Ta nalewka to prawdziwy klasyk. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu. A do tego jaka zdrowa! Poznajcie podstawowy przepis na nalewkę z orzechów włoskich.

Właściwości zdrowotne orzechów włoskich

Sporo orzechów włoskich powinny jeść przede wszystkim osoby, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu. Orzechy te zawierają bowiem bardzo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych! A do tego znajdziecie w nich również L-argininę, która odpowiada za rozszerzanie naczyń wieńcowych.

Latem z orzechów włoskich ucieszą się osoby cierpiące na nadpotliwość, ponieważ liście orzecha mogą pomóc w walce z tym wstydliwym problemem! Wystarczy, że sporządzicie z nich napar i wymoczycie w nim stopy lub dłonie. Można go dodać także do kąpieli.

Kolejną zaletą jedzenia orzechów włoskich jest poprawa cery. Zawierają one sporo cynku, który działa ściągająco oraz antybakteryjnie, dlatego pomoże przy problemach z trądzikiem. W orzechach włoskich znajdziecie także witaminy A i E, które zwalczają wolne rodniki i utrzymują młody wygląd na dłużej.

Zobacz także:

Na co pomaga orzechówka?

Nalewka z orzechów włoskich jest stosowana przede wszystkim jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Zielone orzechy włoskie są silnie bakteriobójcze, dlatego gdy dopadnie was zatrucie pokarmowe, warto się wspomóc maleńkim kieliszkiem takiej nalewki. To naprawdę pomaga! W niedojrzałych orzechach znajdują się także sterole roślinne, które mają działanie przeciwnowotworowe.

Jak zrobić nalewkę z włoskich orzechów (orzechówkę)?

Przyrządzenie nalewki z orzechów włoskich jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości. Przygotujcie sobie rękawiczki (orzechy brudzą dłonie!), szklany słój oraz poniższe składniki:

Składniki:

  • Ok. 10 zielonych, niedojrzałych włoskich orzechów
  • Pół szklanki cukru
  • Pół litra wódki

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie orzechy w ćwiartki.
  2. Włóżcie je do czystego słoika, a następnie wsypcie pół szklanki cukru.
  3. Zakręćcie słoik i odstawcie na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
  4. Po tym czasie do słoika wlejcie pół litra wódki. Ponownie zakręćcie i odstawcie na 3-4 tygodnie. Odcedźcie.

I gotowe! Po 5-6 tygodniach wasza nalewka domowej roboty będzie gotowa. To wspaniałe remedium na wiele dolegliwości nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale sprawdzi się na prezent.