Przygotowanie tej prostej przekąski nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem śledzi, jajka w galarecie będą stanowić idealną alternatywę świątecznej przystawki. Naprawdę warto spróbować!

Przepis na jajka w galarecie

Będziecie potrzebować

  • 6 jajek
  • 3 marchewki
  • 1 puszkę groszku konserwowego
  • 1 litr bulionu
  • Żelatynę

Przygotowanie

  1. Jajka umieśćcie w garnku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po 8-10 minutach od zagotowania się wody). 
  2. Następnie zalejcie je zimną, bieżącą wodą, a kiedy ostygną obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół.
  3. Marchewki obierzcie, a następnie umieśćcie wraz z solą w garnku pełnym wody. Warzywa gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Tak przygotowane pokrójcie w niewielką kosteczkę.
  4. Żelatynę przygotujcie zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu. Jednak zamiast wody do jej zrobienia wykorzystajcie bulion. Odstawcie go do lekkiego wystudzenia.
  5. Groszek konserwowy odcedźcie z wody, a następnie umieśćcie na dnie podłużnej foremki i zalejcie ok. 250 ml żelatyny (tylko do zakrycia groszku). 
  6. Poczekajcie kilka minut aż płyn nieco stężeje, a następnie ułóżcie w foremce pokrojone jajka. Tę warstwę również zalejcie żelatyną (ok. 500 ml). 
  7. Na samej górze umieśćcie pokrojoną marchewką i zalejcie resztą żelatyny (250 ml).
  8. Całość wstawcie do lodówki, aby żelatyna mogła dobrze stężeć. Po godzinie danie będzie gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Źródło: gotujmy