faworki
AdobeStock
Newsy

Zamiast śmietany dodajcie do faworków tego taniego produktu. Wyjdą lżejsze i niezwykle chrupkie

Wspaniale chrupiące i lekkie jak piórko faworki przygotujecie bez użycia śmietany. Będą jednak tak samo pyszne, jak te z tradycyjnego przepisu. Sprawdźcie, co dokładnie należy zrobić i czym zastąpić ten popularny składnik.

Faworki, obok pączków i oponek, to bez dwóch zdań jedne z najsłynniejszych przekąsek karnawału. Nic dziwnego, są pyszne, kruche i obłędnie chrupiące. Można je kupić w cukierni lub przygotować samodzielnie. Jeśli zdecydujecie się na tę drugą opcję – koniecznie spróbujcie wyjątkowo lekkich faworków bez śmietany.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obłędnie lekkie i chrupiące faworki bez śmietany

Zazwyczaj do faworków dodaje się śmietanę, jednak z powodzeniem możecie ją zastąpić innym składnikiem. Doskonale sprawdzi się do tego jogurt naturalny. Będzie to świetna opcja nie tylko w sytuacji, gdy akurat tylko ten produkt macie w domu. Faworki w tej wersji będą odrobinę lżejsze od tych tradycyjnych, ale równie smaczne.

Dzięki temu zdrowemu nabiałowi chruściki zyskają wspaniały smak i konsystencję. Co więcej, jest on dobrym źródłem wapnia i cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Bez oporów skorzystajcie wiec z jogurtu, jeśli chcecie, żeby wasze faworki były puszyste i miękkie.

Zobacz także
Z tego przepisu na faworki za 6 zł usmażycie 2 pełne talerze z górką. Trzeba tylko pamiętać o jednym

Z tego przepisu na faworki za 6 zł usmażycie 2 pełne talerze z górką. Trzeba tylko pamiętać o jednym

Chrupiące faworki z przepisu Magdy Gessler. Niemożliwe, ile żółtek do nich dodaje

Chrupiące faworki z przepisu Magdy Gessler. Niemożliwe, ile żółtek do nich dodaje

Przepis na faworki z dodatkiem jogurtu naturalnego

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g cukru pudru 
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka z dużych jaj
  • 30 ml wódki
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec).

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i sola przesiejcie do większej miski. Połączcie ją z cukrem, a następnie dodajcie żółtka, jogurt naturalny oraz wódkę (dzięki niej faworki nie będą mocno nasiąkać tłuszczem).
  2. Wyróbcie ciasto na faworki. Jeśli będzie się lepiło – możecie podsypać je odrobiną mąki i jeszcze raz zagnieść.
  3. Masę podzielcie na 4 części. Każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek i pokrójcie na długie pasy.
  4. Na środku każdego paska wykonajcie nacięcie i przełóżcie jedną z końcówek, żeby uformować faworki.
  5. Smakołyki smażcie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.
  6. Gotowe faworki odsączcie delikatnie na ręczniku papierowym, a następnie posypcie cukrem pudrem.
Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające
Adobe Stock
Newsy
Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające
Wykorzystajcie sezon na dynię i zróbcie z niej przepyszny deser lub pełnoprawne śniadanie, czyli placuszki dyniowe. Nie są nadmiernie słodkie, dlatego nie żałujcie do nich słodkich dodatków w postaci dżemu czy cukru pudru.

Właśnie trwa sezon na dynię, a to oznacza tylko jedno - wykorzystanie tego warzywa w kuchni na wszystkie sposoby. Gdy znudzi wam się już zupa dyniowa, zróbcie placuszki dyniowe. Są mięciutkie, smaczne, a do tego pachną tak, że żaden łasuch się im nie oprze. Warunkiem powodzenia tego dania jest dbałość o szczegóły na każdym etapie przygotowania - dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję i wyjdą przepyszne. Zobaczcie, jak je zrobić.  Co zrobić, by placki dyniowe na sodzie były puszyste? Martwicie się, że wasze placki dyniowe będą zapychające i zbite? By tego uniknąć warto pokusić się o rozdzielenie żółtek od białek i ubicie tych drugich na pianę w innym naczyniu przed wlaniem ich do masy.  Po drugie warto zadbać o dodanie odpowiedniej ilości sody, która pozwoli placuszkom odpowiednio wyrosnąć.  Po trzecie, zwróćcie uwagę na konsystencję powstałej masy na placuszki. Nie powinna być gęsta. Wręcz przeciwnie - masa wylewana na rozgrzaną patelnię powinna być nieco rzadka. Przepis na placki dyniowe Do przygotowania tych placków najlepiej nadaje się dynia muscat. To odmiana deserowa, o świeżym i bardzo soczystym miąższu. Zamiast niej nada się też zwykła dynia, piżmowa lub hokkaido, lecz jeśli macie możliwość kupić dynię muscat, to bardzo was do tego zachęcamy. Będziecie też potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka tartej dyni pół szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka rozmiar M 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g) olej do smażenia Przygotowanie: Najpierw należy zetrzeć dynię. W tym celu obierzcie ją ze skórki i usuńcie wszystkie włókna oraz pestki. Następnie zetrzyjcie...

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Gotujmy.pl
Newsy
Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Racuchy z rabarbarem to świetny pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Zamiast kefiru dodajcie do nich czegoś innego, a wyjdą wam lekkie i puszyste.

Klasyczny przepis na racuchy zawiera swoją istotę w dwóch składnikach. Pierwszym jest kefir, na którym przygotowuje się ciasto. Drugim są odpowiedzialne za wzrost i puszystość ciasta drożdże. Często do takich właśnie racuszków dodaje się pokrojone lub starte jabłko. Nieco inny sposób na tradycyjne racuchy My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego uwielbianego przez miliony Polaków dania. Zamiast kefiru użyjcie lekkiego jogurtu naturalnego. Drożdże zamieńcie na proszek do pieczenia – wtedy nie będziecie musieli długo czekać na wyrośnięcie ciasta. Z kolei zamiast tradycyjnego jabłka, do ciasta dodajcie pokrojony drobno rabarbar . Taką wersję racuchów polecamy zwłaszcza w czasie wiosny i wczesnym latem, kiedy to trwa sezon na rabarbar. Przepis na racuchy z rabarbarem na jogurcie Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru i odrobina do obsypania 15 dag rabarbaru Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski przez sitko. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijcie jajko i wlejcie jogurt naturalny o pokojowej temperaturze. Zmiksujcie wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki i wymieszajcie z ciastem. Rozgrzejcie na patelni olej i smażcie małe racuchy na złoty, brązowawy kolor z obu stron. Po usmażeniu oprószcie racuchy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Racuchy to nie jedyny pomysł na coś słodkiego z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także rabarbaru zapiekanego pod kruszonką, przepysznego kompotu z rabarbarem, a także na przykład pleśniaka z dodatkiem świeżego rabarbaru...

Jak zrobić chleb pomarańczowy? Ten 1 składnik sprawia, że rozpływa się w ustach
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić chleb pomarańczowy? Ten 1 składnik sprawi, że będzie wilgotny i rozpłynie się w ustach
Znacie chlebek pomarańczowy? Ta pyszna babka o smaku pomarańczy idealnie pasuje na śniadanie i na deser.

Gdy kończą się już wam pomysły na smaczne śniadania, warto sięgnąć po przepisy na coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem jest smaczny chlebek pomarańczowy, czyli pieczone w keksówce ciasto z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Dzięki temu obłędnie pachnie! Do ciasta należy też dodać jogurt naturalny, dzięki czemu jest ono wilgotne i niezwykle smaczne. Świetnie będzie pasowało do kawy zamiast śniadania, na drugie śniadanie do pracy albo na podwieczorek. A do tego jest bardzo  proste w wykonaniu. Wypróbujcie ten łatwy przepis na pyszny chlebek pomarańczowy.  Przepis na chlebek pomarańczowy Do przygotowania chleba pomarańczowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 pomarańcza 2 średniej wielkości jajka około 20 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki 100 ml mleka 100 g jogurtu naturalnego 60 g masła 5 łyżek cukru opcjonalnie: suszona żurawina Przygotowanie: Najpierw weźcie dużą miskę i wsypcie do niej mąkę. Do środka wrzućcie drożdże, dodajcie jedną łyżeczkę cukru oraz 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie. Przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut.  W tym czasie przygotujcie główny składnik ciasta, czyli pomarańczę. Na tarce zetrzyjcie skórkę, którą za chwilę dodacie do masy. Następnie obierzcie pomarańczę i wyciśnijcie z niej sok. Ok. 100 ml soku oraz skórkę dodajcie do ciasta. Wsypcie też cukier, dodajcie jajka, masło, jogurt naturalny i suszoną żurawinę. Zagniećcie. Nie przejmujcie się tym, że ciasto będzie się kleić. Przykryjcie ściereczką i na godzinę odstawcie w ciepłe miejsce. Podłużną formę do keksów posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Zagniećcie ciasto jeszcze raz i przełóżcie je do...

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...