
Podstawowy przepis na placki ziemniaczane jest banalnie prosty. Wystarczy wziąć ziemniaki, cebulę, jajko, trochę mąki, przypraw i gotowe. To danie wymaga trochę pracy (głównie mozolnego tarcia ziemniaków), ale efekt jest tego wart.
By wyszły naprawdę chrupiące i idealnie wysmażone, następnym razem zastosujcie sztuczkę z cebulą. Wystarczy drobna zmiana, by odczuć dużą różnicę - przekonajcie się sami.
Trik z cebulką na pyszne placki ziemniaczane
Bez cebuli placki ziemniaczane nie smakowałyby, jak należy, dlatego koniecznie trzeba ją zawsze dodać do masy. Zwykle ląduje ona w misce wraz ze startymi ziemniakami, ale to błąd.
Najpierw należy bowiem mocno odcisnąć ziemniaki z wody, a dopiero po chwili dodać do nich startą na większych oczkach cebulę, wraz z całym jej sokiem. W trakcie smażenia będzie się on karmelizował i w rezultacie placki wyjdą bardzo chrupiące.
Sprawdzony przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
-
1 kilogram mączystych ziemniaków
-
1 duża cebula
-
1 jajko
-
1 łyżka mąki
-
sól
-
pieprz
Oraz olej do smażenia placków.
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach.
-
Teraz weźcie gazę i mocno odciśnijcie ziemniaki, by pozbyć się większości soku. Najlepiej robić to na sitku położonym na głębokiej misce.
-
W naczyniu zbierze się sok z ziemniaków oraz skrobia. Płyn możecie wylać, a skrobię dodajcie do warzyw.
-
Wbijcie do ziemniaków jedno jajko, dodajcie mąkę oraz sól i pieprz.
-
Teraz obraną cebulę zetrzyjcie na tarce, również na małych oczkach, i dodajcie do masy. Wymieszajcie.
-
Wylejcie na patelnię słuszną ilość oleju i rozgrzejcie. By sprawdzić, czy jest już gorący, możecie wlać na niego dosłownie kropelkę ciasta na placki - gdy zacznie „tańczyć” w tłuszczu, olej jest już odpowiednio rozgrzany.
-
Chochlą lub łyżką wykładajcie porcje ciasta na patelnię i każdy lekko spłaszczcie. Zmniejszcie moc palnika i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż placki ziemniaczane się ozłocą.
-
Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To pozwoli odsączyć nadmiar tłuszczu, dzięki czemu placki nie będą później tak ciężkostrawne. Podajcie z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, cukrem, sosem pieczarkowym czy mięsnym gulaszem. Smacznego!