Jest jasnobrązowa, a jej smak to kompilacja słodkiego, kwaśnego i słonego. Wytwarzana jest od niepamiętnych czasów, mierzonych wiekami. I chyba każdy choć raz w życiu miał okazję spróbować tej delicji. Jej podstawą jest chleb, drożdże i cukier. Czy trzeba ją jeszcze przedstawiać?
Jak kwas chlebowy działa na organizm?
Kwas chlebowy, inaczej wiejska oranżada to najzdrowsza opcja wśród napojów gazowanych. Gasi pragnienie, nawadnia i działa prozdrowotnie. Okazuje się, że tego typu napój ma w sobie cenne dla organizmu witaminy i pierwiastki, jak choćby: witamina C i E oraz witaminy z grupy B, a ponadto cynk, mangan i selen.
Kwas chlebowy to prawdziwe dobrodziejstwo dla układu odpornościowego i pokarmowego. Odbudowuje florę bakteryjną jelit, pomaga przy wzdęciach, nadkwasocie, biegunkach i zaparciach. Pomaga obniżyć tzw. zły cholesterol, a do tego podkręca przemianę materii. Co oznacza, że jest waszym sprzymierzeńcem w walce o idealną figurę. Można go kupić w sklepie lub przygotować w domu.
Zobacz także:
Przepis na domowy kwas chlebowy
Składniki:
-
30 dag chleba razowego
-
2,5 litry wody
-
0,5 szklanki cukru lub prawdziwego miodu
-
25 dag drożdży
-
garść rodzynek
Sposób przygotowania:
-
Zagotujcie w garnku wodę i rozgrzejcie piekarnik.
-
Chleb pokrójcie w kostkę i włóżcie do piekarnika. Pieczcie, aż się zarumieni.
-
Ostudzony chleb wrzućcie do miski i zalejcie dobrze ciepłą wodą (którą zagotowaliście wcześniej). Odstawcie na około 3 godziny.
-
Drożdże i cukier rozpuśćcie w letniej wodzie. Dodajcie do rozpuszczonego chleba z wodą. Wymieszajcie i pozostawcie jeszcze na 24 godziny.
-
Po upływie tego czasu mieszaninę przecedźcie i przelejcie do wyparzonych słoików lub butelek, tak by zajmowała ¾ ich wysokości. Do każdej wrzućcie kilka rodzynek.
-
Zamknięte butelki pozostawcie na 3 dni w chłodnym miejscu w pozycji leżącej. (stojące mogą wybuchnąć).
-
Tak przygotowany kwas chlebowy można przechowywać w lodówce nawet miesiąc.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, o2.pl