Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu.
Przepis na zapiekankę gołąbkową
Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki:
Składniki do farszu:
- 1 kg mielonego mięsa
- 200 g ryżu (2 torebki)
- 2 jajka
- 2 cebule
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
Składniki do sosu:
- 30 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu grzybowego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie farszu:
- Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie.
- Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego.
- Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie.
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut.
- Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny.
Przygotowanie sosu:
- Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut.
- Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu grzybowego, doprawcie solą i pieprzem, zamieszajcie i przykryjcie.
- Do kubka wlejcie dwie łyżki śmietany, wsypcie łyżkę mąki i dodajcie dwie łyżki gorącego sosu. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie do patelni z sosem. Wymieszajcie.
Przygotowanie zapiekanki:
- Porozdzielajcie liście kapusty i włóżcie je do garnka. Zalejcie zimną wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie do miękkości kapusty.
- Następnie wysmarujcie formę do keksu olejem i wyłóżcie liśćmi kapusty. Zostawcie 1/3 liści do przykrycia farszu.
- Włóżcie farsz do formy i wyrównajcie z wierzchu.
- Przykryjcie pozostałymi liśćmi kapusty.
- Owińcie blaszkę folią aluminiową i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Podawajcie z sosem pieczarkowym. Smacznego!