Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak ważne są ryby w naszej diecie. Zaleca się jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu, ze względu na bogactwo witamin, minerałów oraz cennych kwasów tłuszczowych.

Mają one dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia - wspomagają pracę serca, wzmacniają naczynia krwionośne oraz mogą pomóc obniżyć ciśnienie. Ryby można smażyć, dusić, piec, marynować albo zrobić z nich pyszną pastę na kanapki. Ten ostatni sposób zwykle zakłada użycie tuńczyka z puszki lub makreli, ale na tym możliwości się nie kończą. Sprawdźcie, jak pastę rybną robi Ewa Wachowicz. 

Przepis na pastę rybną od Ewy Wachowicz

Ewa swoją pastę na kanapki przyrządza ze szprotek. Te małe rybki są bardzo zdrowe - poza wymienionymi wyżej nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, dostarczają organizmowi również solidną dawkę wapnia. Szprotki mają bowiem delikatne ości i można zajadać się tymi rybkami w całości, a to właśnie ości są tak bogate w wapń. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 puszka szprotek

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki twarogu

  • 1 łyżka kaparów

  • sól

  • pieprz

  • jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie)

Opcjonalnie: odrobina jogurtu naturalnego, gdyby pasta była zbyt gęsta. 

Przygotowanie:

  1. Odsączcie szprotki z zalewy i przełóżcie do wysokiego naczynia.

  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie na mniejsze kawałki. Wraz z twarogiem i kaparami dodajcie ją do naczynia ze szprotkami i zmiksujcie wszystko blenderem na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajcie łyżeczkę jogurtu naturalnego. 

  3. Na koniec doprawcie solą i pieprzem. Opcjonalnie, jeżeli macie ochotę, dodajcie do pasty jeszcze jedno jajko ugotowane na twardo, pokrojone drobno w kostkę.  Smacznego!

Zamiast blendera, możecie użyć po prostu widelca, choć wtedy pasta nie będzie miała tak gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeśli zrezygnujecie z blendera, nie zapomnijcie drobno posiekać cebuli przed dodaniem jej do ryby. Ważne jest też, by doprawić pastę dopiero na końcu. Szprotki z puszki mogą być dość słone i czasami nie ma już potrzeby dodawać soli do pasty. 

Pasta świetnie komponuje się zarówno z jasnym, jak i ciemnym pieczywem oraz ogórkami kiszonymi. 

Źródło: ewawachowicz.pl