Musaka to nieodłączny element greckiej kuchni tuż obok tradycyjnej sałatki, gyrosu czy sera feta. Bez problemu możecie odtworzyć ją we własnym domu.

Z podanego przez nas przepisu śmiało można wykreślić bakłażana, jeżeli oczywiście nie znajdziecie go w swoim sklepie.

Wbrew pozorom, przygotowanie tego dania wcale nie jest czasochłonne. Wystarczy szybko ugotować ziemniaki, przesmażyć mięso i pieczarki i pozostanie właściwie tylko pieczenie.

Przepis na zapiekankę mięsną a'la musaka

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 40 dag ziemniaki
  • 50 dag mięsa mielonego (łopatko, lub mieszanka wołowo-wieprzowa)
  • 50 dag pieczarek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Zioła prowansalskie
  • Tymianek
  • 20 dag startego sera żółtego
  • 10 dag sera feta lub innego sera solankowego
  • Pół szklanki śmietany 12%
  • 2 jaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • Oliwa
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokrójcie na plastry i posypcie go sola. Odstawcie na ok. pół godziny.
  2. Ziemniaki ugotujcie w mundurkach z dodatkiem soli, przestudźcie i pokrójcie w plastry.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i podsmażcie na oliwie.
  4. Dodajcie do cebuli mięso, przyprawy, zioła i usmażcie.
  5. Dodajcie puszkę pomidorów, czosnek i gotujcie do odparowania nadmiaru płynu.
  6. Doprawcie sos łyżeczką cukru.
  7. Na drugiej patelni podsmażcie obrane i posiekane pieczarki. Pieczarki powinny smażyć się do odparowania nadmiaru wody.
  8. Podsmażcie także bakłażany.
  9. Po podsmażeniu ułóżcie bakłażany na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajcie do naczynia kolejno połowę mięsa, potem ziemniaki, resztę mięsa, połowę startego sera żółtego, pieczarki i resztę sera.
  10. Przygotujcie biały sos z sera fety, śmietany i dwóch jaj z dodatkiem pieprzu i gałki muszkatołowej.
  11. Zapieczcie całość w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. przez ok. 45 min.
  12. Zapiekankę można podawać na zimno i na ciepło. Świetnie będzie smakowała także następnego dnia, po nocnym pobycie w lodówce.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: