Zanurzcie w tym cebulę i wstawcie do piekarnika. Zaburczy wam w brzuchu, jak tylko poczujecie ten zapach
AdobeStock
Newsy

Zanurzcie w tym cebulę i wstawcie do piekarnika. Zaburczy wam w brzuchu, jak tylko poczujecie zapach

Co wy na to, żeby upiec cebulę zamiast ją smażyć? Wyjdzie doskonała dzięki jednej prostej sztuczce.

Może nie wszyscy przepadają za charakterystycznym zapachem surowej cebuli, ale trzeba przyznać, że to właśnie ona nadaje doskonały smak wielu daniom. Zwłaszcza wtedy, gdy się ją podsmaży lub upiecze. Będzie jeszcze lepsza, gdy zrobicie ją w… marynacie! Wypróbujcie przepis na marynowaną, pieczoną cebulę. 

Przepis na pieczoną cebulę

Składniki:

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka octu winnego

  • 4 duże cebule

  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka rozmarynu

  • pół łyżeczki soli

  • 2 szczypty pieprzu

  • 1 szczypta chili

Zobacz także
Gotowany boczek w łupinach cebuli. Pyszna domowa wędlina na kanapki  

Gotowany boczek w łupinach cebuli. Doprawcie go dopiero w tym momencie, a wyjdzie genialnie

Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz

Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do naczynia żaroodpornego wodę i ocet. Dodajcie cukier i wszystkie przyprawy, a następnie wymieszajcie.

  2. Obierzcie cebulę z łupin. Następnie pokrójcie każdą cebulę w grube plastry, o szerokości około 1 centrymetra. Powinny być zanurzona w marynacie.

  3. Przykryjcie naczynie folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na całą noc.

  4. Następnego dnia wyjmijcie naczynie i odwróćcie plastry cebuli. Połóżcie kawałeczek masła na każdym plastrze.

  5. Tak przygotowane cebule posypcie rozmarynem (najlepiej świeżym) i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około godzinę, co jakiś czas podlewając warzywa sosem, w którym się pieką. 

I gotowe! Tak przygotowana cebula będzie genialnie pasować do różnych dań z mięsnych - zwłaszcza pieczonych lub z grilla. Możecie też użyć ich do zrobienia zupy krem. Upieczona, marynowana wcześniej cebula ma intensywny, bardzo aromatyczny smak i wspaniale wzbogaci każdą zupę. 

Jak kroić cebulę, żeby nie płakać?

Potok łez przy każdym krojeniu cebuli może być problematyczny. By temu zaradzić, możecie wykorzystać kilka trików:

  • Schłodzenie cebuli - wystarczy włożyć ją do lodówki na godzinę.

  • Ostry nóż - cebula podrażnia najbardziej wtedy, gdy miażdży się jej włókna. Te uwalniają enzymy, które powodują pieczenie i łzawienie oczu. Dlatego rozwiązaniem jest porządnie naostrzony nóż.

  • Okap kuchenny - samo otwarcie okien czasami nie pomaga, dlatego warto włączyć wyciąg w okapie, który pochłonie większość drażniących enzymów. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy
Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że golonkę polejecie je tym napojem
Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa! Przepis na golonkę pieczoną w piwie Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać. Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do gotowania: 2 tylne golonki wieprzowe 2 większe marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,25 l wody 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (ziarna) 1 łyżeczka soli Do pieczenia: 1 szklanka wywaru z golonek 1 szklanka ciemnego piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku Kminek Tymianek Słodka papryka pielona Sól Przygotowanie: Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze. Obierzcie marchewkę i pietruszkę. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni. Obierzcie czosnek. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia! W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu,...

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak
Tak przygotowana cebula ma wyjątkowy smak, aromat i doskonale pasuje do mięs. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu!

Cebula to jeden z podstawowych składników w polskiej kuchni. Dodaje się ją prawie do wszystkiego - cebula musi znaleźć się w zupie, duszonym mięsie czy w sałatce. Smażymy jajecznicę z cebulą, pieczemy pizzę z tym dodatkiem albo po prostu posypujemy kanapki świeżo skrojoną ceulą. Mogłoby się więc wydawać, że cebula nie ma przed nami żadnych tajemnic. A czy wiedzieliście, że jeśli usmażycie ją w nieco inny sposób, z dodatkiem pewnych składników, to wyjdzie wam przepyszna, karmelizowana i aromatyczna cebulka, czyli dodatek do wielu dań? Sprawdźcie, jak ją zrobić. Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Smażona, karmelizowana cebula fantastycznie pasuje do wszelkich potraw mięsnych. Można ją podawać razem z duszonym lub smażonym mięsem albo dodać do domowych burgerów. Ma słodko-wytrawny smak i niezwykle intensywny aromat, od którego natychmiast cieknie ślinka! Sekretem karmelizowanej cebuli jest cukier, dzięki któremu dochodzi do zjawiska karmelizacji. Poznajcie prosty przepis na cebulę w pysznym wydaniu: Przepis na karmelizowaną cebulę Składniki: 6 cebul 2 łyżki oleju 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie: Cebule obierzcie i pokrójcie w krążki albo piórka.  Wlejcie na patelnię olej, dodajcie masło i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie cebulę. Smażcie na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30 minut, by cebula się zeszkliła. Następnie doprawcie solą i pieprzem wedle uznania i smażcie jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie, gdy cebula będzie już zarumieniona, wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, wymieszajcie i smażcie, aż cały płyn odparuje.  Pod sam koniec smażenia wsypcie do cebuli łyżkę...

szynka domowa przepis
gosiapiotrek23 / gotujmy.pl
Newsy
Fajny przepis na domową pieczoną szynkę w ketchupie z cebulą. Zakochacie się w tym smaku
Najzdrowsza i najsmaczniejsza jest szynka domowej roboty - zróbcie ją sami z tego prostego przepisu.

Kto dba o swoje zdrowie, ten dobrze wie jak trudno jest kupić naturalną i zdrową szynkę bez ulepszaczy i konserwantów. Problem mają zwłaszcza alergicy, którzy często nie mogą w ogóle jeść dostępnych w sklepach wędlin, ponieważ mają uczulenie na składniki dodawane do nich w trakcie produkcji. Czy to oznacza, że trzeba całkowicie zrezygnować z jedzenia szynki? Oczywiście, że nie! Zrobienie domowej wędliny nie jest wcale trudne ani skomplikowane. A smakuje tak genialnie, że gdy raz ją zrobicie, to już nigdy nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu! Przepis na pieczoną szynkę w ketchupie z cebulą Poznajcie przepis na smaczną szynkę pieczoną, z dodatkiem ketchupowego sosu! By potrawa była w całości zdrowa i naturalna, użyjcie do niej domowego ketchupu, który również można łatwo zrobić w domu – przepis znajdziecie tutaj . Do przygotowania pieczonej szynki potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram szynki wieprzowej 1 cebula 2 szklanki ketchupu 1 łyżka bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Następnie natrzyjcie je bazylią, solą i pieprzem i posmarujcie ketchupem. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Przyprawione mięso oraz cebulę włóżcie do worka do pieczenia i odstawcie do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmijcie mięso z lodówki i wstawcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 1,5 godziny. I gotowe! Taką domową szynkę można podawać na ciepło z sosem i ziemniakami. Doskonale smakuje także na zimno, na przykład z chrzanem. Pokrojona w cienkie plastry będzie świetną alternatywą dla wędlin ze sklepu i można dodać ją do kanapek. Źródło: gotujmy.pl

Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?
Adobe Stock
Newsy
Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)
Cebula to absolutna podstawa w każdej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie bez niej większość dań kuchni polskiej. Warzywo to jest jednak nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!

Cebula znajduje się w każdym polskim domu. Stanowi bazę do wywarów, zup, potrawek, a często także do makaronów czy dań kuchni azjatyckiej. Jest też niezbędna do przygotowania wielu dań mięsnych, a także klasycznych pierogów ruskich. Cebula – właściwości i korzyści dla zdrowia Cebula to niskokaloryczne warzywo (o ile nie jest smażone na dużej ilości tłuszczu…), które bogate jest w witaminy, minerały, a także właściwości przeciwzapalne, kojące, regenerujące, wspomagające metabolizm oraz poprawiające odporność. Syrop z cebuli stosowany jest często jako naturalne remedium na dolegliwości przeziębieniowe, a plastry surowej cebuli sprawdzają się jako zamiennik żelu na ukąszenia owadów. Okazuje się jednak, że jeden rodzaj cebuli jest jeszcze zdrowszy niż inne… Rodzaje cebuli Istnieje wiele odmian cebuli, a do najpopularniejszych z nich zaliczają się: Cebula żółta – najpopularniejsza, dostępna przez cały rok w każdym sklepie Cebula czerwona – ma bordowo-fioletowy kolor, ma nieco delikatniejszy smak niż cebula żółta Cebula cukrowa – ma śnieżnobiałe wnętrze i jest znacznie słodsza niż powyższe odmiany Cebula dymka – to małe cebulki, które sprzedawane są razem z wyrastającym z nich szczypiorem Szalotka – to tak naprawdę tzw. czosnek askaloński, więc szalotka jest krzyżówką czosnku i cebuli Która cebula jest najzdrowsza? Najwięcej korzystnych wartości odżywczych ma cebula czerwona, która bogata jest w składnik zwany kwercetyną. Substancja ta wykazuje świetne właściwości leczące alergie, a także działa przeciwzapalnie. Naukowcy przeprowadzili ponadto badania, które wykazały, że regularne spożywanie cebuli czerwonej (najlepiej w formie surowej) może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu...