Placki ziemniaczane nie są może zbyt wyrafinowanym daniem, ale ich smak wynagradza wszystko. Można je podać z prawie ze wszystkim - pasuje tutaj i śmietana, i cukier, a także gulasz czy sos szpinakowy. W zasadzie jedyną rzeczą, jaka może zniechęcać do placków ziemniaczanych, jest sposób przygotowania. Trzeba obrać ziemniaki, a później mozolnie zetrzeć je na tarce. To czynność żmudna i dość męcząca, dlatego jeżeli nie macie na to ochoty, zróbcie placki z zupełnie innego składnika. 

Placki lepsze niż ziemniaczane

Od razu możecie schować tarkę głęboko do kuchennej szafki. Poniżej mamy dla was bowiem przepis na placki wykonane z soczewicy. Smaży się je na patelni dokładnie tak samo, jak tradycyjne - są złote i chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i delikatne. Należy ugotować soczewicę, a potem wymieszać ją z kilkoma aromatycznymi dodatkami, uformować z masy placki i gotowe. 

Zaletą placków z soczewicy jest nie tylko czas przygotowania, ale też to, że są niezwykle pożywne. 100 g soczewicy zawiera aż 9 g białka, dlatego takie placki będą w sam raz na przykład dla wegetarian, którzy szczególnie potrzebują tego składnika. 

Przepis na placki z soczewicy

Składniki:

  • 500 ml bulionu
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia 
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie dobrze soczewicę na sitku.
  2. W garnku zagotujcie bulion, wsypcie soczewicę i od momentu, gdy zacznie wrzeć, gotujcie ją przez 25-30 minut. Odstawcie do ostudzenia.
  3. Obierzcie czosnek i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce, na małych oczkach. 
  4. Oba te składniki przełóżcie do ostudzonej soczewicy. Dodajcie też jajko, 2-3 łyżki mąki, śmietanę oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie do połączenia składników. 
  5. Rozgrzejcie olej na patelni. Gdy będzie już gorący, łyżką wykładajcie porcje ciasta i formujcie je w kształt placków - dokładnie tak samo, jak w przypadku tych wykonanych z ziemniaków. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się ozłocą.
  6. Gotowe placki odłóżcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu ze smażenia. Podajcie z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną lub cukrem. Smacznego!