jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/IrenaM
Newsy

Zamiast ryby podajcie… jajka w galarecie. Zrobią furorę na świątecznym stole

W religii chrześcijańskiej jajko stanowi symbol nowego życia i odrodzenia. Z powodzeniem można je więc serwować nie tylko podczas Wielkanocy, ale również Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzą się w towarzystwie farszu grzybowego, a także smakowitej galarety.
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Przygotowanie tej prostej przekąski nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem śledzi, jajka w galarecie będą stanowić idealną alternatywę świątecznej przystawki. Naprawdę warto spróbować!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na jajka w galarecie

Będziecie potrzebować

  • 6 jajek
  • 3 marchewki
  • 1 puszkę groszku konserwowego
  • 1 litr bulionu
  • Żelatynę

Przygotowanie

  1. Jajka umieśćcie w garnku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po 8-10 minutach od zagotowania się wody). 
  2. Następnie zalejcie je zimną, bieżącą wodą, a kiedy ostygną obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół.
  3. Marchewki obierzcie, a następnie umieśćcie wraz z solą w garnku pełnym wody. Warzywa gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Tak przygotowane pokrójcie w niewielką kosteczkę.
  4. Żelatynę przygotujcie zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu. Jednak zamiast wody do jej zrobienia wykorzystajcie bulion. Odstawcie go do lekkiego wystudzenia.
  5. Groszek konserwowy odcedźcie z wody, a następnie umieśćcie na dnie podłużnej foremki i zalejcie ok. 250 ml żelatyny (tylko do zakrycia groszku). 
  6. Poczekajcie kilka minut aż płyn nieco stężeje, a następnie ułóżcie w foremce pokrojone jajka. Tę warstwę również zalejcie żelatyną (ok. 500 ml). 
  7. Na samej górze umieśćcie pokrojoną marchewką i zalejcie resztą żelatyny (250 ml).
  8. Całość wstawcie do lodówki, aby żelatyna mogła dobrze stężeć. Po godzinie danie będzie gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Komentarze
jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/beatkaa153
Newsy Jajka w galaretce z szynką zwalą z nóg wszystkich podczas sylwestrowej imprezy
Do przygotowania tych przepysznych zawiniątek potrzebujecie zaledwie 6 składników. Zarówno ich smak, jak i wygląd powalą waszych gości na kolana. To wspaniała propozycja nie tylko od święta.
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Najlepsze dania to takie, które cieszą nie tylko wasze kubki smakowe, ale również oczy. Tych dwóch cech z pewnością nie można odmówić jajkom z galaretą i szynką. Przepis jest naprawdę dziecinnie prosty! Przepis na jajka w galaretce Składniki 10 plastrów ulubionej szynki 10 jajek 1 marchewka 5 łyżek groszku konserwowego Natka pietruszki Żelatyna Przyprawy: sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Jajka umieśćcie w garnku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a kiedy już ostygną obierzcie ze skorupki. Następnie zetnijcie ich końce, tak aby można było je postawić. Żelatynę ugotujcie według instrukcji umieszczonej na opakowaniu, używając ok. 2 litry wody oraz przyprawy – sól, pieprz i vegetę. Całość odstawcie do lekkiego stężenia (aby móc ją później przelać do pojemników, powinna zachować nieco płynną konsystencję). Marchewkę obierzcie, a następnie podgotujcie we wrzącej wodzie. Po wyjęciu powinna być al dente (nieco chrupka, ale jednak ugotowana). Po kilkuminutowym wystudzeniu, marchewkę połóżcie obok jajka i podzielcie na kilka równych części - mniej więcej wysokości jajek. W filiżankach, kubeczkach lub formie służącej do przyrządzania babeczek umieśćcie szynkę w taki sposób, aby pokrywała ścianki. Na środku powinno powstać puste miejsce. Włóżcie do niego jajko, marchewkę i odsączony z wody groszek. Całość zalejcie tężejącą żelatyną, a następnie umieśćcie w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ozdóbcie zawiniątka posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj