Zanim usmażycie placki ziemniaczane, zróbcie 1 rzecz z cebulką. Bez tego będą jak sflaczała dętka
Getty/iStock
Newsy

Zanim usmażycie placki ziemniaczane, zróbcie 1 rzecz z cebulką. Bez tego będą jak sflaczała dętka

Ze śmietaną, z gulaszem, a może z cukrem? Każdy ma swój ulubiony dodatek do placków, ale trzeba przyznać jedno - dobrze zrobione i wysmażone placki są tak dobre, że ich smak zawsze się obroni i będą pyszne nawet bez dodatków. Takie właśnie są placki ziemniaczane z poniższego przepisu. Wystarczy tylko pamiętać o 1 rzeczy przed wrzuceniem ich na patelnię.

Podstawowy przepis na placki ziemniaczane jest banalnie prosty. Wystarczy wziąć ziemniaki, cebulę, jajko, trochę mąki, przypraw i gotowe. To danie wymaga trochę pracy (głównie mozolnego tarcia ziemniaków), ale efekt jest tego wart.

By wyszły naprawdę chrupiące i idealnie wysmażone, następnym razem zastosujcie sztuczkę z cebulą. Wystarczy drobna zmiana, by odczuć dużą różnicę - przekonajcie się sami. 

Trik z cebulką na pyszne placki ziemniaczane

Bez cebuli placki ziemniaczane nie smakowałyby, jak należy, dlatego koniecznie trzeba ją zawsze dodać do masy. Zwykle ląduje ona w misce wraz ze startymi ziemniakami, ale to błąd.

Najpierw należy bowiem mocno odcisnąć ziemniaki z wody, a dopiero po chwili dodać do nich startą na większych oczkach cebulę, wraz z całym jej sokiem. W trakcie smażenia będzie się on karmelizował i w rezultacie placki wyjdą bardzo chrupiące. 

Zobacz także
Wystarczy 30 dag na kilo ziemniaków. Dodajcie do placków ziemniaczanych, a zjecie na raz 3 talerze

Wystarczy 30 dag na 1 kg ziemniaków. Dodajcie do placków ziemniaczanych, a zjecie na raz 3 talerze

Placki ziemniaczane nigdy wam nie wyjdą, jeśli będziecie smażyli je w ten sposób. Magdy Gessler wytyka błędy

Placki ziemniaczane nigdy wam nie wyjdą, jeśli będziecie smażyli je w ten sposób. Magda Gessler wytyka błędy

Sprawdzony przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

Oraz olej do smażenia placków. 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach.

  2. Teraz weźcie gazę i mocno odciśnijcie ziemniaki, by pozbyć się większości soku. Najlepiej robić to na sitku położonym na głębokiej misce.

  3. W naczyniu zbierze się sok z ziemniaków oraz skrobia. Płyn możecie wylać, a skrobię dodajcie do warzyw.

  4. Wbijcie do ziemniaków jedno jajko, dodajcie mąkę oraz sól i pieprz.

  5. Teraz obraną cebulę zetrzyjcie na tarce, również na małych oczkach, i dodajcie do masy. Wymieszajcie.

  6. Wylejcie na patelnię słuszną ilość oleju i rozgrzejcie. By sprawdzić, czy jest już gorący, możecie wlać na niego dosłownie kropelkę ciasta na placki - gdy zacznie „tańczyć” w tłuszczu, olej jest już odpowiednio rozgrzany.

  7. Chochlą lub łyżką wykładajcie porcje ciasta na patelnię i każdy lekko spłaszczcie. Zmniejszcie moc palnika i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż placki ziemniaczane się ozłocą.

  8. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To pozwoli odsączyć nadmiar tłuszczu, dzięki czemu placki nie będą później tak ciężkostrawne. Podajcie z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, cukrem, sosem pieczarkowym czy mięsnym gulaszem. Smacznego!