
Pamiętacie ten smak dzieciństwa, który pojawiał się na każdym kroku? Słodkie mleko w tubkach, zjadane na raz, to jeden z tych deserów, który nie mógł doczekać do kolejnego dnia. Pojawiające się w różnych smakach, począwszy od waniliowego, a kończąc na kakaowym.
Znane wam są na pewno także te w dużych puszkach, które zwykle były używane do zrobienia deserów. Obecnie puszka takiego mleka potrafi dochodzić do 20 zł za sztukę, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić je samemu w domowym zaciszu.
Jak zrobić domowe mleko skondensowane?
Domowe mleko skondensowane brzmi dość tajemniczo i na pozór niezbyt prosto. Prawda jest jednak dość zaskakująca, bo to jedna z najbanalniejszych rzeczy do zrobienia w temacie słodkości. Aż wstyd, że kupujemy gotowce. Wystarczą jedynie dwa składniki, które zawsze macie w domu.
Wybierzcie mleko pełnotłuste (najlepiej to prosto od gospodarza) oraz cukier. To dwa bazowe składniki, dzięki którym zrobicie mleko skondensowane. Nie można zapomnieć o garnku z grubym dnem - podczas długiego i powolnego gotowania masa nie przypali się i będzie gęsta.
Możecie zrobić je także na bazie mleka w proszku, wody oraz cukru. Jeżeli zależy wam na mocno gęstej konsystencji, dodajcie kawałek masła i cukier wanilinowy. To podbije także smak i aromat deseru.
Gotujcie mleko wraz z dosypanym cukrem przez około 50 minut. Co jakiś czas regularnie je mieszajcie, aby upewnić się, że dno nie stanie się brązowe. Po przygotowaniu możecie je przechowywać w lodówce przez około 4 tygodnie. Jeżeli nie zużyjecie go w tym czasie, zamroźcie i zużyjcie w przeciągu 6 miesięcy.
Do czego użyć mleko skondensowane?
Mleko skondensowane może być użyte jako składnik polewy czy deser sam w sobie. W sezonie truskawkowym to doskonały dodatek, który świetnie łączy się z bitą śmietaną. Użyjcie go także do klasycznego ciasta a la ptasie mleczko, które będzie lekkie i niezwykle pyszne.
Dobrze smakują także babeczki na mleku skondensowanym czy wafle przekładane masą kajmakową. Znacie ciasto snickers? To w jego skład wchodzi także ten banalny dodatek, który nada mu niepowtarzalnego smaku i gęstości. Sezon na lody sprawia, że staje się też ich składnikiem - te śmietankowe, zabajone czy karmelowe to jedne z najprostszych, które zrobicie z jego dodatkiem.