Wybór ryżu jest obecnie w sklepach niezwykle bogaty. Można kupić tradycyjny ryż biały, jaśminowy, długoziarnisty, parboiled czy ryż brązowy. To jednak nie koniec. Coraz częściej w popularnych supermarketach można kupić także ryż czerwony - kolejną odmianę, która odznacza się ciekawym smakiem i doskonałymi właściwościami zdrowotnymi. Poznajcie zalety jedzenia czerwonego ryżu.
Właściwości zdrowotne czerwonego ryżu
Czerwony ryż, który swoją barwę zawdzięcza pigmentowi znajdującemu się w ziarnach, jest szczególnie popularny w Azji Południowo-Wschodniej, ale zaczyna być doceniany również w Polsce - i to nie tylko ze względu na ciekawy kolor, który urozmaica dania. Ryż czerwony wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości:
-
zapobiega osteoporozie ze względu na wysoką zawartość magnezu
-
zawiera błonnik, który wspomaga trawienie
-
obniża poziom złego cholesterolu
-
spowalnia starzenie oraz może chronić organizm przed nowotworami
Przepis na czerwony ryż na ostro
Do przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
-
1 torebka czerwonego ryżu (100 g)
-
1 szklanka bulionu
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka przecieru pomidorowego
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka masła
-
2 szczypty ostrej papryki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w drobną kostkę.
-
Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem.
-
Później wsypcie czerwony ryż (suchy) i smażcie kilka minut.
-
Następnie wlejcie na patelnię szklankę bulionu, łyżkę przecieru pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie i duście na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. W razie, gdyby bulion się wygotował, a ryż wciąż był twardy, to wlejcie więcej bulionu.
-
Gdy większość bulionu się już wygotuje, a ryż będzie miękki, dodajcie masło oraz słodką i ostrą paprykę. Wymieszajcie.
-
Duście jeszcze kilka minut, aż ryż do końca wchłonie bulion.
I gotowe! Tak przygotowany ryż podawajcie z mięsem, na przykład duszoną wieprzowiną albo pieczonymi udkami z kurczaka.
Źródło: medme.pl, przyslijprzepis.pl