Zaparzcie to zioło i wypijcie, a zadziała na stawy jak balsam. Najtańszy letni napar
Getty Images
Newsy

Zaparzcie to zioło i wypijcie, a zadziała na stawy jak balsam. Najtańszy letni napar

Ta roślina to pozycja obowiązkowa w każdym polskim domu - zwłaszcza latem. Najlepiej pasuje bowiem do polskich, sezonowych potraw jak ziemniaki ze zsiadłym mlekiem czy wszelkiego rodzaju zupy warzywne. A do tego ma wspaniały wpływ na zdrowie.

Latem na pewno używacie tego zioła na okrągło. Jego smak i aromat wspaniale podkreśla każde danie, a szczególnie te, które przyrządzamy właśnie w trakcie letnich miesięcy - na przykład mizerię, młode ziemniaki czy zupę botwinkę.

Mowa tutaj o koperku, bardzo aromatycznym ziele, szeroko wykorzystywanym w polskiej kuchni. Można go kupić w sklepie albo posadzić w doniczce w ogrodzie czy na balkonie. Mało kto jednak wie, że poza walorami smakowymi, koperek ma też wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jak go stosować. 

Wartości odżywcze koperku

Koperek, tak jak i wiele innych ziół, był doceniany już w starożytności przez Greków, Rzymian i Egipcjan. Przypuszcza się, że oryginalnie roślina ta pochodzi z terenów Azji południowo-zachodniej. W Polsce zaś koperek pierwszy raz pojawił się w okolicy XVII wieku i już wtedy szybko doceniono go zarówno w kuchni, ludowej medycynie, a nawet do… czarów. Podobno koperek miał odpędzać złe uroki. 

Należy do rodziny selerowatych i, podobnie jak seler naciowy, ma intensywny zapach i smak, który świetnie podkreśla różne potrawy. Koperek może osiągnąć nawet ponad metr wysokości. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów: 

  • witaminę A

  • witaminę C

  • witaminę D

  • witaminę E

  • witaminę K

  • żelazo

  • wapń

  • mangan

  • sód

Za charakterystyczny zapach koperku odpowiadają zawarte w nim olejki eteryczne, które również mają pozytywny wpływ na zdrowie.

Zobacz także
Własny koperek w 4 dni dzięki 1 sprytnej sztuczce. Wzejcie tak gęsto, że nie nadążycie ze zbiorem

Własny koperek w 4 dni dzięki 1 sprytnej sztuczce. Urośnie tak gęsto, że nie nadążycie ze zbiorem

Koperek więdnie po przyniesieniu ze sklepu? Będzie świeży przez 3 miesiące, gdy zrobicie to

Koperek więdnie po przyniesieniu ze sklepu? Będzie świeży przez 3 miesiące, gdy zrobicie to

Właściwości koperku

Dzięki zawartym w tej roślinie witaminom, koperek działa wielokierunkowo. Zmniejsza stany zapalne, zwalcza bakterie i podnosi odporność, a także wspiera kondycję skóry, zębów, kości i serca.

Roślina ta, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, chroni komórki przed starzeniem, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca czy choroby Alzheimera. Ma również pozytywny wpływ na stawy - zmniejsza obrzęki i łagodzi ból. Koperek można dodać do sałatki, zupy czy młodych ziemniaków albo zrobić z niego smaczny napar. Sprawdźcie poniżej, jak go przygotować. 

Napar z koperku na stawy

Składniki:

  • 1 szklanka wody

  • pół pęczka koperku

  • pół pęczka pietruszki

  • kilka liści świeżej mięty

  • 1 limonka

  • pół cytryny

  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Umyjcie koperek, pietruszkę i liście mięty. Posiekajcie drobno i włóżcie do czajniczka.

  2. Zalejcie zioła wodą i dodajcie do nich jeszcze sok z całej limonki i z połówki cytryny. Wymieszajcie. 

  3. Odstawcie na 10-15 minut do zaparzenia.

  4. Gdy napar nieco ostygnie, możecie dodać jeszcze 1 łyżeczkę miodu dla smaku.