jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/IrenaM
Newsy

Zamiast ryby podajcie… jajka w galarecie. Zrobią furorę na świątecznym stole

W religii chrześcijańskiej jajko stanowi symbol nowego życia i odrodzenia. Z powodzeniem można je więc serwować nie tylko podczas Wielkanocy, ale również Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzą się w towarzystwie farszu grzybowego, a także smakowitej galarety.

Przygotowanie tej prostej przekąski nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem śledzi, jajka w galarecie będą stanowić idealną alternatywę świątecznej przystawki. Naprawdę warto spróbować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jajka w galarecie

Będziecie potrzebować

  • 6 jajek
  • 3 marchewki
  • 1 puszkę groszku konserwowego
  • 1 litr bulionu
  • Żelatynę

Przygotowanie

  1. Jajka umieśćcie w garnku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po 8-10 minutach od zagotowania się wody). 
  2. Następnie zalejcie je zimną, bieżącą wodą, a kiedy ostygną obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół.
  3. Marchewki obierzcie, a następnie umieśćcie wraz z solą w garnku pełnym wody. Warzywa gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Tak przygotowane pokrójcie w niewielką kosteczkę.
  4. Żelatynę przygotujcie zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu. Jednak zamiast wody do jej zrobienia wykorzystajcie bulion. Odstawcie go do lekkiego wystudzenia.
  5. Groszek konserwowy odcedźcie z wody, a następnie umieśćcie na dnie podłużnej foremki i zalejcie ok. 250 ml żelatyny (tylko do zakrycia groszku). 
  6. Poczekajcie kilka minut aż płyn nieco stężeje, a następnie ułóżcie w foremce pokrojone jajka. Tę warstwę również zalejcie żelatyną (ok. 500 ml). 
  7. Na samej górze umieśćcie pokrojoną marchewką i zalejcie resztą żelatyny (250 ml).
  8. Całość wstawcie do lodówki, aby żelatyna mogła dobrze stężeć. Po godzinie danie będzie gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

mintaj w galarecie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Lubisz rybę w galarecie? Wypróbuj ten przepis - już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Galareta z dodatkiem białej ryby i warzyw podana w ten sposób zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Ryba w galarecie to niezwykle popularna przekąska, która często gości na świątecznych stołach. Zazwyczaj używamy do niej karpia, ale w poniższym przepisie znajdziecie dodatek delikatnego mintaja. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna, dzięki fantazyjnie wyciętym warzywom. Z pewnością zrobi wrażenie i każdy spyta o to, jak osiągnęliście taki efekt. Jak przygotować galaretkę z rybą? Najlepiej w jednakowych plastikowych pudełeczkach, na przykład po jogurcie, serku lub musztardzie. Dzięki temu wszystkie galaretki będą miały ten sam rozmiar i kształt. Mintaj w galarecie Składniki Pół kilograma mrożonego mintaja 2 marchewki 2 pietruszki Pół selera Puszka groszku konserwowego 3 łyżki żelatyny Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Kilka ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Pieprz i sól do smaku Przygotowanie Rozmroźcie rybę, a następnie dobrze osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. Pokrójcie mintaja na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa obierzcie, dokładnie umyjcie i zalejcie wodą w dużym garnku. Dodajcie wszystkie przyprawy do smaku i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Wywar przecedźcie przez gęste sitko. Zagotujcie go ponownie i włóżcie pokrojonego mintaja. Gotujcie przez mniej więcej 3 minuty i delikatnie wyjmijcie rybę za pomocą łyżki cedzakowej. Na dno plastikowych pojemniczków połóżcie plasterki marchewki – możecie wykrawać w ich środku różne wzory i wypełniać je np. selerem lub pietruszką. Wsypcie po łyżeczce przepłukanego wodą i odsączonego groszku konserwowego. Na warzywach ułóżcie kawałki mintaja. Ponownie ułóżcie warstwę warzyw. Wywar zagotujcie, dodajcie żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie do...

jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/beatkaa153
Newsy
Jajka w galaretce z szynką zwalą z nóg wszystkich podczas sylwestrowej imprezy
Do przygotowania tych przepysznych zawiniątek potrzebujecie zaledwie 6 składników. Zarówno ich smak, jak i wygląd powalą waszych gości na kolana. To wspaniała propozycja nie tylko od święta.

Najlepsze dania to takie, które cieszą nie tylko wasze kubki smakowe, ale również oczy. Tych dwóch cech z pewnością nie można odmówić jajkom z galaretą i szynką. Przepis jest naprawdę dziecinnie prosty! Przepis na jajka w galaretce Składniki 10 plastrów ulubionej szynki 10 jajek 1 marchewka 5 łyżek groszku konserwowego Natka pietruszki Żelatyna Przyprawy: sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Jajka umieśćcie w garnku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a kiedy już ostygną obierzcie ze skorupki. Następnie zetnijcie ich końce, tak aby można było je postawić. Żelatynę ugotujcie według instrukcji umieszczonej na opakowaniu, używając ok. 2 litry wody oraz przyprawy – sól, pieprz i vegetę. Całość odstawcie do lekkiego stężenia (aby móc ją później przelać do pojemników, powinna zachować nieco płynną konsystencję). Marchewkę obierzcie, a następnie podgotujcie we wrzącej wodzie. Po wyjęciu powinna być al dente (nieco chrupka, ale jednak ugotowana). Po kilkuminutowym wystudzeniu, marchewkę połóżcie obok jajka i podzielcie na kilka równych części - mniej więcej wysokości jajek. W filiżankach, kubeczkach lub formie służącej do przyrządzania babeczek umieśćcie szynkę w taki sposób, aby pokrywała ścianki. Na środku powinno powstać puste miejsce. Włóżcie do niego jajko, marchewkę i odsączony z wody groszek. Całość zalejcie tężejącą żelatyną, a następnie umieśćcie w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ozdóbcie zawiniątka posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Szynka w galarecie
gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Wyborne roladki z szynki w galarecie. Zrobią furorę na sylwestrowym stole
Jeśli przygotowujecie Sylwestra lub zostaliście zaproszeni na noworoczną zabawę, koniecznie przygotujcie pyszną szynkę w galarecie - posmakuje wszystkim!

Po świętach zostaje bardzo krótki czas na odpoczynek. Ledwo stół zostanie sprzątnięty i już trzeba go ponownie nakrywać dla gości, którzy przyjdą na sylwestrową imprezę! Powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół to jedne z najmilszych sposobów na spędzenie tego wieczoru. Aby wszystkim przyjemnie minął czas, trzeba koniecznie zadbać o to, co znajdzie się na stole – w końcu nikt nie będzie się bawił z pustym żołądkiem! A jeżeli planujecie spożywać wysokoalkoholowe trunki, to tym bardziej musicie zapewnić sobie i swoim gościom dużo sycących przekąsek, dzięki którym będziecie mieli siły na zabawę do rana! Przepis na szynkę w galarecie Podczas zakrapianych przyjęć świetnie sprawdzają się tłuste i mięsne dania. Bardzo sycą i stanowią dobry „podkład” pod drinki! Przygotowując tegorocznego Sylwestra wypróbujcie przepis na smaczną szynkę w galarecie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 opakowanie żelatyny 1 porcja bulionu Ponad 20 plasterków szynki konserwowej 2 jaja 1 por 200 g pieczarek 4 łyżki groszku z puszki 2 łyżki masła 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Przygotowanie Zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przygotujcie żelatynę z bulionem i odstawcie do stężenia. Jasną część pora pokrójcie w cienkie paski i duście na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła. Do rondelka wrzućcie starte na tarce pieczarki i duście na roztopionej łyżce masła. Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w kostkę. Wymieszajcie pieczarki, groszek, jajka i por z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Dodajcie sól i pieprz do smaku. Tak powstały farsz nakładajcie na plastry szynki i zawińcie je w roladki. Ułóżcie w półmisku....

galaretka drobiowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wyborna galaretka drobiowa z warzywami, która zniknie jako pierwsza ze świątecznego stołu
Na sylwestrowym przyjęciu koniecznie musi znaleźć się galaretka drobiowa! Sycąca, wszystkim smakuje, a do tego tak efektownie podana oczaruje wszystkich gości!

Galaretka to danie, którego nie może zabraknąć na święta! Podana z cebulką i octem jest po prostu przepyszna i wszyscy będą prosili o dokładkę. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiej galaretki albo chcecie przypomnieć sobie przepis, to wypróbujcie recepturę, którą opisujemy w poniższym artykule! Galaretka wychodzi po prostu genialnie!   Galaretka na słono to potrawa przygotowywana na bazie wywaru z mięsa i kości. Dzięki dodaniu żelatyny galaretka jest zwarta i można ją kroić na kawałki. Można do niej dodać mięso i warzywa, a także jajka gotowane na twardo oraz rybę. Przepis na drobiową galaretkę z warzywami Przygotowanie galaretki wymaga sporo cierpliwości, ale uwierzcie – naprawdę warto! Jest przepyszna i będzie hitem podczas świątecznych, rodzinnych spotkań, a także na zabawie sylwestrowej! Będziecie potrzebowali tych składników: 4 uda z kurczaka 3 jaja 1 opakowanie groszku konserwowego 1 opakowanie kukurydzy konserwowej 3-4 marchwie Przyprawa ziołowa 100 g świeżej natki pietruszki 2 łyżki żelatyny Sól Pieprz Przygotowanie Umyte udka z kurczaka kładziemy w garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obraną marchew, zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości, a marchewki kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo, po czym obieramy i kroimy w plastry. Bulion doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Następnie dodajemy do niego żelatynę, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Do przygotowanych wcześniej plastikowych kubeczków lub foremek do babeczek wlewamy odrobinę bulionu i natychmiast wstawiamy do zamrażarki na kilka minut. Wyjmujemy i układamy warstwę z groszku i jednego plastra jajka. Znów zalewamy bulionem i odstawiamy do zamrażarki....