Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej. Ta wyrafinowana, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu potrawa na pewno zachwyci waszych gości i sprawi, że poczują się przyjęci po królewsku!
Kluczem do bezbłędnego przygotowania zupy cebulowej jest nie tylko kropla alkoholu, ale również doskonale komponujące się ze słodkim smakiem zupy grzanki z serem dojrzewającym. W tradycyjnej wersji podaje się je z serem Gruyere – twardym, dojrzewającym francuskim serem o mocnym, słonym smaku, jednak możecie go zastąpić również cheddarem, parmezanem czy dojrzewającym serem polskim.
Przepis na zapiekaną zupę cebulową
Niektóre warianty zupy cebulowej gotowane są tylko na rosole lub z dodatkiem białego wina. Nasz zastępuje je koniakiem, który nadaje całości lekko słodkiego, głębokiego smaku.
Składniki:
- 4 duże cebule
- 100 g masła
- 2 l bulionu
- kieliszek koniaku
- łyżka mąki
- ser Gruyere (twardy dojrzewający)
- pieprz, sól
- tymianek
- bagietka
- liść laurowy i ziele angielskie
Przygotowanie:
- Obraną cebule pokrójcie w piórka i podsmażcie na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajcie mąkę i podsmażajcie całość do momentu powstania jasnej zasmażki, po czym zalejcie całość bulionem. Na koniec dodajcie koniak, sól i pieprz, tymianek oraz liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotujcie jeszcze przez 10 minut.
- Gotową zupę przelejcie do kamionkowych naczyń, na wierzchu ułóżcie po kromce bagietki i zetrzyjcie odrobinę sera gruyere.
- Zupę zapiekajcie w piekarniku przez 20 min w 190 stopniach.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj też: