Jest jasnobrązowa, a jej smak to kompilacja słodkiego, kwaśnego i słonego. Wytwarzana jest od niepamiętnych czasów, mierzonych wiekami. I chyba każdy choć raz w życiu miał okazję spróbować tej delicji. Jej podstawą jest chleb, drożdże i cukier. Czy trzeba ją jeszcze przedstawiać? 

Jak kwas chlebowy działa na organizm? 

Kwas chlebowy, inaczej wiejska oranżada to najzdrowsza opcja wśród napojów gazowanych. Gasi pragnienie, nawadnia i działa prozdrowotnie. Okazuje się, że tego typu napój ma w sobie cenne dla organizmu witaminy i pierwiastki, jak choćby: witamina C i E oraz witaminy z grupy B, a ponadto cynk, mangan i selen. 

Kwas chlebowy to prawdziwe dobrodziejstwo dla układu odpornościowego i pokarmowego. Odbudowuje florę bakteryjną jelit, pomaga przy wzdęciach, nadkwasocie, biegunkach i zaparciach. Pomaga obniżyć tzw. zły cholesterol, a do tego podkręca przemianę materii. Co oznacza, że jest waszym sprzymierzeńcem w walce o idealną figurę. Można go kupić w sklepie lub przygotować w domu. 

Zobacz także:

Przepis na domowy kwas chlebowy 

Składniki:

  • 30 dag chleba razowego  

  • 2,5 litry wody  

  • 0,5 szklanki cukru lub prawdziwego miodu 

  • 25 dag drożdży  

  • garść rodzynek 

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotujcie w garnku wodę i rozgrzejcie piekarnik.  

  1. Chleb pokrójcie w kostkę i włóżcie do piekarnika. Pieczcie, aż się zarumieni. 

  1. Ostudzony chleb wrzućcie do miski i zalejcie dobrze ciepłą wodą (którą zagotowaliście wcześniej). Odstawcie na około 3 godziny. 

  1. Drożdże i cukier rozpuśćcie w letniej wodzie. Dodajcie do rozpuszczonego chleba z wodą. Wymieszajcie i pozostawcie jeszcze na 24 godziny.  

  1. Po upływie tego czasu mieszaninę przecedźcie i przelejcie do wyparzonych słoików lub butelek, tak by zajmowała ¾ ich wysokości. Do każdej wrzućcie kilka rodzynek. 

  1. Zamknięte butelki pozostawcie na 3 dni w chłodnym miejscu w pozycji leżącej. (stojące mogą wybuchnąć). 

  1. Tak przygotowany kwas chlebowy można przechowywać w lodówce nawet miesiąc. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, o2.pl