Zamiast płacić fortunę w sklepie, zróbcie mleko skondensowane w domu. Będziecie wylizywać garnek
Getty Images
Newsy

Zamiast płacić fortunę w sklepie, zróbcie mleko skondensowane w domu. Będziecie wylizywać garnek

Mleko skondensowane to niezwykle prosty deser. Używane najczęściej do kawy, ciast czy kremów. Nie musicie już lecieć do sklepu, gdy zabrakło go wam akurat do przygotowanego smakołyku. Teraz zrobicie je sami z dostępnych produktów w domu, i to znacznie taniej.

Pamiętacie ten smak dzieciństwa, który pojawiał się na każdym kroku? Słodkie mleko w tubkach, zjadane na raz, to jeden z tych deserów, który nie mógł doczekać do kolejnego dnia. Pojawiające się w różnych smakach, począwszy od waniliowego, a kończąc na kakaowym.

Znane wam są na pewno także te w dużych puszkach, które zwykle były używane do zrobienia deserów. Obecnie puszka takiego mleka potrafi dochodzić do 20 zł za sztukę, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić je samemu w domowym zaciszu. 

Jak zrobić domowe mleko skondensowane?

Domowe mleko skondensowane brzmi dość tajemniczo i na pozór niezbyt prosto. Prawda jest jednak dość zaskakująca, bo to jedna z najbanalniejszych rzeczy do zrobienia w temacie słodkości. Aż wstyd, że kupujemy gotowce. Wystarczą jedynie dwa składniki, które zawsze macie w domu.

Wybierzcie mleko pełnotłuste (najlepiej to prosto od gospodarza) oraz cukier. To dwa bazowe składniki, dzięki którym zrobicie mleko skondensowane. Nie można zapomnieć o garnku z grubym dnem - podczas długiego i powolnego gotowania masa  nie przypali się i będzie gęsta.

Możecie zrobić je także na bazie mleka w proszku, wody oraz cukru. Jeżeli zależy wam na mocno gęstej konsystencji, dodajcie kawałek masła i cukier wanilinowy. To podbije także smak i aromat deseru.

Gotujcie mleko wraz z dosypanym cukrem przez około 50 minut. Co jakiś czas regularnie je mieszajcie, aby upewnić się, że dno nie stanie się brązowe. Po przygotowaniu możecie je przechowywać w lodówce przez około 4 tygodnie. Jeżeli nie zużyjecie go w tym czasie, zamroźcie i zużyjcie w przeciągu 6 miesięcy.

Do czego użyć mleko skondensowane?

Mleko skondensowane może być użyte jako składnik polewy czy deser sam w sobie. W sezonie truskawkowym to doskonały dodatek, który świetnie łączy się z bitą śmietaną. Użyjcie go także do klasycznego ciasta a la ptasie mleczko, które będzie lekkie i niezwykle pyszne.

Dobrze smakują także babeczki na mleku skondensowanym czy wafle przekładane masą kajmakową. Znacie ciasto snickers? To w jego skład wchodzi także ten banalny dodatek, który nada mu niepowtarzalnego smaku i gęstości. Sezon na lody sprawia, że staje się też ich składnikiem - te śmietankowe, zabajone czy karmelowe to jedne z najprostszych, które zrobicie z jego dodatkiem.