smażone ogórki
Adobe Stock
Newsy

Zamiast mizerii do obiadu podajcie ogórki smażone na patelni. Ten smak zaskakuje

Sałatka z mizerii to idealny dodatek do wielu dań. Odpowiednio przyprawiona jest uwielbiana przez wszystkich i dość często gości na stole podczas obiadu. Dla osób poszukujących nowych smaków, świetnie sprawdzą się ogórki z patelni. Ich aromat zaskoczy wszystkich!

Obiad to nie tylko mięso i ziemniaki. Często jest on podawany z różnymi dodatkami, które mają dopełnić całość, ale również podkręcić smak całego dania. Surówki czy sałatki serwowane podczas tego posiłku pełnią zadanie dodatkowych witamin. Najczęściej na polskim stole pojawia się surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki czy mizeria. Świetnym zamiennikiem ostatniej propozycji są ogórki smażone na patelni. Ich wyjątkowy smak zaskoczy niejedną osobę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyczna mizeria

Sałatka przyrządzana z ogórków z dodatkiem śmietany bądź jogurtu naturalnego, cebuli i przypraw to można by rzec klasyk wśród obiadowych dodatków. Najczęściej jest serwowana w towarzystwie kotleta schabowego czy mielonego i ziemniaków. Jest szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczna. Chyba nie ma osoby, która by nie przepadała za nią. 

Cenne właściwości ogórków

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Lądują nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do wielu dań. Dzięki wielu cennym wartościom są cennym składnikiem w dobrze zbilansowanej diecie. Oprócz wielu witamin i mikroelementów, ogórki są niskokaloryczne, dlatego też świetnie się sprawdzą dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Poza tym wspomaga organizm przy pozbyciu się nadmiaru wody, gasi pragnienie w upalne dni bądź odświeża oddech. 

Sałatka ze smażonych ogórków

Mizeria ze świeżych ogórków jest znana przez wszystkich. Jednak nie wszyscy wiedzą, że doskonałą alternatywą tego dodatku są ogórki smażone na maśle na patelni z dodatkiem czosnku. Taka sałatka jest dość aromatyczna i świetnie sprawdza się w postaci surówki do wielu dań. Spokojnie może zastąpić klasyczną mizerię. Ta forma dodatku zaskoczy bliskich przede wszystkim smakiem. Gdy raz zrobicie ją z tego przepisu, już na stałe zagości w waszych domach!

Przepis na ogórki smażone na patelni

Składniki:

  • 6-8 ogórków gruntowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki wraz ze skórką.
  2. Patelnię dobrze rozgrzejcie razem z łyżką masła. Gdy tłuszcz się roztopi, dodajcie pokrojone ogórki. Delikatnie je posólcie i smażcie bez przykrycia przez 5 minut.
  3. Ząbki czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę, a następnie dodajcie na patelnię. Całość przemieszajcie, duście przez kilka minut. Ogórki powinny być miękkie i szkliste.
  4. Tak przygotowaną sałatkę z ogórków z patelni podawajcie jako dodatek do obiadu. Smacznego!
     
mizeria
Adobe Stock
Newsy
Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja
Klasyczna mizeria jest przygotowywana z ogórków i kwaśnej śmietany. Niektórzy jednak dodają także ocet. Wiecie w jakim celu?

Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria . Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego . Mizeria z octem Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany. Mizeria po warszawsku Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników. Składniki: 4 zielone ogórki ⅓ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu 100 g kwaśnej śmietany 18% mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut. Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki. Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników. Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego! Dodatki do mizerii Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić. Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i...

Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Adobe Stock
Newsy
Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Sałatka z ogórków w wydaniu azjatyckim będzie pasować m.in. do klasycznych schabowych czy kurczaka – zamiast mizerii.

Mizeria to tradycyjna polska surówka, która gości na obiadowych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Doskonale komponuje się z panierowanymi schabowymi czy też piersią z kurczaka. Najwięksi miłośnicy surówek z ogórków regularnie sięgają jednak po nowe, oryginalne przepisy i wariacje na temat klasycznej polskiej mizerii jak np. ogórki kiszone z curry. A ta wersja sałatki ogórkowej w wersji azjatyckiej jest szczególnie pyszna. Przepis na ogórki po chińsku (mizeria inaczej) Słodko-pikantna zalewa sprawi, że ogórki zyskają zupełnie nowy smak. Nadal świetnie będą pasować do dań takich jak kurczak czy schabowe, ale nie tylko! Składniki: 1 długi ogórek 2-3 ząbki czosnku 0,5 papryczki chilii 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Ogórka dokładnie umyjcie i pokrójcie lub poszatkujcie w plasterki.  Włóżcie warzywo do miski, dodajcie soli i odstawcie na 20 minut, aby ogórki puściły wodę. Po upływie czasu odlejcie płyn.  Drobno posiekajcie paprykę i czosnek. Do ogórków dodajcie czosnek, ocet, cukier i odrobinę soli dla smaku. Odstawcie na bok, aby przeszły smakiem. Papryczki zachowajcie na koniec i dodajcie je w ostatniej kolejności.  Mocno rozgrzejcie olej na patelni (aż będzie wyczuwalny jego sezamowy zapach), a następnie polejcie nim ogórki. Gotową sałatkę posypcie sezamem.  Ogórki – właściwości i składniki odżywcze Ogórki praktycznie w całości składają się... z wody. To dzięki temu są tak niskokaloryczne i świetnie gaszą pragnienie (często dodaje się je właśnie do karafek z wodą np. na siłowniach, saunach czy w salonach spa). Warzywa te bogate są także w wiele...

Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
AdobeStock
Newsy
Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
Słyszeliście kiedyś o ogórkach krokodylkach? To wspaniały dodatek do kanapek lub innych dań. Zróbcie je a będziecie się nimi zajadać.

Ogórki kiszone , ogórki małosolne , ogórki konserwowe , mizeria . Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych wspaniałych letnich warzyw. A co powiecie na ogórki krokodylki w zalewie z octu z dodatkiem czosnku i chili ? Jak zrobić ogórki „krokodylki”? Sezon ogórkowy w pełni. Jeśli przygotowujecie właśnie przetwory na zimę, koniecznie przetestujcie nasz przepis na ogórki krokodylki. Ogórki krokodylki to świetny dodatek do kanapek, mięsnych dań i jedzenia solo, prosto ze słoika. Do ich przygotowania najlepiej nadają się przerośnięte ogórki, z którymi zwykle nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Przygotujcie ogórki w pysznej zalewie octowej z dodatkiem czosnku i chili a zakochacie się w ich niebanalnym smaku. Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cukru 1 szklanka octu 2-3 łyżeczki chili  2 główki czosnku 2 łyżki soli Przygotowanie: Ogórki obierzcie i pokrójcie na połówki lub ćwiartki. Przełóżcie ogórki do dużej miski i zasypcie je 2 łyżkami soli. Wymieszajcie i odstawcie na 5 godzin.  Po upływie tego czasu należy odlać sok. Przygotujcie zalewę - wsypcie do garnka cukier, dodajcie ocet i zagotujcie zalewę. Zalejcie gorącą zalewą ogórki i wymieszajcie. Dodajcie chili, pokrojone ząbki czosnku a następnie całość wymieszajcie. Ogórki odstawcie na 12 h. Po upływie tego czasu ogórki można przełożyć do słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić. Nie trzeba ich pasteryzować. Jak smakują ogórki krokodylki? Ogórki krokodylki z chili to świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych, konserwowych czy małosolnych. W smaku są troszkę słodkie, a troszkę...

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Wraz z pojawieniem się pierwszych nowalijek, wiele gospodyń domowych przygotowuje wówczas ogórki małosolne. To jeden z symboli wiosny i lata, będącym świetnym dodatkiem do szeregu dań. Co roku pojawia się również dyskusja odnośnie odpowiedniej ilości soli. Tylko z taką ilością soli ogórki małosolne wyjdą idealnie.

Mało kto sobie wyobraża sezon świeżych warzyw oraz owoców, bez przygotowywania domowych przetworów. Świetnie sprawdzają się one wówczas podczas zimowych dni. Jednak wcześniej wiele osób przygotowuje prostszą wersję ogórków kiszonych, czyli ogórki małosolne. Tutaj pojawia się kwestia sporna odnośnie ilości soli w solance. Ile soli do ogórków małosolnych? Ogórki gruntowe zalewa się solanką. Jej przygotowanie jest nieraz kwestią sporą wielu gospodyń domowych, gdyż każda przyrządza ją w inny sposób. Aby ogórki małosolne wyszły idealnie, należy trzymać się właściwych proporcji. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. Tylko wtedy ogórki małosolne będą chrupiące i smaczne. Można je jeść już po jednym dniu! Przepis na chrupkie ogórki małosolne Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 8 gałązek kopru 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 3 łyżki soli Przygotowanie: Do wody dodajcie trzy łyżki soli, całość zagotujcie do rozpuszczenia się kryształków. Solankę odstawcie do ostudzenia. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki z obu stron. Ząbki czosnku obierzcie z łupinek, a następnie przekrójcie je na połówki. Na dnie dużego słoika bądź glinianego naczynia ułóżcie kilka gałązek kopru oraz cztery ząbki czosnku. Następnie na koprze ułóżcie umyte ogórki. Przykryjcie je pozostałymi łodygami koperku.  Dodajcie pozostałe ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalejcie letnią solanką. Naczynie bądź słoik przykryjcie talerzykiem, odstawcie je w zacienione, chłodniejsze miejsce. Ogórki nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, choć najlepsze są po trzech dniach....