Zanurzcie to warzywo w wodzie z ogórków. 2 dni i przekąska pełna witamin gotowa
AdobeStock
Newsy

Zanurzcie to warzywo w wodzie z ogórków. 2 dni i przekąska pełna witamin gotowa

Znudziły się wam ogórki kiszone i macie ochotę na coś nowego? Te warzywa kisi się błyskawicznie i będą gotowe w dwa dni. Jedyne, czego potrzebujecie to woda po ogórkach oraz odrobina cierpliwości.

Chyba w każdym polskim domu znajdzie się choć jeden słoik z kiszonymi ogórkami. Dodajemy je do kanapek, sałatek, robimy z nich zupę ogórkową albo chrupiemy bez niczego, wyjęte prosto ze słoika. Po kiszeniu ogórków zawsze zostaje kwaśna zalewa. Przyda się wam do do zrobienia pysznej przekąski, o której jeszcze nie słyszeliście.

Jak zrobić kiszone rzodkiewki w zalewie z ogórków?

Z początkiem wiosny w warzywniakach jest prawdziwe zatrzęsienie nowalijek, czyli młodych, sezonowych warzyw. Wśród nich króluje rzodkiewka - ma charakterystyczny, nieco ostry smak, dlatego stanowi świetny dodatek do sałatki, twarożku lub kanapek.

Dla jednych ostrość rzodkiewek jest zaletą, ale inni uznają to za wadę i unikają jedzenia tych warzyw. Dla takich osób mamy dobrą wiadomość - możecie złagodzić ostry smak rzodkiewek poprzez… kiszenie. A do tego przyda się wam woda z ogórków. Przygotowanie jest bardzo proste:

  1. Dokładnie umyjcie 1 lub 2 pęczki rzodkiewek. Każda z nich przekrójcie na pół.

  2. Do słoika z wodą po ogórkach wrzućcie rzodkiewki. By jeszcze bardziej wzmocnić ich smak, dodajcie świeży kawałeczek chrzanu albo starty ząbek czosnku.

  3. Teraz zakręćcie słoik z rzodkiewkami i włóżcie go do lodówki. Już po dwóch dniach zdrowa przekąska będzie gotowa.

Tak przygotowane rzodkiewki są znacznie mniej ostre, a za to wyjdą nieco kwaśne i mega chrupiące. Wodę po ogórkach można w ten sposób wykorzystać maksymalnie dwa razy - jeżeli będziecie bez końca próbowali kisić w niej rzodkiewki, nic z tego nie będzie. 

Zobacz także
Co się stanie zorganizmem gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie , a sok wypijcie

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie, a sok wypijcie

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia

Jak wykorzystać kiszone rzodkiewki?

Kiszone w wodzie po ogórkach rzodkiewki stanowią smaczną, nietuczącą przekąskę. Sprawdzą się jako składnik do imprezowych koreczków - przyjemnie chrupią i mają ciekawy smak. Można też dodać je do kanapek z szynką, twarożku czy wiosennej sałatki. Kiszone rzodkiewki sprawdzą się też jako lekka przekąska między posiłkami - zawierają bardzo mało kalorii, dlatego można je pałaszować bez wyrzutów sumienia. 

Kotlety mielone

Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na rdzawy? Zobaczcie, czy można je jeść
Adobe Stock
Newsy
Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na brązowy? Zobaczcie, czy można je jeść
Podziwiając swoje przetwory i słoiki z ogórkami kiszonymi, możecie się nieco zdziwić... kolorem ich zalewy. Co oznacza rudy czy brązowy kolor zalewy ogórkowej?

Lato to czas zbiorów ogórków i wzmożonego ich kiszenia. Ogórki tak przygotowane to smaczna i zdrowa przekąska. Układa się je ściśle obok siebie w słojach wraz z odpowiednimi dodatkami i zalewa solanką. Podczas procesu kiszenia zalewa ogórkowa powinna stać się nieco mętna, ale czasem zdarza się również, że zmienia kolor na rudawo-brunatny. Czy powinniście się tym niepokoić?   Jak powinna wyglądać zalewa w ogórkach kiszonych?  Zalewa w ogórkach kiszonych z czasem traci klarowność. Dzieje się tak w wyniku procesu fermentacji. To zupełnie naturalne i nie powinno nikogo odwodzić od zjedzenia pysznej kiszonki.  Biały osad na dnie słoika i nalot pojawiający się na kiszonych ogórkach to bardzo dobry znak! Białawe ślady to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego powstające podczas kiszenia. Mają one doskonały wpływ na zdrowie.  Dlaczego zalewa ogórkowa zmieniła kolor?  Wiele osób zapewne zadawało sobie to pytanie. Co zawiniło w całym procesie kiszenia? Czy jest to problem ogórków, niewłaściwego zawekowania, a może przypraw użytych do kiszenia? Winowajcą jest tu zbyt dojrzały koper, którego ziarenka zabarwiają wodę na rudawy i brązowy kolor przypominający wodę z rdzą.  Na szczęście nie wpływa on zupełnie na proces kiszenia i smak ogórków. Oprócz innych niż zazwyczaj wrażeń estetycznych takie kiszonki pozostają nadal smaczne. Można je też bez obaw jeść, pod warunkiem, że upewnicie się, że ogórki nie są zepsute. Nie będzie to jednak zepsucie spowodowane dojrzałością kopru.  Jak rozpoznać zepsute ogórki kiszone?  Jeżeli ogórki są twarde, mają odpowiedni zapach (który wszyscy na pewno znacie) i białawy nalot, a słoik po otwarciu lekko musuje – to oznacza, że nadają się do jedzenia. Jak zatem...

Co zrobić, by mielone były wilgotne? Sok po ogórkach kiszonych może ci w tym pomóc. Genialny trik
Flickr
Newsy
Co zrobić, by kotlety mielone były wilgotne? Pomoże wam w tym ten sok
Nie wylewajcie wody po ogórkach! Możecie ją ponownie wykorzystać w kuchni do kotletów i innych dań!

Wylewacie wodę po ogórkach kiszonych? Ogromny błąd! Można ją wykorzystać chociażby do zakwaszania zup albo po prostu wypić prosto ze słoika. Bogata jest w cenne witaminy i minerały oraz kwas mlekowy, który świetnie usprawnia działanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma woda z ogórków? Sprawdź koniecznie, a już nigdy więcej jej nie wylejesz! Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków jest doskonałym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jej właściwości to m.in.: Wspomaganie pracy układu pokarmowego Wyrównanie gospodarki wodno-zasadowej Nawodnienie organizmu Jest źródłem witaminy C, E, K, A oraz B Jak stosować wodę z ogórków? Sposobów na wykorzystanie zalewy po ogórkach jest naprawdę sporo! Oto najpopularniejsze z nich: Zakwaszanie zup i sosów – zupa ma mało wyrazisty smak? Dodaj do niej wody z ogórków! Nada jej charakteru i kwaśnego posmaku. Świetnie pasuje do zupy jarzynowej, kalafiorowej i ogórkowej oczywiście. Do mięs – podczas duszenia mięsa dolewaj do sosu wodę z ogórków. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste! Wykorzystajcie sok z ogórków do poprawienia smaku i wilgotności kotletów mielonych. Można dodać odrobinę soku podczas wyrabiania mięsnej masy lub skropić sokiem już gotowe kotlety - w tym przypadku warto jednak zrezygnować z panierowania mieloniaków. Twaróg dla wegan – wiedzieliście, że jeśli dodacie zalewę po ogórkach do tofu, to wyjdzie wam smak bardzo podobny do twarogu? Pycha! Na kaca – woda po ogórkach zawiera ogromne ilości bakterii probiotycznych, potasu i witaminy C czyli tego, co wypłukuje z naszego organizmu alkohol. Po zakrapianej imprezie zróbcie sobie rano bezalkoholowego drinka z wody z ogórków lub wypijcie ją prosto ze słoika. Szybko postawi cię na nogi! Woda z ogórków na...

rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy
Nie kupujcie rzodkiewek, jeśli zauważycie na nich ten szczegół. To znaczy, że mogą zawierać trujące substancje
Rzodkiewki kojarzą się głównie z wiosną, kiedy świeże można kupić w sklepie bądź na bazarze. Idealnie pasują do śniadań lub mogą stanowić przekąskę w ciągu dnia. Podczas zakupów należy jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół, który może warunkować jego właściwości zdrowotne.

Twarożek ze szczypiorkiem, sałatki czy pasty kanapkowe to jedne z wielu dań, gdzie idealnie wkomponowują się rzodkiewki. Charakterystyczne warzywo nadaje smaku potrawom, a jego cenne właściwości wspomagają funkcjonowanie organizmu. Jednak nie wszystkie te produkty w sprzedaży dobrze wpływają na zdrowie, gdyż mogą mieć w składzie substancje trujące.  Idealny dodatek do potraw Rzodkiewka ma dość specyficzny smak, można by rzec, iż jest delikatnie pikantna. Dzięki temu idealnie wpasowuje się do wielu dań. Nadaje im wówczas innego charakteru oraz chrupkości. Są świetnym uzupełnieniem twarożku ze szczypiorkiem, różnych sałatek, farszu do jajek, kanapek, chłodniku, a nawet guacamole. Poza aromatem wprowadzają do danych potraw wiele cennych właściwości. Z własnego ogródka  Nie ma nic lepszego niż własne zbiory. Rzodkiewki nie są zbyt wymagającą rośliną, toteż można je spokojnie posadzić w doniczce na balkonie. W żyznej ziemi należy zasiać w odpowiedniej odległości ziarenka, a następnie regularnie aczkolwiek nie obficie je podlewać. Pierwszymi warzywami można się już cieszyć po trzech tygodniach. Najlepiej smakują solo, ale też stanowią świetny dodatek do innych dań. Właściwości zdrowotne rzodkiewek Rzodkiewki zawierają sporo cennych wartości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W swoim składzie mają takie witaminy jak A, C, K, kwas foliowy, niacynę czy tiaminę. Szczególnie ważną zaletą jest ich kaloryczność. Jedynie sto gram produktu liczy jedynie 16 kcal! To świetna informacja dla osób będących na diecie. Wśród właściwości zdrowotnych rzodkiewek należy wyróżnić: wspomagają proces odchudzania, zapobiegają łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów, mają podobne działanie do antybiotyków,  wspomagają organizm przy anemii, sprawdzają się...

Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy
Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście
Poznajcie wyjątkowe przepisy wykorzystujące ogórki. Niektóre z nich brzmią bardzo dziwnie, ale smakują doskonale!

Ogórek to wdzięczne warzywo, które w kuchni polskiej ma bardzo szerokie zastosowanie. Zacznijmy od przetworów - w końcu to właśnie Polska słynie z wyjątkowych i niespotykanych w innych krajach ogórków kiszonych. Z nich można przygotować pyszną i również typową dla polskiej kuchni zupę ogórkową. Popularne są u nas również korniszony, czyli ogórki w zalewie octowej, które stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, ale także dań na ciepło - na przykład mięs i gulaszów. Nie sposób nie wspomnieć też o mizerii, która latem regularnie ląduje na stole razem z ziemniakami i kotletem albo jajkiem sadzonym. Czy znacie jeszcze inne, ciekawe pomysły na zrobienie ogórków? Poniższe receptury mogą wywołać spore zdziwienie, jednak smakują fenomenalnie. Spróbujcie sami! Ogórki z musztardą To przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Gdy będą gotowe, możecie je wykorzystywać dokładnie tak samo, jak korniszony - do sałatki, koreczków, mięsa czy jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne! Głównymi składnikami zalewy są ocet, woda, cukier i oczywiście musztarda. Polecamy wam przepis na tę pyszną przekąskę - spróbujcie koniecznie! Ogórki z miodem Dziś jedzenie ogórków z miodem jest już praktycznie niespotykane. Zwyczaj ten był praktykowany na Kresach i niestety stopniowo zaczął zanikać po II wojnie światowej. Gdy Polacy przybyli z dawnych terenów Polski w okolice Warszawy, bywali oni podobno wyśmiewani przez mieszkańców stolicy, którzy nie mogli zrozumieć, jak można jeść coś takiego, jak ogórki z miodem. Obecnie mało kto w ogóle pamięta, że ogórki podawało się w ten sposób. A to wielka szkoda - taka przekąska jest wprost idealna na lato. Orzeźwiające ogórki z dodatkiem słodkiego miodu to bardzo zdrowy zamiennik słodyczy. Do tego trochę białego sera i gotowe! Poznajcie prosty przepis na to zapomniane danie ....