Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej. Ta wyrafinowana, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu potrawa na pewno zachwyci waszych gości i sprawi, że poczują się przyjęci po królewsku!

Kluczem do bezbłędnego przygotowania zupy cebulowej jest nie tylko kropla alkoholu, ale również doskonale komponujące się ze słodkim smakiem zupy grzanki z serem dojrzewającym. W tradycyjnej wersji podaje się je z serem Gruyere – twardym, dojrzewającym francuskim serem o mocnym, słonym smaku, jednak możecie go zastąpić również cheddarem, parmezanem czy dojrzewającym serem polskim.

Przepis na zapiekaną zupę cebulową

Niektóre warianty zupy cebulowej gotowane są tylko na rosole lub z dodatkiem białego wina. Nasz zastępuje je koniakiem, który nadaje całości lekko słodkiego, głębokiego smaku.

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 100 g masła
  • 2 l bulionu
  • kieliszek koniaku
  • łyżka mąki
  • ser Gruyere (twardy dojrzewający)
  • pieprz, sól
  • tymianek
  • bagietka
  • liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Obraną cebule pokrójcie w piórka i podsmażcie na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajcie mąkę i podsmażajcie całość do momentu powstania jasnej zasmażki, po czym zalejcie całość bulionem. Na koniec dodajcie koniak, sól i pieprz, tymianek oraz liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotujcie jeszcze przez 10 minut.
  3. Gotową zupę przelejcie do kamionkowych naczyń, na wierzchu ułóżcie po kromce bagietki i zetrzyjcie odrobinę sera gruyere.
  4. Zupę zapiekajcie w piekarniku przez 20 min w 190 stopniach.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: