Zanurzcie w tym gołąbki i ugotujcie. Niezwykły patent Ewy Wachowicz na danie 2 w 1
Getty/iStock, AKPA
Newsy

Zanurzcie w tym gołąbki i ugotujcie. Niezwykły patent Ewy Wachowicz na danie 2 w 1

Zapomnijcie o zwykłych gołąbkach w pomidorach. Ewa Wachowicz ma jeszcze lepszy pomysł na to danie. Gołąbki wychodzą bardzo charakterne, o ciekawszym smaku i pięknie przypieczone. A do tego nic się wam w kuchni po świętach nie zmarnuje.

Tradycyjne gołąbki to oczywiście te w sosie pomidorowym (najlepiej z przecieru własnej roboty). Popularny jest też sos pieczarkowy czy jeszcze lepszy - z suszonych grzybów. W kwestii gołąbków panuje jednak naprawdę duża dowolność i możecie je podać z czym tylko chcecie.

Ewa Wachowicz ma bardzo ciekawą propozycję, która będzie w sam raz na Wielkanoc lub tuż po świętach wielkanocnych, gdy zostanie wam trochę żurku w garnku. 

Patent Ewy Wachowicz na gołąbki z żurkiem

Być może domyśliliście się już, że do zrobienia tych gołąbków potrzebny wam będzie wielkanocny żurek. Ewa piecze swoje gołąbki w piekarniku, zalane żurem wymieszanym ze śmietaną. Dzięki temu gołąbki nabierają niezwykłego, lekko kwaśnego smaku.

Jeśli zostanie wam żurek po wielkanocnym świętowaniu, po prostu przecedźcie go, by został sam płyn, dodajcie śmietanę i zalejcie nim gołąbki. Dokładnie tak, jak w poniższym przepisie Ewy. 

Zobacz także
Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. Pełnię smaku uzyska dopiero w tym 1 momencie

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. Pełnię smaku uzyska dopiero w tym 1 momencie

W tych plackach nie ma ani grama ziemniaków. Ewa Wachowicz zastępuje je 1 pysznym składnikiem

W tych plackach nie ma ani grama ziemniaków. Ewa Wachowicz zastępuje je 1 pysznym składnikiem

Przepis na gołąbki w żurku od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta włoska

  •  150 g ryżu

  • pół kilograma mięsa mielonego

  • 1 szklanka żuru

  • 1 szklanka śmietany

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka masła

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od przygotowania kapusty. Zerwijcie liście zewnętrzne i umyjcie ją.

  2. W dużym garnku zagotujcie wodę z kilkoma szczyptami soli. Gdy zacznie się gotować, włóżcie kapustę i gotujcie przez pół godziny.

  3. Po tym czasie delikatnie poodrywajcie liście i wytnijcie z nich twarde zgrubienia.

  4. Na dużej patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy. Następnie wsypcie ryż (4 torebki, czyli 400 g) i co ważne - ma być suchy. Chwilę go smażcie, a po chwili wlejcie 3 szklanki wody, dodajcie sól i tak gotujcie ryż na małym ogniu pod przykryciem. Należy gotować go tak długo, aż zmięknie i wchłonie wodę.

  5. W międzyczasie na drugiej patelni rozpuśćcie masło i zeszklijcie cebulę. Gdy już się przyrumieni, dodajcie pokrojony czosnek i smażcie krótką chwilę.

  6. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie ugotowany ryż, cebulę z czosnkiem oraz sól, pieprz i wymieszajcie.

  7. Tak przygotowany farsz nałóżcie na liście kapusty i ciasno zawińcie w gołąbki.

  8. Ułóżcie je w naczyniu żaroododpornym (wyłożonym liśćmi) jeden obok drugiego. Na koniec przykryjcie pozostałymi liśćmi kapusty i zalejcie żurem wymieszanym ze śmietaną.

  9. Włóżcie naczynie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie przez 1,5 godziny. Gołąbki podawajcie polane sosem z żurku. 

Kotlety mielone

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Gołąbki na Wigilię? Dlaczego nie! Wystarczy zrobić je w specjalnej, postnej wersji i śmiało można się nimi zajadać nawet w święta.

Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak zrobić wigilijne gołąbki? Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków. W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.  Przepis na wigilijne gołąbki Składniki: 1 średnia główka białej kapusty pół kilograma ryżu pół litra śmietany 18% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła 65 g suszonych grzybów sól pieprz  Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc). Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną. Ugotujcie cały ryż. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. Wytnijcie...

Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków
Adobe Stock
Newsy
Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków
Jesteście ciekawi polskich smaków z dalekich Kresów? Zróbcie te gołąbki z ziemniakami!

Na pewno większość z was doskonale zna przepis na tradycyjne gołąbki. Gotowana kapusta, farsz z ryżu i mięsa, a do tego pyszny sos pomidorowy. Palce lizać! Ale jeżeli macie ochotę na gołąbki w nieco innej wersji, to warto poszukać inspiracji w kuchni regionalnej. Skrywa ona wiele ciekawych skarbów – na przykład przepis na genialne gołąbki ziemniaczane! To jedna z potraw popularnych w Kresach Wschodnich. Musicie spróbować! Po II wojnie światowej nastąpiły masowe przesiedlenia Polaków z Kresów na zachód – najczęściej na Dolny Śląsk. I choć ludzie byli zmuszeni opuścić swoje miejscowości, to zabrali ze sobą swoje zwyczaje i tradycje, także te kulinarne. Kto ma dziadków albo rodziców z Kresów ten na pewno próbował gołąbków z ziemniakami. Jeśli nie, to możecie samodzielnie je przyrządzić i spróbować – smakują genialnie! Fantastycznie sprawdzą się na rodzinny obiad. Przepis na gołąbki z ziemniakami Składniki: 1 duża główka kapusty 70 dag ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko Pół szklanki soku z kapusty kiszonej Pół szklanki śmietany Pół szklanki rosołu Smalec Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wrzątkiem, wierzchem do góry. Potrzymajcie kapustę przez chwilę w garnku, wyjmijcie, obierzcie z kilku wierzchnich liści i znów włóżcie do wrzącej wody. Zdejmujcie tak liście z kapusty i wkładajcie do wody. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i odciśnijcie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażcie na smalcu. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z usmażoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawcie majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu. Następnie układajcie farsz na liściach kapusty i zawijajcie. Ułóżcie gołąbki w garnku i zalejcie bulionem wymieszanym ze śmietaną. Duście przez 45...

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
Jeśli znudził się wam tradycyjny sposób przyrządzania karpia, nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ewa Wachowicz zaprezentowała karpia w zupełnie nowej odsłonie - prostej i jednocześnie wyjątkowej.

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej.  Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia  W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem. Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale.  Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem Składniki: 2 filety z karpia bez skóry 1 cebula plastry boczku Ugotowane liście kapusty białej 1 łyżka masła klarowanego świeży koperek sok z 1 cytryny sól pieprz Na sos: garść suszonych grzybów pół szklanki śmietany 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz  Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną.  Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki.  Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo...

Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wikipedia commons
Newsy
Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wiedzieliście, że można tak ugotować ryż na gołąbki? Takich jeszcze nie jedliście.

Nie ma chyba bardziej klasycznego polskiego dania od gołąbków (może z wyjątkiem rosołu). Ta stosunkowo tania potrawa często gości na polskich stołach - gołąbki są smaczne, bardzo sycące i smakują każdemu. A czy wiecie, co można zrobić, by ich smak był jeszcze lepszy? Tajemnica tkwi w przygotowaniu ryżu. Jak przygotować ryż na gołąbki? W tradycyjnych przepisach na gołąbki należy ugotować ryż i wymieszać go z mięsem i cebulą. Przyjęło się, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Jednak, aby gołąbki smakowały jeszcze lepiej, warto zamiast wodą zalać ryż bulionem - mięsnym albo warzywnym. To sprawi, że ryż będzie miał wyjątkowy, głęboki aromat i gołąbki nabiorą lepszego smaku.  Sam farsz mięsno-ryżowy można wzbogacić także dodając pokrojoną lub startą drobno marchewkę. Nie tylko poprawicie w ten sposób smak potrawy, ale też sprawicie, że gołąbki będą wyglądały na talerzu nieco ciekawiej i żywiej. Przepis na gołąbki z ryżem gotowanym na bulionie Do zrobienia pysznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 duża główka kapusty 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu około pół kilograma mięsa mielonego 3 średniej wielkości cebule ziele angielskie liście laurowe kurkuma curry papryka wędzona pieprz sól Przygotowanie: Najpierw należy sparzyć kapustę. Wykrójcie głąb kapusty, a resztę włóżcie do gorącej wody i gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmijcie kapustę i odstawcie, by ostygła. Wsypcie szklankę ryżu do garnka i zalejcie go dwiema szklankami bulionu. Podgrzejcie do zagotowania i gotujcie na małym ogniu.  Pokrójcie cebulę i usmażcie na maśle do...