
Wielkanoc bez schabu się nie obejdzie. Mięso to ma to do siebie, że wychodzi dosyć suche - w końcu schab jest chudy, więc nie ma się czemu dziwić. Jednak można łatwo zrobić go w taki sposób, że wyjdzie mięciutki i bardzo soczysty. Wystarczy go odpowiednio przygotować.
Jak zrobić zalewę na soczysty schab?
Sekretem takiego schabu jest dobrze zrobiona zalewa i sposób przygotowania. W poniższym przepisie proponujemy wam przyrządzić ją z sosu sojowego z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Sos sprawi, że schab będzie miał przyjemny smak i piękny kolor - mięso wygląda później zupełnie tak, jakby było wędzone. Nie wymaga też wiele pracy, ponieważ praktycznie „robi się sam”. Sprawdźcie, jak go przygotować.
Przepis na soczysty schab gotowany
Składniki:
-
1 kilogram schabu
-
1,5 litra zimnej wody
-
¾ szklanki jasnego sosu sojowego
-
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
-
2 łyżki sosu rybnego
-
2 cebule
-
8 ząbków czosnku
-
3 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżka pieprzu ziarnistego
-
1 łyżka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
-
Umyjcie schab i osuszcie. Następnie weźcie gruby sznurek i owińcie nim schab tak, jak zwykłą wędlinę. Chodzi o to, by nadać mu ładnego kształtu, choć możecie oczywiście pominąć ten krok - mięso wyjdzie równie smaczne i bez tego zabiegu.
-
Tak przygotowany schab włóżcie do garnka. Dodajcie dwie przekrojone na pół cebule (razem z łupinami) oraz ząbki czosnku - wcześniej obrane i pokrojone w plasterki. W takiej formie czosnek odda do sosu znacznie więcej smaku i aromatu.
-
Wsypcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Dodajcie musztardę.
-
Teraz zalejcie schab zimną wodą (1,5 l) i wlejcie ¾ szklanki jasnego sosu sojowego oraz 4 łyżki ciemnego sosu sojowego (możecie go pominąć, ale to właśnie on nada mięsu piękny, brązowy kolor).
-
Wlejcie jeszcze 2 łyżki sosu rybnego. Dzięki niemu schab będzie miał intensywny, ciekawy smak.
-
Podgrzejcie zawartość garnka. Należy to robić na małym ogniu, by zalewa powoli się podgrzewała. Gdy zacznie już wrzeć, przykryjcie garnek, gotujcie przez około 7 minut i wyłączcie grzanie. Zostawcie do ostygnięcia.
-
Kiedy zawartość garnka już całkowicie ostygnie, zagotujcie jeszcze raz i gotujcie przez następne 7 minut. Przykryjcie, odstawcie do ostudzenia, a następnie do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia schab jest już gotowy do podania. Smacznego!