Zapomnicie o grzybie w pralce, gdy umyjecie ją domową miksturą prosto z kuchni. Raz, dwa i gotowe
AdobeStock
Newsy

Zapomnicie o grzybie w pralce, gdy umyjecie ją domową miksturą prosto z kuchni. Raz, dwa i gotowe

Nieznośny zapach wilgoci w pralce i na upranych ubraniach to typowy objaw pleśni w bębnie pralki. Do jej usunięcia potrzebny wam będzie produkt, który zawsze macie pod ręką w kuchni.

Jeżeli pomimo używania takiej samej ilości detergentów jak zwykle, wasze pranie brzydko pachnie po wyjęciu z pralki, prawdopodobnie urządzenie zostało zaatakowane przez pleśń. To częsty problem, który może mocno uprzykrzyć życie. W końcu nie po to korzystamy z pralki, by ubrania niejednokrotnie pachniały jeszcze gorzej, niż przed wypraniem! Na szczęście z tym problemem można się łatwo uporać, wykorzystując do tego stary, domowy sposób. 

Jak rozpoznać pleśń i grzyby w pralce?

Objawów pojawienia się pleśni w pralce nie należy lekceważyć - grzyb jest groźny dla naszego zdrowia, szczególnie w przypadku osób cierpiących na alergie. Jeżeli zauważyliście poniższe objawy przy korzystaniu z pralki, najprawdopodobniej rozwinęła się w niej pleśń:

  • nieprzyjemny zapach ubrań po skończonym praniu i wydobywający się z pralki

  • wydajność pralki spadła

  • przy korzystaniu z pralki zauważacie u siebie duszności, kaszel, problemy z oddychaniem 

Pleśń w pralce to poważna sprawa, dlatego gdy tylko się pojawi, trzeba szybko podjąć odpowiednie kroki. 

Zobacz także
Ręczniki po praniu są sztywne? Dodajcie ten kuchenny produkt w określonym momencie prania, a staną się puszyste jak chmurka

Ręczniki po praniu sztywnieją? Użyjcie tego kuchennego produktu, a staną się puszyste jak chmurka

Przepis na porządne wyczyszczenie pralki... tabletką do zmywarki. Pamiętajcie o tej 1 rzeczy

Przepis na porządne wyczyszczenie pralki... tabletką do zmywarki. Należy pamiętać o tej 1 rzeczy

Domowy sposób na grzyb w pralce

Gdy problem nie stał się jeszcze bardzo rozległy, z pleśnią można sobie poradzić domowymi sposobami, bez używania specjalistycznych środków. Wiele osób od lat stosuje w tym celu zwykły ocet. W połączeniu z wybielaczem sprawi, że pleśń będzie bez szans!

Wystarczy, że nasączycie szmatkę octem i przetrzecie nią wszystkie miejsca w pralce, w których pojawiła się pleśń - szufladka na detergenty, bęben oraz kołnierz (inaczej fartuch). Następnie dwa lub trzy razy puśćcie cykl prania z wykorzystaniem wysokiej temperatury, przy pustym bębnie pralki. Na sam koniec wlejcie nieco wybielacza do szufladki na proszek i jeszcze raz włączcie pralkę. Wybielacz pomoże usunąć pleśń, która została zmiękczona przez ocet.

Jak zapobiegać pojawianiu się pleśni w pralce?

By uchronić się przed grzybem w pralce, należy zapobiegać tworzącej się w niej wilgoci. Od razu po zakończonym cyklu wyjmujcie z bębna mokre ubrania i zostawcie otwarte drzwiczki, by bęben oraz kołnierz pralki mogły się wysuszyć. Nie zapomnijcie też o wysunięciu szufladki na proszek. Jeśli będziecie tak robić, zapobiegniecie pleśni w pralce i przedłużycie żywot swojego urządzenia. 

Źródło: blog.technikan.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Plamy z jagód na ubraniach? Z tymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie
AdobeStock
Newsy
Plamy z jagód na ubraniach? Tymi domowymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie
Poplamiliście ulubione spodnie podczas zbierania lub jedzenia jagód? Jeszcze nic straconego! Możecie je uratować z pomocą domowych sposobów.

Latem nie można odpuścić wycieczki do lasu na jagody! Zróbcie z nich koniecznie klasyczne jagodzianki , pyszne pierogi , ciasto lub po prostu pałaszujcie garściami prosto z krzaka. Wyprawy na jagody mają jednak pewien minus – praktycznie zawsze brudzi się od nich ubranie! Owoce te bardzo silnie farbują tkaniny na fioletowy kolor, dlatego trzeba szybko reagować. Poznajcie domowe sposoby, które szybko poradzą sobie z tym problemem. Ocet na plamy z jagód Jak w większości przypadków, tak i do usuwania plam z jagód wspaniale nada się klasyczny ocet. By uratować zafarbowane przez te owoce ubrania, należy sporządzić roztwór z octu z wodą, w proporcji 1:2 (1 część octu na 2 części wody). W tak sporządzonym roztworze zamoczcie świeżo poplamione ubrania. Jeżeli plamy zdążyły już zaschnąć, roztwór powinien być mocniejszy, w proporcji 1:1. Zamoczcie w nim tkaniny na dwie godziny, a po tym czasie wypierzcie w pralce w 40 stopniach. Kwasek cytrynowy na plamy z jagód                                   Z trudnymi zabrudzeniami poradzi sobie również kwasek cytrynowy . Wystarczy, że do miski na pranie wlejecie letnią wodę i rozpuścicie w niej jedno opakowanie kwasku cytrynowego. Następnie włóżcie do wody zabrudzone ubrania i moczcie w niej przez godzinę. Po tym czasie odzież wystarczy wypłukać i wyprać w pralce. Jeżeli jednak po godzinie plamy nie zejdą, to zostawcie ubrania w roztworze na dłuższy czas – nawet do 6 godzin, albo i na całą noc! Po tak długim czasie plamy będą musiały zejść. Pamiętajcie o tym, by wyprać później ubrania! Sok z cytryny na plamy z jagód Nie tylko kwasek cytrynowy, ale i sok z cytryny...

Nie wylewaj marynaty po grzybach. Ma wiele zastosowań
AdobeStock_
Newsy
Nie wylewajcie marynaty po grzybach. Ma wiele zastosowań
Wyciągacie ostatniego grzybka ze słoika i zostaje wam gęsta zalewa z mnóstwem przypraw? Podpowiadamy do czego ją wykorzystać.

Marynowanie, to jeden z najstarszych sposobów przechowywania i konserwowania żywności. Najczęściej marynowane są grzyby leśne , ale też warzywa, w tym ogórki , papryka i buraki oraz owoce. Rzadziej ten sposób konserwowania jest wykorzystywany do przechowywania mięsa i ryb. Gdy już zjecie zamarynowane przysmaki, czas na wykorzystanie pozostałej po grzybkach zalewy . Nie warto jej wylewać, bo ma zastosowania nie tylko w kuchni. Octowa zalewa to podstawa, ale nie zapominajcie też o przyprawach Zalewę do marynat przygotowuje się z wody i octu, z odrobiną cukru. Najczęściej używa się do niej octu spirytusowego, jednak chcąc zwiększyć wartość marynaty i obniżyć wpływ marynaty na podrażnienia żołądka, zamiast octu spirytusowego możecie używać octu jabłkowego . Nie tylko jest łagodniejszy, ale też działa korzystnie, bo przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Marynując grzyby nie zapominajcie o przyprawach. Podkręcą ich smak, przyczynią się do tego, że wasze grzybowe pikle będą niezwykle aromatyczne, a także staną się przekąską, która dzięki zawartych w niej ziołom, ułatwi trawienie. Do grzybów koniecznie używajcie tych przypraw: Ziele angielskie Liść laurowy Czosnek Koper Marynując rydze czy kurki, nie zapomnijcie dodać gorczycy i czarnego pieprzu. W każdym przypadku do słoików można dodać cebulę pokrojoną w piórka. Jak wykorzystać pozostałą marynatę z grzybów? Choć grzyby nie są bardzo wartościowym pokarmem z racji zawartej w nich chityny, której nie trawimy, warto wiedzieć, że sama marynata nie niszczy minerałów, a dodatkowo zawarte z niej zioła, jak wspomnieliśmy, pomagają na trawienie. Oto kilka sprawdzonych sposobów, które uchronią zalewę przed wylaniem do zlewu: Drugie...

Weźcie ten prosty składnik z kuchni i wybielcie nim firanki. Prosty trik za grosze
Adobe Stock
Newsy
Weźcie ten prosty składnik z kuchni i wybielcie nim firanki. Prosty trik za grosze
Nie chcecie używać chemicznych środków do mycia firanek? Użyjcie tych naturalnych. Są równie skuteczne i o wiele tańsze.

Wasze firanki zrobiły się brzydkie i poszarzałe? Zamiast prać je z użyciem chemicznych środków, sięgnijcie po naturalne, tańsze i równie skuteczne metody, które w mig przywrócą waszym firankom śnieżną biel. Jak wybielić firanki domowym sposobem? Biel to kolor czystości, elegancji i klasy. Jednak jest to również kolor najtrudniejszy do utrzymania w czystości. Białe zasłony są bez wątpienia dużą ozdobą naszego domu. Wpuszczają światło do pomieszczeń i sprawiają, że przestrzeń wydaje się jasna, przestronna i otwarta. Niestety, z czasem nasze zasłony i firanki mogą poszarzeć. Na szczęście, istnieje kilka skutecznych i prostych sposobów, aby przywrócić im dawną biel. Jak usunąć plamy, szarości i pożółkłe ślady na białych zasłonach? Domowe sposoby na wybielenie firanek: Namoczcie zasłony w soku z cytryny i gorącej wodzie. Użyjcie 1 części soku z cytryny na 4 części gorącej wody i pozostawcie na maksymalnie dwie godziny. Opłuczcie, a następnie upierzcie w pralce. Przygotujcie w misce roztwór z 500 g sody na 10 l wody. Wymoczcie w takiej mieszance firankę przez kilka godzin, a następnie upierzcie ją w tradycyjny sposób. Dodajcie do 10 l wody cztery łyżki soli kuchennej lub pół szklanki octu. Niech firanki moczą się w tej miksturze przez kilka godzin. Następnie wypłuczcie firanki i zawieście je na karniszu do ich całkowitego wyschnięcia. Innym naturalnym środkiem, który przywróci waszym firankom biel, jest proszek do pieczenia. Po praniu ręcznym lub w pralce mydłem marsylskim, wystarczy napełnić miskę gorącą wodą, dodać saszetkę proszku do pieczenia, włożyć zasłony i pozostawić je do namoczenia. Po około dwóch godzinach wystarczy firanki spłukać i w razie potrzeby zastosować środek zmiękczający. Możecie też...

Kupiliście koszyczek malin z odrobiną pleśni? Czy można je zjeść?
Adobe Stock
Newsy
Kupiliście koszyczek malin z odrobiną pleśni? Czy można je zjeść?
Czy nawet niewielka pleśń na malinach wyklucza możliwość ich spożycia? Sprawdźcie!

Sezon na maliny ruszył z kopyta. Niestety jak na razie ceny tych owoców na targach i na straganach mogą przysporzyć o ból głowy i solidnie nadwyrężyć domowy budżet. Ponad 30 zł za 1 kg tych słodkich owoców to norma. Powodów wysokich cen malin jest wiele. Wysokie koszty ich zakupu sprawiają, że klienci dwa razy oglądają koszyczek z towarem przed jego zakupieniem. A rozglądać się warto, by nie przynieść do domu małej łubianki pełnej spleśniałych malin. Kiedy można odciąć część spleśniałego produktu i zjeść resztę? Być może zdarzyło wam się, że kilka godzin po zakupie malin, zauważyliście już na nich ślady pierwszych oznak pleśni. Co wtedy robić? Czy takie maliny nadają się jeszcze do spożycia? Niestety nie mamy dobrych wiadomości. Jedyne wyjątki mówiące o możliwości odkrojenia części spleśniałego produktu i zjedzenia reszty dotyczącą twardych, zawierających mało wody produktów, takich jak np. marchew. Dzieje się tak, gdyż wówczas ma się pewność, że pleśń nie zdołała jeszcze przeniknąć przez całą powierzchnię produktu. Dlaczego nie powinno się jeść malin z odrobiną pleśni? Z malinami niestety lepiej nie pozwalać sobie na „przebieranie” owoców w poszukiwaniu tych nadających się jeszcze do spożycia. Co prawda jednorazowe zjedzenie spleśniałego owocu nie musi od razu poskutkować poważnym zatruciem, ale lepiej dmuchać na zimne. Kiedy jedzenie żywności z pleśnią może być szkodliwe? Wtedy, gdy do organizmu ludzkiego będą wprowadzane określone, szkodliwe i rakotwórcze rodzaje pleśni takie jak aflatoksyny Wtedy, gdy pleśń będzie dostarczana do organizmu regularnie (jednorazowe spożycie spleśniałego produktu nie musi przynieść od razu opłakanych skutków) Wtedy, gdy naturalne odruchy człowieka na przyjęcie...