Zamrażanie potraw jest świetną metodą na usprawnianie gotowania. Raz zrobiona potrawa, może potem służyć na wiele obiadów. Gotowe jedzenie w zamrażarce uratuje was w bardziej zabiegany dzień albo sprawi, że szybko będziecie mogli spełnić swoją zachciankę na jakieś danie, bez konieczności jego gotowania i długiego stania w kuchni.
Gołąbki
Gołąbki to potrawa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Pyszny mięsny lub półmięsny farsz, zawinięty w obgotowane liście kapusty. W skład gołąbków najczęściej wchodzą:
- Mielone mięso (najczęściej wieprzowe, ale spotyka się też drobiowe, wołowe lub mieszane)
- Ryż lub kasza (na przykład kasza gryczana lub jęczmienna)
- Cebula
- Grzyby
- Przyprawy
- Inne ciekawe dodatki przy innych wariantach gołąbków
Po ciasnym owinięciu gołąbków w liście kapusty, są one najczęściej podduszane lub smażone. Gołąbki najczęściej jada się z sosem: pomidorowym lub grzybowym.
Dostosujcie przepis do siebie
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi gołąbków. To potrawa, którą łatwo dostosować do gustu gości lub domowników. W gołąbkach można:
Zobacz także:
- Wymieniać typ mięsa mielonego, a nawet je pomijać i zamienić a inny dobrze przyprawiony farsz
- Przygotować je z różnym rodzajem ryżu lub kaszy i sprawić tym, że zupełnie zmienią smak
- Dodawać do farszu ciekawe dodatki smakowe jak np. pieczarki lub grzyby leśne
- Podawać gołąbki z różnorodnymi sosami, nie tylko tym tradycyjnym, pomidorowym
- Przyprawiać je na różny sposób dostosowując do preferencji
- Zawijać je w kapustę białą, pekińską lub nawet kiszoną!
Opcji jest mnóstwo. Potrawa przez to jest bardzo rozchwytywana. Nic dziwnego, że przygotowując gar gołąbków, chcielibyście zachować je jak najdłużej.
Mrożenie gołąbków
- Jeśli chcecie zachować gołąbki za pomocą mrożenia, obgotujcie je lekko najpierw, a potem zamroźcie
- Bardzo ważne jest, żeby skrócić czas gotowania gołąbków o połowę, jeśli mace zamiar je zamrażać
- Możecie zamrażać też półprodukty. Osobno farsz, liście kapusty i sos. Pamiętajcie wtedy jednak, żeby farsz poporcjować, a liście rozmrażać powoli i lekko zblanszować je przed zamrożeniem
- Jeśli zamrażacie gołąbki z sosem, owińcie je w folię aluminiową i dopiero wtedy włóżcie do zamrażalnika.