Domowy chrzan
gotujmy.pl/zuzi
Newsy

Zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie. Przepis na domowy chrzan za 3 złote

Po co kupować gotowy chrzan, gdy z łatwością można go zrobić w domu? A do tego świetnie zwalcza zimowe infekcje!

Nasze babcie doskonale wiedzą, że chrzan to nie tylko doskonały dodatek do wielu potraw, ale także świetne domowe lekarstwo na przeziębienie i nie tylko! Choć bez problemu można dziś kupić gotowy chrzan w słoiku, warto przygotować go własnoręcznie w domu – jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Wypróbujcie prosty przepis na domowy chrzan!

Wiele osób uwielbia chrzan za jego charakterystyczny, ostry smak. Nadaje on charakteru potrawom, a ponadto pomaga w walce z chorobami. Wiedzieliście, że naturalnym remedium na zatkany nos jest właśnie chrzan? Wystarczy podstawić pod nos otwarty słoik z chrzanem i mocno się zaciągnąć. Na pewno nieźle zakręci was w nosie! Ponadto warzywo to jest naturalnym antybiotykiem (podobnie jak czosnek), dzięki czemu nadaje się do zwalczania bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie takich chorób jak zapalenie gardła, nerek czy dróg moczowych. Pomaga także w bólach reumatycznych – wystarczy robić okłady ze startego chrzanu, ponieważ ma on doskonałe właściwości rozgrzewające.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy chrzan

Nie warto kupować gotowego chrzanu w słoiku! Łatwo można zrobić własny, a jeżeli macie ogródek, to możecie nawet wysiać własny chrzan. Tylko uważajcie – to naturalny chwast, który szybko wymyka się spod kontroli i może opanować wam cały warzywnik!

Do przygotowania domowego chrzanu będziecie potrzebowali:

  • 3 korzenie chrzanu
  • 45 ml soku z cytryny
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Korzenie obierzcie ze skórki i umyjcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce, w blenderze lub za pomocą sokowirówki.
  2. Przełóżcie utarty chrzan do miski i dodajcie sok z cytryny, cukier i sól. Na koniec wlejcie wrzątek i bardzo dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
  3. Gotowy chrzan przełóżcie do słoika i mocno zakręćcie.

Tak przygotowany domowy chrzan można przechowywać w lodówce przez około miesiąc.

kiszony czosnek
Adobe Stock
Newsy
Niezwykła moc kiszonego czosnku. Dzięki niemu wirusy będą trzymały się z daleka
Czosnek, nazywany również naturalnym antybiotykiem, to istny skarb, który nie tylko usprawni pracę twojego układu odpornościowego, ale również pomoże w walce z chorobą. Ukiszony zyska o wiele łagodniejszy smak. Koniecznie musisz przetestować tę metodę!

Wiele osób nie przepada za naturalnym smakiem czosnku. Nic dziwnego, w końcu świeżo obrany jest bardzo ostry . Z kolei jego zapach odstrasza nie tylko wampiry, ludzie również za nim nie przepadają. Powiedzieć, że jest drażniący, to jak nic nie powiedzieć.  Oba czynniki sprawiają, że choć czosnek wykazuje mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, niewiele osób jada go na surowo. Na szczęście istnieje łatwy sposób na odczarowanie tego produktu. Wystarczy go ukisić – wtedy niesamowicie złagodnieje i jednocześnie nie straci swoich wartości. Cenne właściwości kiszonego czosnku Kiszony czosnek to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarce. Jego działanie jest nieocenione, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.  Ten naturalny antybiotyk nie tylko wzmacnia odporność . Wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jego regularne spożywanie może także pomóc w walce z pasożytami takimi jak owsiki, tasiemce czy glisty.  Produkt ten jest też szczególnie zalecany osobom zmagającym się z wzdęciami, problemami z trawieniem oraz nadciśnieniem . Ponadto kiszony czosnek wykazuje także działanie antynowotworowe , zwalcza miażdżycę, chroni przed zawałem i udarem oraz hamuje starzenie się organizmu.  Do jego spożywania nie należy więc przekonywać. Właściwości kiszonego czosnku mówią same za siebie. Ponadto, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste! Przepis na kiszony czosnek Będziesz potrzebować: 200 ml wody, 2 główki czosnku, korzeń chrzanu, łodygę kopru, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Przygotowanie: Główki czosnku podziel na ząbki i obierz. Dno słoika wypełnij...

barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...

ryba po grecku przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Tak rybę po grecku je się u Ewy Wachowicz na święta. Zaskoczeni?
Jeżeli zamierzacie przyrządzić na święta rybę po grecku, to wypróbujcie tę z przepisu Ewy Wachowicz - smakuje jak u mamy!

Jednym z dań, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji jest zdecydowanie ryba po grecku. Tego dnia tradycyjnie jada się tylko ryby i inne potrawy w wersji jarskiej, takie jak barszcz, pierogi z kapustą i grzybami czy sałatkę warzywną. Zwyczaj ten jest bardzo stary i już nasi przodkowie przed wojną na wigilię przygotowywali głównie ryby. Popularna ekspertka od gotowania Ewa Wachowicz pochwaliła się tym, jak ona robi świąteczną rybę po grecku. Spodziewaliście się takiego efektu? Ryba na święta Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, ale trzeba wiedzieć, jakiej ryby do niego użyć. Nie wszystkie gatunki się do tego nadają! Wszystko przez to, że danie to jest ciężkostrawne i tłuste. Warzywa podsmaża się na tłuszczu, a rybę panieruje i smaży w oleju. Z tego powodu do ryby po grecku wybierajcie gatunki o chudym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy miruna. Absolutnie natomiast nie nadaje się do tego dania łosoś, makrela czy ryba maślana – są zbyt tłuste. Ryba po grecku z przepisu Ewy Wachowicz Co nas zaskoczyło w tym przepisie? Jest bardzo prosty i tradycyjny! Często, gdy celebryci gotują, to proponują dania przygotowywane w inny, nowoczesny sposób lub dodają coś od siebie. Natomiast przepis Ewy Wachowicz jest tak zwyczajny i domowy, że sami jesteśmy zaskoczeni. Do przygotowania tego dania będzie potrzebowali poniższych składników: 650 g filetów rybnych 4 marchwie 2 korzenie pietruszki Pół selera 4 – 5 cebul 1 por (biała część) Sok z cytryny 50 g koncentratu z pomidorów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki Cukier Sól Pieprz Mąka pszenna Olej Przygotowanie Filety rybne opłuczcie, osuszcie za pomocą ręczników...

chleb na zakwasie
Adobe Stock
Newsy
Robicie chleb na zakwasie? Dzięki jednemu składnikowi wyjdzie puszysty i chrupiący
Domowej roboty chleb na zakwasie to istny rarytas. Mimo iż jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, naprawdę warto się poświęcić. Do stworzenia zakwasu koniecznie użyjcie… sody oczyszczonej. Dzięki niej pieczywo będzie niesamowicie puszyste i przyjemnie chrupiące!

W większości przepisów na zakwas chlebowy soda oczyszczona jest składnikiem zwyczajnie pomijanym. Jak się okazuje - to duży błąd, bowiem jej użycie niesamowicie służy wypiekom. Wystarczy ½ łyżeczki tego specyfiku, by chleb całkowicie zmienił swój smak i wygląd! Soda oczyszczona przede wszystkim sprawia, że chleb jest bardziej puszysty. W połączeniu z kwasem tworzy reakcję chemiczną powodującą pęcznienie i wzrastanie chleba. Szczypta sody oczyszczonej może również znacznie poprawić jego smak, poprzez zrównoważenie kwasowości. Koniecznie przetestujcie tę metodę. Przepis na chleb na zakwasie z sodą oczyszczoną Będziecie potrzebować Mąki żytniej Mąki pszennej Wody Sody oczyszczonej Soli Z racji, że przygotowanie chleba zajmuje ok. 7 dni, składniki są dodawane turami.  Przygotowanie Pierwszego dnia w dużym słoiku umieśćcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie naczynie w ciepłe miejsce na 24 godziny (nie zakręcajcie ani nie przykrywajcie słoika). Drugiego dnia do mikstury dodajcie kolejne 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wymieszajcie i ponownie odstawcie na 24 godziny. Trzeciego dnia ponownie dodajcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody i wymieszajcie. Tym razem jednak zakręćcie słoik i odstawcie go w ciepłe miejsce tylko na 12 godzin. Po upływie tego czasu potwórzcie czynność i odstawcie słoik na kolejne 12 godzin. Czwartego dnia zróbcie dokładnie to samo co dnia trzeciego. Piątego dnia zakwas będzie gotowy. Wtedy możecie zacząć przyrządzać zaczyn - 2 łyżki mikstury umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niej 150 gramów mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszajcie i odstawcie na ok. 18 godzin. Po upływie tego czasu do...