
Gofry jednoznacznie kojarzą nam się z morskimi deptakami, plażą, słońcem i po prostu wakacjami. Nic przecież nie poprawia lepiej humoru wygłodniałym wczasowiczom jak kawał solidnego, chrupiącego wypieku z sowitą porcją bitej śmietany i świeżych owoców.
Nie bez przyczyny to właśnie gofry z nadmorskich budek zyskały sobie tak dobrą opinię. Po pierwsze zwykle jemy je wtedy, gdy rzeczywiście jesteśmy głodni – to z kolei wzmaga apetyt i obniża oczekiwania wobec nadchodzącego posiłku.
Po drugie, gofry sprzedawane w specjalnych punktach w polskich ośrodkach wypoczynkowych mają zwykle jeden bardzo mocny atut. Chodzi o sposób ich wypiekania, a właściwie o profesjonalne, mocne gofrownice, na których się je przygotowuje.
Taki fachowy sprzęt niemal zawsze przebija liczbą watów nasze domowe maszynki do gofrów. A to właśnie temperatura wypieku, sposób nagrzewania się płyt gofrownicy najmocniej wpływa na właściwy wypiek tego wspaniałego przysmaku.
Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?
Szczęściu można jednak pomóc. Najpierw zaopatrzcie się w gofrownicę o mocy przynajmniej 1000-1200 W. Tylko taka wartość zapewni wam właściwe wypiekanie gofrów. Mniejsze wartości mocy nie gwarantują pełni sukcesu i wówczas można skończyć z paskudnymi, gumiastymi i zbitymi goframi.
Następnie przystąpcie do przygotowania gofrów. Tutaj zadbajcie o każdy szczegół. Wiele daje dolanie do ciasta odpowiednio dużej ilości tłuszczu – na tym nie co tutaj oszczędzać. Podobnie jest w przypadku jajek. Wspaniale gofrom robi wmieszanie do ciasta na ich wypiek ubitej piany z białek.
Oprócz tego, możecie pokusić się o jedną małą, ale dość radykalną zmianę w składzie tego rarytasu. O co chodzi? Zamieńcie zwykłe mleko na maślankę, a wasze gofry staną się odrobinę bardziej delikatne, szlachetne, a przy tym utrzymają fantastyczną chrupkość.
Przepis na gofry na maślance
Składniki:
- 1 szklanka maślanki (250 ml lub odrobinę mniej w zależności od ilości jajek)
- 1 szklanka mąki tortowej (ok. 230 g)
- 2 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 1-2 jajka
- 3 płaskie łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na gładką pianę.
- Wszystkie składniki oprócz piany z białek ubijcie na gładką masę.
- Na koniec wmieszajcie w ciasto pianę.
- Pieczcie w gofrownicy o wysokiej mocy przez kilka minut z obu stron.
- Podawajcie po przestudzeniu na kratce – pilnujcie, by gofry nie złapały wilgoci od wewnątrz.
- Smacznego!