
Normą w polskich kuchniach stało się marynowanie drobiu na niedzielny obiad. Udka, pierś z kurczaka czy skrzydełka regularnie lądują w mieszankach przypraw, by nabrać odpowiedniego smaku przed smażeniem czy pieczeniem.
Podobnie rzecz się ma z kotletami schabowymi. Schab wielu z nas marynuje w mleku z cebulą czy w innym nabiale po to, by mięso nabrało odpowiedniej kruchości i smaku.
Dlaczego zatem nie spróbować z innym rodzajem mięsa? By mięso w gulaszu stało się jeszcze smaczniejsze, warto wypróbować naszej autorskiej receptury na marynatę na bazie sosu sojowego. Pamiętajcie jedynie, że sos sojowy jest dość ostry – uważajcie zatem na dalszym etapie przygotowań z solą!
Przepis na gulasz z łopatki marynowanej
Składniki:
- Ok. 70-80 dag łopatki wieprzowej
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- Papryka mielona słodka
- Papryka mielona wędzona
- Papryka mielona ostra
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- Sól, pieprz
- Olej
- Mąka pszenna – 1 łyżka
Przygotowanie:
- Łopatkę oczyśćcie, pokrójcie w dość duże kawałki.
- Mięso przełóżcie do głębokiego naczynia.
- Obierzcie jedną cebulę i pokrójcie w piórka. Czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
- Przełóżcie cebulę i czosnek do mięsa, zalejcie wszystko sosem sojowym, odrobiną oleju, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy.
- Dokładnie wymieszajcie składniki marynaty z mięsem i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej 3 godziny.
- Przejdźmy do przygotowania właściwego gulaszu. Na patelni obsmażcie solidnie mięso na gorącym oleju.
- Na drugiej patelni lub w innym naczyniu podsmażcie pokrojoną drobno drugą cebulę, marchewkę i pietruszkę.
- Gdy warzywa zmiękną, połączcie je z mięsem. Zalejcie solidną porcją wody i duście przez ok. pół godziny.
- Pod koniec duszenia doprawcie potrawę papryką w proszku i posólcie do smaku.
- Zagęśćcie gulasz odrobiną mąki, uważając by nie doszło do powstania nieapetycznych grudek.
- Podawajcie gulasz z kaszą, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!