Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy

Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd

Zrobiliście ciasto ze śliwkami według wskazówek z przepisu, a ono nadal nie wychodzi? Możliwe, że popełniacie dość częsty błąd, przez który z każdego ciasta z owocami wyjdzie zakalec.

Sezon na śliwki oznacza tylko jedno - to czas na upieczenie placka z tymi pysznymi owocami. Owoce te smakują w cieście najlepiej właśnie teraz, gdy są świeże. Mogą jednak sprawiać nieco kłopotu w kuchni i nie raz są powodem porażki przy pieczeniu. Dlaczego zamiast smacznego placka czasami wychodzi zakalec? Sprawdźcie. 

Dlaczego placek ze śliwkami nie wychodzi?

Najczęstszą przyczyną niepowodzeń przy pieczeniu ciasta ze śliwkami jest użycie zbyt dużej ilości owoców. Śliwki są ciężkie, dlatego jeżeli wyłożycie ich na cieście za dużo, to mogą sprawić, że środek placka pozostanie surowy i będzie się nadawał tylko do wyrzucenia.

By tego uniknąć, uważajcie na ilość użytych owoców oraz zwróćcie uwagę na ich konsystencję - bardzo wodniste śliwki również mogą zepsuć ciasto. Powinny być zwarte i jędrne. Rozwiązaniem nieraz bywa także pozbycie się nadmiaru wody z owoców poprzez krótkie blanszowanie owoców na patelni bądź w garnku. Taka decyzja może wpłynąć jednak dość mocno na ostateczny smak i wygląd wypieku. 

Zobacz także
Góra-dół czy termoobieg? Sprawdźcie, jak poprawnie ustawić piekarnik do pieczenia ciast

Góra-dół czy termoobieg? Sprawdźcie, jak poprawnie ustawić piekarnik do pieczenia ciast

Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie

Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie 

Przepis na ucierany placek ze śliwkami

Do przygotowania ciasta ze śliwkami potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • pół kilograma śliwek

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka oleju

  • pół szklanki cukru pudru

  • 4 jajka

  • 3 łyżki jogurtu greckiego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie jajka i wsypcie cukier. Następnie, za pomocą miksera ubijcie jajka z cukrem na wysokich obrotach. Składniki należy mieszać od 5 do 10 minut - tak długo, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. W trakcie ubijania, wlewajcie powoli do masy olej.

  2. Do drugiej miski przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypcie ją do jajek, dodajcie 3 łyżki jogurtu greckiego i skórkę z cytryny. Całość wymieszajcie delikatnie szpatułką tak, by ciasto nie straciło na puszystości. 

  3. Formę o wymiarach 24x24 wyłóżcie papierem do pieczenia, a boki posmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wylejcie ciasto do formy.

  4. Następnie umyjcie i osuszcie śliwki. Przekrójcie każdą na pół, usuńcie pestki i połóżcie śliwki na cieście. W trakcie pieczenia mogą puścić sok, dlatego warto wcześniej obtoczyć je w mące ziemniaczanej.

  5. Tak przygotowane ciasto włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, w ustawieniu góra-dół. Pieczcie przez 40 minut.

  6. Około 5 minut przed końcem pieczenia za pomocą długiego, drewnianego patyczka sprawdźcie, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek pozostanie suchy, możecie po kilku minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Jeżeli jednak zostaną na nim kawałki ciasta, pieczcie je jeszcze parę minut. 

I gotowe! Po upieczeniu posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Adobe stock
Newsy
Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Wczesną jesienią można kupić najdorodniejsze i najsłodsze śliwki. To właśnie ten czas sprzyja robieniu powideł bez cukru i wypiekom z minimalną jego ilością. Wybitnie kruche ciasto z tymi owocami to idealny deser na tę porę roku.  

Gdy sezon śliwkowy w pełni, wówczas trzeba zakasać rękawy i chociaż raz przygotować placek ze śliwkami. Niektórzy lubią, gdy śliwki okazale prezentują się na wierzchu, inny wolą ukryć je pod kruszonką. Są to jednak tylko szczegóły. Najważniejsza jest słodkość śliwek i kruchość ciasta.  Jakie śliwki są najlepsze do placka ze śliwkami?  Do ciasta ze śliwkami można użyć każdego rodzaju śliwek. Najczęściej wybiera się jednak do tego popularne węgierki. Dlaczego? Ze względu na ich charakterystyczny, niebanalnie słodki smak, jak również zwarty miąższ, który minimalizuje wyciek soku.  Te owoce pasują do każdego rodzaju ciasta: kruchego, drożdżowego czy ucieranego. Do wypieku śliwkowego można wykorzystywać również śmiało śliwki mrożone. Te zdadzą egzamin zwłaszcza poza sezonem jesiennym, kiedy to nie uświadczymy w sklepach świeżych owoców do wypieków.  Co zrobić, by ciasto kruche było jeszcze bardziej kruche? Ciasto kruche to nie przelewki, powinno być maślane i wyjątkowo delikatne. Co zapewni wam sukces w tym temacie?  Nie bez znaczenia jest tu odpowiednio przesiana mąka. Dodatek krupczatki w miejsce zwykłej również pomoże uzyskać wyczekiwany efekt końcowy. Ważna jest również ilość żółtek. Im więcej, tym bardziej kruche będzie ciasto.   I najważniejsza rzecz - tłuszcz. Jak dobrze wiecie masło to podstawa takiego wypieku, a także jego smaku. Odpowiednia ilość tłuszczu sprawia, że jest ono idealne. Jeżeli dodacie do niego nadprogramową łyżkę smalcu, to kruchość ciasta osiągnie zupełnie nowy poziom. Bez obaw, nie będzie go czuć w waszym cieście.  Przepis na kruche ciasto ze śliwkami  Składniki:  200 g masła   1 łyżka smalcu  2 szklanki mąki pszennej   2 jajka  ...

Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy
Patrząc na pyszności, jakie przyrządza Danuta Martyniuk trudno nie dojść do wniosku, że Zenek jest naprawdę rozpieszczany przez swoją żonę w kuchni. W końcu kto by się nie skusił na taki placek ze śliwkami? Zobaczcie, jak przyrządza go pani Danuta.

Choć Danuta Martyniuk zrzuciła aż kilkanaście kilogramów, wcale nie oznacza to, że odmawia sobie ona wszystkiego dobrego. Żona gwiazdora disco polo pokazała w „Pytaniu na śniadanie” jak przyrządza placek ze śliwkami, jeden z ulubionych wypieków Zenka. Jest słodko, tłusto i bardzo smacznie - w końcu tylko takie ciasta są najlepsze! Nie ma co się oszukiwać, że „odchudzone” wypieki smakują tak samo dobrze, jak ich klasyczne wersje. Pani Danuta nie żałuje masła, cukru oraz oczywiście świeżych śliwek, które sprawiają, że placek jest lekko wilgotny i po prostu przepyszny. Poznajcie autorski przepis Danuty Martyniuk na placek ze śliwkami.  Przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami Do przygotowania placka ze śliwkami Danuta Martyniuk używa poniższych składników: Składniki: około kilogram śliwek węgierek 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru niecałe 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  cynamon Oraz dodatkowo masło do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu. Przygotowanie: Wyjmijcie masło oraz jajka z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Wszystkie składniki muszą mieć bowiem tę samą temperaturę. Następnie do miski włóżcie całą kostkę masła (powinno być miękkie). Wsypcie szklankę cukru pudru i utrzyjcie. Później do masy dodajcie jajka i ubijcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski z masą jajeczną. Miksujcie wszystko na średnich obrotach. Gotową masę na ciasto wlejcie do posmarowanej wcześniej masłem tortownicy. Umyjcie śliwki i przekrójcie każdą z nich na pół. Wyrównajcie wierzch ciasta i układajcie na nim owoce ciasno, jedną śliwkę...

Przepis na proste ciasto owocowe Ewy Wachowicz. Robi się je tak jak naleśniki
ONS/Ewa Wachowicz Facebook
Newsy
Przepis na proste ciasto owocowe Ewy Wachowicz. Robi się je tak jak naleśniki
To ciasto robi się błyskawicznie, a do tego w bardzo prosty sposób. Jest wybitnie smaczne i prawie nie ma po nim zmywania. Ewa Wachowicz przygotowuje je z morelami i jeżynami. Wy natomiast możecie wykorzystać dowolne, ulubione owoce. 

Program „Ewa gotuje” to prawdziwa skarbnica smakowitych przepisów, o różnym stopniu trudności. To ciasto to jeden z łatwiejszych do wykonania deserów, które zaprezentowała tam Ewa Wachowicz. Prostota przygotowania nie ujmuje mu jednak smaku, wręcz przeciwnie. Połączenie soczystych owoców i ciasta naleśnikowego tworzy rozpływający się w ustach deser, o światowej renomie.  Co to jest clafoutis?  Clafoutis to banalnie prosty w przygotowaniu deser, który pochodzi z Francji. Zrobi go każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Świeże owoce, ciasto jak na naleśniki i kołderka z cukru pudru zaspokoją gusta największych smakoszy.  Warto wykorzystać do niego owoce sezonowe. Wspaniale smakuje z czereśniami, wiśniami, jeżynami, malinami, ale również morelami czy śliwkami węgierkami. Jeżeli chcecie zabłysnąć przed rodziną wyjątkowym wypiekiem, koniecznie musicie je przygotować.  Przepis Ewy Wachowicz na clafoutis, czyli najłatwiejsze ciasto owocowe  Składniki:  Ulubione owoce (ok. 2 garście)  3 jajka  1 szklanka mąki   ½ szklanki cukru trzcinowego   1½ szklanki mleka   cukier puder do posypania   masło do wysmarowania foremki  Sposób przygotowania:  Owoce (np. śliwki) umyjcie, usuńcie z nich pestki i ułóżcie w wysmarowanej masłem, okrągłej foremce.  Do miski wbijcie jajka, wsypcie cukier trzcinowy i mocno roztrzepcie. Dolejcie mleko i wsypcie mąkę. Następnie całość zmiksujcie. Ciasto należy dobrze napowietrzyć poprzez odpowiednio długie miksowanie.  Zalejcie ciastem owoce i włóżcie foremkę do piekarnika. Zapiekajcie w temperaturze 180 stopni, aż ciasto ładnie się...

Ekspresowa pizza bez wyrastania. Gotowa w 20 min, uratuje was gdy goście pukają do drzwi
AdobeStock
Newsy
Ekspresowa pizza bez wyrastania, gotowa w 20 min. Uratuje was, gdy goście pukają do drzwi
Ten przepis na pizzę to wybawienie, gdy nie macie dużo czasu na przygotowania. Przed wami pizza ekspresowa bez wyrastania w 20 minut.

Domowa pizza to jeden z lepszych pomysłów na posiłek, gdy jesteście bardzo głodni i nie macie ochoty na długie stanie przy garach. Sprawdza się też w trakcie imprez - w końcu pyszny placek z serem i innymi dodatkami robi się łatwo i szybko, a do tego syci i każdemu smakuje. Naprawdę trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby pizzy! Jeśli czas goni, a wy chcecie szybko przyrządzić to danie, wykorzystajcie przepis na pizzę bez wyrastania. Przepis na pizzę bez wyrastania Do przygotowania takiej ekspresowej pizzy potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: ¾ kilograma mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody ¼ kostki świeżych drożdży (25 g) 2 łyżki oliwy pół płaskiej łyżeczki cukru szczypta soli Oraz ulubione dodatki, np: koncentrat pomidorowy, ser mozzarella, salami, pieczarki, cebula, oliwki, oregano.  Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozkruszcie świeże drożdże i wsypcie pół płaskiej łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut.  Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie zaczyn, sól i dwie łyżki oliwy. Wymieszajcie ciasto do połączenia składników i wyróbcie. W razie potrzeby dodajcie trochę mąki. Tak przygotowane ciasto przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnijcie placek w kształt pizzy. Następnie posmarujcie pizzę sosem z pomidorów, połóżcie wybrane przez was dodatki, posypcie ziołami i wstawcie blachę z pizzą do piekarnika. Pieczcie przez 10-15 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.  I gotowe! Tak przygotowana pizza będzie gotowa, zanim się obejrzycie. Szybkie przekąski na imprezę Jeżeli szykuje wam się przyjęcie i chcecie szybko przygotować smaczne przekąski dla gości, skorzystajcie z garści poniższych...