Z kotletem schabowym jest trochę jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to lepiej, a innym gorzej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Okazuje się bowiem, że mięso, zanim zostanie poddane obróbce termicznej, powinno przez całą noc leżakować w marynacie z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Spróbujcie je przyrządzić według przepisu Jakuba Kuronia.
Przepis na idealnego schabowego
Składniki:
- 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku (najlepiej z kością)
- 500 ml mleka
- 250 gramów mąki pszennej
- 150 gramów bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- Przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie idealnego schabowego
- Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 4 równe kotlety, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Grubość zależy od was samych, ale im cieńsze, tym smaczniejsze. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i przełóżcie do dowolnej, średniej wielkości miski. Czosnek obierzcie, rozgniećcie przy pomocy noża (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę) i dodajcie do cebuli.
- W misce umieśćcie również mleko oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. W tak przygotowanej miksturze zanurzcie wasze kotlety schabowe i odstawcie do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
- Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety.
- Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na nim schabowe. Smażcie je na średnim ogniu, ok. 4 minuty na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni odsączcie mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Gotowe!
Źródło: kuron.com.pl