Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy

Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad

Zapiekanka po wiejsku z ziemniaków, mięsa wieprzowego i boczku, z dodatkiem warzyw to doskonały pomysł na jednogarnkowy obiad.

Zapiekanka po wiejsku to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad. Jeżeli znudziły wam się już kotlety mielone i schabowe i chcecie przygotować na obiad „coś innego”, ale równie pysznego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zapiekankę po wiejsku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zapiekankę po wiejsku

Zapiekanka po wiejsku to nic innego, jak ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem treściwego mięsa – w tym przypadku podsmażonej łopatki wieprzowej i boczku, z pokrojoną papryką, porem, czosnkiem oraz garścią aromatycznych przypraw.

Całość pokryjcie plastrami żółtego sera, gęstym śmietanowym sosem i zapieczcie w piekarniku. Na koniec koniecznie posypcie świeżym szczypiorkiem. Jesteśmy pewni, że to proste danie przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom!

Zobacz także
Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad

Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe 

Składniki:

  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 por
  • 1 papryka zielona
  • 10 dag boczku gotowanego
  • 5 plastrów żółtego sera-edamski,gouda
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • szczypta przyprawy do ziemniaków

Sos:

  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pęczek świeżego szczypiorku do posypania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oskrobać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
  2. Odcedzić i przestudzić.
  3. Por i paprykę umyć, paprykę pokroić w paseczki, a por w krążki.
  4. Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa.
  5. Boczek gotowany również pokroić na paseczki.
  6. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć boczek, włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut.
  7. W trakcie duszenia wrzucić do mięsa pokrojony por z papryką i doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć mięso z warzywami, na to plasterki żółtego sera, przykryć zapiekankę ziemniakami pokrojonymi w grube plastry tak, aby zachodziły na siebie.
  9. Posypać szczyptą przyprawy do ziemniaków.
  10. Wstawić zapiekankę na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  11. W tym czasie przygotować sos: śmietankę połączyć z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  12. Po 15 minutach zapiekankę wyjąć, zalać sosem i znów zapiekać 25 minut.
  13. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem i podawać.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

Zapiekanka
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Prosta zapiekanka „hokus pokus” z mięsem i ziemniakami. Zamieńcie zwyczajne produkty w niezwykle pyszny obiad 
Ta pyszna zapiekanka o smaku gyrosa z pieczonymi ziemniakami, dodatkiem warzyw oraz mięsa zachwyci każdego. Zrobicie ją wyjątkowo błyskawicznie!

Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące.  Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad. A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.   Przepis na zapiekankę „hokus pokus” Składniki:  ½ kg ziemniaków 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 ogórki kiszone 340 g kukurydzy konserwowej 2 całe jajka 1 szklanka śmietany 12% 125 g sera żółtego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki przyprawy gyros Sól Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę. Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą.  Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej.  Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki.  Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2...

zapiekanka przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy
Kebabowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami to hit tej zimy. Sprawdziliśmy – jest pyszna
Spotkanie z przyjaciółmi? Zaskoczcie ich pyszną zapiekanką kebabową!

Pamiętacie, że właśnie trwa karnawał? To czas na zabawę i spotkania z przyjaciółmi – nawet w bardzo małym gronie. A organizowanie przyjęć sprzyja próbowaniu nowych przepisów na smaczne dania, które robią się szybko i zawsze sprawdzają się na imprezach. Najlepsze są potrawy przygotowywane w piekarniku – wystarczy potrzebne składniki ułożyć na blasze lub w naczyniu, wstawić do pieca, poczekać i obiad gotowy! Jeśli planujecie przyjęcie w kameralnym gronie, koniecznie wypróbujcie przepis na kebabową zapiekankę z mięsnymi kuleczkami! Brzmi przepysznie, prawda? Przepis na zapiekankę kebabową z mięsnymi kuleczkami Do przygotowania tej smacznej zapiekanki będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 0,5 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie marchewek mini 1 jajko 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 150 g żółtego sera Sól Przygotowanie W dużej misce wymieszajcie mięso mielone z cebulą, jajkiem, solą oraz przyprawą do gyrosa. Dodajcie śmietanę, bułkę tartą, zamieszajcie i formujcie z masy średniej wielkości kuleczki. Następnie brukselkę i marchewki przelejcie wodą i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Dookoła poukładajcie ziemniaki pokrojone w plastry. Całość doprawcie solą. Na warzywach połóżcie kulki z mięsa i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po 40 minutach wyjmijcie naczynie z piekarnika i polejcie sosem z majonezu i ketchupu, a z wierzchu posypcie startym serem. Wstawcie ponownie do piekarnika na kilka minut, by ser się zapiekł. Smacznego!

Mięsne kuleczki zapiekanka
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Sycąca zapiekanka makaronowa z mięsnymi kuleczkami. Tak dobra, że zrobicie ją dwa dni z rzędu
Makaron i mięso mielone to para idealnie do siebie pasująca. Tym razem przyrządźcie je wraz z delikatnym sosem w postaci zapiekanki.

Zapiekany makaron z mięsem i z serem to po prostu niebo w gębie. Jeśli dodacie do tego kilka ciekawych składników, otrzymacie rewelacyjny obiad dla całej rodziny. Jaki rodzaj makaronu wybrać? Pod tym względem panuje spora dowolność. Lepiej unikać jednak różnego rodzaju nitek, które mogą zbytnio posklejać się podczas zapiekania. Nadadzą się tradycyjne świderki lub rurki, znane także pod włoską nazwą penne. Ważne, by makaron nie był po prostu za cienki. Uważajcie także na to, by nie gotować makaronu w sosie zbyt długo. Postarajcie się, by przed włożeniem do piekarnika był ugotowany na ząb, jak mawiają Włosi – al dente. Zapiekanka makaronowa z mięsnymi kuleczkami Składniki na kulki: ok. 60 dag mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu (mięsne kulki będą wtedy bardziej delikatne w smaku) Sól i pieprz Składniki na zapiekankę: 1 opakowanie makaronu (ok. 40-50 dag) Papryka żółta i czerwona Cebula 4 ogórki konserwowe 2 łyżki masła Szklanka śmietany 12% tłuszczu 15 dag sera żółtego tartego Kostka rosołowa 2 łyżki musztardy Przygotowanie: Zacznijcie od kulek. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszajcie i formujcie okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Makaron podgotujcie al. dente w delikatnie osolonej wodzie. Kulki podsmażcie delikatnie na maśle i zdejmijcie z ognia. Cebulę podsmażcie na patelni. Do cebuli dodajcie pokrojoną na paski paprykę i ogórki. Zalejcie całość szklanką wody, dodajcie kostkę rosołową, musztardę i śmietanę. Ugotowany makaron wymieszajcie z sosem i kulkami, następnie przełóżcie całość do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i pieczcie w piekarniku przez ok. 20-25 min w temp. 180 st. C....