Zamrażanie potraw jest świetną metodą na usprawnianie gotowania. Raz zrobiona potrawa, może potem służyć na wiele obiadów. Gotowe jedzenie w zamrażarce uratuje was w bardziej zabiegany dzień albo sprawi, że szybko będziecie mogli spełnić swoją zachciankę na jakieś danie, bez konieczności jego gotowania i długiego stania w kuchni.

Gołąbki

Gołąbki to potrawa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Pyszny mięsny lub półmięsny farsz, zawinięty w obgotowane liście kapusty. W skład gołąbków najczęściej wchodzą:

  • Mielone mięso (najczęściej wieprzowe, ale spotyka się też drobiowe, wołowe lub mieszane)
  • Ryż lub kasza (na przykład kasza gryczana lub jęczmienna)
  • Cebula
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Inne ciekawe dodatki przy innych wariantach gołąbków

Po ciasnym owinięciu gołąbków w liście kapusty, są one najczęściej podduszane lub smażone. Gołąbki najczęściej jada się z sosem: pomidorowym lub grzybowym.

Dostosujcie przepis do siebie

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi gołąbków. To potrawa, którą łatwo dostosować do gustu gości lub domowników. W gołąbkach można:

Zobacz także:

  • Wymieniać typ mięsa mielonego, a nawet je pomijać i zamienić a inny dobrze przyprawiony farsz
  • Przygotować je z różnym rodzajem ryżu lub kaszy i sprawić tym, że zupełnie zmienią smak
  • Dodawać do farszu ciekawe dodatki smakowe jak np. pieczarki lub grzyby leśne
  • Podawać gołąbki z różnorodnymi sosami, nie tylko tym tradycyjnym, pomidorowym
  • Przyprawiać je na różny sposób dostosowując do preferencji
  • Zawijać je w kapustę białą, pekińską lub nawet kiszoną!

Opcji jest mnóstwo. Potrawa przez to jest bardzo rozchwytywana. Nic dziwnego, że przygotowując gar gołąbków, chcielibyście zachować je jak najdłużej.

Mrożenie gołąbków

  • Jeśli chcecie zachować gołąbki za pomocą mrożenia, obgotujcie je lekko najpierw, a potem zamroźcie
  • Bardzo ważne jest, żeby skrócić czas gotowania gołąbków o połowę, jeśli mace zamiar je zamrażać
  • Możecie zamrażać też półprodukty. Osobno farsz, liście kapusty i sos. Pamiętajcie wtedy jednak, żeby farsz poporcjować, a liście rozmrażać powoli i lekko zblanszować je przed zamrożeniem
  • Jeśli zamrażacie gołąbki z sosem, owińcie je w folię aluminiową i dopiero wtedy włóżcie do zamrażalnika.