
Faworki, obok pączków i oponek, to bez dwóch zdań jedne z najsłynniejszych przekąsek karnawału. Nic dziwnego, są pyszne, kruche i obłędnie chrupiące. Można je kupić w cukierni lub przygotować samodzielnie. Jeśli zdecydujecie się na tę drugą opcję – koniecznie spróbujcie wyjątkowo lekkich faworków bez śmietany.
Obłędnie lekkie i chrupiące faworki bez śmietany
Zazwyczaj do faworków dodaje się śmietanę, jednak z powodzeniem możecie ją zastąpić innym składnikiem. Doskonale sprawdzi się do tego jogurt naturalny. Będzie to świetna opcja nie tylko w sytuacji, gdy akurat tylko ten produkt macie w domu. Faworki w tej wersji będą odrobinę lżejsze od tych tradycyjnych, ale równie smaczne.
Dzięki temu zdrowemu nabiałowi chruściki zyskają wspaniały smak i konsystencję. Co więcej, jest on dobrym źródłem wapnia i cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Bez oporów skorzystajcie wiec z jogurtu, jeśli chcecie, żeby wasze faworki były puszyste i miękkie.
Przepis na faworki z dodatkiem jogurtu naturalnego
Składniki:
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 20 g cukru pudru
- 100 g jogurtu naturalnego
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka z dużych jaj
- 30 ml wódki
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (np. smalec).
Sposób przygotowania:
- Najpierw mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i sola przesiejcie do większej miski. Połączcie ją z cukrem, a następnie dodajcie żółtka, jogurt naturalny oraz wódkę (dzięki niej faworki nie będą mocno nasiąkać tłuszczem).
- Wyróbcie ciasto na faworki. Jeśli będzie się lepiło – możecie podsypać je odrobiną mąki i jeszcze raz zagnieść.
- Masę podzielcie na 4 części. Każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek i pokrójcie na długie pasy.
- Na środku każdego paska wykonajcie nacięcie i przełóżcie jedną z końcówek, żeby uformować faworki.
- Smakołyki smażcie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.
- Gotowe faworki odsączcie delikatnie na ręczniku papierowym, a następnie posypcie cukrem pudrem.