Normą w polskich kuchniach stało się marynowanie drobiu na niedzielny obiad. Udka, pierś z kurczaka czy skrzydełka regularnie lądują w mieszankach przypraw, by nabrać odpowiedniego smaku przed smażeniem czy pieczeniem.

Podobnie rzecz się ma z kotletami schabowymi. Schab wielu z nas marynuje w mleku z cebulą czy w innym nabiale po to, by mięso nabrało odpowiedniej kruchości i smaku.

Dlaczego zatem nie spróbować z innym rodzajem mięsa? By mięso w gulaszu stało się jeszcze smaczniejsze, warto wypróbować naszej autorskiej receptury na marynatę na bazie sosu sojowego. Pamiętajcie jedynie, że sos sojowy jest dość ostry – uważajcie zatem na dalszym etapie przygotowań z solą!

Przepis na gulasz z łopatki marynowanej

Składniki:

  • Ok. 70-80 dag łopatki wieprzowej
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • Papryka mielona słodka
  • Papryka mielona wędzona
  • Papryka mielona ostra
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • Sól, pieprz
  • Olej
  • Mąka pszenna – 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Łopatkę oczyśćcie, pokrójcie w dość duże kawałki.
  2. Mięso przełóżcie do głębokiego naczynia.
  3. Obierzcie jedną cebulę i pokrójcie w piórka. Czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
  4. Przełóżcie cebulę i czosnek do mięsa, zalejcie wszystko sosem sojowym, odrobiną oleju, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy.
  5. Dokładnie wymieszajcie składniki marynaty z mięsem i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej 3 godziny.
  6. Przejdźmy do przygotowania właściwego gulaszu. Na patelni obsmażcie solidnie mięso na gorącym oleju.
  7. Na drugiej patelni lub w innym naczyniu podsmażcie pokrojoną drobno drugą cebulę, marchewkę i pietruszkę.
  8. Gdy warzywa zmiękną, połączcie je z mięsem. Zalejcie solidną porcją wody i duście przez ok. pół godziny.
  9. Pod koniec duszenia doprawcie potrawę papryką w proszku i posólcie do smaku.
  10. Zagęśćcie gulasz odrobiną mąki, uważając by nie doszło do powstania nieapetycznych grudek.
  11. Podawajcie gulasz z kaszą, ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Zobacz także: