Musaka to nieodłączny element greckiej kuchni tuż obok tradycyjnej sałatki, gyrosu czy sera feta. Bez problemu możecie odtworzyć ją we własnym domu.
Z podanego przez nas przepisu śmiało można wykreślić bakłażana, jeżeli oczywiście nie znajdziecie go w swoim sklepie.
Wbrew pozorom, przygotowanie tego dania wcale nie jest czasochłonne. Wystarczy szybko ugotować ziemniaki, przesmażyć mięso i pieczarki i pozostanie właściwie tylko pieczenie.
Przepis na zapiekankę mięsną a'la musaka
Składniki:
- 1 bakłażan
- 40 dag ziemniaki
- 50 dag mięsa mielonego (łopatko, lub mieszanka wołowo-wieprzowa)
- 50 dag pieczarek
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- Zioła prowansalskie
- Tymianek
- 20 dag startego sera żółtego
- 10 dag sera feta lub innego sera solankowego
- Pół szklanki śmietany 12%
- 2 jaja
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka cukru
- Oliwa
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Bakłażana pokrójcie na plastry i posypcie go sola. Odstawcie na ok. pół godziny.
- Ziemniaki ugotujcie w mundurkach z dodatkiem soli, przestudźcie i pokrójcie w plastry.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i podsmażcie na oliwie.
- Dodajcie do cebuli mięso, przyprawy, zioła i usmażcie.
- Dodajcie puszkę pomidorów, czosnek i gotujcie do odparowania nadmiaru płynu.
- Doprawcie sos łyżeczką cukru.
- Na drugiej patelni podsmażcie obrane i posiekane pieczarki. Pieczarki powinny smażyć się do odparowania nadmiaru wody.
- Podsmażcie także bakłażany.
- Po podsmażeniu ułóżcie bakłażany na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajcie do naczynia kolejno połowę mięsa, potem ziemniaki, resztę mięsa, połowę startego sera żółtego, pieczarki i resztę sera.
- Przygotujcie biały sos z sera fety, śmietany i dwóch jaj z dodatkiem pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Zapieczcie całość w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. przez ok. 45 min.
- Zapiekankę można podawać na zimno i na ciepło. Świetnie będzie smakowała także następnego dnia, po nocnym pobycie w lodówce.
Źródło: gotujmy.pl