Mrożenie gołąbków
Newsy

Zamrażacie surowe czy ugotowane gołąbki? 1 z tych metod sprawi, że będą nadawały się do kosza

Ten błąd może was dużo kosztować! Na pewno nie chcecie wyrzucać całej partii gołąbków…

Zamrażanie potraw jest świetną metodą na usprawnianie gotowania. Raz zrobiona potrawa, może potem służyć na wiele obiadów. Gotowe jedzenie w zamrażarce uratuje was w bardziej zabiegany dzień albo sprawi, że szybko będziecie mogli spełnić swoją zachciankę na jakieś danie, bez konieczności jego gotowania i długiego stania w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki

Gołąbki to potrawa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Pyszny mięsny lub półmięsny farsz, zawinięty w obgotowane liście kapusty. W skład gołąbków najczęściej wchodzą:

  • Mielone mięso (najczęściej wieprzowe, ale spotyka się też drobiowe, wołowe lub mieszane)
  • Ryż lub kasza (na przykład kasza gryczana lub jęczmienna)
  • Cebula
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Inne ciekawe dodatki przy innych wariantach gołąbków

Po ciasnym owinięciu gołąbków w liście kapusty, są one najczęściej podduszane lub smażone. Gołąbki najczęściej jada się z sosem: pomidorowym lub grzybowym.

Dostosujcie przepis do siebie

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi gołąbków. To potrawa, którą łatwo dostosować do gustu gości lub domowników. W gołąbkach można:

  • Wymieniać typ mięsa mielonego, a nawet je pomijać i zamienić a inny dobrze przyprawiony farsz
  • Przygotować je z różnym rodzajem ryżu lub kaszy i sprawić tym, że zupełnie zmienią smak
  • Dodawać do farszu ciekawe dodatki smakowe jak np. pieczarki lub grzyby leśne
  • Podawać gołąbki z różnorodnymi sosami, nie tylko tym tradycyjnym, pomidorowym
  • Przyprawiać je na różny sposób dostosowując do preferencji
  • Zawijać je w kapustę białą, pekińską lub nawet kiszoną!

Opcji jest mnóstwo. Potrawa przez to jest bardzo rozchwytywana. Nic dziwnego, że przygotowując gar gołąbków, chcielibyście zachować je jak najdłużej.

Zobacz także
Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Mrożenie gołąbków

  • Jeśli chcecie zachować gołąbki za pomocą mrożenia, obgotujcie je lekko najpierw, a potem zamroźcie
  • Bardzo ważne jest, żeby skrócić czas gotowania gołąbków o połowę, jeśli mace zamiar je zamrażać
  • Możecie zamrażać też półprodukty. Osobno farsz, liście kapusty i sos. Pamiętajcie wtedy jednak, żeby farsz poporcjować, a liście rozmrażać powoli i lekko zblanszować je przed zamrożeniem
  • Jeśli zamrażacie gołąbki z sosem, owińcie je w folię aluminiową i dopiero wtedy włóżcie do zamrażalnika.
     
biała kapusta
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. To gwarancja udanego dania
Podstawą smacznych gołąbków jest dobra kapusta. Sprawdźcie, jak rozpoznać idealną kapustę na gołąbki!

Gołąbki są jednym z bardziej uniwersalnych polskich dań. Można je przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne! Smakują przyrządzone z różnych gatunków kapusty, a farsz można zrobić z czym tylko chcecie. Jest doskonały zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Do środka pasuje kasza, ryż, grzyby i inne dodatki. Jakie są wasze ulubione? Jaka kapusta do gołąbków? Początkujący kucharze zastanawiają się pewnie, jaka kapusta jest najlepsza do zrobienia gołąbków. Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ to zależy od waszych osobistych preferencji! Najczęściej przyrządza się gołąbki z białej kapusty, ale dobre są też te z kapusty pekińskiej, włoskiej, czerwonej, a nawet kiszonej! Najważniejsze jest to, by wybrana przez was kapusta nie była zbyt zbita – liście powinny delikatnie od niej odchodzić. Taka kapusta o wiele łatwiej będzie też odchodziła z liści podczas gotowania, dzięki czemu szybciej przygotujecie danie. Przepis na gołąbki z kaszą Do przygotowania smacznych gołąbków z farszem z kaszy jaglanej, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor Około 10 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy Sos pomidorowy z chilli (możecie kupić gotowy lub do samodzielnie wykonanego sosu pomidorowego dosypać trochę chilli) 1 pęczek koperku Tymianek Sól Pieprz Przygotowanie Liście kapusty sparzcie pod gorącą wodą tak, by zmiękły. Ugotujcie 1 woreczek kaszy według instrukcji podanej na opakowaniu. Do wody wlejcie jedną łyżkę oliwy oraz szczyptę soli. Papryki pokrójcie w kostkę, a obraną cebulę i czosnek poszatkujcie. Wszystko wrzućcie na patelnię na...

jak zrobić gołąbki?
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych
Gołąbki z ryżem czy z kaszą gryczaną? Mamy ciekawe rozwiązanie tego odwiecznego dylematu - gołąbki z dwoma gatunkami kaszy.

Gołąbkowa teoria jest nieubłagana – klasyczne danie polskiej kuchni o tej nazwie to upieczony lub ugotowany, zawinięty w liść kapusty, farsz złożony z mięsa i z ryżu. Ludzka inwencja nie zna jednak granic. Dzisiaj większość Polaków już nawet nie pamięta, że pierwowzorem dzisiejszych gołąbków z mięsem były gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Czy można zrobić gołąbki z kaszą i mięsem? Dzisiaj przetrwały one niemal tylko na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Niesłusznie. Kasza gryczana w gołąbku, świetnie sprawdzi się także w duecie z mięsem. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak gołąbków, możecie wykorzystać patent naszej czytelniczki, pani Joli. Chodzi o wykorzystanie do farszu na gołąbki aż dwóch kasz w miejsce ryżu. Kasza gryczana nada farszowi zdecydowany, palony posmak, z kolei kasza jęczmienna sprawi, że będą odrobinę delikatniejsze. By jeszcze poprawić smak farszu, można dodać do niego odrobinę pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Przepis na gołąbki z 2 kaszami Składniki: Ok. 70 dag łopatki wieprzowej 10 dag kaszy gryczanej 10 dag kaszy jęczmiennej Opcjonalnie - suszone pomidory w oleju Jajko Cebula Smalec Średnia główka kapusty Sól Pieprz Szklanka bulionu Przygotowanie: Z kapusty ściągnijcie wierzchnie, twarde liście, a także wytnijcie z niej głąb. Obgotujcie kapustę w wodzie i oddzielajcie kolejne liście na talerz. Z miękkich liści odkrawajcie twarde, białe części z wierzchu liści. W dwóch garnkach ugotujcie kasze. Należy je przed ugotowaniem posolić. Podczas gotowania nie mieszajcie obu kasz – pozwólcie, by spokojnie wchłonęły wodę w czasie gotowania pod przykryciem i stały się miękkie. Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce. Obraną i pokrojoną...

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość Polaków o tym zapomina!
Wasze gołąbki wychodzą twarde? Wszystkiemu winien może być ten często popełniany błąd.

Uwielbiacie gołąbki? Któż by nie przepadał za tym daniem! Pyszne, delikatne mięso z ryżem zawinięte w miękki liść kapusty, a to wszystko w smakowitym sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać! Gołąbki sprawdzają się zawsze. Nadają się doskonale na wiele okazji i bez problemu można je zrobić też w wersji wegetariańskiej, jeśli macie w rodzinie jaroszy. Zamiast mięsa wystarczy po prostu dodać do środka grzyby oraz warzywa. Z sosem też można łatwo eksperymentować i zrobić na przykład sos pieczarkowy albo mięsny. Dla każdego coś dobrego! Podstępne gołąbki Zdarzyło się wam kiedyś, że gołąbki wyszły zbyt twarde przez kapustę, która nie chciała zmięknąć mimo długiego gotowania? Znamy ten ból! To dość częsty błąd, któremu można łatwo zapobiec. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie kapusty. Bardzo ważne jest, by już na początku wyciąć cały głąb, czyli twardy trzon. Ta część nawet po długim gotowaniu nie zmięknie. Jeżeli nie wytniecie dokładnie całego głąba i jego fragmenty zostaną na liściach kapusty, w które zawiniecie farsz, to niestety gołąbki wyjdą twarde. Prosty przepis na gołąbki Jak widać to danie wymaga sporo uwagi i cierpliwości, ale nie jest wcale bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Do tego jego smak całkowicie rekompensuje trud włożony w całą pracę! Do przygotowania klasycznych gołąbków będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu 2 cebule 1 kapusta biała 2 litry warzywnego bulionu 600 g przecieru pomidorowego Oregano Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie dwie torebki ryżu i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, wymieszajcie je w misce z mięsem. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa z ryżem....