Tradycyjne gołąbki to oczywiście te w sosie pomidorowym (najlepiej z przecieru własnej roboty). Popularny jest też sos pieczarkowy czy jeszcze lepszy - z suszonych grzybów. W kwestii gołąbków panuje jednak naprawdę duża dowolność i możecie je podać z czym tylko chcecie.

Ewa Wachowicz ma bardzo ciekawą propozycję, która będzie w sam raz na Wielkanoc lub tuż po świętach wielkanocnych, gdy zostanie wam trochę żurku w garnku. 

Patent Ewy Wachowicz na gołąbki z żurkiem

Być może domyśliliście się już, że do zrobienia tych gołąbków potrzebny wam będzie wielkanocny żurek. Ewa piecze swoje gołąbki w piekarniku, zalane żurem wymieszanym ze śmietaną. Dzięki temu gołąbki nabierają niezwykłego, lekko kwaśnego smaku.

Zobacz także:

Jeśli zostanie wam żurek po wielkanocnym świętowaniu, po prostu przecedźcie go, by został sam płyn, dodajcie śmietanę i zalejcie nim gołąbki. Dokładnie tak, jak w poniższym przepisie Ewy. 

Przepis na gołąbki w żurku od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta włoska

  •  150 g ryżu

  • pół kilograma mięsa mielonego

  • 1 szklanka żuru

  • 1 szklanka śmietany

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka masła

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od przygotowania kapusty. Zerwijcie liście zewnętrzne i umyjcie ją.

  2. W dużym garnku zagotujcie wodę z kilkoma szczyptami soli. Gdy zacznie się gotować, włóżcie kapustę i gotujcie przez pół godziny.

  3. Po tym czasie delikatnie poodrywajcie liście i wytnijcie z nich twarde zgrubienia.

  4. Na dużej patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy. Następnie wsypcie ryż (4 torebki, czyli 400 g) i co ważne - ma być suchy. Chwilę go smażcie, a po chwili wlejcie 3 szklanki wody, dodajcie sól i tak gotujcie ryż na małym ogniu pod przykryciem. Należy gotować go tak długo, aż zmięknie i wchłonie wodę.

  5. W międzyczasie na drugiej patelni rozpuśćcie masło i zeszklijcie cebulę. Gdy już się przyrumieni, dodajcie pokrojony czosnek i smażcie krótką chwilę.

  6. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie ugotowany ryż, cebulę z czosnkiem oraz sól, pieprz i wymieszajcie.

  7. Tak przygotowany farsz nałóżcie na liście kapusty i ciasno zawińcie w gołąbki.

  8. Ułóżcie je w naczyniu żaroododpornym (wyłożonym liśćmi) jeden obok drugiego. Na koniec przykryjcie pozostałymi liśćmi kapusty i zalejcie żurem wymieszanym ze śmietaną.

  9. Włóżcie naczynie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie przez 1,5 godziny. Gołąbki podawajcie polane sosem z żurku.