frytki przepis
tumilek / gotujmy.pl
Newsy

Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją

Gdy następnym razem dzieci upomną się o frytki, przygotujcie im je z tego przepisu - są wyjątkowo pyszne i chrupiące.
Katarzyna Wyborska
styczeń 27, 2021

Wszyscy kochają frytki! Oczywiście nie te podawane w barach szybkiej obsługi, tylko smaczne, domowe frytki. To świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do głównego dania zamiast ziemniaków. Smakują każdemu – a już zwłaszcza dzieciom! Jeśli wasze pociechy nie dają wam spokoju i chcą koniecznie zjeść frytki sprzedawane w jednej z popularnych sieci fast-food, zróbcie im tę pyszną, domową wersję tego dania. Nie będą już chciały jeść nic innego!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na domowe frytki z miodem

Sekret tych frytek tkwi w genialnej marynacie. To dzięki niej są chrupiące i mają piękny, złoty kolor! Przygotowanie jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Olej rzepakowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w paski. Do frytek najlepsze są duże, długie ziemniaki!
  2. Pokrojone kartofle włóżcie do wody na 10 minut, by oddały skrobię. Następnie wypłuczcie i osuszcie.
  3. Gdy frytki będą się moczyły, przygotujcie marynatę. Wymieszajcie cukier, miód i zalejcie wrzątkiem.
  4. Osuszone ziemniaki zalejcie gorącą marynatą i zostawcie na 10 minut.
  5. Odsączcie, zostawcie do ostudzenia i włóżcie frytki do zamrażarki na 20 minut.
  6. Do garnka wlejcie olej i rozgrzejcie.
  7. Po 20 minutach wyjmijcie ziemniaki z zamrażarki i wrzućcie do oleju, ale tylko na 5 minut – muszą się lekko podsmażyć. Wyjmijcie je z garnka, odsączcie z tłuszczu i znów smażcie przez kolejne 5 minut do zrumienienia. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze