Żurek to pozycja absolutnie obowiązkowa na wielkanocnym stole. Współcześnie zupa ta stanowi swego rodzaju symbol rozpoczęcia wiosny, choć dawniej było zupełnie na odwrót.

Dziś już niewiele osób (zwłaszcza mieszkających w mieście) pamięta, czym był przednówek. W dawnych czasach określano w ten sposób okres na przełomie zimy i wiosny, gdy w spiżarniach brakowało już zapasów i chłopi zmuszeni byli do zaciskania pasa. Niektórzy ograniczali się do zaledwie jednego posiłku dziennie, który nie był zbyt treściwy.

Właśnie wtedy gotowało się najczęściej żur, który nie wymagał dodatku świeżych jarzyn i wielu dodatków. Dziś zupę tę jemy na Wielkanoc w ramach swego rodzaju upamiętnienia tamtych czasów. Na szczęście obecnie nie trzeba aż tak się ograniczać w kwestii żurku i można go przyrządzić „na bogato”, z kiełbasą, boczkiem i jajkiem. By nieco urozmaicić ten znany wszystkim smak, polecamy wam zrobić go inaczej. Poznajcie przepis na serwatczankę, czyli żurek na serwatce. 

Zobacz także:

Przepis na żurek na serwatce

Składniki:

  • 1,5 litra serwatki

  • pół litra zakwasu na żurek

  • 3 surowe, białe kiełbasy

  • kilka plastrów boczku wędzonego

  • 5-6 gotowanych jaj

  • garść grzybów suszonych

  • 2 łyżki suszonych warzyw (najlepiej własnych, a w przypadku sklepowych kupcie te bez glutaminianu sodu i podobnych dodatków)

  • 1-2 łyżki chrzanu ze słoika

  • 2 łyżki siekanej pietruszki

  • 1 łyżka majeranku

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jeżeli lubicie żurek z ziemniakami, zalecamy rozpocząć przygotowania od obrania kartofli.

  2. Wlejcie serwatkę do garnka. Zanurzcie w niej kiełbasę, dodajcie namoczone wcześniej grzyby i zagotujcie. Gdy serwatka zacznie już wrzeć, wlejcie żurek, dodajcie chrzan, suszone warzywa, wymieszajcie. Ponownie zagotujcie, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie przez 5 minut. 

  3. Gdy kiełbasa będzie się powoli gotowała, pokrójcie boczek i podsmażcie na patelni. Kiedy się zrumieni, dodajcie go do garnka razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, łyżką majeranku oraz solą i pieprzem. Gotujcie jeszcze chwilę.

  4. W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo. 

  5. Ugotowaną kiełbasę wyjmijcie z garnka, pokrójcie na plastry i dodajcie z powrotem do zupy.

  6. Gotowy żurek rozlejcie do talerzy. Do każdego z nich dodajcie po jednym jajku na twardo.