
Latem na pewno używacie tego zioła na okrągło. Jego smak i aromat wspaniale podkreśla każde danie, a szczególnie te, które przyrządzamy właśnie w trakcie letnich miesięcy - na przykład mizerię, młode ziemniaki czy zupę botwinkę.
Mowa tutaj o koperku, bardzo aromatycznym ziele, szeroko wykorzystywanym w polskiej kuchni. Można go kupić w sklepie albo posadzić w doniczce w ogrodzie czy na balkonie. Mało kto jednak wie, że poza walorami smakowymi, koperek ma też wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jak go stosować.
Wartości odżywcze koperku
Koperek, tak jak i wiele innych ziół, był doceniany już w starożytności przez Greków, Rzymian i Egipcjan. Przypuszcza się, że oryginalnie roślina ta pochodzi z terenów Azji południowo-zachodniej. W Polsce zaś koperek pierwszy raz pojawił się w okolicy XVII wieku i już wtedy szybko doceniono go zarówno w kuchni, ludowej medycynie, a nawet do… czarów. Podobno koperek miał odpędzać złe uroki.
Należy do rodziny selerowatych i, podobnie jak seler naciowy, ma intensywny zapach i smak, który świetnie podkreśla różne potrawy. Koperek może osiągnąć nawet ponad metr wysokości. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów:
-
witaminę A
-
witaminę C
-
witaminę D
-
witaminę E
-
witaminę K
-
żelazo
-
wapń
-
mangan
-
sód
Za charakterystyczny zapach koperku odpowiadają zawarte w nim olejki eteryczne, które również mają pozytywny wpływ na zdrowie.
Właściwości koperku
Dzięki zawartym w tej roślinie witaminom, koperek działa wielokierunkowo. Zmniejsza stany zapalne, zwalcza bakterie i podnosi odporność, a także wspiera kondycję skóry, zębów, kości i serca.
Roślina ta, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, chroni komórki przed starzeniem, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca czy choroby Alzheimera. Ma również pozytywny wpływ na stawy - zmniejsza obrzęki i łagodzi ból. Koperek można dodać do sałatki, zupy czy młodych ziemniaków albo zrobić z niego smaczny napar. Sprawdźcie poniżej, jak go przygotować.
Napar z koperku na stawy
Składniki:
-
1 szklanka wody
-
pół pęczka koperku
-
pół pęczka pietruszki
-
kilka liści świeżej mięty
-
1 limonka
-
pół cytryny
-
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
-
Umyjcie koperek, pietruszkę i liście mięty. Posiekajcie drobno i włóżcie do czajniczka.
-
Zalejcie zioła wodą i dodajcie do nich jeszcze sok z całej limonki i z połówki cytryny. Wymieszajcie.
-
Odstawcie na 10-15 minut do zaparzenia.
-
Gdy napar nieco ostygnie, możecie dodać jeszcze 1 łyżeczkę miodu dla smaku.