Zapobiega chorobie Altzhaimera i otępieniu. Ta lecznicza przyprawa lepiej sie przyswaja w towarzystwie pieprzu
Adobe Stock
Newsy

Zapobiega chorobie Alzheimera i otępieniu. Łączcie tę leczniczą przyprawę ze zwykłym pieprzem.

Ta jaskrawożółta przyprawa dodana do rosołu czy ciasta, poprawi ich barwę na bardziej apetyczną. Jednocześnie przyniesie wam ogromne korzyści zdrowotne. Dodawajcie ją do potraw razem z pieprzem.

Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek.

Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowotne walory kurkumy

Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości:

  • Przeciwzapalne
  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwwirusowe
  • Antyoksydacyjnymi 

Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19.

Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych:

  • Niestrawności
  • Zapalenia jelit
  • Zapalenia trzustki
  • Nowotworach układu pokarmowego

Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej.

Zobacz także
Przepis na wodę księżycową. Zróbcie ją podczas pełni i wykorzystajcie w naparach

Przepis na wodę księżycową. Zróbcie ją podczas pełni i wykorzystajcie w naparach

Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie

Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie

Wartości zdrowotne czarnego pieprzu

W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy.

Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż substancja ta likwiduje tkankę tłuszczową. Działa w ten sposób, że zakłóca aktywność genów w organizmie, które są odpowiedzialne za tworzenie się komórek tłuszczowych.

Jak działa kurkuma w połączeniu z pieprzem?

Połączenie piperyny występującej w pieprzu z kurkuminą z kurkumy, zwiększa wchłanialność kurkumy nawet o 2000%. To oznacza, że korzystne dla zdrowia działania kurkuminy możemy wykorzystać w pełni. Dzieje się tak dlatego, że piperyna ułatwia przechodzenie kurkuminy przez ścianę jelit do krwiobiegu. Jednocześnie spowalnia rozkład kurkuminy przez wątrobę, także pozwalając dotrzeć substancji do krwi i rozpocząć jej działania prozdrowotne.

Na rynku farmaceutycznych znajduje się wiele suplementów wykorzystujących dobre dla zdrowia działania kurkumy. Część z nich zawiera drugi składnik – czarny pieprz, aby wykorzystać synergię kurkumy i pieprzu i zwiększyć korzystne działanie każdego z nich.

Badania co prawda wykazały, że wchłanianie kurkuminy z kurkumy zwiększa się także w obecności tłuszczu,  możemy więc do potraw dodawać zarówno kurkumę jak i olej, jednak najmocniejsze wzmocnienie działania pojawia się gdy połączymy kurkumę właśnie z pieprzem.

Źródło: O2, muscle-zone.pl, colfarm.pl, abczdrowie.pl

Ta przyprawa wybiela zęby. Użyjcie jej zamiast chemicznego wybielacza, który może powodować podrażnienie
Adobe Stock
Newsy
Tą przyprawą wybielicie zęby. Użyjcie jej zamiast chemicznego wybielacza, który może podrażniać
Podpowiadamy jak zrobić domową pastę do wybielania zębów. Sięgnijcie do szafki w kuchni i wyjmijcie z niej jedną przyprawę.

Choć pod wpływem tej pasty szczoteczka do zębów, której użyjecie zabarwi się na żółto, nie obawiajcie się: pasta nie zażółci szkliwa zębów. Nie dosyć, że je wybieli, to jeszcze będzie miała dobry wpływ na wasze dziąsła. Czym jest kurkuma? Kurkuma to przyprawa, która od wieków jest wykorzystywana w kuchni i ludowej medycynie Dalekiego Wschodu. Jej działanie jest tak korzystne dla zdrowia dzięki kurkuminie – polifenolowi o wielu leczniczych właściwościach. Dzięki niej kurkuma jest pomocna choćby w: Łagodzeniu bólu miesiączkowego Dolegliwościach żołądkowych Leczeniu ciężko gojących się ran i blizn Wspomaga pracę mózgu i może zapobiec alzheimerowi Może mieć właściwości antynowotworowe Przede wszystkim zaś kurkuma jest wykorzystywana w kuchni. To jeden z ważnych składników przyprawy curry, używanej w daniach dalekowschodnich. Działanie kurkumy na zęby i jamę ustną Kurkuma nie tylko ma właściwości wybielające zęby. Zapewnia też korzyści w zakresie higieny jamy ustnej. Pomoże zmniejszyć ryzyko bólu dziąseł i stanów zapalnych, a także chorób dziąseł. Jest dobrze znanym ziołem, o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Badania potwierdzające działanie kurkumy i jej składnika kurkuminy: Badanie przeprowadzone w 2012 roku wykazało, że kurkumina w kurkumie zapobiega zapaleniu dziąseł i chorobom dziąseł. Pomaga usunąć płytkę nazębną, bakterie i stany zapalne tak samo dobrze jak tradycyjne płyny do płukania ust Badanie przeprowadzone w 2013 roku wykazało, że kurkumina może łagodzić ból zębów, a także może być stosowana w leczeniu zapalenia przyzębia. Zapobiega też różnym nowotworom jamy ustnej Jak używać kurkumy do wybielania zębów?...

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Napój na odporność, kurkuma
Gotujmy.pl/slodkokwasnauchnia1
Newsy
Działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie. Jedzcie codziennie 1 łyżkę
W sezonie zimowym nie musicie od razu sięgać po apteczne specyfiki. Wystarczą dwa składniki, które macie z pewnością w domowej kuchni.

O infekcję i przeziębienie nie trudno. Szczególnie na początku roku, kiedy brakuje dostarczanych przez słońce witamin. Zamiast wizyty w aptece, sprawdźcie zasoby spiżarki. Babcine metody oparte na naturze Gdybyście spytali własne babcie, jak leczyły bliskich, słowo  apteka padło by jako ostatnie. Zazwyczaj babcie czerpały z natury, doskonale wiedząc o zaklętej w niej sile. Naturalne specyfiki nie są bowiem słabsze do pomocy na różne dolegliwości.  Miód sprawdza się nie tylko jako kosmetyk Kosmetyki na bazie miodu to nic nowego. Balsamy, sole do kąpieli i żele na bazie miodu mocno nawilżają skórę. Miód warto również wprowadzić do codziennego menu. Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma również nieocenione właściwości antybakteryjne. Miód jest nie tylko smaczny, ale ma również właściwości prozdrowotne. Lekko podgrzany może zwalczyć zaparcia i poprawić trawienie. Ale nie tylko! Miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby z rodzaju Candida. Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę. Jeżeli zamknięty słoiczek będziecie przechowywać w chłodnym miejscu, nie straci swych wartości przez ponad 20 lat! Lekarstwa oparte na miodzie są doskonałym sposobem na stany wyczerpania, niedobory związków mineralnych i stan przekwitania. Miód w naturalny sposób wzmacnia organizm do walki z chorobą. To najlepsze, naturalne wsparcie dla waszego układu odpornościowego.  Kurkuma to kuzynka imbiru Obydwie rośliny mają działanie prozdrowotne. Kurkumę łączy się z imbirem również przez jej ostry smak. Znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach,...

Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza
Gotujmy.pl
Newsy
Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza
Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku - to idealny dodatek do obiadu lub do zjedzenia w formie przekąski.

Kapusta kiszona ma dobroczynne działanie na cały nasz organizm. Wspiera system immunologiczny, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także zbawiennie wpływa na układ krążenia i serce. Kiszona kapusta zawiera witaminy takie jak A, B12, C, E i K oraz minerały - potas, wapń, cynk, żelazo. Spożywana regularnie świetnie podnosi odporność i wzmacnia cały nasz organizm, chroniąc go przed chorobami. Co powiecie na surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku lub czarnuszki? Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a wrażenia smakowe wprost obłędne. Przepis na surówkę z kapusty kiszonej, papryki i pora Składniki: pół kilograma kiszonej kapusty z marchewką 1 /2 świeżej czerwonej papryki 1 mały por Natka pietruszki lub szczypiorek do przybrania Kminek lub czarnuszka Olej lub oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Kapustę i marchewkę drobno kroimy i przekładamy do miski. Paprykę kroimy w słupki lub kosteczkę a następnie dodajemy do kapusty. Pora kroimy w prążki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, kminek lub czarnuszkę i łączymy z kapustą. Całość starannie mieszamy. Surówkę wkładamy do lodówki, żeby smaki poszczególnych warzyw dobrze się przegryzły. Na koniec skrapiamy ją oliwą lub oliwą z oliwek. Smacznego! Kminek czy czarnuszka? Zarówno kminek, jak i czarnuszka są bardzo zdrowe. Nasiona kminku zawierają naturalnie występujące substancje, które działają jako przeciwutleniacze. Kminek ma również właściwości przeciwnowotworowe, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i pasożyty, działa przeciwzapalnie i może pomóc w leczeniu biegunki. Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Jej nasiona od dawna były wykorzystywane do produkcji leków. Została ona nawet odkryta w grobowcu króla Tuta....