Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków:

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem

Składniki:

Sos

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 20 dag sera żółtego tartego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej

Zapiekanka

  • 0.5 kg ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego
  • 4 garście szpinaku
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde. 
  2. Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie. 
  3. Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni. 
  4. Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku. 
  5. Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie. 
  6. Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie.
  7. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem.
  8. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie. 
  9. Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do zapiekania. 
  10. Posypcie startym żółtym serem.  
  11. Rozgrzejcie piekarnik. Zapiekankę pieczcie około 25 minut w 200 stopniach C.
  12. Przed końcem pieczenia posypcie zapiekankę szczypiorkiem.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem  najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: