Zapomnijcie o makreli. Ewa Wachowicz robi pyszną pastę na kanapki z innej ryby
AdobeStock, AKPA
Newsy

Zapomnijcie o makreli. Ewa Wachowicz robi pyszną pastę na kanapki z innej ryby

Nie ma to jak kanapki z pastą rybną z cebulką i ogórkiem kiszonym albo pomidorami. Jeśli jesteście amatorami tego przysmaku, wypróbujcie przepis Ewy na pastę rybną. Nie robi jej ani z makreli, ani z tuńczyka. Zainteresowani?

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak ważne są ryby w naszej diecie. Zaleca się jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu, ze względu na bogactwo witamin, minerałów oraz cennych kwasów tłuszczowych.

Mają one dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia - wspomagają pracę serca, wzmacniają naczynia krwionośne oraz mogą pomóc obniżyć ciśnienie. Ryby można smażyć, dusić, piec, marynować albo zrobić z nich pyszną pastę na kanapki. Ten ostatni sposób zwykle zakłada użycie tuńczyka z puszki lub makreli, ale na tym możliwości się nie kończą. Sprawdźcie, jak pastę rybną robi Ewa Wachowicz. 

Przepis na pastę rybną od Ewy Wachowicz

Ewa swoją pastę na kanapki przyrządza ze szprotek. Te małe rybki są bardzo zdrowe - poza wymienionymi wyżej nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, dostarczają organizmowi również solidną dawkę wapnia. Szprotki mają bowiem delikatne ości i można zajadać się tymi rybkami w całości, a to właśnie ości są tak bogate w wapń. 

Składniki:

  • 1 puszka szprotek

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki twarogu

  • 1 łyżka kaparów

  • sól

  • pieprz

  • jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie)

Opcjonalnie: odrobina jogurtu naturalnego, gdyby pasta była zbyt gęsta. 

Zobacz także
W tych plackach nie ma ani grama ziemniaków. Ewa Wachowicz zastępuje je 1 pysznym składnikiem

W tych plackach nie ma ani grama ziemniaków. Ewa Wachowicz zastępuje je 1 pysznym składnikiem

Smak swojskiego, chrupiącego chleba Ewy Wachowicz to zasługa 1 składnika. Dodaje go już na samym początku

Smak swojskiego chleba Ewy Wachowicz to zasługa 1 składnika. Dodaje go już na samym początku

Przygotowanie:

  1. Odsączcie szprotki z zalewy i przełóżcie do wysokiego naczynia.

  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie na mniejsze kawałki. Wraz z twarogiem i kaparami dodajcie ją do naczynia ze szprotkami i zmiksujcie wszystko blenderem na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajcie łyżeczkę jogurtu naturalnego. 

  3. Na koniec doprawcie solą i pieprzem. Opcjonalnie, jeżeli macie ochotę, dodajcie do pasty jeszcze jedno jajko ugotowane na twardo, pokrojone drobno w kostkę.  Smacznego!

Zamiast blendera, możecie użyć po prostu widelca, choć wtedy pasta nie będzie miała tak gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeśli zrezygnujecie z blendera, nie zapomnijcie drobno posiekać cebuli przed dodaniem jej do ryby. Ważne jest też, by doprawić pastę dopiero na końcu. Szprotki z puszki mogą być dość słone i czasami nie ma już potrzeby dodawać soli do pasty. 

Pasta świetnie komponuje się zarówno z jasnym, jak i ciemnym pieczywem oraz ogórkami kiszonymi. 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...

Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba
Gotujmy.pl/Edytaha
Newsy
Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba
Nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu? Zróbcie z niego tę smakowitą pastę na kanapki. Posmarujcie nią świeży chleb i posypcie szczypiorkiem. Jest tak pyszna, że będziecie oblizywać palce!

Wiele osób nie wie, co zrobić z mięsem z rosołu . Spieszymy z ciekawym pomysłem na pastę na kanapki. Przygotujcie ją, a zachwytom nie będzie końca! Pasta na kanapki z mięsa z rosołu Pasta na kanapki to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że możecie do niej dodać wszystko, co tylko wam się podoba. W naszym przepisie do pasty dodaliśmy garść orzechów włoskich. Dzięki nim pasta nie tylko ma bogatszy i bardziej wyrazisty smak, ale jest też zdrowsza. Przygotujcie tę prostą pastę i smarujcie nią kanapki. W połączeniu ze świeżym pieczywem i ziołami – pietruszką i szczypiorkiem lub kiełkami - smakuje wprost obłędnie! Jak zrobić pastę na kanapki z mięsa z rosołu?  Przygotowanie takiej pasty jest dziecinnie proste. Wystarczy, że przełożycie mięso z rosołu do oddzielnej miski, dodacie marchewkę z rosołu, garść orzechów (lub innych ulubionych dodatków) i całość zblendujecie na gładką  masę z dodatkiem majonezu i ulubionych przypraw.  Nie ma lepszego pomysłu na śniadanie lub kolację. Ta pasta jest naprawdę pyszna! Składniki: 15 dag mięsa z rosołu  5 dag orzechów włoskich 1 marchewka z rosołu łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) sól świeżo zmielony pieprz duża szczypta sproszkowanego imbiru solidna łyżka majonezu opcjonalnie 1-2 łyżki rosołu Przygotowanie: Orzechy wsypać do blendera i rozdrobnić. Dodać obrane ze skóry i kości mięso z rosołu, przez chwilę miksować z orzechami. Dodać ugotowaną marchewkę, natkę pietruszki, majonez i przyprawy do smaku. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki rosołu. Ewentualnie jeszcze doprawić do...

Pasta z makreli
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba
Nie macie pomysłu na śniadanie? Pasta rybna to fantastyczny pomysł - zwłaszcza dla domowych niejadków.

Do przygotowania tego smakowitego smarowidła do kanapek wystarczą nam z grubsza cztery składniki – makrela, jajko, ogórek kiszony i cebula. Ich połączenie to przełamanie codziennej, śniadaniowej rutyny. Wystarczy kilka minut, by przygotować pachnący posiłek dla całej rodziny na dobry początek dnia. Problem z jedzeniem ryb często mają dzieci. Niektóre akceptują w swoim menu jedynie nafaszerowane chemią paluszki rybne. Kłopot sprawiać może jedzenie „bogatej” w ości makreli i innych, tłustych ryb wędzonych. Wystarczy troszeczkę waszej inwencji, by ryba stała się dla najmłodszych synonimem smacznego i ciekawego posiłku. W tym celu należy do niej dodać kilka składników. Całość połączymy ze sobą kilku łyżek majonezu. Nie ma co ukrywać  - nie będzie to zbyt chuda pasta. By ograniczyć nieco ilość tłuszczu warto użyć  mniej tłustego majonezu. Takie właśnie są majonezy wegańskie (bez dodatku jaj). Są już powszechnie dostępne i wcale nie gorsze od tych tradycyjnych. Skoro jest już pasta do kanapek, to i musi być smaczne pieczywo. Połączenie makreli, jajka, ogórka i cebuli świetnie będzie pasowało do ciemnego, żytniego pieczywa. Przepis na prostą pastę z makreli. Składniki 1 makrela wędzona 1 mała cebulka Opcjonalnie: szczypiorek 2 małe ogórki kiszone 1 duże jajko (ew. 2 małe) ugotowane na twardo Sól i pieprz 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy skórki i ości i rwiemy ją rękami lub rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki. Do ryby dodajemy pokrojoną w w drobną kostkę cebulę, ogórki kiszone i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą szczyptą soli (makrela i ogórek są już dość słone!) Dodajemy majonez i mieszamy na jednolitą pastę. Podajemy z pieczywem. Najlepiej z...

pasta awanturka
Adobe Stock
Newsy
Pasta awanturka zachwyci was swoją prostotą i smakiem. Chwila roboty
Pasta awanturka to klasyka kuchni PRL-u. Mimo upływu lat, wiele osób wciąż wraca do tego przepisu. Nie tylko ze względu na sentyment, ale przede wszystkim z uwagi na wyjątkowy smak i prostotę w przygotowaniu tego dania.

W czasach PRL-u, kiedy sklepowe półki zazwyczaj świeciły pustkami i dostęp do różnych produktów spożywczych był utrudniony, gospodynie domowe miały nie lada wyzwanie, by przygotować coś wyjątkowego do jedzenia. Mięso niestety w tamtych czasach nie należało do codzienności, a jedzenie cały czas tych samych dań, w końcu się nudziło. Komuna to okres niezwykłej kreatywności, jaką wykazywały się kobiety. By urozmaicić kanapki, stworzyły pastę awanturkę.  Klasyczna pasta rodem z PRL-u  Pomysłowość gospodyń domowych odnośnie tworzenia nowych dań, przechodziła wszelkie wyobrażenia. Mimo braku wielu produktów, kobiety chciały nie tylko nakarmić swoich bliskich, ale i urozmaicić te posiłki, co było wówczas niebywałym wyzwaniem. Właśnie tak narodziła się pasta awanturka. Jest szybka, prosta, a przede wszystkim bardzo smaczna. Przygotowuje się ją z białego twarogu oraz wędzonej ryby, choć tradycyjnie były to szprotki w oleju. Wszelkie dodatki bądź przyprawy, leżą w kwestii każdej gospodyni. Co dom to inny przepis, jednak bazą każdego jest ser i ryba. Mimo upływu lat, a także większej dostępności do różnych artykułów spożywczych, wciąż wiele osób wraca smakiem do tamtych czasów i przygotowuje tego rodzaju posiłki. Awanturka była podawana razem ze świeżym pieczywem do śniadania, bądź jako przekąska z krakersami na imprezie. Przepis na pastę awanturkę Składniki: 250 g półtłustego twarogu 1 puszka szprotek w oleju natka pietruszki 1 łyżka musztardy słodka mielona papryka  pieprz sól Przygotowanie: Twaróg przełóżcie do miski i rozdrobnijcie go za pomocą widelca. Szprotki oczyśćcie z głów, odsączcie z nadmiaru oleju, a później dodajecie do naczynia z białym serem. Wszystko razem...