Wszyscy kochają frytki! Oczywiście nie te podawane w barach szybkiej obsługi, tylko smaczne, domowe frytki. To świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do głównego dania zamiast ziemniaków.
Smakują każdemu – a już zwłaszcza dzieciom! Jeśli wasze pociechy nie dają wam spokoju i chcą koniecznie zjeść frytki sprzedawane w jednej z popularnych sieci fast-food, zróbcie im tę pyszną, domową wersję tego dania. Nie będą już chciały jeść nic innego!
Przepis na domowe frytki z miodem:
Sekret tych frytek tkwi w genialnej marynacie. To dzięki niej są chrupiące i mają piękny, złoty kolor! Przygotowanie jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 5 dużych ziemniaków
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- Olej rzepakowy
- Sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w paski. Do frytek najlepsze są duże, długie ziemniaki!
- Pokrojone kartofle włóżcie do wody na 10 minut, by oddały skrobię. Następnie wypłuczcie i osuszcie.
- Gdy frytki będą się moczyły, przygotujcie marynatę. Wymieszajcie cukier, miód i zalejcie wrzątkiem.
- Osuszone ziemniaki zalejcie gorącą marynatą i zostawcie na 10 minut.
- Odsączcie, zostawcie do ostudzenia i włóżcie frytki do zamrażarki na 20 minut.
- Do garnka wlejcie olej i rozgrzejcie.
- Po 20 minutach wyjmijcie ziemniaki z zamrażarki i wrzućcie do oleju, ale tylko na 5 minut – muszą się lekko podsmażyć. Wyjmijcie je z garnka, odsączcie z tłuszczu i znów smażcie przez kolejne 5 minut do zrumienienia. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl