Wybór ryżu jest obecnie w sklepach niezwykle bogaty. Można kupić tradycyjny ryż biały, jaśminowy, długoziarnisty, parboiled czy ryż brązowy. To jednak nie koniec. Coraz częściej w popularnych supermarketach można kupić także ryż czerwony - kolejną odmianę, która odznacza się ciekawym smakiem i doskonałymi właściwościami zdrowotnymi. Poznajcie zalety jedzenia czerwonego ryżu. 

Właściwości zdrowotne czerwonego ryżu

Czerwony ryż, który swoją barwę zawdzięcza pigmentowi znajdującemu się w ziarnach, jest szczególnie popularny w Azji Południowo-Wschodniej, ale zaczyna być doceniany również w Polsce - i to nie tylko ze względu na ciekawy kolor, który urozmaica dania. Ryż czerwony wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości:

  • zapobiega osteoporozie ze względu na wysoką zawartość magnezu

  • zawiera błonnik, który wspomaga trawienie

  • obniża poziom złego cholesterolu

  • spowalnia starzenie oraz może chronić organizm przed nowotworami

Przepis na czerwony ryż na ostro 

Do przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 torebka czerwonego ryżu (100 g)

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 szczypty ostrej papryki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w drobną kostkę.

  2. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem. 

  3. Później wsypcie czerwony ryż (suchy) i smażcie kilka minut.

  4. Następnie wlejcie na patelnię szklankę bulionu, łyżkę przecieru pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie i duście na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. W razie, gdyby bulion się wygotował, a ryż wciąż był twardy, to wlejcie więcej bulionu.

  5. Gdy większość bulionu się już wygotuje, a ryż będzie miękki, dodajcie masło oraz słodką i ostrą paprykę. Wymieszajcie.

  6. Duście jeszcze kilka minut, aż ryż do końca wchłonie bulion.

I gotowe! Tak przygotowany ryż podawajcie z mięsem, na przykład duszoną wieprzowiną albo pieczonymi udkami z kurczaka.

Źródło: medme.pl, przyslijprzepis.pl