Obiad to nie tylko mięso i ziemniaki. Często jest on podawany z różnymi dodatkami, które mają dopełnić całość, ale również podkręcić smak całego dania. Surówki czy sałatki serwowane podczas tego posiłku pełnią zadanie dodatkowych witamin. Najczęściej na polskim stole pojawia się surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki czy mizeria. Świetnym zamiennikiem ostatniej propozycji są ogórki smażone na patelni. Ich wyjątkowy smak zaskoczy niejedną osobę!

Klasyczna mizeria

Sałatka przyrządzana z ogórków z dodatkiem śmietany bądź jogurtu naturalnego, cebuli i przypraw to można by rzec klasyk wśród obiadowych dodatków. Najczęściej jest serwowana w towarzystwie kotleta schabowego czy mielonego i ziemniaków. Jest szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczna. Chyba nie ma osoby, która by nie przepadała za nią. 

Cenne właściwości ogórków

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Lądują nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do wielu dań. Dzięki wielu cennym wartościom są cennym składnikiem w dobrze zbilansowanej diecie. Oprócz wielu witamin i mikroelementów, ogórki są niskokaloryczne, dlatego też świetnie się sprawdzą dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Poza tym wspomaga organizm przy pozbyciu się nadmiaru wody, gasi pragnienie w upalne dni bądź odświeża oddech. 

Sałatka ze smażonych ogórków

Mizeria ze świeżych ogórków jest znana przez wszystkich. Jednak nie wszyscy wiedzą, że doskonałą alternatywą tego dodatku są ogórki smażone na maśle na patelni z dodatkiem czosnku. Taka sałatka jest dość aromatyczna i świetnie sprawdza się w postaci surówki do wielu dań. Spokojnie może zastąpić klasyczną mizerię. Ta forma dodatku zaskoczy bliskich przede wszystkim smakiem. Gdy raz zrobicie ją z tego przepisu, już na stałe zagości w waszych domach!

Zobacz także:

Przepis na ogórki smażone na patelni

Składniki:

  • 6-8 ogórków gruntowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki wraz ze skórką.
  2. Patelnię dobrze rozgrzejcie razem z łyżką masła. Gdy tłuszcz się roztopi, dodajcie pokrojone ogórki. Delikatnie je posólcie i smażcie bez przykrycia przez 5 minut.
  3. Ząbki czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę, a następnie dodajcie na patelnię. Całość przemieszajcie, duście przez kilka minut. Ogórki powinny być miękkie i szkliste.
  4. Tak przygotowaną sałatkę z ogórków z patelni podawajcie jako dodatek do obiadu. Smacznego!