Zamieńcie mleko na ten 1 składnik. Tak dobrych gofrów nie sprzedają nawet nad morzem
Getty Images
Newsy

Zamieńcie mleko na ten 1 składnik. Tak dobrych gofrów nie sprzedają nawet nad morzem

Co sprawia, że gofry znad morza są tak pyszne? Rzecz tkwi nie tylko w specjalnych profesjonalnych gofrownicach, ale też we właściwym przepisie na ciasto.

Gofry jednoznacznie kojarzą nam się z morskimi deptakami, plażą, słońcem i po prostu wakacjami. Nic przecież nie poprawia lepiej humoru wygłodniałym wczasowiczom jak kawał solidnego, chrupiącego wypieku z sowitą porcją bitej śmietany i świeżych owoców.

Nie bez przyczyny to właśnie gofry z nadmorskich budek zyskały sobie tak dobrą opinię. Po pierwsze zwykle jemy je wtedy, gdy rzeczywiście jesteśmy głodni – to z kolei wzmaga apetyt i obniża oczekiwania wobec nadchodzącego posiłku.

Po drugie, gofry sprzedawane w specjalnych punktach w polskich ośrodkach wypoczynkowych mają zwykle jeden bardzo mocny atut. Chodzi o sposób ich wypiekania, a właściwie o profesjonalne, mocne gofrownice, na których się je przygotowuje.

Taki fachowy sprzęt niemal zawsze przebija liczbą watów nasze domowe maszynki do gofrów. A to właśnie temperatura wypieku, sposób nagrzewania się płyt gofrownicy najmocniej wpływa na właściwy wypiek tego wspaniałego przysmaku.

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?

Szczęściu można jednak pomóc. Najpierw zaopatrzcie się w gofrownicę o mocy przynajmniej 1000-1200 W. Tylko taka wartość zapewni wam właściwe wypiekanie gofrów. Mniejsze wartości mocy nie gwarantują pełni sukcesu i wówczas można skończyć z paskudnymi, gumiastymi i zbitymi goframi.

Następnie przystąpcie do przygotowania gofrów. Tutaj zadbajcie o każdy szczegół. Wiele daje dolanie do ciasta odpowiednio dużej ilości tłuszczu – na tym nie co tutaj oszczędzać. Podobnie jest w przypadku jajek. Wspaniale gofrom robi wmieszanie do ciasta na ich wypiek ubitej piany z białek.

Oprócz tego, możecie pokusić się o jedną małą, ale dość radykalną zmianę w składzie tego rarytasu. O co chodzi? Zamieńcie zwykłe mleko na maślankę, a wasze gofry staną się odrobinę bardziej delikatne, szlachetne, a przy tym utrzymają fantastyczną chrupkość.

Zobacz także
Wasze gofry są jak z gumy? Ten 1 składnik zmienia wszystko w temacie chrupkości skórki

Gumowate i płaskie gofry to koszmar każdej gospodyni. Nie wyjdą bez zrobienia tego z 1 składnikiem

Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne

Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne

Przepis na gofry na maślance

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki (250 ml lub odrobinę mniej w zależności od ilości jajek)
  • 1 szklanka mąki tortowej (ok. 230 g)
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 1-2 jajka
  • 3 płaskie łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na gładką pianę.
  2. Wszystkie składniki oprócz piany z białek ubijcie na gładką masę.
  3. Na koniec wmieszajcie w ciasto pianę.
  4. Pieczcie w gofrownicy o wysokiej mocy przez kilka minut z obu stron.
  5. Podawajcie po przestudzeniu na kratce – pilnujcie, by gofry nie złapały wilgoci od wewnątrz.
  6. Smacznego!