Zapomnijcie o Coca -Coli. Ta „wiejska oranżada” jest pyszna, a do tego zapobiega wzdęciom i zgadze
Wikipedia Commons
Newsy

„Wiejska oranżada” lepsza od Coca-Coli. Jest pyszna, a do tego zapobiega wzdęciom i zgadze

Wiejska oranżada powraca do łask. W dobie Coca-Coli i słodkich napojów gazowanych jest zdrową alternatywą, którą chętnie piją i mali, i duzi. Zobaczcie, jak wspomaga wasze zdrowie i jak ją samodzielnie przygotować. 

Jest jasnobrązowa, a jej smak to kompilacja słodkiego, kwaśnego i słonego. Wytwarzana jest od niepamiętnych czasów, mierzonych wiekami. I chyba każdy choć raz w życiu miał okazję spróbować tej delicji. Jej podstawą jest chleb, drożdże i cukier. Czy trzeba ją jeszcze przedstawiać? 

Jak kwas chlebowy działa na organizm? 

Kwas chlebowy, inaczej wiejska oranżada to najzdrowsza opcja wśród napojów gazowanych. Gasi pragnienie, nawadnia i działa prozdrowotnie. Okazuje się, że tego typu napój ma w sobie cenne dla organizmu witaminy i pierwiastki, jak choćby: witamina C i E oraz witaminy z grupy B, a ponadto cynk, mangan i selen. 

Kwas chlebowy to prawdziwe dobrodziejstwo dla układu odpornościowego i pokarmowego. Odbudowuje florę bakteryjną jelit, pomaga przy wzdęciach, nadkwasocie, biegunkach i zaparciach. Pomaga obniżyć tzw. zły cholesterol, a do tego podkręca przemianę materii. Co oznacza, że jest waszym sprzymierzeńcem w walce o idealną figurę. Można go kupić w sklepie lub przygotować w domu. 

Zobacz także
Czy to prawda, że cola pomaga na ból brzucha? Ekspert nie pozostawia złudzeń

Czy to prawda, że cola pomaga na ból brzucha? Ekspert nie pozostawia złudzeń

Czy warto pić wodę sodową? Zdziwicie się, jakie ma właściwości

Czy woda gazowana jest mniej zdrowa od niegazowanej? Sprawdzamy fakty o wodzie sodowej

Przepis na domowy kwas chlebowy 

Składniki:

  • 30 dag chleba razowego  

  • 2,5 litry wody  

  • 0,5 szklanki cukru lub prawdziwego miodu 

  • 25 dag drożdży  

  • garść rodzynek 

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotujcie w garnku wodę i rozgrzejcie piekarnik.  

  1. Chleb pokrójcie w kostkę i włóżcie do piekarnika. Pieczcie, aż się zarumieni. 

  1. Ostudzony chleb wrzućcie do miski i zalejcie dobrze ciepłą wodą (którą zagotowaliście wcześniej). Odstawcie na około 3 godziny. 

  1. Drożdże i cukier rozpuśćcie w letniej wodzie. Dodajcie do rozpuszczonego chleba z wodą. Wymieszajcie i pozostawcie jeszcze na 24 godziny.  

  1. Po upływie tego czasu mieszaninę przecedźcie i przelejcie do wyparzonych butelek, tak by zajmowała ¾ ich wysokości. Do każdej wrzućcie kilka rodzynek. 

  1. Zamknięte butelki pozostawcie na 3 dni w chłodnym miejscu w pozycji leżącej. (stojące mogą wybuchnąć). 

  1. Tak przygotowany kwas chlebowy można przechowywać w lodówce nawet miesiąc. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Został wam stary chleb? Zróbcie z niego taki nawóz do ogórków, że nie nadążycie ich zbierać
AdobeStock
Newsy
Został wam stary chleb? Zrobicie z niego taki nawóz do ogórków, że nie nadążycie ich zbierać
W tym roku zbiory ogórków będą wyjątkowo obfite, jeśli zastosujecie ten nawóz. Przyda się wam do tego czerstwy chleb!

Chcecie, by wasze ogórki rosły jak szalone? Do tego niezbędny jest nawóz. Możecie z łatwością zrobić go w warunkach domowych, wykorzystując w tym celu czerstwy chleb. Jak zrobić naturalny nawóz do ogórków? Sekretnym składnikiem nawozu jest zwykły chleb - najlepiej czerstwy. Nawóz pomoże w sytuacji, gdy wasze ogórki słabo rosną przez niedobór witamin i składników naturalnych. Do przygotowania nawozu będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 bochenek czerstwego chleba pół wiadra wody 5 ml jodyny  Przygotowanie: Wlejcie wodę do wiadra do połowy. Najpierw pokrójcie chleb na kawałki i zamoczcie w wodzie. Przykryjcie wiadro i odstawcie na noc. Po tym czasie odkryjcie pokrywkę i wlejcie do wiadra 5 ml jodyny. Wymieszajcie i odstawcie na 2 godziny. Już po tym czasie nawóz będzie się nadawał do zastosowania, choć najlepszy będzie po około 4-5 dniach.  Stosowanie nawozu z chleba Użycie nawozu jest proste i mało skomplikowane. Przed użyciem należy odcedzić roztwór - w końcu nie chcecie pryskać ogórków wodą z kawałkami chleba! Po odcedzeniu nawóz trzeba rozcieńczyć i stosować w proporcji 1 litr nawozu na 10 litrów wody.  Tak powstałą mieszankę wlejcie do butelki ze spryskiwaczem i wykonajcie oprysk ogórków. Nawóz można stosować raz na dwa tygodnie. Przechowujcie go w chłodnym miejscu - na przykład w lodówce, spiżarni albo w piwnicy.  Jak działa nawóz chlebowy? Za dobroczynne działanie nawozu odpowiadają jod oraz drożdże, które znajdują się w chlebie. Jod jest szeroko stosowany w środkach do ochrony roślin ze względu na jego działanie przeciwgrzybicze oraz zapobieganie rozwojowi pleśni i bakterii. Występuje on naturalnie w czarnoziemach, jednak jodu nie da się „zauważyć” w ziemi...

Chleb
Netka/gotujmy.pl
Newsy
Jedliście kiedyś chleb z garnka? Raz spróbujecie, a będziecie go robić codziennie
Marzycie o swoim własnym chlebie, a nie macie odpowiedniego pieca? Nic straconego. Wystarczy naczynie żaroodporne!

Pieczenie chleba w domu było jeszcze do niedawna niezwykle ważną częścią życia ludzi na wsiach. Bez umiejętności wyrabiania ciasta i pieczenia ładnych bochenków, żadna dobra panna nie mogła myśleć o zamążpójściu. Zakwas , mąka żytnia, woda, sól – dzięki tym trzem prostym składnikom dawne gospodynie wyczyniały prawdziwe chlebowe cuda, za które dzisiaj dalibyśmy się pokroić. W wypieku chleba pomagała jeszcze jedna kwestia – w dawnych wiejskich domach obowiązkowo stał specjalny piec chlebowy. Dzisiaj piece chlebowe to niezwykła rzadkość. Wraz z nimi odchodzą już na zawsze tradycyjne wiejskie chleby. Nie mylmy jednak przyczyny ze skutkiem. To nie przez brak pieców nie pieczemy już chleba. Dawne domowe pieczywo zostało w końcu wyparte przez chleby z piekarni. Jeżeli marzy się wam powrót do domu babci, nic straconego. Obędzie się nawet bez zakwasu i pieca chlebowego. Pyszne pieczywo upieczemy za pomocą jednego prostego triku. A mianowicie dzięki sporemu, żaroodpornemu naczyniu. Jego właściwości zapewnią odpowiednią temperaturę pieczenia naszemu bochenkowi. Przepis na „chleb z garnka” Składniki: 75 dag mąki pszennej 25 g paczki drożdży (zwykle jest to ¼ opakowania) Łyżka soli Łyżka cukru 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Opcjonalnie – otręby i ziarna do chleba. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w cukrze, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc. Kolejnego dnia wyrabiamy ciasto ponownie, podsypując stolnice mąką. Odstawiamy ciasto chlebowe na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Puste naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy je w temperaturze 220 st. C. Następnie ostrożnie wyciągamy „garnek”, a...

Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Popełniliście 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Na pewno popełniliście 1 błąd
Planujecie upiec samodzielnie chleb? Trzymajcie się poniższych wskazówek, a wyjdzie wam chleb idealny.

Z uwagi na rosnące ceny chleba, coraz więcej osób decyduje się upiec go samemu w domu. Czy to trudne? Nie, ale powinniście trzymać się kilku kluczowych zasad, dzięki którym wasz chleb będzie idealny w smaku. Jak upiec idealny chleb? Pieczenie chleba jest tańsze niż jego kupowanie, ale tylko wtedy, gdy zjadamy go do końca i nie pozwalamy, by się zmarnował. Podobnie jak w przypadku gotowania, nasza umiejętność pieczenia poprawia się wraz z praktyką. Regularne pieczenie chleba ma swoje zalety - dzięki niemu możecie nabrać wprawy i wyeliminować ryzyko popełniania tych samych błędów w przyszłości.  Dlaczego chleb nie wyrasta podczas pieczenia? Czasami zdarza się, że chleb w ogóle nie wyrasta w trakcie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika jest oklapnięty. Dlaczego tak się dzieje? Prawdopodobnie miała na to wpływ zbyt duża wilgotność ciasta użytego do uformowania bochenka. Innym powodem może być dodanie zbyt dużej ilości soli, która powoduje mniejszą aktywność drożdży. Winą może być też cukier - jego zbyt mała ilość lub brak. Cukier to pożywka dla drożdży - gdy dodamy go do ciasta za mało lub nie dodamy go wcale - nasz chleb nie wyrośnie. Kolejnym powodem może też być to, że chleb piekł się w zbyt niskiej temperaturze. Najczęstsze błędy podczas pieczenia chleba Istnieje wiele błędów, jakie można popełnić w trakcie przygotowywania i pieczenia chleba. Oto tylko niektóre z nich. Skórka waszego upieczonego chleba jest blada i nieprzyrumieniona? Wygląda na to, że piekliście swój chleb w zbyt niskiej temperaturze. Wasze ciasto nie podwoiło się po wyrośnięciu? Chodzi o drożdże. Kiedy drożdże zaczynają się namnażać, wytwarzają dużo bąbelków dwutlenku węgla. Te bąbelki zostają uwięzione w cieście,...

Jak zrobić zakwas na chleb? To prostsze niż myślicie
Flickr
Newsy
Jak zrobić własny zakwas na chleb? Tajemnicą są tylko 2 składniki i czas
Zrobienie zakwasu wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. Dzięki niemu będziecie mogli upiec tak samo smaczny chleb jak ten, który robiły wasze babcie.

Pamiętacie chleby pieczone przez wasze babcie na wsi? Aromatyczne, chrupiące, długo utrzymujące świeżość. Wbrew pozorom do ich upieczenia wcale nie jest niezbędny stary piec chlebowy. Dużo ważniejsze jest sporządzenie odpowiedniego zakwasu. Z jakiej mąki można przygotować zakwas chlebowy? Chleb na zakwasie po latach zapomnienia wraca do łask – i nie ma co ukrywać, że jest to bardzo dobra wiadomość. Chleb na zakwasie różni się od nadmuchanego drożdżami, dodatkami i polepszaczami, sklepowego pieczywa. Zanim przejdziemy do wskazówek dotyczących przygotowania zakwasu, warto zaznaczyć, że można go przygotować zarówno z mąki żytniej, jak i pszennej. Polecamy jednak mąkę żytnią, z której zakwas nadaje wypiekom niepowtarzalny aromat i smak. Rosnący zakwas trzeba „dokarmiać”. Co to znaczy? Przygotowanie zakwasu to zajęcie czasochłonne. Rośnie przez 5 dni i wymaga systematycznego „dokarmiania”. Polega ono na tym, że co 12 godzin dosypujecie do masy kolejną porcję mąki i dolewacie kolejną porcję wody. Rosnący zakwas trzeba przy tym wzruszyć i zamieszać. Robi się to drewnianą łyżką lub drewnianym patyczkiem. Przepis na domowy zakwas na chleb Składniki: 50 dag mąki (pszenna lub żytnia, najlepiej o wysokim typie np. 700 lub wyższy. W tego typu mące szybciej i łatwiej zajdzie proces fermentacji) Letnia woda (ok. 38-40 st. Celsjusza) Przygotowanie: Do przygotowania zakwasu wybierzcie większy garnek – zakwas napęcznieje i podwoi swoją objętość. 10 dag mąki połączcie z 100 ml letniej wody tak, by powstało ciasto przypominające konsystencją gęstą śmietanę. Przykryjcie zakwas ściereczką i odstawcie w dość ciepłe miejsce na 12 godzin.  Po 12 godzinach dodajcie 10 dag mąki i 100 ml letniej wody.  Wymieszajcie zawartość garnka i odstawcie pod...