Zanurzcie w tym płynie pokrojone mięso i dodajcie czosnku z cebulą. Lepszego gulaszu nie jedliście
Adobe Stock
Newsy

Zanurzcie w tym płynie pokrojone mięso i dodajcie czosnku z cebulą. Lepszego gulaszu nie jedliście

Mięso w takiej marynacie stanie się tak dobre, że już od zawsze będziecie przygotowywali je z dodatkiem tego 1 dodatku, a także za pomocą tego sposobu.

Normą w polskich kuchniach stało się marynowanie drobiu na niedzielny obiad. Udka, pierś z kurczaka czy skrzydełka regularnie lądują w mieszankach przypraw, by nabrać odpowiedniego smaku przed smażeniem czy pieczeniem.

Podobnie rzecz się ma z kotletami schabowymi. Schab wielu z nas marynuje w mleku z cebulą czy w innym nabiale po to, by mięso nabrało odpowiedniej kruchości i smaku.

Dlaczego zatem nie spróbować z innym rodzajem mięsa? By mięso w gulaszu stało się jeszcze smaczniejsze, warto wypróbować naszej autorskiej receptury na marynatę na bazie sosu sojowego. Pamiętajcie jedynie, że sos sojowy jest dość ostry – uważajcie zatem na dalszym etapie przygotowań z solą!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gulasz z łopatki marynowanej

Składniki:

  • Ok. 70-80 dag łopatki wieprzowej
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • Papryka mielona słodka
  • Papryka mielona wędzona
  • Papryka mielona ostra
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • Sól, pieprz
  • Olej
  • Mąka pszenna – 1 łyżka
Zobacz także
Wystarczy wlać 1 łyżeczkę, a mięso na gulasz zmięknie raz-dwa

Wystarczy wlać 1 łyżeczkę, a mięso na gulasz zmięknie raz-dwa. Rozpadnie się po dotknięciu widelcem

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Przygotowanie:

  1. Łopatkę oczyśćcie, pokrójcie w dość duże kawałki.
  2. Mięso przełóżcie do głębokiego naczynia.
  3. Obierzcie jedną cebulę i pokrójcie w piórka. Czosnek obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
  4. Przełóżcie cebulę i czosnek do mięsa, zalejcie wszystko sosem sojowym, odrobiną oleju, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy.
  5. Dokładnie wymieszajcie składniki marynaty z mięsem i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej 3 godziny.
  6. Przejdźmy do przygotowania właściwego gulaszu. Na patelni obsmażcie solidnie mięso na gorącym oleju.
  7. Na drugiej patelni lub w innym naczyniu podsmażcie pokrojoną drobno drugą cebulę, marchewkę i pietruszkę.
  8. Gdy warzywa zmiękną, połączcie je z mięsem. Zalejcie solidną porcją wody i duście przez ok. pół godziny.
  9. Pod koniec duszenia doprawcie potrawę papryką w proszku i posólcie do smaku.
  10. Zagęśćcie gulasz odrobiną mąki, uważając by nie doszło do powstania nieapetycznych grudek.
  11. Podawajcie gulasz z kaszą, ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych
Flickr
Newsy
Przepis na idealnie doprawiony gulasz wołowy z papryką. Madziarzy cmoknęliby z zachwytu
Polak, Węgier, dwa bratanki… Popularne polsko-madziarskie powiedzenie ma zastosowanie także w kuchni! Pora na przepyszny gulasz prosto znad Dunaju!

Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier. Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka. Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki. Przepis na gulasz węgierski Składniki: 50 dag dobrego mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka Pół papryczki chilli 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag) 3 szklanki bulionu wołowego Papryka ostra w proszku Papryka słodka w proszku Papryka wędzona w proszku Liść laurowy i ziele angielskie Olej Sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość....

To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach
Gotujmy.pl
Przepisy
To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach
Ziemniaki, wieprzowina i gęsty, zawiesisty, paprykowy gulasz. Mówi wam to coś? To składniki pewnego dania, które swój początek miało w czasach Polski Ludowej.

Gospodarka niedoboru czasów PRL-u doprowadziła do trudnej sytuacji w polskiej gastronomii. Przedwojenne sznycle, pieczyste i tłuste, szlachetne pasztety zniknęły z jadłospisu Polaków. Wszystko przez chroniczne problemy z niedoborami mięsa.  Problemy restauratorów potęgował fakt, że prawo wymagało od nich zapisywania w menu gramatury danego dania. Bary mleczne i jadłodajnie stawały więc na głowie, by podawać swoim klientom wartościowe posiłki ze śladowymi ilościami mięsa.  Skąd pochodzi placek po węgiersku? Sposobem na obejście tego gramaturowego przepisu był właśnie placek po węgiersku, który zawsze widniał w jadłospisach pośród najdroższych dań mięsnych. Ciężki, potężny, duży na cały talerz placek ziemniaczany, odrobina mięsnego gulaszu i okrasa w postaci śmietany razem ważyły grubo ponad pół kilo na porcję. W ten sposób PRL-owscy restauratorzy zakłamując nieco rzeczywistość, pozytywnie zapisali się do historii kulinariów. Wbrew powszechnemu przekonaniu opowieść o jego węgierskim pochodzeniu jest mitem. Placek, zwany również plackiem po zbójnicku, powstał właśnie w PRL-u! Rodowici Węgrzy nie mieli nawet prawa o nim słyszeć.  Przepis na placek po węgiersku Składniki na placki: 1,5 - 2 kg ziemniaków cebula mąka pszenna 2 jajka sól pieprz olej Składniki na gulasz: ok. 70 dag łopatki wieprzowej olej lub smalec liść laurowy ziele angielskie dwie cebule papryka czerwona marchewka korzeń pietruszki ćwiartka selera 2 ząbki czosnku papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku pieprz sól kmin rzymski (opcjonalnie) mąka pszenna natka pietruszki śmietana 12% (do okrasy) Przygotowanie: Zetrzyjcie ziemniaki lub skorzystajcie ze specjalnego urządzenia, które zrobi to za was....

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Własne
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Zabrakło wam mięsa na gulasz? Okazuje się, że jest o wiele większy wybór w tej kwestii, niż mogło się wam dotychczas zdawać.

Gulasz to sprawdzone i stosunkowo mało pracochłonne danie, które praktycznie robi się samo. Tym, czego najbardziej potrzebuje smaczny gulasz, jest czas - danie to wychodzi najlepsze wtedy, gdy mięso ma możliwość długo dusić się z przyprawami. I tu pojawia się pytanie - jakiego mięsa użyć? Jakie będzie najlepsze do gulaszu? Odpowiedź może was zaskoczyć.  Jakie mięso dodać do gulaszu? Tradycyjnie gulasz przyrządza się z mięsa wołowego lub, w wersji bardziej budżetowej - z wieprzowego. Można też nawet pokusić się o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. To pozwoli wydobyć głębię smaku i aromatu z potrawy i zaoszczędzić kilka złotych na drogiej wołowinie. Możecie się jednak zdziwić, że gulasz wyjdzie również wtedy, gdy użyjecie do niego zupełnie innego mięsa. Na przykład drobiu. Co prawda drób nie jest tak aromatyczny jak wołowina czy wieprzowina, ale ma inną zaletę - mięso to świetnie wchłania smaki i zapachy innych składników. Nie musicie się więc martwić o to, że gulasz drobiowy wyjdzie wam mdły. W dodatku z pewnością posmakuje on dzieciom, którym nie zawsze odpowiada smak wołowiny i wieprzowiny.  Co ciekawe, w tradycyjnych przepisach na gulasz węgierski wcale nie jest powiedziane, że należy użyć do tego dania tylko jednego, konkretnego rodzaju mięsa. W tej kwestii panuje duża dowolność, dlatego gulasz możecie śmiało robić na przykład na baraninie, cielęcinie, dziczyźnie, a nawet rybach! Z jakich części mięsa zrobić gulasz? Jeżeli zdecydujecie się na dowolny rodzaj wieprzowiny lub wołowiny, zwróćcie uwagę na wygląd mięsa. Dobrze, jeżeli znajdują się w nim kawałki tłuszczu - właśnie takie mięso na gulasz jest najlepsze! Dzięki temu będzie kruche, miękkie i bardzo smaczne.  Nie bez znaczenia jest też fragment wołowiny czy wieprzowiny - w zależności od tego, jakie mięso wybierzecie. W...

Ten gulasz po węgiersku zachwyci smakiem każdego. Te dwa składniki wspaniale wpłyną na jego smak
Adobe Stock
Newsy
Gulasz po węgiersku jak z podręcznika. Doprawcie go w ten sposób, a nawet Węgrzy cmokną z zachwytu
Gulasz po węgiersku zachwyci nie tylko smakiem, ale i również rozgrzewającymi właściwościami. Przepisy czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos.

Gulasz po węgiersku to sycąca propozycja posiłku na gorąco. Polacy lubią jeść gulasz z kaszą gryczaną czy jęczmienną. Wielu gustuje w połączeniu tego gęstego, mięsnego sosu z samymi ziemniakami. Jeszcze inni chcą poczuć się jak za południowymi granicami Polski i jedzą takie właśnie gulasze z czeskimi knedliczkami czy ziemniaczanymi kluseczkami jak nad Dunajem. Jak zrobić dobry gulasz po węgiersku? Bazą sosu jest odpowiednie mięso, najczęściej jest to łopatka wieprzowa, a niekiedy wołowina. Gulasz wzbogacony o paprykę, ziemniaki czy pomidory , zachwyci niejedno podniebienie. Choć z pewnością każdy ma swój ulubiony oraz sprawdzony przepis na gulasz po węgiersku, warto spróbować go w nieco innej wersji. Przepis na gulasz po węgiersku Składniki:     700 g łopatki wieprzowej     2 cebule     2 ząbki czosnku     300 g ziemniaków     3 łyżki oleju     1 łyżka mielonej słodkiej papryki     ⅓ łyżeczki kminku      2 czerwone papryki     300 g pomidorów lub tyle samo przecieru pomidorowego (ew. koncentrat lub passata)     sól     pieprz Sposób wykonania: Przygotowanie gulaszu zacznijcie od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obierzcie i drobno posiekajcie cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obrane, należy pokroić w większą kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzejcie olej. Wrzućcie do niego cebulę i czosnek, a po chwili doprawcie mieloną słodką papryką oraz kminkiem. Kiedy składniki się dobrze wymieszają, do garnka przełóżcie pokrojoną łopatkę wieprzową. Smażcie ją do zarumienienia. Wówczas wlejcie do naczynia 600 ml wody, gotujcie całość pod przykryciem przez około 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie miękkie. Obierzcie...