Zapobiega nadwadze i osteoporozie, a do tego czyści jelita jak odkurzacz i kosztuje grosze
AdobeStock
Newsy

Zapobiega nadwadze i osteoporozie, a do tego czyści jelita jak odkurzacz i kosztuje grosze

Macie ochotę na coś smacznego, a jednocześnie bardzo zdrowego? Na pewno przypadnie wam do gustu odmiana tego popularnego produktu spożywczego.

Wybór ryżu jest obecnie w sklepach niezwykle bogaty. Można kupić tradycyjny ryż biały, jaśminowy, długoziarnisty, parboiled czy ryż brązowy. To jednak nie koniec. Coraz częściej w popularnych supermarketach można kupić także ryż czerwony - kolejną odmianę, która odznacza się ciekawym smakiem i doskonałymi właściwościami zdrowotnymi. Poznajcie zalety jedzenia czerwonego ryżu. 

Właściwości zdrowotne czerwonego ryżu

Czerwony ryż, który swoją barwę zawdzięcza pigmentowi znajdującemu się w ziarnach, jest szczególnie popularny w Azji Południowo-Wschodniej, ale zaczyna być doceniany również w Polsce - i to nie tylko ze względu na ciekawy kolor, który urozmaica dania. Ryż czerwony wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości:

  • zapobiega osteoporozie ze względu na wysoką zawartość magnezu

  • zawiera błonnik, który wspomaga trawienie

  • obniża poziom złego cholesterolu

  • spowalnia starzenie oraz może chronić organizm przed nowotworami

Zobacz także
Te owoce to sprzymierzeńcy w walce zmiana z rakiem. Spieszcie się, sezon na nie trwa krótko

Te owoce to sprzymierzeńcy w profilaktyce raka. Spieszcie się, sezon na nie potrwa długo

Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw

Wspomaga wzrok i może zmniejszyć ryzyko raka. To jedno z najzdrowszych warzyw

Przepis na czerwony ryż na ostro 

Do przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 torebka czerwonego ryżu (100 g)

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 szczypty ostrej papryki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w drobną kostkę.

  2. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem. 

  3. Później wsypcie czerwony ryż (suchy) i smażcie kilka minut.

  4. Następnie wlejcie na patelnię szklankę bulionu, łyżkę przecieru pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie i duście na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. W razie, gdyby bulion się wygotował, a ryż wciąż był twardy, to wlejcie więcej bulionu.

  5. Gdy większość bulionu się już wygotuje, a ryż będzie miękki, dodajcie masło oraz słodką i ostrą paprykę. Wymieszajcie.

  6. Duście jeszcze kilka minut, aż ryż do końca wchłonie bulion.

I gotowe! Tak przygotowany ryż podawajcie z mięsem, na przykład duszoną wieprzowiną albo pieczonymi udkami z kurczaka.

Źródło: medme.pl, przyslijprzepis.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania
Adobe Stock
Newsy
Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania
Gołąbki inaczej mogą być podane z brukselką zamiast kapusty. Nie musicie ich nadziewać ani zwijać!

Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, kapusty oraz sosu pomidorowego. Wymagają one jednak odrobiny wysiłku - nie każda pani domu może mieć na nie czas każdego dnia.  Proponujemy więc alternatywną wersję tego kultowego dania, które można przygotować z brukselką zamiast kapusty! Sprawi to, że obiad będzie błyskawiczny do ugotowania, a nie straci ani odrobiny walorów smakowych. Gołąbki z brukselki nie muszą być nadziewane ani zawijane , a to właśnie ta czynność zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowania dania. Przepis na gołąbki z brukselki To wyjątkowy pomysł na obiad, który zaskoczy waszych gości i domowników – przygotujecie je zaledwie w 20-25 minut! Składniki:  80 g ryżu (brązowego lub parboiled) 200 g przecieru pomidorowego 200 g brukselek 150 g zmielonego mięsa z kurczaka Pół cebuli Łyżeczka oliwy Pół szklanki bulionu Pół szklanki wody Sól Pieprz Tymianek Przygotowanie: Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i zeszklijcie cebulę. Do cebuli dodajcie zmielone mięso drobiowe, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Podsmażajcie przez kilka minut. Dodajcie przekrojone na pół brukselki, suchy, nieugotowany ryż i zalejcie wszystko płynami: przecierem pomidorowym, bulionem i wodą. Doprawcie tymiankiem.  Całość duście tak długo, aż ryż zmięknie. W przypadku białego ryżu wystarczy ok. 15 minut, jednak zmiękczenie brązowego może zająć nieco dłużej. Stale mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Możecie dodać odrobinę wody w trakcie gotowania.  Kiedy ryż już dojdzie, danie może być podawane. Smacznego! Brukselka – właściwości odżywcze Brukselka doskonale wpływa na pracę serca i niweluje ryzyko...

Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis
AdobeStock
Newsy
Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis
Jeżeli jesteście na diecie, wypróbujcie przepis na pikantną zupę z warzywami. Jest pyszna, bardzo rozgrzewa i pomoże podkręcić metabolizm.

Szukacie ciekawych przepisów, które pomogą wam schudnąć? Idealnym daniem na diecie są zupy - to pożywny i pełen witamin posiłek, który syci i ma niewiele kalorii (o ile nie dodajecie do zup kalorycznych dodatków, takich jak tłusta śmietana, masło czy mąka). Jeszcze lepsza jest zupa z dodatkiem pikantnych przypraw, które zwiększają metabolizm i pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Wypróbujcie przepis na ostrą zupę warzywną. Produkty, które wspomagają odchudzanie Składniki, które sprawiają, że potrawy mogą wam pomóc schudnąć, to przede wszystkim jedzenie i przyprawy o pikantnym smaku. To m.in. papryczki chili, imbir, czosnek czy ostra papryka. Mają one działanie termogeniczne co oznacza, że zwiększają tempo przemian metabolicznych w organizmie - a to w efekcie może prowadzić do utraty wagi. Dodatkowo, pikantne jedzenie pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych i tym samym wspomaga trawienie ciężkich, zwłaszcza tłustych potraw.  Przepis na odchudzającą, pikantną zupę Do przygotowania takiej rozgrzewającej zupy, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 500 ml wody 2 marchewki 2 duże papryki 2 papryczki chili 1 bakłażan 1 cebula sól pieprz Wskazówka: by zupa była jeszcze ostrzejsza, dodajcie do niej dwie łyżki sosu sambal oelek, czyli indonyzejskiego przecieru z chili. Zamiast tego, możecie też dodać odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Przygotowanie: Pokrójcie bakłażana w kostkę, zasypcie solą i odstawcie na 15 minut. Po tym czasie wypłuczcie. Pokrójcie drobno cebulę, paprykę pokrójcie w kostkę i razem z bakłażanem wrzućcie na patelnię na gorący olej. Gdy warzywa już się podsmażą, wlejcie wodę i duście przez...

Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad
Pyszna i bardzo pożywna faszerowana papryka to doskonały pomysł na danie na obiad. Mięsny farsz was zachwyci.

Faszerowana papryka to niezwykle wdzięczne danie, ponieważ farsz może być zarówno mięsny, jak i wegetariański. Można nadziewać ją mięsem mielonym, ryżem, kaszami oraz warzywami. Całość zapieczcie z żółtym serem albo przygotujcie pyszny sos, którym polejecie danie. Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem Składniki 6 papryk w dowolnym kolorze 400 g mięsa mielonego (dowolnego, doskonale smakuje połączenie: karkówka + indyk + cielęcina) 100 g ugotowanego ryżu 3 duże cebule 1/2 szklanki płatków owsianych Sól i pieprz do smaku Mielona słodka papryka Mielona ostra papryka 2 łyżki papryki w płatkach 2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej Maggi w płynie do smaku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego 250 g przecieru pomidorowego 30% 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 6 płaskich łyżek mąki Natka pietruszki Przygotowanie Umyjcie dokładnie papryki pod bieżącą wodą. Zetnijcie wierzch, ale go nie wyrzucajcie. Usuńcie ogonek oraz pestki z papryki. Ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie. Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na złoto na oleju na rozgrzanej patelni. W misce wymieszajcie mielone mięso, podsmażoną cebulę, ugotowany ryż i płatki owsiane. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, mieloną ostrą i słodką papryką oraz Maggi. Każdą paprykę nadziejcie farszem, nałóżcie ścięty wierzch i zepnijcie wszystko wykałaczkami. W dużym garnku ułóżcie ściśle papryki obok siebie. Zalejcie je bulionem (powinny być zakryte prawie w całości). Do bulionu dorzućcie liście laurowe, ziele angielskie, paprykę w płatkach oraz paprykę marynowaną. Gotujcie na średnim ogniu przez około 30 minut. Po upływie czasu wyjmijcie delikatnie papryki i...

gołąbki kapusta włoska
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki w czasie gotowania nie straciła koloru? Zastosujcie ten trik, a będą zielone jak nigdy
Wasze gołąbki mają zawsze blady kolor? Można temu zapobiec, stosując jeden prosty trik.

Uwielbiacie gołąbki? To pyszne danie zawsze doskonale smakuje, ale niestety czasami nie wygląda zbyt efektownie. Kapusta w trakcie gotowania zawsze blednie i ma niezbyt atrakcyjny kolor. Na szczęście łatwo można temu zaradzić! Poniżej podajemy wam fantastyczny przepis na gołąbki z kapusty włoskiej wraz z poradą, która pozwoli wam zachować piękny, zielony kolor kapusty. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Wypróbujcie ten przepis na soczyście zielone gołąbki z włoskiej kapusty – wychodzą przepyszne! Będziecie potrzebowali składników z listy poniżej: Składniki na gołąbki: 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg) 1 litr bulionu warzywnego 800 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki 1 saszetka ugotowanego, białego ryżu 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Składniki na sos: 500 g (2 szklanki) przecieru pomidorowego 250 ml (1 szklanka) wywaru z gołąbków 30 g masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty. Wytnijcie twardy głąb. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie do niej całą główkę kapusty głąbem do dołu. Gotujcie przez kilka minut – liście powinny swobodnie odchodzić. Jeśli kapusta nadal jest zwarta, gotujcie ją jeszcze chwilę. Porada – by liście nie straciły koloru w trakcie gotowania, po sparzeniu włóżcie je do wody z lodem. Dzięki temu błyskawicznie zatrzymacie proces gotowania, co sprawi, że liście nie stracą koloru! Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie do momentu, aż się ozłoci i dodajcie...