Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Jak zrobić wigilijne gołąbki?

Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków.

W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną. 

Zobacz także:

Przepis na wigilijne gołąbki

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty

  • pół kilograma ryżu

  • pół litra śmietany 18%

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g masła

  • 65 g suszonych grzybów

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc).

  2. Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną.

  3. Ugotujcie cały ryż.

  4. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru.

  5. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.

  6. Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do dużego garnka. Zalejcie następnie kapustę wrzątkiem i gotujcie ją przez 10 minut.

  7. Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z garnka i zdejmijcie z nich liście, wycinając zgrubienia. 

  8. Odłóżcie kilka liści kapusty, a z pozostałych zróbcie gołąbki. Na każdy liść nałóżcie farsz i zawińcie.

  9. Wyłóżcie naczynie żaroodporne odłożonymi wcześniej liśćmi i połóżcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie śmietaną, przykryjcie i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 50 minut.