możecie również użyć piwa bezalkoholowego, jeśli właśnie takie lubicie najbardziej. 

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Ta metoda jest genialna. Dodajcie do masy mięsnej trochę mielonego...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schabowe marynowane w piwie

Będziecie potrzebować

  • 6 plastrów schabu
  • 500 ml ulubionego piwa 
  • 1 cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 2 jajek
  • Bułki tartej
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Czosnek również obierzcie i zmiażdżcie nożem. Oba produkty umieśćcie w dużej misce i dodajcie do nich piwo oraz zioła prowansalskie. Całość zamieszajcie.
  2. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, oprószcie z obu stron solą i pierzem, a następnie umieśćcie w misce z piwną marynatą. Całość przykryjcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne. 
  5. Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze kotlety. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, smażcie je partiami. Kiedy panierka ładnie się przyrumieni to znak, że są gotowe.
  6. Usmażone kotlety schabowe umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Trafił wam się twardy kawałek schabu na kotlety? Tym prostym domowym sposobem go zmiękczycie
Gotujmy.pl
Newsy
Trafił wam się twardy kawałek schabu na kotlety? Tym prostym domowym sposobem go zmiękczycie
Jeśli przyrządzacie kotlety z naprawdę twardego kawałka schabu pamiętajcie, by zanurzyć je w miksturze z dodatkiem pewnego składnika. Nie chodzi tu bynajmniej o mleko, cebulę ani czosnek.

Zdarza się, że kupiony w sklepie schab jest naprawdę bardzo twardy. Jeśli chcecie, by przyrządzone z niego kotlety były smaczne, koniecznie zanurzcie go w odpowiedniej miksturze zmiękczającej włókna.  Jak zmiękczyć twardy kawałek schabu? Po pokrojeniu i rozbiciu mięso powinno wylądować w odpowiednio przygotowanej marynacie. Najczęściej składa się ona z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Okazuje się jednak, że te choć sprawiają, że mięso staje się delikatniejsze i smaczniejsze, nie są w stanie idealnie go zmiękczyć.  W takiej sytuacji najznamienitsi szefowie kuchni polecają dodać do marynaty kieliszek lub nawet dwa kieliszki czystej wódki. Alkohol sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Pamiętajcie również, by dodać trochę więcej soli niż zazwyczaj. Ta również rozluźnia włókna.  Przepis na niebiańsko miękkie kotlety schabowe  Będziecie potrzebować: 6 plastrów schabu 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 szklanki mleka 1 kieliszka wódki 2 jajek Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Czosnek również obierzcie i zmiażdżcie nożem. Oba produkty umieśćcie w dużej misce i dodajcie do nich mleko, wódkę oraz zioła prowansalskie. Całość zamieszajcie. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, oprószcie z obu stron solą i pierzem, a następnie umieśćcie w misce z mleczną marynatą. Całość przykryjcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze. W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w...

Przepis na schabowe zapiekane z serem
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepyszne schabowe pod serową pierzynką. Wychodzą soczyste i chrupiące
Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony. Potrawa od lat pieści podniebienia wszystkich Polaków, a w towarzystwie serowej pierzynki smakuje naprawdę wybornie. Sami się przekonajcie.

Szybki, prosty, syty, smaczny i tani – taki właśnie jest kotlet schabowy. Nic więc dziwnego, że w Polsce przygotowuje się go w każdą niedzielę. Rozbite tłuczkiem mięso wieprzowe owinięte w pyszną i chrupiącą panierkę, temu po prostu nie da się oprzeć. A gdyby tak go ulepszyć? Czemu nie! Wystarczy, że dodacie na wierzch podduszone pieczarki i troszeczkę majonezu, a całość przykryjecie plastrem sera żółtego. Gwarantujemy, że ten smak pozytywnie was zaskoczy. Przepis na schabowe pod serową pierzynką Będziecie potrzebować: 6 plastrów schabu 400 gramów pieczarek 6 plastrów sera żółtego 150 gramów majonezu 1 łyżki masła 1 jajka do panierowania Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie z obu stron solą i pierzem. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne.  Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze kotlety. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, smażcie je partiami. Kiedy panierka ładnie się przyrumieni to znak, że są gotowe. Usmażone kotlety schabowe umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a następnie podduście na rozpuszczonym maśle. Pod koniec doprawcie solą oraz pieprzem. Tak przygotowane pieczarki...

mielone duszone z cebulą przepis
Gotujmy.pl/klemens
Newsy
Kotlety mielone z duszoną cebulką. Naprawdę pyszne, przepis z zeszytu babci
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie duszonej cebulki.

Jeśli kochacie cebulę, a mielone to wasz najlepszy przyjaciel, koniecznie połączcie te sympatie. Bowiem w duecie tworzą naprawdę niezwykle smakowicie i przede wszystkim aromatyczne danie. Z pewnością nie oprze mu się żaden smakosz. Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę duuuużo cebuli. Najprawdopodobniej czeka was więc szybka wyprawa do sklepu. Nie zapomnijcie też zaopatrzyć się w pęczek świeżego koperku. Do dzieła! Przepis na kotlety mielone duszone z cebulką Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 5 cebul 1 czerstwej kajzerki 1 jajka 3 łyżek smalcu 1 pęczku świeżego kopru 100 ml mleka Bułki tartej Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, słodkiej papryki   Przygotowanie: Czerstwą bułkę umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Jedną cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Koper umyjcie i również posiekajcie. Mięso umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i koper, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety, a następnie obtoczcie je w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie smalec i umieśćcie na nim kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Pilnujcie, by ogień nie był zbyt duży, inaczej mięso spali się z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.  Tak przygotowane kotlety wykładajcie na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Resztę cebul (cztery) obierzcie, posiekajcie w pióra i umieśćcie na czystej patelni ze smalcem. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Całość...

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Natrzyjcie tym schabowe przed smażeniem a pokochacie ich wyrazisty smak. Uwaga – to danie uzależnia
Przepyszny, soczysty i kruchy schabowy, to podstawa niedzielnego obiadu. Aby ich smak był naprawdę wyrazisty, przed smażeniem koniecznie natrzyjcie kotlety świeżym czosnkiem.

Choć kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, każda pani domu przyrządza je nieco inaczej, szukając idealnych przypraw i składników, które nadadzą im wyjątkowo wyrazistego smaku. My polecamy, by przed smażeniem natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie zalać mlekiem i wstawić do lodówki na całą noc. Panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażone na bardzo dobrze rozgrzanym oleju będą smakować naprawdę wybornie. Nie zapomnijcie oczywiście o przyrządzeniu ulubionych dodatków – zasmażanych buraczków lub mizerii, a także tłuczonych lub pieczonych w piecu ziemniaczków. Palce lizać. Przepis na wyraziste kotlety schabowe Będziecie potrzebować: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku  250 ml mleka 2 ząbków czosnku 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej oleju kokosowego do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, papryki Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim kotlety. Możecie również użyć czosnku granulowanego. Tak przygotowane mięso umieśćcie w dowolnym naczyniu, zalejcie mlekiem, doprawcie solą, pieprzem i papryką, a następnie włóżcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie wasze...