Zapiekanka po wiejsku to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad. Jeżeli znudziły wam się już kotlety mielone i schabowe i chcecie przygotować na obiad „coś innego”, ale równie pysznego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zapiekankę po wiejsku.

Przepis na zapiekankę po wiejsku

Zapiekanka po wiejsku to nic innego, jak ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem treściwego mięsa – w tym przypadku podsmażonej łopatki wieprzowej i boczku, z pokrojoną papryką, porem, czosnkiem oraz garścią aromatycznych przypraw.

Całość pokryjcie plastrami żółtego sera, gęstym śmietanowym sosem i zapieczcie w piekarniku. Na koniec koniecznie posypcie świeżym szczypiorkiem. Jesteśmy pewni, że to proste danie przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom!

Składniki:

  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 por
  • 1 papryka zielona
  • 10 dag boczku gotowanego
  • 5 plastrów żółtego sera-edamski,gouda
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • szczypta przyprawy do ziemniaków

Sos:

Zobacz także:

  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pęczek świeżego szczypiorku do posypania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oskrobać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
  2. Odcedzić i przestudzić.
  3. Por i paprykę umyć, paprykę pokroić w paseczki, a por w krążki.
  4. Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa.
  5. Boczek gotowany również pokroić na paseczki.
  6. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć boczek, włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut.
  7. W trakcie duszenia wrzucić do mięsa pokrojony por z papryką i doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć mięso z warzywami, na to plasterki żółtego sera, przykryć zapiekankę ziemniakami pokrojonymi w grube plastry tak, aby zachodziły na siebie.
  9. Posypać szczyptą przyprawy do ziemniaków.
  10. Wstawić zapiekankę na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  11. W tym czasie przygotować sos: śmietankę połączyć z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  12. Po 15 minutach zapiekankę wyjąć, zalać sosem i znów zapiekać 25 minut.
  13. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem i podawać.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: