Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków:

Zobacz także
Zapiekanka

Prosta zapiekanka „hokus pokus” z mięsem i ziemniakami. Zamieńcie zwyczajne produkty w niezwykle pyszny obiad 

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasę

Zaskakująco pyszny obiad dla 5 osób za jedyne 15 zł. Ta zapiekanka ziemniaczana skradnie serca całej rodziny

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem

Składniki:

Sos

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 20 dag sera żółtego tartego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej

Zapiekanka

  • 0.5 kg ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego
  • 4 garście szpinaku
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde. 
  2. Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie. 
  3. Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni. 
  4. Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku. 
  5. Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie. 
  6. Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie.
  7. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem.
  8. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie. 
  9. Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do zapiekania. 
  10. Posypcie startym żółtym serem.  
  11. Rozgrzejcie piekarnik. Zapiekankę pieczcie około 25 minut w 200 stopniach C.
  12. Przed końcem pieczenia posypcie zapiekankę szczypiorkiem.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem  najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

zapiekanka z mięsem mielonym przepis
MałaMi89/gotujmy.pl
Newsy
Świetny przepis na szybkie danie z mięsa mielonego. Zrobicie je w 25 min z tanich składników
Proste przepisy są najsmaczniejsze! Wypróbujcie zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Palce lizać!

Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego 200 g żółtego sera 100 g kapusty kiszonej 50 ml śmietany 30% 20 ziemniaków 1 kiszony ogórek 1 papryka czerwona 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej Kilka szczypt soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce...

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami
Gotujmy.pl/kuchcik89
Newsy
Ta zapiekanka z ziemniakami i jajkami świetnie się sprawdzi w postne dni. Nasyci i dopieści każde podniebienie. Chwila roboty
Dla tych, którzy na czas Wielkiego Postu postanowili całkowicie zrezygnować z mięsa, mamy super przepis na błyskawiczny obiad. Ta zapiekanka ziemniaczana z jajkiem smakuje obłędnie.

Wielki Post to czas pokuty, w którym chrześcijanie przygotowują się do przeżycia najważniejszych świąt w roku. Niektórzy rezygnują wówczas z picia alkoholu, inni z palenia papierosów, pozostali ze spożywania słodyczy.  Zdecydowana większość postanawia jednak nie sięgać po mięso. To niemałe wyzwanie dlatego też, aby pomóc wam wytrwać w tym trudnym postanowieniu zamieszczamy przepis na przepyszny, wegetariański obiad. Możecie być pewni, że zapiekanka ziemniaczana z jajkiem zapełni wasze brzuchy.  Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkami Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 300 gramów pieczarek 100 gramów masła 150 gramów żółtego sera 5 jajek 1 cebuli 1 pęczku świeżego koperku Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki Przygotowanie: Jajka umieśćcie niewielkim garnku, zajecie wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach). Gotowe jajka odcedźcie z wody, przestudźcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w plasterki. Oba składniki podduście na maśle doprawiając solą oraz pieprzem. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonym wrzątku - zajmie wam to ok. 25-30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, a kiedy nieco ostygną pokrójcie je w plasterki o grubości 0,5 cm. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, a następnie wyłóżcie jego dno pokrojonymi wcześniej ziemniakami i oprószcie je posiekanym drobno koperkiem oraz słodką papryką (nie zużywajcie wszystkiego na raz). Na ziemniakach ułóżcie pokrojone wcześniej jajka, pieczarki oraz pozostałe ziemniaki. Całość...

Zapiekanka
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Prosta zapiekanka „hokus pokus” z mięsem i ziemniakami. Zamieńcie zwyczajne produkty w niezwykle pyszny obiad 
Ta pyszna zapiekanka o smaku gyrosa z pieczonymi ziemniakami, dodatkiem warzyw oraz mięsa zachwyci każdego. Zrobicie ją wyjątkowo błyskawicznie!

Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące.  Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad. A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.   Przepis na zapiekankę „hokus pokus” Składniki:  ½ kg ziemniaków 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 ogórki kiszone 340 g kukurydzy konserwowej 2 całe jajka 1 szklanka śmietany 12% 125 g sera żółtego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki przyprawy gyros Sól Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę. Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą.  Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej.  Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki.  Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2...

Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy
Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad
Zapiekanka po wiejsku z ziemniaków, mięsa wieprzowego i boczku, z dodatkiem warzyw to doskonały pomysł na jednogarnkowy obiad.

Zapiekanka po wiejsku to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad. Jeżeli znudziły wam się już kotlety mielone i schabowe i chcecie przygotować na obiad „coś innego”, ale równie pysznego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zapiekankę po wiejsku. Przepis na zapiekankę po wiejsku Zapiekanka po wiejsku to nic innego, jak ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem treściwego mięsa – w tym przypadku podsmażonej łopatki wieprzowej i boczku, z pokrojoną papryką, porem, czosnkiem oraz garścią aromatycznych przypraw. Całość pokryjcie plastrami żółtego sera, gęstym śmietanowym sosem i zapieczcie w piekarniku. Na koniec koniecznie posypcie świeżym szczypiorkiem. Jesteśmy pewni, że to proste danie przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom! Składniki: 40 dag łopatki wieprzowej 6 dużych ziemniaków 1 por 1 papryka zielona 10 dag boczku gotowanego 5 plastrów żółtego sera-edamski,gouda 2 łyżki masła 2 łyżki oleju ryżowego 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku szczypta przyprawy do ziemniaków Sos: 200 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu 5-6 ząbków czosnku pęczek świeżego szczypiorku do posypania Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Por i paprykę umyć, paprykę pokroić w paseczki, a por w krążki. Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Boczek gotowany również pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć boczek, włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut. W trakcie duszenia wrzucić do mięsa pokrojony por z papryką i doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym. Naczynie...