Domowy chrzan
gotujmy.pl/zuzi
Newsy

Zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie. Przepis na domowy chrzan za 3 złote

Po co kupować gotowy chrzan, gdy z łatwością można go zrobić w domu? A do tego świetnie zwalcza zimowe infekcje!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Nasze babcie doskonale wiedzą, że chrzan to nie tylko doskonały dodatek do wielu potraw, ale także świetne domowe lekarstwo na przeziębienie i nie tylko! Choć bez problemu można dziś kupić gotowy chrzan w słoiku, warto przygotować go własnoręcznie w domu – jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Wypróbujcie prosty przepis na domowy chrzan!

Wiele osób uwielbia chrzan za jego charakterystyczny, ostry smak. Nadaje on charakteru potrawom, a ponadto pomaga w walce z chorobami. Wiedzieliście, że naturalnym remedium na zatkany nos jest właśnie chrzan? Wystarczy podstawić pod nos otwarty słoik z chrzanem i mocno się zaciągnąć. Na pewno nieźle zakręci was w nosie! Ponadto warzywo to jest naturalnym antybiotykiem (podobnie jak czosnek), dzięki czemu nadaje się do zwalczania bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie takich chorób jak zapalenie gardła, nerek czy dróg moczowych. Pomaga także w bólach reumatycznych – wystarczy robić okłady ze startego chrzanu, ponieważ ma on doskonałe właściwości rozgrzewające.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domowy chrzan

Nie warto kupować gotowego chrzanu w słoiku! Łatwo można zrobić własny, a jeżeli macie ogródek, to możecie nawet wysiać własny chrzan. Tylko uważajcie – to naturalny chwast, który szybko wymyka się spod kontroli i może opanować wam cały warzywnik!

Do przygotowania domowego chrzanu będziecie potrzebowali:

  • 3 korzenie chrzanu
  • 45 ml soku z cytryny
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Korzenie obierzcie ze skórki i umyjcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce, w blenderze lub za pomocą sokowirówki.
  2. Przełóżcie utarty chrzan do miski i dodajcie sok z cytryny, cukier i sól. Na koniec wlejcie wrzątek i bardzo dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
  3. Gotowy chrzan przełóżcie do słoika i mocno zakręćcie.

Tak przygotowany domowy chrzan można przechowywać w lodówce przez około miesiąc.

Komentarze
czego nie jeść na noc
AdobeStock
Newsy Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie na kolację. Lepiej ich unikać
Wiecie, jak ogromny wpływ na jakość snu ma to, co zjecie na kolację? Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść na noc!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem w trakcie dnia co śniadanie. Trzeba zwracać baczną uwagę na to, co znajdzie się wieczorem na talerzu, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość snu oraz zdrowie całego organizmu. Jeżeli pójdziecie spać głodni, będziecie mieli duże problemy z zaśnięciem. Jeśli jednak przejecie się przed spaniem, to również wasz sen będzie bardzo niespokojny. Jak znaleźć złoty środek? Zacznijcie od poznania produktów, których lepiej nie jeść przed położeniem się do łóżka! Kiełbasa i parówki Choć bardzo smaczne, parówki i kiełbaski nie są najlepszym pomysłem na kolację. Mogą powodować zgagę i refluks, a tym samym utrudniać zasypianie. Lepiej jeść te produkty na obiad! Brokuły Brokuły są fantastycznym źródłem żelaza i powinny je jeść zwłaszcza osoby zagrożone niedokrwistością. Jednak warzywa te powodują spore problemy ze wzdęciami, a te są gwarancją niespokojnego snu. Ból brzucha to ostatnie, czego byście sobie życzyli przed zaśnięciem! Warto jeść brokuły na obiad lub podwieczorek. Wołowina Czerwone mięso jest bardzo ciężkostrawne, dlatego zjedzone na kolację skutecznie utrudni wam zasypianie. Organizm zamiast się wyciszyć i regenerować będzie zajęty trawieniem mięsa, a wy nie będziecie mogli zasnąć. Pikantne potrawy Chilli, salsa i inne pikantne sosy i przyprawy nie są tym, co powinno się jeść na kolację! Mocno podrażniają układ pokarmowy, a u osób z wrażliwym żołądkiem mogą wywołać ból brzucha, biegunkę i niestrawność. Kolacja składająca się z tych dodatków może sprawić, że zamiast w wygodnym łóżku noc spędzicie w toalecie! Żółty ser Przez zawartość tyraminy żółte sery zaburzają pracę układu hormonalnego, co przekłada się na jakość snu. W dodatku u osób ze...

Przeczytaj
bigos właściwości
AdobeStock
Newsy Korzyści z jedzenia bigosu są rewelacyjne. Wystarczy 1 porcja tego dania aby ...
Okazuje się, że bigos jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy! Przekonajcie się, dlaczego warto go jeść.
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Tradycyjny polski bigos to potrawa, bez której nie mogą się obejść żadne święta! Z dość prostego przepisu wychodzi pyszne danie, które jest nie tylko sycące i smaczne, ale także bardzo zdrowe! Wiedzieliście o tym, ile zdrowotnych właściwości ma bigos? Będziecie zaskoczeni! Polska tradycja Zwyczaj przygotowywania bigosu jest bardzo stary. Przepis na to danie znalazł się nawet w „Panu Tadeuszu”! Początkowo było to danie myśliwych. Do kiszonej kapusty dodawano mięso upolowanych zwierząt oraz zebrane w lesie grzyby. Potrawa długo gotowała się na ogniu, dzięki czemu smakowała naprawdę wyjątkowo. Później bigos trafił pod strzechy, a gospodynie dodawały do niego wszystko, co miały pod ręką – skrawki mięs, kiełbasy, a także suszone owoce i grzyby. Podstawą nadal była kiszona kapusta. Bigos jest chętnie spożywany nie tylko w Polsce, ale także na Litwie i Białorusi. Właściwości bigosu Bigos to nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości! Zawdzięcza to przede wszystkim kiszonej kapuście, która zawiera takie składniki jak: Wapń Żelazo Potas Witamina C Magnez Błonnik Wszystkie te witaminy i minerały odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wzmacniają odporność, regulują trawienie, a także pomagają przy problemach z zaparciami. Kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, szczególnie dla osób z naszej krainy geograficznej! Nasi przodkowie bowiem nie mieli dostępu do cytrusów, dlatego najzdrowszym i najbardziej naturalnym źródłem tej witaminy jest między innymi kiszona kapusta. Ratowała ona marynarzy przed szkorbutem, ponieważ zapakowana w beczki mogła przeleżeć pod pokładem długie miesiące. Z kolei błonnik wspomaga trawienie i obniża cholesterol, co zapobiega w przyszłości problemom z...

Przeczytaj