Nasze babcie doskonale wiedzą, że chrzan to nie tylko doskonały dodatek do wielu potraw, ale także świetne domowe lekarstwo na przeziębienie i nie tylko! Choć bez problemu można dziś kupić gotowy chrzan w słoiku, warto przygotować go własnoręcznie w domu – jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Wypróbujcie prosty przepis na domowy chrzan!

Wiele osób uwielbia chrzan za jego charakterystyczny, ostry smak. Nadaje on charakteru potrawom, a ponadto pomaga w walce z chorobami. Wiedzieliście, że naturalnym remedium na zatkany nos jest właśnie chrzan? Wystarczy podstawić pod nos otwarty słoik z chrzanem i mocno się zaciągnąć. Na pewno nieźle zakręci was w nosie! Ponadto warzywo to jest naturalnym antybiotykiem (podobnie jak czosnek), dzięki czemu nadaje się do zwalczania bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie takich chorób jak zapalenie gardła, nerek czy dróg moczowych. Pomaga także w bólach reumatycznych – wystarczy robić okłady ze startego chrzanu, ponieważ ma on doskonałe właściwości rozgrzewające.

Przepis na domowy chrzan

Nie warto kupować gotowego chrzanu w słoiku! Łatwo można zrobić własny, a jeżeli macie ogródek, to możecie nawet wysiać własny chrzan. Tylko uważajcie – to naturalny chwast, który szybko wymyka się spod kontroli i może opanować wam cały warzywnik!

Do przygotowania domowego chrzanu będziecie potrzebowali:

Zobacz także:

  • 3 korzenie chrzanu
  • 45 ml soku z cytryny
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Korzenie obierzcie ze skórki i umyjcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce, w blenderze lub za pomocą sokowirówki.
  2. Przełóżcie utarty chrzan do miski i dodajcie sok z cytryny, cukier i sól. Na koniec wlejcie wrzątek i bardzo dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
  3. Gotowy chrzan przełóżcie do słoika i mocno zakręćcie.

Tak przygotowany domowy chrzan można przechowywać w lodówce przez około miesiąc.