Zapamiętajcie proporcję 1:1:1. Mistrzowskie kotlety mielone robi się właśnie tak
GettyImages
Newsy

Zapamiętajcie proporcję 1:1:1. Kotlety mielone z tego przepisu wyjdą wam po mistrzowsku

Kotlety podczas smażenia rozpadają się? A może wręcz przeciwnie - są twarde i suche? Jeśli te problemy nie są wam obce, z pewnością przyda wam się rada zawarta w poniższym artykule. Kotlety mielone zrobione w opisany przez nas sposób zawsze się udają.

Jeżeli mielibyśmy wymienić kilka dań kochanych przez wszystkich Polaków, to na pewno w tym zestawieniu pojawiłyby się kotlety mielone. Zna je każdy z nas i regularnie smaży się je w wielu polskich domach.

Idealne kotlety mielone są odpowiednio zwarte, a jednocześnie nie za twarde. Powinny być soczyste, ale też nie mają prawa rozpadać się. Absolutnie nie mogą być też zbyt suche. Jak widać, sztuka smażenia mielonych wcale nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Dowiedzcie się, w jaki sposób można zagwarantować idealny smak kotletów mielonych. 

Jak zrobić kotlety mielone w proporcji 1:1:1?

Kluczem do perfekcyjnej konsystencji i smaku kotletów mielonych może być skorzystanie z proporcji 1:1:1. O co tu chodzi?

Zasada jest bardzo prosta - do zrobienia perfekcyjnych kotletów należy użyć mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiowego (golonki z indyka) w identycznych, równych ilościach. Przykładowo, po 250 g z każdego rodzaju tak, jak w poniższym przepisie. Skorzystajcie z niego i przekonajcie się, jak smaczne mogą być kotlety mielone. 

Zobacz także
Weźcie tarkę i zetrzyjcie 20 dag do mięsa na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pełne smaku

Weźcie tarkę i zetrzyjcie 20 dag do mięsa na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pełne smaku

Zanim wrzucę mielone na patelnię, najpierw robię z nimi 1 rzecz. Dzięki temu są soczyste i wilgotne

Zanim wrzucę mielone na patelnię, najpierw robię z nimi 1 rzecz. Dzięki temu są soczyste i wilgotne

Przepis na kotlety mielone w proporcji 1:1:1

Składniki:

  • 25 dag mięsa z indyka z golonki (mięso z nogi indyka)

  • 25 dag wołowiny

  • 25 dag wieprzowiny (tłustszy rodzaj, np. łopatka, lub łopatka z odrobiną boczku)

  • pół kajzerki oraz mleko do namoczenia

  • 1 cebula

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie rodzaje mięs należy najpierw zmielić w maszynce. Jeżeli jej nie macie, poproście o zmielenie jeszcze w sklepie, gdy będziecie kupować potrzebne produkty. 

  2. Zamoczcie kajzerkę w mleku.

  3. Obraną cebulę pokrójcie bardzo drobno i zeszklijcie na oleju. Odstawcie do ostudzenia.

  4. Po namoczeniu, bułkę kajzerkę należy odcisnąć z mleka i dodać do mielonego mięsa. Do tego jeszcze przyprawy, ostudzona cebula i można się brać z mieszanie.

  5. Wyrabiajcie mięso przez kilka chwil tak, by wszystkie składniki się połączyły, a masa nabrała pulchności.

  6. Rozgrzejcie olej na patelni. Zwilżonymi dłońmi formujcie kotlety z mięsnej masy i smażcie po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Opcjonalnie, możecie obtoczyć jeszcze kotlety w bułce tartej - to nada im dodatkowej chrupkości. 

  7. Po usmażeniu odłóżcie kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu. Podajcie z ziemniakami i wybraną surówką, np. ćwikłą z buraków, mizerią albo duszoną kapustą. Smacznego!