Zapomnijcie o Coca -Coli. Ta „wiejska oranżada” jest pyszna, a do tego zapobiega wzdęciom i zgadze
Wikipedia Commons
Newsy

„Wiejska oranżada” lepsza od Coca-Coli. Jest pyszna, a do tego zapobiega wzdęciom i zgadze

Wiejska oranżada powraca do łask. W dobie Coca-Coli i słodkich napojów gazowanych jest zdrową alternatywą, którą chętnie piją i mali, i duzi. Zobaczcie, jak wspomaga wasze zdrowie i jak ją samodzielnie przygotować. 

Jest jasnobrązowa, a jej smak to kompilacja słodkiego, kwaśnego i słonego. Wytwarzana jest od niepamiętnych czasów, mierzonych wiekami. I chyba każdy choć raz w życiu miał okazję spróbować tej delicji. Jej podstawą jest chleb, drożdże i cukier. Czy trzeba ją jeszcze przedstawiać? 

Jak kwas chlebowy działa na organizm? 

Kwas chlebowy, inaczej wiejska oranżada to najzdrowsza opcja wśród napojów gazowanych. Gasi pragnienie, nawadnia i działa prozdrowotnie. Okazuje się, że tego typu napój ma w sobie cenne dla organizmu witaminy i pierwiastki, jak choćby: witamina C i E oraz witaminy z grupy B, a ponadto cynk, mangan i selen. 

Kwas chlebowy to prawdziwe dobrodziejstwo dla układu odpornościowego i pokarmowego. Odbudowuje florę bakteryjną jelit, pomaga przy wzdęciach, nadkwasocie, biegunkach i zaparciach. Pomaga obniżyć tzw. zły cholesterol, a do tego podkręca przemianę materii. Co oznacza, że jest waszym sprzymierzeńcem w walce o idealną figurę. Można go kupić w sklepie lub przygotować w domu. 

Zobacz także
Czy to prawda, że cola pomaga na ból brzucha? Ekspert nie pozostawia złudzeń

Czy to prawda, że cola pomaga na ból brzucha? Ekspert nie pozostawia złudzeń

Czy warto pić wodę sodową? Zdziwicie się, jakie ma właściwości

Czy woda gazowana jest mniej zdrowa od niegazowanej? Sprawdzamy fakty o wodzie sodowej

Przepis na domowy kwas chlebowy 

Składniki:

  • 30 dag chleba razowego  

  • 2,5 litry wody  

  • 0,5 szklanki cukru lub prawdziwego miodu 

  • 25 dag drożdży  

  • garść rodzynek 

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotujcie w garnku wodę i rozgrzejcie piekarnik.  

  1. Chleb pokrójcie w kostkę i włóżcie do piekarnika. Pieczcie, aż się zarumieni. 

  1. Ostudzony chleb wrzućcie do miski i zalejcie dobrze ciepłą wodą (którą zagotowaliście wcześniej). Odstawcie na około 3 godziny. 

  1. Drożdże i cukier rozpuśćcie w letniej wodzie. Dodajcie do rozpuszczonego chleba z wodą. Wymieszajcie i pozostawcie jeszcze na 24 godziny.  

  1. Po upływie tego czasu mieszaninę przecedźcie i przelejcie do wyparzonych butelek, tak by zajmowała ¾ ich wysokości. Do każdej wrzućcie kilka rodzynek. 

  1. Zamknięte butelki pozostawcie na 3 dni w chłodnym miejscu w pozycji leżącej. (stojące mogą wybuchnąć). 

  1. Tak przygotowany kwas chlebowy można przechowywać w lodówce nawet miesiąc. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chleb
Netka/gotujmy.pl
Newsy
Jedliście kiedyś chleb z garnka? Raz spróbujecie, a będziecie go robić codziennie
Marzycie o swoim własnym chlebie, a nie macie odpowiedniego pieca? Nic straconego. Wystarczy naczynie żaroodporne!

Pieczenie chleba w domu było jeszcze do niedawna niezwykle ważną częścią życia ludzi na wsiach. Bez umiejętności wyrabiania ciasta i pieczenia ładnych bochenków, żadna dobra panna nie mogła myśleć o zamążpójściu. Zakwas , mąka żytnia, woda, sól – dzięki tym trzem prostym składnikom dawne gospodynie wyczyniały prawdziwe chlebowe cuda, za które dzisiaj dalibyśmy się pokroić. W wypieku chleba pomagała jeszcze jedna kwestia – w dawnych wiejskich domach obowiązkowo stał specjalny piec chlebowy. Dzisiaj piece chlebowe to niezwykła rzadkość. Wraz z nimi odchodzą już na zawsze tradycyjne wiejskie chleby. Nie mylmy jednak przyczyny ze skutkiem. To nie przez brak pieców nie pieczemy już chleba. Dawne domowe pieczywo zostało w końcu wyparte przez chleby z piekarni. Jeżeli marzy się wam powrót do domu babci, nic straconego. Obędzie się nawet bez zakwasu i pieca chlebowego. Pyszne pieczywo upieczemy za pomocą jednego prostego triku. A mianowicie dzięki sporemu, żaroodpornemu naczyniu. Jego właściwości zapewnią odpowiednią temperaturę pieczenia naszemu bochenkowi. Przepis na „chleb z garnka” Składniki: 75 dag mąki pszennej 25 g paczki drożdży (zwykle jest to ¼ opakowania) Łyżka soli Łyżka cukru 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Opcjonalnie – otręby i ziarna do chleba. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w cukrze, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc. Kolejnego dnia wyrabiamy ciasto ponownie, podsypując stolnice mąką. Odstawiamy ciasto chlebowe na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Puste naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy je w temperaturze 220 st. C. Następnie ostrożnie wyciągamy „garnek”, a...

Jak zrobić zakwas na chleb? To prostsze niż myślicie
Flickr
Newsy
Jak zrobić własny zakwas na chleb? Tajemnicą są tylko 2 składniki i czas
Zrobienie zakwasu wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. Dzięki niemu będziecie mogli upiec tak samo smaczny chleb jak ten, który robiły wasze babcie.

Pamiętacie chleby pieczone przez wasze babcie na wsi? Aromatyczne, chrupiące, długo utrzymujące świeżość. Wbrew pozorom do ich upieczenia wcale nie jest niezbędny stary piec chlebowy. Dużo ważniejsze jest sporządzenie odpowiedniego zakwasu. Z jakiej mąki można przygotować zakwas chlebowy? Chleb na zakwasie po latach zapomnienia wraca do łask – i nie ma co ukrywać, że jest to bardzo dobra wiadomość. Chleb na zakwasie różni się od nadmuchanego drożdżami, dodatkami i polepszaczami, sklepowego pieczywa. Zanim przejdziemy do wskazówek dotyczących przygotowania zakwasu, warto zaznaczyć, że można go przygotować zarówno z mąki żytniej, jak i pszennej. Polecamy jednak mąkę żytnią, z której zakwas nadaje wypiekom niepowtarzalny aromat i smak. Rosnący zakwas trzeba „dokarmiać”. Co to znaczy? Przygotowanie zakwasu to zajęcie czasochłonne. Rośnie przez 5 dni i wymaga systematycznego „dokarmiania”. Polega ono na tym, że co 12 godzin dosypujecie do masy kolejną porcję mąki i dolewacie kolejną porcję wody. Rosnący zakwas trzeba przy tym wzruszyć i zamieszać. Robi się to drewnianą łyżką lub drewnianym patyczkiem. Przepis na domowy zakwas na chleb Składniki: 50 dag mąki (pszenna lub żytnia, najlepiej o wysokim typie np. 700 lub wyższy. W tego typu mące szybciej i łatwiej zajdzie proces fermentacji) Letnia woda (ok. 38-40 st. Celsjusza) Przygotowanie: Do przygotowania zakwasu wybierzcie większy garnek – zakwas napęcznieje i podwoi swoją objętość. 10 dag mąki połączcie z 100 ml letniej wody tak, by powstało ciasto przypominające konsystencją gęstą śmietanę. Przykryjcie zakwas ściereczką i odstawcie w dość ciepłe miejsce na 12 godzin.  Po 12 godzinach dodajcie 10 dag mąki i 100 ml letniej wody.  Wymieszajcie zawartość garnka i odstawcie pod...

czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne
Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego?
Flickr
Newsy
Jak odróżnić chleb na zakwasie od drożdżowego? Wystarczy, że zwrócicie uwagę na 1 szczegół
Sposób pieczenia chleba na zakwasie, a także na drożdżach nie zmienił się diametralnie od tysięcy lat. Wciąż wiele osób ma jednak problem z ich odróżnieniem.

Jak to często w historii kulinariów bywa, podobno chlebowy zakwas także powstał przez pomyłkę. Cała historia wydarzyła się kilka tysięcy lat temu w Egipcie. Przed kilkoma tysiącleciami nie znano ani drożdży, ani zakwasu i nie stosowano ich w piekarnictwie. Prymitywny chleb pieczono bez zakwaszania. Wspomnieniem takich wypieków jest np. żydowska maca, czyli przaśny chleb spożywany przez Żydów w czasie święta Paschy. Jak upieczono pierwszy chleb na zakwasie? Podobne pieczywo chciała upiec pewna mieszkanka starożytnego Egiptu. Wyrobiła ciasto i zamiast od razu wypiec je na rozgrzanym do czerwoności kamieniu, zostawiła surowe ciasto na słońcu. Chwila zapomnienia odmieniła losy piekarnictwa na zawsze. Przestraszona kobieta ujrzała zepsute ciasto i wpadła w zakłopotanie. Bojąc się kary ze strony swojego pana, postanowiła wypiec wyrobione ciasto pomimo jego kilkugodzinnego pobytu na słońcu. W cieście Egipcjanki zdążyły zajść już nieodwracalne zmiany. Fermentacja i rozkład substancji zawartych w mące w przypadkowy sposób zaowocowała pierwszym w historii zakwasem. I tak oto, oczom zdumionej kobiety po kilku minutach pieczenia ukazał się wyrośnięty chleb. Wypiek od razu przypadł do gustu. Różnice między chlebem na zakwasie a na drożdżach Długo nie trzeba było czekać także na pierwsze eksperymenty z drożdżami. Kultury tych bakterii również szybko zaczęto wykorzystywać do wyrabiania ciasta. Minęły tysiące lat, a technika pieczenia chleba wciąż przypomina dawne próby egipskich piekarzy. Dalej w piekarnictwie prym wiedzie zakwas i drożdże. Oba gatunki wypieków znacznie się jednak różnią. Za szlachetniejszy uważany jest wciąż tradycyjny wypiek powstały na bazie zakwasu. Drożdże znacznie przyspieszają proces wyrastania ciasta i są po prostu pewniejszym środkiem do uzyskania...