Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu.

Przepis na zapiekankę gołąbkową

Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki:

Składniki do farszu:

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 200 g ryżu (2 torebki)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Składniki do sosu:

  • 30 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu grzybowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie farszu:

  1. Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie.
  2. Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego.
  5. Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie.
  6. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut.
  7. Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny.

Przygotowanie sosu:

  1. Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki.
  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.
  3. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu grzybowego, doprawcie solą i pieprzem, zamieszajcie i przykryjcie.
  5. Do kubka wlejcie dwie łyżki śmietany, wsypcie łyżkę mąki i dodajcie dwie łyżki gorącego sosu. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie do patelni z sosem. Wymieszajcie.

Przygotowanie zapiekanki:

  1. Porozdzielajcie liście kapusty i włóżcie je do garnka. Zalejcie zimną wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie do miękkości kapusty.
  2. Następnie wysmarujcie formę do keksu olejem i wyłóżcie liśćmi kapusty. Zostawcie 1/3 liści do przykrycia farszu.
  3. Włóżcie farsz do formy i wyrównajcie z wierzchu.
  4. Przykryjcie pozostałymi liśćmi kapusty.
  5. Owińcie blaszkę folią aluminiową i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Podawajcie z sosem pieczarkowym. Smacznego!