Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki
AdobeStock
Newsy

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki

Warto zebrać orzechy włoskie już teraz, zanim dojrzeją – to właśnie z zielonych orzechów włoskich przyrządza się smaczną i bardzo zdrową orzechówkę!

Ta nalewka to prawdziwy klasyk. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. A do tego jaka zdrowa! Poznajcie podstawowy przepis na nalewkę z orzechów włoskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne orzechów włoskich

Sporo orzechów włoskich powinny jeść przede wszystkim osoby, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu. Orzechy te zawierają bowiem bardzo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych! A do tego znajdziecie w nich również L-argininę, która odpowiada za rozszerzanie naczyń wieńcowych.

Latem z orzechów włoskich ucieszą się osoby cierpiące na nadpotliwość, ponieważ liście orzecha mogą pomóc w walce z tym wstydliwym problemem! Wystarczy, że sporządzicie z nich napar i wymoczycie w nim stopy lub dłonie. Można go dodać także do kąpieli.

Kolejną zaletą jedzenia orzechów włoskich jest poprawa cery. Zawierają one sporo cynku, który działa ściągająco oraz antybakteryjnie, dlatego pomoże przy problemach z trądzikiem. W orzechach włoskich znajdziecie także witaminy A i E, które zwalczają wolne rodniki i utrzymują młody wygląd na dłużej.

Zobacz także
Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie

Plamy z jagód na ubraniach? Z tymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie

Plamy z jagód na ubraniach? Tymi domowymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie

Na co pomaga orzechówka?

Nalewka z orzechów włoskich jest stosowana przede wszystkim jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Zielone orzechy włoskie są silnie bakteriobójcze, dlatego gdy dopadnie was zatrucie pokarmowe, warto się wspomóc maleńkim kieliszkiem takiej nalewki. To naprawdę pomaga! W niedojrzałych orzechach znajdują się także sterole roślinne, które mają działanie przeciwnowotworowe.

Jak zrobić nalewkę z włoskich orzechów (orzechówkę)?

Przyrządzenie nalewki z orzechów włoskich jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości. Przygotujcie sobie rękawiczki (orzechy brudzą dłonie!), szklany słój oraz poniższe składniki:

Składniki:

  • Ok. 10 zielonych, niedojrzałych włoskich orzechów
  • Pół szklanki cukru
  • Pół litra wódki

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie orzechy w ćwiartki.
  2. Włóżcie je do czystego słoika, a następnie wsypcie pół szklanki cukru.
  3. Zakręćcie słoik i odstawcie na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
  4. Po tym czasie do słoika wlejcie pół litra wódki. Ponownie zakręćcie i odstawcie na 3-4 tygodnie. Odcedźcie.

I gotowe! Po 5-6 tygodniach wasza nalewka domowej roboty będzie gotowa. To wspaniałe remedium na wiele dolegliwości nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale sprawdzi się na prezent.

Będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy
AdobeStock_
Newsy
Ta mikstura będzie najlepsza na grypę żołądkową, o ile pamiętaliście o 1 rzeczy
O chorobach wirusowych nasłuchaliśmy się dużo. Mogą powodować problemy oddechowe, jak COVID-19 lub jelitowe, jak grypa żołądkowa. Podpowiadamy, co pomaga na żołądek.

Grypa żołądkowa, to nieżyt żołądkowo–jelitowy, popularnie zwany „jelitówką”. Najczęściej jest chorobą wirusową, choć czasem ma podłoże bakteryjne. Trwa zwykle kilka dni. Jej objawy to ostra biegunka, wymioty, gorączka, a do tego osłabienie i brak apetytu. Może zaczynać się jak zwykłe przeziębienie, ale częste wizyty w toalecie od razu pokazują, że tym razem na katarze się nie skończy. Jak radzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi? Sprawdzony przepis, znany już od wieków Najprostsze sposoby zwykle są najlepsze. Dlatego oprócz nowoczesnego leczenia, na problemy żołądkowe nie zaszkodzi zastosować metody naszych babć i sięgnąć po nalewkę orzechową. Doskonale działa na układ pokarmowy i jelita , pomaga na zatrucia, likwiduje nieżyty i biegunkę. Nalewka z orzechów włoskich działa także wzmacniająco, oczyszczająco, bakteriobójczo, a przede wszystkim doskonale smakuje. Żeby była skuteczna, należy ją przygotować zgodnie z tajemnymi recepturami naszych babć. I dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba tych receptur szukać na starych strychach.  W dzisiejszych czasach pełno ich w internecie. Korzystajcie jednak tylko z tych, które zdradzają największą tajemnicę orzechówki - do nastawienia nalewki należy użyć niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich. Inne przepisy są nic nie warte. Zielone orzechy zawierają nie tylko witaminy z grupy B , ale też olejki eteryczne, garbniki i gorycze, które są ważne w prawidłowej pracy żołądka. Niedojrzałe orzechy zbiera się na przełomie czerwca i lipca, jednak obecnie można je nadal kupić w sklepach internetowych.  Składniki: Zielone orzechy włoskie - 0,5 kg Cukier – 0,5 kg Woda – 0,5l, ćwierć litra przegotowanej wody na początku i ćwierć litra wrzątku po 14 dniach Spirytus 95% - 1l...

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis
Nalewka z tego orzecha to najlepsze lekarstwo, jakie możecie mieć w domu. Przygotujcie je sami. Przepis jest banalnie prosty.

Kasztany to nieodłączny symbol jesieni. Owoce kasztanowca są najczęściej wykorzystywane przez dzieci do robienia różnych ozdób. Mało kto jednak wie, że kasztany zawierają również wiele cennych substancji leczniczych. Nic dziwnego, że od lat są wykorzystywane do produkcji leków i kosmetyków. Wrzesień to idealny czas na to, by przygotować z nich nalewkę . Nalewka z kasztanów ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie tylko korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Jest również niezastąpiona w walce z siniakami, żylakami, obrzękami, bólami stawów i cellulitem oraz szybko poprawia kondycję skóry. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją pić? Dlaczego warto pić nalewkę z kasztanów? Większość z nas przechodzi obojętnie obok kasztanów. To błąd! W kasztanach (a także w nalewce z kasztanów) znajdziemy wiele cennych dla zdrowia i urody substancji. Przede wszystkim są to: garbniki flawonoidy saponiny karotenoidy kumaryna rutyna kwercetyna Właściwości zdrowotne nalewki z kasztanów Nalewka z kasztanowca ma wprost przebogate właściwości zdrowotne: działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo zapobiega zakrzepicy żył wzmacnia naczynia krwionośne poprawia krążenie krwi pomaga zwalczać żylaki i hemoroidy zapobiega mrowieniu skóry i skurczom mięśni ma właściwości przeciwbakteryjne łagodzi zapalenie żołądka poprawia trawienie wspomaga pracę jelit likwiduje obrzęki poprawia elastyczność skóry wspomaga walkę z cellulitem przyspiesza gojenie się ran, siniaków i odmrożeń Przepis na nalewkę z kasztanów Składniki: 20 kasztanów (najlepiej świeżych, łuskanych) 2 szklanki...

Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Adobe Stock
Newsy
Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Chwila przygotowania, dwa tygodnie leżakowania i macie doskonały prezent świąteczny dla kogoś bliskiego. Podpowiadamy jak go zrobić.

Pomarańcze połączone z goździkami dają cytrusowo-korzenny aromat, który koi i uspokaja. Składniki nalewki działają też prozdrowotnie pod warunkiem, że pijecie nie więcej, niż jeden kieliszek po posiłku lub przed snem. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i przelana do ozdobnej butelki może stanowić doskonały prezent. Tym milszy, że wykonany własnoręcznie. Podpiszcie ją, przewiążcie ozdobną wstążką i włóżcie do torebki prezentowej. Pomarańcze i goździki dobre dla zdrowia Dzięki pomarańczy, zawierającej dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody, nalewka z tego owocu wypłukuje toksyny. Dzięki antyutleniaczom neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwa je z organizmu. Pomaga to zapobiegać uszkodzeniom komórek, ich przedwczesnemu starzeniu się i degeneracji, a także powstawaniu komórek nowotworowych. Ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i poprawia rytm serca, a także koi nerwy. Owoce są bogate w błonnik więc korzystnie wpływają na przemianę materii. Z kolei goździki mają działanie antyseptyczne, likwidują stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Składniki nalewki pomarańczowo–goździkowej regulują funkcje układu nerwowego, koją i ułatwiają zasypianie. Nalewka pomarańczowo-goździkowa gotowa w 2 tygodnie Składniki 0,5 l wódki (można wymieszać ze spirytusem) 3 pomarańcze 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka cukru 20 goździków 1/2 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie Do garnka wsypcie cukier, dodajcie goździki i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Odstawcie syrop do wystygnięcia, a...

Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z 2 prostych składników
AdobeStock
Newsy
Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z kilku prostych składników
Przygotujcie w domu własną nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie. To prostsze niż myślicie.

Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory. Korzyści zdrowotne dyni Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich. Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi. Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć. Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny. Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez. Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego. Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom. Jak zrobić nalewkę z dyni?...