jak zrobić zapiekankę mięsną moussaka
Flickr
Newsy

Ta zapiekanka mięsna to prawdziwy hit na polskich stołach. Szybkie danie za grosze

Polacy uwielbiają zapiekanki i różnego rodzaju dania łączące mięso i ziemniaki. Mamy dla was hitowy przepis na zapiekanką a'la grecka musaka.

Musaka to nieodłączny element greckiej kuchni tuż obok tradycyjnej sałatki, gyrosu czy sera feta. Bez problemu możecie odtworzyć ją we własnym domu.

Z podanego przez nas przepisu śmiało można wykreślić bakłażana, jeżeli oczywiście nie znajdziecie go w swoim sklepie.

Wbrew pozorom, przygotowanie tego dania wcale nie jest czasochłonne. Wystarczy szybko ugotować ziemniaki, przesmażyć mięso i pieczarki i pozostanie właściwie tylko pieczenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zapiekankę mięsną a'la musaka

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 40 dag ziemniaki
  • 50 dag mięsa mielonego (łopatko, lub mieszanka wołowo-wieprzowa)
  • 50 dag pieczarek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Zioła prowansalskie
  • Tymianek
  • 20 dag startego sera żółtego
  • 10 dag sera feta lub innego sera solankowego
  • Pół szklanki śmietany 12%
  • 2 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • Oliwa
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokrójcie na plastry i posypcie go sola. Odstawcie na ok. pół godziny.
  2. Ziemniaki ugotujcie w mundurkach z dodatkiem soli, przestudźcie i pokrójcie w plastry.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i podsmażcie na oliwie.
  4. Dodajcie do cebuli mięso, przyprawy, zioła i usmażcie.
  5. Dodajcie puszkę pomidorów, czosnek i gotujcie do odparowania nadmiaru płynu.
  6. Doprawcie sos łyżeczką cukru.
  7. Na drugiej patelni podsmażcie obrane i posiekane pieczarki. Pieczarki powinny smażyć się do odparowania nadmiaru wody.
  8. Podsmażcie także bakłażany.
  9. Po podsmażeniu ułóżcie bakłażany na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajcie do naczynia kolejno połowę mięsa, potem ziemniaki, resztę mięsa, połowę startego sera żółtego, pieczarki i resztę sera.
  10. Przygotujcie biały sos z sera fety, śmietany i dwóch jaj z dodatkiem pieprzu i gałki muszkatołowej.
  11. Zapieczcie całość w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. przez ok. 45 min.
  12. Zapiekankę można podawać na zimno i na ciepło. Świetnie będzie smakowała także następnego dnia, po nocnym pobycie w lodówce.

Źródło: gotujmy.pl

kebabowa zapiekanka z kuleczkami
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Kebabowa zapiekanka mięsna z ziemniakami – oszalejecie na punkcie tego smaku
Oto szybka zapiekanka, która praktycznie robi się sama! Każdy, kto jej spróbuje będzie chciał poznać przepis na to pyszne danie.

Zapiekanki to bardzo szybkie i proste do zrobienia dania, które zazwyczaj są bardzo sycące. Idealnie nadają się na rodzinne obiady i kolacje, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. A do tego do ich przygotowania nie potrzeba dużo naczyń, więc nie będziecie musieli tracić wieczoru na zmywanie stosu misek, garnków i patelni. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że mięso nabiera szczególnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Przepis na zapiekankę kebabową z ziemniakami Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie dużego, prostokątnego żaroodpornego naczynia. Składniki na mięsne kuleczki 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 jajko 2 kopiaste łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy gyros Sól Składniki na zapiekankę 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonych mini marchewek 0,5 kg ziemniaków 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Przyprawa do ziemniaków 15 dag startego żółtego sera Przygotowanie W dużej misce umieśćcie mięso, dodajcie jajko, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę. Całość doprawcie solą i przyprawą gyros, a na koniec dolejcie śmietanę. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę. Z mięsa uformujcie małe pulpeciki. Warzywa wyjmijcie z opakowania i przelejcie gorącą wodą. Odcedźcie dokładnie i przełóżcie na dno naczynia. Posólcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w grubsze plastry. Posypcie solą i przyprawą do ziemniaków. Ułóżcie wzdłuż brzegów formy. Na środku ułóżcie mięsne kuleczki. Żaroodporne naczynie włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wymieszajcie keczup z majonezem i tak powstałym sosem polejcie...

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasę
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Zaskakująco pyszny obiad dla 5 osób za jedyne 15 zł. Ta zapiekanka ziemniaczana skradnie serca całej rodziny
Macie do wykarmienia całą armię ludzi? To nie czas na eksperymenty. Postawcie na smaczne i sprawdzone składniki, a wyjdzie wam świetna zapiekanka!

Kiełbasa podwawelska lub zwyczajna, ziemniaki i nieco żółtego sera. Tak wygląda „szkielet” tego przepisu na przepyszną i treściwą zapiekankę. Podstawą tego dania będą ziemniaki. Znajdziecie je na targowiskach i w sklepach w naprawdę rozsądnej cenie – do tego dania będziecie potrzebowali ich całkiem sporo. Co z kiełbasą? Do naszej zapiekanki nada się niemal każda kiełbasa. Także i te z tych nieco tańszych gatunków doskonale będą smakowały po solidnym wypieczeniu w piekarniku. Przyda się także kawałek żółtego sera gouda, którym oprószycie zapiekankę z góry. Te trzy wymienione przez nas składniki nie pogrążą waszego domowego budżetu. Kilka porcji uda się wam uzyskać już za kwotę zbliżoną do 15 zł. Nie ma więc na co czekać! Do dzieła! Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem Składniki: Ok. 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 20-30 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej Ok. 10-15 dag żółtego sera w kostce Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% lub śmietany do sosów o niższej zawartości tłuszczu 2 jajka 3 łyżki oleju Koperek Sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i gotujcie przez 15 min w osolonej wodzie. Ziemniaki nie muszą być ugotowane całkowicie na miękko, gdyż „dojdą” jeszcze w piekarniku. Cebulę pokrójcie w piórka, kiełbasę na plasterki. Podsmażcie i jedno i drugie na patelni z dodatkiem oleju. Ugotowane ziemniaki pokrójcie na plasterki i ułóżcie na dnie naczynia żaroodpornego. Przyprawcie ziemniaki solą, pieprzem i dużą dawką suszonego koperku. Na kartofle wylejcie równomiernie śmietankę i rozbite jajka. Na górę wyłóżcie wysmażoną cebulkę z kiełbasą. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posypcie...

zapiekanka z mięsem mielonym przepis
MałaMi89/gotujmy.pl
Newsy
Świetny przepis na szybkie danie z mięsa mielonego. Zrobicie je w 25 min z tanich składników
Proste przepisy są najsmaczniejsze! Wypróbujcie zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Palce lizać!

Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego 200 g żółtego sera 100 g kapusty kiszonej 50 ml śmietany 30% 20 ziemniaków 1 kiszony ogórek 1 papryka czerwona 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej Kilka szczypt soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce...

Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy
Newsy
Karol Okrasa podał przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Świetny pomysł na obiad
Sprawdźcie ten przepis i zachwyćcie rodzinę! Wszyscy będą brali dokładkę.

Karol Okrasa to jeden z bardziej znanych i medialnych polskich kucharzy. Ma swój własnych program kulinarny, w którym pokazuje jak przygotować wiele dań w nietypowy sposób. Specjalizuje się on w polskich tradycyjnych daniach, często regionalnych, które lubi odświeżać dodając do nich ciekawe elementy. Okrasa chętnie korzysta z różnorodnych ziół i bardzo ceni sobie jakość składników w kuchni. Sprawdźcie, jak przygotowuje tradycyjną ziemniaczaną zapiekankę. Zapiekanka ziemniaczana według Okrasy Zapiekanka ziemniaczana to super pomysł na obiad, kiedy jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi talerzami z mięsem, gotowanymi ziemniakami i surówką podanymi obok siebie. Duża blaszka zapiekanki robi się sama, a łatwo ją też odgrzać. Zapiekankę ziemniaczaną dobrze zrobić jako obiad na dwa dni, albo po prostu zjeść na dwie porcje: na obiad i kolację. Przygotujcie zapiekankę z przepisu Okrasy dla jeszcze ciekawszego smaku! Składniki na zapiekankę Okrasy 200 g pieczarek 1 kg ziemniaków 0,5 kg śmietanki kremówki Słoik suszonych pomidorów Cebula Czosnek Natka pietruszki Majeranek Rozmaryn Olej z suszonych pomidorów Masło Twardy ser, na przykład parmezan lub grana padano Sól Pieprz Przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki Okrasy Pieczarki pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie na nim pieczarki. Doprawcie je solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię posiekaną cebulę, łyżkę oleju z suszonych pomidorów i obficie posypcie rozmarynem. Smażcie do zeszklenia cebuli. Ziemniaki pokrójcie w plastry. Włóżcie je do rondla i zalejcie je śmietanką. Ziemniaki podgotujcie w śmietance. Po pewnym czasie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, zawartość...