Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz

Jak skrócić czas gotowania suszonych grzybów? Wystarczy zamoczyć je nie w wodzie, a innym składniku - nie dość, że w ten sposób ugotujecie grzyby szybciej, to dodatkowo podkręcicie ich smak.

Po owocnym grzybobraniu zebrane grzyby można od razu zjeść lub je zamarynować albo wysuszyć. Dzięki tej ostatniej metodzie pyszne, pachnące lasem grzybki mogą wzbogacać smak potraw przez wiele miesięcy.

Trzeba jedynie pamiętać o tym, by przed gotowaniem je zamoczyć - w przeciwnym razie będą bardzo twarde i po prostu niesmaczne. Zobaczcie, w czym warto moczyć grzyby, by jeszcze lepiej podkreślić ich smak i sprawić, by szybciej się ugotowały. 

Jak moczyć grzyby?

Grzyby najczęściej moczy się po prostu w wodzie, ale nie jest to jedyna metoda. Sprawdźcie, jak jeszcze można to zrobić:

  • Moczenie grzybów w mleku - suszone grzyby należy zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym!) z odrobiną soli i odstawić je na około 5 godzin. Po tym czasie grzyby będą niesamowicie miękkie, a do tego czas gotowania tak namoczonych grzybów znacznie się skróci. To jednak nie wszystko. Tak moczone grzybki zyskają z pewnością na delikatności w swoim smaku. Kiedy wypróbujecie ten babciny trik sami, od razu poczujecie różnicę!

  • Moczenie grzybów w wodzie - to najbardziej klasyczna metoda. Suszone grzyby należy wypłukać, a następnie zalać letnią wodą i odstawić na kilka godzin. Nie wylewajcie wody po moczeniu grzybów - przyda się do gotowania grzybów, a także do zrobienia farszu np. do pierogów. 

  • Moczenie grzybów w słonej wodzie - dodanie soli do wody pomoże nieco skrócić czas potrzebny do tego, by zmiękły. Musicie jednak pamiętać o tym, by tak namoczone grzyby później dokładnie wypłukać i uważać z ilością soli dodanej do potrawy, w której znajdą się grzyby. 

Zobacz także
Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa

Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa

Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów

Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów

Jak długo gotować grzyby?

Jeżeli moczycie grzyby w sposób tradycyjny, czyli w wodzie, należy je gotować przez około 1,5 godziny. Zupełnie inaczej jest w przypadku tych moczonych w mleku z dodatkiem soli - tak przygotowanym grzybom wystarczy zaledwie 30-45 minut gotowania (maksymalnie godzina).

Przed wrzuceniem do garnka trzeba je najpierw odcedzić i wypłukać, a następnie zalać zimną wodą i zagotować. Podobnie jak w przypadku grzybów moczonych w wodzie z solą, nie przesadzajcie z tą przyprawą podczas gotowania - grzyby mogą być już wystarczająco słone. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby będą trujące
Adobe Stock
Newsy
Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby mogą być trujące
Część grzybów wymaga nieco więcej uwagi przy gotowaniu - tak jest m.in. w przypadku opieniek. Sprawdźcie, o czym trzeba pamiętać przyrządzając te grzyby.

Późną jesienią w lasach znajdziecie jeszcze wiele jadalnych grzybów - w tym opieńki. Te niepozorne grzybki wspaniale smakują uduszone na patelni z przyprawami i cebulką, choć wcześniej trzeba je odpowiednio przygotować - w postaci surowej są po prostu trujące. To bardzo ważne, ponieważ źle przyrządzone opieńki będą nie tylko niesmaczne, ale nawet spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak długo gotować opieńki? Opieńki gotuje się co najmniej 15 minut, ale ten czas można wydłużyć w zależności od dania, jakie przygotowujecie. Warto je jednak zawsze wcześniej podgotować i wypłukać przed dodaniem do zupy czy sosu. Dlaczego? W trakcie gotowania w niektórych gatunkach opieniek wytwarza się piana, która zawiera trujące składniki. Dla bezpieczeństwa warto ściągnąć ją łyżką, a grzyby bardzo dokładnie wypłukać po ugotowaniu w zimnej wodzie. Dopiero wówczas można wykorzystać je do dalszych przygotowań.  Przepis na sos z opieniek Do przygotowania sosu będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: kilogram opieniek 1 cebula 1 szklanka bulionu 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie opieńki z ziemi, piasku i innych zanieczyszczeń. Zalejcie je osoloną wodą - 2 łyżki soli na 1 litr wody. Wody powinno być w garnku dwa razy więcej, niż grzybów. Włączcie gaz i gdy woda już zacznie się gotować, zmniejszcie ogień i gotujcie grzyby przez 10 minut. W trakcie gotowania na powierzchni wody wytworzy się piana. Koniecznie zdejmijcie ją łyżką - może być trująca.  Po...

Jak długo gotować grzyby? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować grzyby, by nie pozbawić ich całego smaku i aromatu? To zależy od 1 rzeczy
Chcecie ugotować grzyby, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Skorzystajcie z naszych rad.

W polskich lasach mamy obecnie prawdziwy wysyp grzybów . Jeśli jesteście fanami grzybobrania, to właśnie teraz możecie wybrać się do lasu na grzyby. Część z was na pewno już to zrobiła i przyniosła do domu solidną ilość grzybów. Co robić z nimi dalej? Jak długo je gotować? Jak ugotować grzyby? Z grzybów możecie zrobić wiele smacznych dań. Możecie je ususzyć, usmażyć z cebulką , zrobić z nich przetwory, dodawać do mięs, zup i sosów albo... ugotować. Jak zrobić to prawidłowo? Jeśli chcemy ugotować grzyby, powinniśmy to zrobić do uzyskania ich miękkości. Jednak jeden grzyb może być miękki o wiele szybciej niż inny. To dlatego przed przystąpieniem do gotowania grzybów, koniecznie podzielcie je na rodzaje. I tak, przykładowo: kurki , rydze, borowiki gotujemy ok 40 min; koźlarze - ok 30 min; maślaki, podgrzybki - ok 15-20 min; pieczarki  - ok 5-7 min. Ile gotować suszone grzyby? Część z was być może ma jeszcze w swoich domach zeszłoroczne suszone grzyby. Jeśli chcecie przygotować z nich jakieś danie, je także powinniście najpierw ugotować. Jak się do tego zabrać? Suszone grzyby warto przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie lub lekko osolonym mleku. Powinny w niej postać przez min. 4 godziny a najlepiej całą noc. Dzięki tej metodzie nasze grzyby będą smakowały i pachniały zupełnie niemal jak świeże. Następnie wkładamy grzyby do garnka z wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Dla dużych grzybów czas wynosi ok. 1 godziny. Mniejsze grzyby powinny się gotować ok. 30 minut. Co zrobić z pianą, która wydobywa się podczas gotowania? Pianę tę należy usunąć. Należy też pamiętać, aby pod koniec gotowania dodać do garnka trochę soli. Ugotowane grzyby studzimy i poddajemy dalszej obróbce. Możemy pokroić je na kawałki i usmażyć lub dodać...

Kupiliście śledzie, ale są tak słone, że nie pomaga nawet moczenie w wodzie? Zastosujcie ten trik
Własne
Newsy
Kupiliście śledzie, ale są tak słone, że nie pomaga nawet moczenie w wodzie? Zastosujcie ten trik
Gdy na zbyt słone śledzie już nic nie pomaga, wypróbujcie trik jednego z naszych czytelników. Prosty, tani, a do tego skuteczny.

Kto kiedyś musiał samodzielnie przyrządzać w domu solone śledzie ten wie, ile z tym nieraz roboty. Na szczęście dziś bez problemu można kupić gotowe śledzie w smakowej zalewie lub przygotowane na inne, równie pyszne sposoby - w sklepach znajdziecie śledzie w śmietanie, musztardzie czy klasyczne koreczki śledziowe. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy preferujecie klasyczne solone matjasy,  a kupione przez was śledzie są tak słone, że nie nadają się do zjedzenia? Zanim postanowicie zwrócić je do sklepu, wypróbujcie stary patent na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi, stosowany przez jednego z czytelników serwisu Gotujmy.pl. Jak wyciągnąć nadmiar soli ze śledzi? Wszyscy wiemy, że co za dużo to niezdrowo - szczególnie, jeśli chodzi o sól. Dlatego, jeśli kupione przez was śledzie są zbyt słone, nie próbujcie ich jeść na siłę. Zamiast tego, spróbujcie pozbyć się soli za pomocą prostego triku. Wystarczy, że włożycie słone śledzie do pojemnika z zimną wodą i wrzucicie do niego jeszcze kilka kromek czerstwego chleba. Zostawcie śledzie na jakiś czas w wodzie i po tym czasie wyjmijcie je i opłuczcie. Chleb zadziała w tym przypadku podobnie, jak surowe ziemniaki dodane do zbyt słonej zupy - wyciągnie nadmiar soli i sprawi, że śledzie będą już nadawały się do zjedzenia. Zbyt słone śledzie - jak sobie z tym poradzić? Jeżeli moczenie śledzi w wodzie z chlebem was nie przekonuje, istnieje jeszcze kilka patentów, które mogą pomóc pozbyć się zbyt słonego smaku. Wszystkie mają wspólny mianownik, czyli ponownie - moczenie. Bardzo słone śledzie można moczyć w: samej zimnej wodzie mleku zsiadłym mleku jogurcie maślance Co ważne - wszystkie te składniki koniecznie muszą być zimne, a jeśli użyjecie jogurtu, musi on zostać rozcieńczony wodą. Jeśli moczycie...

Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy
Ryba nieprzyjemnie pachnie? Przed smażeniem zanurzcie ją w tym na 2 godziny i po kłopocie
Niektóre gatunki ryb mają na tyle charakterystyczny zapach, że skutecznie zniechęca on do jedzenia. Ale wystarczy użyć jednej rzeczy przed przygotowaniem, by go usunąć.

Choć ryby są bardzo zdrowe, nie każdy potrafi się do nich przekonać ze względu na ich dość charakterystyczny zapach. Na szczęście istnieje prosty sposób na pozbycie się go. Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby? Sprawdzonym sposobem na złagodzenie przykrego zapachu jest moczenie ryby w mleku przez około 2 godziny, najlepiej z dodatkiem ziół. W przypadku karpia, metoda ta pozwoli pozbyć się charakterystycznego zapachu mułu, który raczej nikomu nie odpowiada. Zamiast mleka możecie też użyć cytryny, pietruszki albo selera - wystarczy pokroić warzywa i cytrynę w plasterki, obłożyć nimi surową rybę i odstawić na około 3 godziny. Niektórzy moczą ryby nawet w wodzie po kiszonych ogórkach lub soku z kapusty, jednak jeśli nie przepadacie za tak intensywnymi smakami, polecamy wykorzystać łagodniejszy sposób z mlekiem i ziołami. Usuwanie zapachu ryby z dłoni i naczyń Nawet zamoczona wcześniej w mleku ryba pozostawia zapach na dłoniach czy sztućcach i czasami naprawdę trudno jest się go pozbyć. Ale i na to istnieje sposób. Wystarczy, że umyjecie ręce i zamoczycie je na 3 minuty w wodzie z solą, a następnie natrzecie je sokiem z cytryny. Sól przyda się także przy myciu naczyń i sztućców po rybie - należy włożyć je do zimnej wody z solą, a później wypłukać w ciepłej wodzie.  Przepis na dorsza w mleku Smażony dorsz zamoczony wcześniej w mleku z ziołami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 0,5 kg fileta z dorsza pół litra mleka jajko bułka tarta mieszanka ziół sól pieprz Przygotowanie: Do miski wlejcie mleko oraz dodajcie zioła i wymieszajcie.  Delikatnie opłuczcie rybę w zimnej wodzie i osuszcie z pomocą...