Zanurzcie w tym schab, a wyjdzie mega soczysty. Nie nadążycie dokładać go na stół, bo znika w mgnieniu oka
Getty
Newsy

Zanurzcie w tym schab, a wyjdzie soczysty. Nie nadążycie dokładać go na stół, bo znika w mgnieniu oka

Nie przepadacie za pieczonym lub gotowanym schabem, bo zawsze jest suchy? Można to zmienić - wystarczy wiedzieć, jak go przygotować. Proponujemy wam przepis na genialną zalewę, która gwarantuje, że schab będzie soczysty i pachnący, idealny na kanapki.

Wielkanoc bez schabu się nie obejdzie. Mięso to ma to do siebie, że wychodzi dosyć suche - w końcu schab jest chudy, więc nie ma się czemu dziwić. Jednak można łatwo zrobić go w taki sposób, że wyjdzie mięciutki i bardzo soczysty. Wystarczy go odpowiednio przygotować. 

Jak zrobić zalewę na soczysty schab?

Sekretem takiego schabu jest dobrze zrobiona zalewa i sposób przygotowania. W poniższym przepisie proponujemy wam przyrządzić ją z sosu sojowego z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Sos sprawi, że schab będzie miał przyjemny smak i piękny kolor - mięso wygląda później zupełnie tak, jakby było wędzone. Nie wymaga też wiele pracy, ponieważ praktycznie „robi się sam”. Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Zobacz także
Dodajecie to do żurku? Zupełne nieporozumienie. To dlatego zupa nigdy nie smakuje tak jak powinna

Dodajecie to do żurku? Zupełne nieporozumienie. To dlatego zupa nigdy nie smakuje tak jak powinna

Mięsna babka będzie przebojem na wielkanocnym stole. Uda się bez żelatyny, wystarczy tylko dodać 1 składnik

Mięsna babka będzie przebojem na wielkanocnym stole. Uda się bez żelatyny, wystarczy dodać 1 składnik

Przepis na soczysty schab gotowany

Składniki:

  • 1 kilogram schabu 

  • 1,5 litra zimnej wody

  • ¾ szklanki jasnego sosu sojowego

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • 2 cebule

  • 8 ząbków czosnku

  • 3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

  1. Umyjcie schab i osuszcie. Następnie weźcie gruby sznurek i owińcie nim schab tak, jak zwykłą wędlinę. Chodzi o to, by nadać mu ładnego kształtu, choć możecie oczywiście pominąć ten krok - mięso wyjdzie równie smaczne i bez tego zabiegu.

  2. Tak przygotowany schab włóżcie do garnka. Dodajcie dwie przekrojone na pół cebule (razem z łupinami) oraz ząbki czosnku - wcześniej obrane i pokrojone w plasterki. W takiej formie czosnek odda do sosu znacznie więcej smaku i aromatu. 

  3. Wsypcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Dodajcie musztardę.

  4. Teraz zalejcie schab zimną wodą (1,5 l) i wlejcie ¾ szklanki jasnego sosu sojowego oraz 4 łyżki ciemnego sosu sojowego (możecie go pominąć, ale to właśnie on nada mięsu piękny, brązowy kolor).

  5. Wlejcie jeszcze 2 łyżki sosu rybnego. Dzięki niemu schab będzie miał intensywny, ciekawy smak. 

  6. Podgrzejcie zawartość garnka. Należy to robić na małym ogniu, by zalewa powoli się podgrzewała. Gdy zacznie już wrzeć, przykryjcie garnek, gotujcie przez około 7 minut i wyłączcie grzanie. Zostawcie do ostygnięcia.

  7. Kiedy zawartość garnka już całkowicie ostygnie, zagotujcie jeszcze raz i gotujcie przez następne 7 minut. Przykryjcie, odstawcie do ostudzenia, a następnie do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia schab jest już gotowy do podania. Smacznego!

Kotlety mielone

Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
Prosty schab gotowany w aromatycznej zalewie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na zimno do kanapek. Poznajcie ten przepis!

Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie! Pomysły na duszony schab Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy: Przepis na schab gotowany dwa razy po 5 minut Przepis na schab ze śliwką Przepis na schab z morelą Przepis na schab w musztardzie i majonezie Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram schabu 4 łyżki majonezu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren jałowca Majeranek Płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie. Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw! Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na...

schab parzony przepis
Flickr
Newsy
Czy znacie metodę gotowania schabu 2 razy po 5 minut? Najszybszy na świecie przepis na pyszne i soczyste mięso
Smaczny schab do kanapek można zrobić bardzo prosto. Przekonajcie się sami i skorzystajcie z tego przepisu!

Da się zrobić schab w kilka minut? I tak, i nie – odpowiedź nie jest taka oczywista. Kto robił schab parzony, ten domyśla się pewnie, o co chodzi! Jednego możecie być pewni. Ta metoda przyrządzania schabu jest banalnie prosta i każdemu wyjdzie! Ekspresowy schab? Sekretem tego schabu jest szybkie zagotowanie go, trzymanie przez kilka minut w gotującej się wodzie, odstawienie i powtórzenie tych czynności. Banalne? Sposób przygotowania rzeczywiście jest bardzo prosty, jednak wymaga on czasu i dobrego kawałka schabu. Koniecznie wybierzcie do tej potrawy schab środkowy od strony karku. Ważny jest kolor – najlepsze będzie mięso o barwie ciemnoróżowej. To w kolorze jasnoróżowym po parzeniu wyjdzie twarde i niesmaczne. Najlepiej szukać takiego schabu w dobrych sklepach mięsnych. Przepis na schab 2x5 minut Do przygotowania tego schabu potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 kilogram schabu wieprzowego środkowego 1 litr mleka 1 litr wody 3 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 kulki jałowca 1 łyżka majeranku Pół łyżki cukru Pół łyżeczki papryki chilli Pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki soli Przygotowanie W misce przygotujcie zalewę z podanych powyżej składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie. Schab umyjcie i osuszcie. Następnie włóżcie go do dużego, szerokiego garnka i wlejcie przygotowaną zalewę. Postawcie garnek na kuchence i zagotujcie. Gdy zalewa zacznie wrzeć, gotujcie tak mięso przez 5 minut. Następnie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na bok na całą dobę. Po tym czasie znów zagotujcie mięso w garnku i gotujcie 5 minut. Odstawcie do wystudzenia. I gotowe! Tak przygotowany schab po ostudzeniu będzie doskonałym, smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek.  Gdyby schab wyszedł twardy,...

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd
Mary Wholey/Flickr
Newsy
Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd
Istnieje mnóstwo pomysłów na przyrządzenie schabu. Co powiecie na pyszny i aromatyczny schab pieczony w całości w tym płynie?

Schab jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Przepisów na przygotowanie schabu jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują schab duszony, inni gotowany, kolejni wolą smażony w formie kotletów schabowych. Ze schabu możemy też przygotować przepyszne sznycle, roladki lub wybrać schab upieczony w piekarniku, który świetnie się sprawdza jako wędlina na kanapkę. Jak zrobić pyszny i miękki schab? Żeby schab był kruchy i soczysty, mięso potrzebuje odpowiedniej marynaty. Jedni marynują go w ziołach i przyprawach – najczęściej w soli, pieprzu, czosnku, liściach laurowych i oregano. Nie brakuje też takich, którzy wolą marynaty z keczupu, majonezu, sosu sojowego, miodu, a nawet musztardy. A co powiecie na schab pieczony w mleku? Marynowanie schabu w mleku Dzięki mlecznej marynacie, schab wychodzi bardzo soczysty i nie wysusza się podczas pieczenia tak jak zazwyczaj. Danie świetnie się sprawdza zarówno na gorąco – do obiadu, jak i na zimno, na kanapkę. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania takiego pieczonego schabu to 2 kilogramy schabu wieprzowego, 2 cebule, mleko i garść ulubionych przypraw. W naszym przepisie znajdziecie też pewien nietypowy składnik, jakim jest czubryca czerwona. Co to takiego? To bardzo przyjemna w smaku, lekko pikantna mieszanka przypraw, która pochodzi ze słonecznej Bułgarii. Jeśli chcecie ją wypróbować, bez problemu możecie zamówić ją w internecie lub kupić w dobrym sklepie z przyprawami. Kompozycja świetnie podkreśla smak dań mięsnych, rybnych oraz jarskich. Przepis na schab z czubrycą pieczony w mleku Składniki: 2 kg schabu wieprzowego Czubryca czerwona - przyprawa 2 średnie cebule 3 listki laurowe Mleko (w temperaturze pokojowej) Łyżka oleju Przygotowanie: Schab dokładnie nacieramy czubrycą czerwoną z dodatkiem oleju. Mięso wkładamy do naczynia...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na to, żeby rosół był jeszcze bardziej esencjonalny. Koniecznie dodajcie to do opalonej cebuli
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Aby zupa była naprawdę esencjonalna warto do niej dodać opaloną cebulę z dodatkiem… goździków.

Esencjonalny i aromatyczny rosół to podstawa udanego obiadu. Wiele osób zastanawia się czym wzbogacić tę tradycyjną, polską zupę, aby smakowała jak najlepiej. Okazuje się, że wystarczy wbić kilka goździków w opaloną wcześniej cebulę. Zaufajcie nam, dzięki temu rosół wyjdzie naprawdę nieziemski. Przepis na idealny rosół Będziecie potrzebować: 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości) 500 gramów wołowiny (szpondra lub łopatki) Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku 5 suszonych podgrzybków 1 świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, goździków, lubczyku, sosu sojowego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.  Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy, sól oraz pieprz. Warzywa – marchewki, pietruszkę i selera oskrobcie z wierzchniej warstwy. Pora, czosnek i cebulę obierzcie. W tę ostatnią dodatkowo wbijcie 2-3 goździki i opalcie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w wywarze. Rosół gotujcie jeszcze przez ok. 1 godzinę pod lekko uchyloną...