Zamiast robić z tych liści herbatkę, doprawcie nimi mizerię. Wasze kubki smakowe oszaleją
Własne
Newsy

Zamiast robić z tych liści herbatkę, doprawcie nimi mizerię. Wasze kubki smakowe oszaleją

Czy można w ogóle sprawić, że mizeria będzie smakowała jeszcze lepiej? W końcu tej sałatki nie da się zepsuć i zawsze wychodzi pyszna. Okazuje się jednak, że doprawienie mizerii 1 składnikiem wspaniale podkreśla smak ogórków i sprawia, że sałatka jest jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Lato tuż, tuż, a do tej pory roku nic nie pasuje tak, jak mizeria. To smaczna i orzeźwiająca sałatka, która świetnie chłodzi nawet w najbardziej upalny dzień. Do tego robi się ją szybko, z kilku składników, i pasuje do wszystkiego.

Gdy znudzi się wam mizeria z klasycznego przepisu, warto spróbować czegoś nowego. Wystarczy tylko trochę zmodyfikować znaną wszystkim recepturę, by otrzymać jeszcze lepszą sałatkę, w sam raz na lato. 

Jak podkręcić smak mizerii?

Zwykle do mizerii dodaje się koperek, który nadaje jej wspaniałego, świeżego smaku i aromatu. Poza koperkiem, warto dodać do ogórków jeszcze jedno zioło. Mowa tutaj o świeżej mięcie - nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze zaskakująco dobrze komponuje się z resztą składników w mizerii.

Koniecznie użyjcie świeżych liści mięty, by uzyskać taki efekt. Roślinę tę można dziś kupić w doniczkach w praktycznie każdym supermarkecie, a latem warto posadzić ją w ogródku. Weźcie poniższy przepis i zróbcie pyszną mizerię w nowej odsłonie. 

Zobacz także
Mizeria nie musi być nudna. Te dodatki całkowicie odmienią jej smak! SEO: Mizeria inaczej. Ciekawe sposoby na przygotowanie mizerii

Macie dość nudnej mizerii ze śmietaną? Te dodatki całkowicie odmienią jej smak

Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, gotowa w 5 minut

Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, będzie gotowa w 5 minut

Przepis na mizerię z orzeźwiającym dodatkiem

Składniki:

  • 3 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 g jogurtu greckiego 

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • pół łyżeczki cukru

  • 1 pęczek koperku

  • 2 garści świeżej mięty

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ogórki, a następnie pokrójcie w bardzo cienkie plasterki (można też zetrzeć je na tarce). Przełóżcie do miski, posypcie solą i odstawcie na kwadrans.

  2. W międzyczasie obierzcie cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrójcie w piórka.

  3. Poszatkujcie drobno umytą miętę i koperek.

  4. Po 15 minutach odlejcie wodę z ogórków. Właśnie po to soli się je wcześniej - jeżeli dodacie sól na koniec, warzywa wypuszczą nadmiar soku, przez co sałatka wyjdzie wam wodnista.

  5. Dodajcie cebulę i zioła do ogórków. W osobnej miseczce wymieszajcie jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i sok z cytryny. Wlejcie sos do miski z ogórkami i wymieszajcie.

  6. Na koniec doprawcie jeszcze solą i pieprzem do smaku. 

Tak przygotowana mizeria sprawdzi się w upalne dni i będzie stanowiła pyszny dodatek na przykład do młodych ziemniaków z jajkiem sadzonym.