Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.
Jak zrobić wigilijne gołąbki?
Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków.
W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.
Zobacz także:
Przepis na wigilijne gołąbki
Składniki:
-
1 średnia główka białej kapusty
-
pół kilograma ryżu
-
pół litra śmietany 18%
-
1 duża cebula
-
3 ząbki czosnku
-
100 g masła
-
65 g suszonych grzybów
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc).
-
Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną.
-
Ugotujcie cały ryż.
-
Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru.
-
Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.
-
Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do dużego garnka. Zalejcie następnie kapustę wrzątkiem i gotujcie ją przez 10 minut.
-
Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z garnka i zdejmijcie z nich liście, wycinając zgrubienia.
-
Odłóżcie kilka liści kapusty, a z pozostałych zróbcie gołąbki. Na każdy liść nałóżcie farsz i zawińcie.
-
Wyłóżcie naczynie żaroodporne odłożonymi wcześniej liśćmi i połóżcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie śmietaną, przykryjcie i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 50 minut.