
Lato tuż, tuż, a do tej pory roku nic nie pasuje tak, jak mizeria. To smaczna i orzeźwiająca sałatka, która świetnie chłodzi nawet w najbardziej upalny dzień. Do tego robi się ją szybko, z kilku składników, i pasuje do wszystkiego.
Gdy znudzi się wam mizeria z klasycznego przepisu, warto spróbować czegoś nowego. Wystarczy tylko trochę zmodyfikować znaną wszystkim recepturę, by otrzymać jeszcze lepszą sałatkę, w sam raz na lato.
Jak podkręcić smak mizerii?
Zwykle do mizerii dodaje się koperek, który nadaje jej wspaniałego, świeżego smaku i aromatu. Poza koperkiem, warto dodać do ogórków jeszcze jedno zioło. Mowa tutaj o świeżej mięcie - nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze zaskakująco dobrze komponuje się z resztą składników w mizerii.
Koniecznie użyjcie świeżych liści mięty, by uzyskać taki efekt. Roślinę tę można dziś kupić w doniczkach w praktycznie każdym supermarkecie, a latem warto posadzić ją w ogródku. Weźcie poniższy przepis i zróbcie pyszną mizerię w nowej odsłonie.
Przepis na mizerię z orzeźwiającym dodatkiem
Składniki:
-
3 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych
-
1 czerwona cebula
-
3 ząbki czosnku
-
200 g jogurtu greckiego
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
pół łyżeczki cukru
-
1 pęczek koperku
-
2 garści świeżej mięty
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie ogórki, a następnie pokrójcie w bardzo cienkie plasterki (można też zetrzeć je na tarce). Przełóżcie do miski, posypcie solą i odstawcie na kwadrans.
-
W międzyczasie obierzcie cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrójcie w piórka.
-
Poszatkujcie drobno umytą miętę i koperek.
-
Po 15 minutach odlejcie wodę z ogórków. Właśnie po to soli się je wcześniej - jeżeli dodacie sól na koniec, warzywa wypuszczą nadmiar soku, przez co sałatka wyjdzie wam wodnista.
-
Dodajcie cebulę i zioła do ogórków. W osobnej miseczce wymieszajcie jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i sok z cytryny. Wlejcie sos do miski z ogórkami i wymieszajcie.
-
Na koniec doprawcie jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowana mizeria sprawdzi się w upalne dni i będzie stanowiła pyszny dodatek na przykład do młodych ziemniaków z jajkiem sadzonym.