Wielkanoc bez schabu się nie obejdzie. Mięso to ma to do siebie, że wychodzi dosyć suche - w końcu schab jest chudy, więc nie ma się czemu dziwić. Jednak można łatwo zrobić go w taki sposób, że wyjdzie mięciutki i bardzo soczysty. Wystarczy go odpowiednio przygotować. 

Jak zrobić zalewę na soczysty schab?

Sekretem takiego schabu jest dobrze zrobiona zalewa i sposób przygotowania. W poniższym przepisie proponujemy wam przyrządzić ją z sosu sojowego z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Sos sprawi, że schab będzie miał przyjemny smak i piękny kolor - mięso wygląda później zupełnie tak, jakby było wędzone. Nie wymaga też wiele pracy, ponieważ praktycznie „robi się sam”. Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Przepis na soczysty schab gotowany

Składniki:

  • 1 kilogram schabu 

  • 1,5 litra zimnej wody

  • ¾ szklanki jasnego sosu sojowego

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • 2 cebule

  • 8 ząbków czosnku

  • 3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

  1. Umyjcie schab i osuszcie. Następnie weźcie gruby sznurek i owińcie nim schab tak, jak zwykłą wędlinę. Chodzi o to, by nadać mu ładnego kształtu, choć możecie oczywiście pominąć ten krok - mięso wyjdzie równie smaczne i bez tego zabiegu.

  2. Tak przygotowany schab włóżcie do garnka. Dodajcie dwie przekrojone na pół cebule (razem z łupinami) oraz ząbki czosnku - wcześniej obrane i pokrojone w plasterki. W takiej formie czosnek odda do sosu znacznie więcej smaku i aromatu. 

  3. Wsypcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Dodajcie musztardę.

  4. Teraz zalejcie schab zimną wodą (1,5 l) i wlejcie ¾ szklanki jasnego sosu sojowego oraz 4 łyżki ciemnego sosu sojowego (możecie go pominąć, ale to właśnie on nada mięsu piękny, brązowy kolor).

  5. Wlejcie jeszcze 2 łyżki sosu rybnego. Dzięki niemu schab będzie miał intensywny, ciekawy smak. 

  6. Podgrzejcie zawartość garnka. Należy to robić na małym ogniu, by zalewa powoli się podgrzewała. Gdy zacznie już wrzeć, przykryjcie garnek, gotujcie przez około 7 minut i wyłączcie grzanie. Zostawcie do ostygnięcia.

  7. Kiedy zawartość garnka już całkowicie ostygnie, zagotujcie jeszcze raz i gotujcie przez następne 7 minut. Przykryjcie, odstawcie do ostudzenia, a następnie do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia schab jest już gotowy do podania. Smacznego!