Zapobiega chorobie Altzhaimera i otępieniu. Ta lecznicza przyprawa lepiej sie przyswaja w towarzystwie pieprzu
Adobe Stock
Newsy

Zapobiega chorobie Alzheimera i otępieniu. Łączcie tę leczniczą przyprawę ze zwykłym pieprzem.

Ta jaskrawożółta przyprawa dodana do rosołu czy ciasta, poprawi ich barwę na bardziej apetyczną. Jednocześnie przyniesie wam ogromne korzyści zdrowotne. Dodawajcie ją do potraw razem z pieprzem.

Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek.

Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowotne walory kurkumy

Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości:

  • Przeciwzapalne
  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwwirusowe
  • Antyoksydacyjnymi 

Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19.

Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych:

  • Niestrawności
  • Zapalenia jelit
  • Zapalenia trzustki
  • Nowotworach układu pokarmowego

Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej.

Zobacz także
Przepis na wodę księżycową. Zróbcie ją podczas pełni i wykorzystajcie w naparach

Przepis na wodę księżycową. Zróbcie ją podczas pełni i wykorzystajcie w naparach

Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie

Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie

Wartości zdrowotne czarnego pieprzu

W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy.

Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż substancja ta likwiduje tkankę tłuszczową. Działa w ten sposób, że zakłóca aktywność genów w organizmie, które są odpowiedzialne za tworzenie się komórek tłuszczowych.

Jak działa kurkuma w połączeniu z pieprzem?

Połączenie piperyny występującej w pieprzu z kurkuminą z kurkumy, zwiększa wchłanialność kurkumy nawet o 2000%. To oznacza, że korzystne dla zdrowia działania kurkuminy możemy wykorzystać w pełni. Dzieje się tak dlatego, że piperyna ułatwia przechodzenie kurkuminy przez ścianę jelit do krwiobiegu. Jednocześnie spowalnia rozkład kurkuminy przez wątrobę, także pozwalając dotrzeć substancji do krwi i rozpocząć jej działania prozdrowotne.

Na rynku farmaceutycznych znajduje się wiele suplementów wykorzystujących dobre dla zdrowia działania kurkumy. Część z nich zawiera drugi składnik – czarny pieprz, aby wykorzystać synergię kurkumy i pieprzu i zwiększyć korzystne działanie każdego z nich.

Badania co prawda wykazały, że wchłanianie kurkuminy z kurkumy zwiększa się także w obecności tłuszczu,  możemy więc do potraw dodawać zarówno kurkumę jak i olej, jednak najmocniejsze wzmocnienie działania pojawia się gdy połączymy kurkumę właśnie z pieprzem.

Źródło: O2, muscle-zone.pl, colfarm.pl, abczdrowie.pl

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Napój na odporność, kurkuma
Gotujmy.pl/slodkokwasnauchnia1
Newsy
Działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie. Jedzcie codziennie 1 łyżkę
W sezonie zimowym nie musicie od razu sięgać po apteczne specyfiki. Wystarczą dwa składniki, które macie z pewnością w domowej kuchni.

O infekcję i przeziębienie nie trudno. Szczególnie na początku roku, kiedy brakuje dostarczanych przez słońce witamin. Zamiast wizyty w aptece, sprawdźcie zasoby spiżarki. Babcine metody oparte na naturze Gdybyście spytali własne babcie, jak leczyły bliskich, słowo  apteka padło by jako ostatnie. Zazwyczaj babcie czerpały z natury, doskonale wiedząc o zaklętej w niej sile. Naturalne specyfiki nie są bowiem słabsze do pomocy na różne dolegliwości.  Miód sprawdza się nie tylko jako kosmetyk Kosmetyki na bazie miodu to nic nowego. Balsamy, sole do kąpieli i żele na bazie miodu mocno nawilżają skórę. Miód warto również wprowadzić do codziennego menu. Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma również nieocenione właściwości antybakteryjne. Miód jest nie tylko smaczny, ale ma również właściwości prozdrowotne. Lekko podgrzany może zwalczyć zaparcia i poprawić trawienie. Ale nie tylko! Miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby z rodzaju Candida. Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę. Jeżeli zamknięty słoiczek będziecie przechowywać w chłodnym miejscu, nie straci swych wartości przez ponad 20 lat! Lekarstwa oparte na miodzie są doskonałym sposobem na stany wyczerpania, niedobory związków mineralnych i stan przekwitania. Miód w naturalny sposób wzmacnia organizm do walki z chorobą. To najlepsze, naturalne wsparcie dla waszego układu odpornościowego.  Kurkuma to kuzynka imbiru Obydwie rośliny mają działanie prozdrowotne. Kurkumę łączy się z imbirem również przez jej ostry smak. Znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach,...

Ta mikstura oczyszcza płuca z toksyn i śluzu. Zmieszajcie te 3 składniki
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura oczyszcza płuca z toksyn i śluzu. Wystarczy zmieszać te 3 składniki
Płuca odpowiadają za pracę całego układu oddechowego. Gdy zalega w nich wydzielina, utrudnia to odpływ powietrza i dostarczanie tlenu do komórek ciała. Znamy domowy sposób na oczyszczanie płuc.

Kaszel jest naturalnym odruchem uwalniającym drogi oddechowe od zanieczyszczeń. Nie zawsze jest powodem do niepokoju. Zawsze jednak powinniście wiedzieć dlaczego kaszlecie i usuwać jego przyczynę. Jak działają płuca, skąd się w nich biorą zanieczyszczenia i śluz? Czy wiecie, że każdego dnia do naszego układu oddechowego trafia prawie ćwierć kilograma zanieczyszczeń? To nie tylko wirusy i bakterie, które możemy „złapać” w sklepie czy w autobusie. Listy nie wyczerpuje też kurz i roztocza, które w niewidoczny dla oka sposób mnożą nam się w domu i osiadają na kocu czy dywanie. To także zanieczyszczenia powietrza jak smog, gazy, pył i spaliny, których jest coraz więcej w naszym otoczeniu. Osoby palące, czy przebywające w pobliżu palaczy są narażone się na wdychanie dymu papierosowego. Z tymi wszystkimi zanieczyszczeniami zdrowe płuca radzą sobie. Wydalają je z powietrzem podczas oddychania czy ze śluzem podczas kaszlu i odpluwania. Problem staje się poważniejszy, gdy nasze płuca przestają prawidłowo działać, lub ilość zanieczyszczeń jest tak duża, że już sobie z nimi nie radzą. Lepiej nie doprowadzać do przeciążenia płuc i ułatwiać im systematyczne oczyszczanie się. Podajemy jeden z pomysłów na pozbycie się toksyn i śluzu z płuc. Przepis na prostą miksturę oczyszczającą płuca Składniki: 200 g pokrojonej w plastry cebuli, 1 łyżka stołowa kurkumy, 3 cm startego korzenia z imbiru. Dodatkowo: 500 ml wody, odrobina miodu. Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy plastry cebuli, imbir i kurkumę. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut.  Odstawiamy miksturę do ostygnięcia, po czym odcedzamy ją, dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści....

Pijcie ten żółty koktajl z samego rana. Istna ulga dla układu trawiennego i moczowego
Adobe Stock
Newsy
Pijcie ten żółty koktajl codziennie rano. Zapomnicie o problemach trawiennych
Szukacie naturalnych sposobów na poprawę stanu swojego układu trawiennego i moczowego? Wypróbujcie ten koktajl na bazie kurkumy.

Ostryż długi – czy mówi wam coś ta nazwa? Pod tą botaniczną nazwą kryje się nic innego jak znana zwolennikom kuchni indyjskiej kurkuma . Przyprawa ta kojarzona jest głównie ze swoim intensywnie żółtym kolorem. Z tego właśnie względu wyciągi z kurkumy używa się często w przemysłowej produkcji różnych produktów spożywczych, takich jak chociażby makarony. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę o prozdrowotnych korzyściach spożywania kurkumy. Jak kurkuma działa na ludzki organizm? Kurkumie przypisywane są następujące właściwości: działa przeciwzapalnie, działa antyoksydacyjnie, przez co niszczy wolne rodniki, pomaga w walce z niestrawnością i wzdęciami, wspiera organizm w walce z kamicą żółciową i pochodnymi problemami zdrowotnymi, spowalnia procesy starzenia się organizmu. To wszystko sprawia, że kurkuma wprost idealnie nadaje się do przygotowania zdrowotnego koktajlu z dodatkiem niemal równie zdrowego oleju lnianego, który usprawni pracę układu trawiennego. Dodatek w postaci octu jabłkowego wpłynie na skuteczność procesów trawiennych, a pieprz wpłynie na właściwe wchłanianie związków zawartych w kurkumie. Być może dla niektórych odpowiednią rekomendacją do regularnego spożywania tego napoju będzie znak jakości Anny Lewandowskiej . Słynna trenerka zalecała swoim czytelnikom i obserwujących właśnie taką miksturę dla poprawy pracy układu trawiennego i moczowego. Przepis na zdrowotny koktajl z kurkumy Poniżej przedstawiamy przepis na shot z kurkumy, oleju lnianego, octu i pieprzu Składniki: Ok. 50-75 ml wody 1 łyżeczka kurkumy lub odpowiednio dużo świeżo startej kurkumy 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżka octu jabłkowego Odrobina soku z cytryny Szczypta pieprzu czarnego...