Naleśniki to genialny pomysł na praktycznie każdy posiłek. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jedni wolą wersję na słodko z owocami, dżemem, serem czy czekoladą, a inni preferują wytrawne wersje – na przykład ze szpinakiem, mięsem albo pieczarkami i szynką. Jakie są wasze ulubione?

Sposób na puchate ciasto naleśnikowe

Preferencje nie kończą się na nadzieniu! Są różne sposoby robienia naleśników. Można robić francuskie „crêpe”, czyli cieniutkie jak papier placuszki, które w smaku przypominają nieco gofry. Dodaje się do nich więcej jajek i mleka niż do naleśników w polskiej wersji, dzięki czemu wychodzą o wiele cieńsze i bardzo delikatne. By się nie rozpadały, koniecznie trzeba smażyć je na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Coraz popularniejsze są też amerykańskie "pancakes” – placki z ciasta naleśnikowego, które są o wiele bardziej puchate niż polskie i przypominają nieco biszkopty. Nie dodaje się do nich w ogóle wody. Używa się zamiast niej mleka, proszku do pieczenia i dodaje dużo mąki, dzięki czemu placki są bardzo grube.

Choć wersji naleśników jest sporo, to jednak nie ma to, jak klasyczne polskie naleśniki! By smakowały jeszcze lepiej i były wyjątkowo puchate, a przy tym niezbyt grube, warto zamiast wody wlać do nich… piwo! Zadziała ono podobnie jak drożdże, dzięki czemu ciasto będzie wyrośnięte.

Przepis na puszyste naleśniki

Do przygotowania puchatych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka piwa
  • Około 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do głębokiej miski wbijcie jajka i ubijcie na puszystą pianę.
  2. Następnie wlejcie do jajek szklankę piwa i mleka oraz dodajcie łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu.
  3. Wsypcie przesianą mąkę i zmiksujcie wszystko za pomocą miksera.
  4. Wlejcie dwie łyżki oleju i wymieszajcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i wylejcie porcję na jednego naleśnika. Smażcie na średnim ogniu i po kilku minutach przewróćcie na drugą stronę. Smacznego!