Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków:
- Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
- Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
- Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem
Składniki:
Sos
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 20 dag sera żółtego tartego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej
Zapiekanka
- 0.5 kg ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego
- 4 garście szpinaku
- 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.
- Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.
- Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.
- Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.
- Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie.
- Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem.
- Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.
- Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do zapiekania.
- Posypcie startym żółtym serem.
- Rozgrzejcie piekarnik. Zapiekankę pieczcie około 25 minut w 200 stopniach C.
- Przed końcem pieczenia posypcie zapiekankę szczypiorkiem.
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: