Zamiast korniszonów, nastawcie podwójną porcję "ogórków kanapkowych". Składniki na zalewę macie w domu
Gotujmy.pl
Newsy

Zamiast korniszonów, nastawcie podwójną porcję ogórków kanapkowych. Składniki na zalewę macie w domu

Ogórki już zebrane? Zanim zrobicie z nich klasyczne korniszony lub kiszone, sprawdźcie ten przepis. Jest szybki, banalny i nawet najmniej wprawieni w przetworach sobie z nim poradzą. Wysiłek jest tego wart - trochę pracy i będziecie mieli pyszne ogórki na kanapki ze słoika.

Coroczne kiszenie i marynowanie ogórków to niezły test na cierpliwość. Zanim będzie można je zjeść, trzeba przecież trochę poczekać - a to bardzo trudne, zwłaszcza dla miłośników ogórków. Część zostanie zużyta do sałatek czy zupy ogórkowej, a resztę będziemy chrupać na kanapkach.

Krojenie ogórków nie jest może szczególnie problematyczne, ale po wyjęciu z zalewy mają na tyle intensywny zapach, że trudno jest go później zmyć z dłoni, czy z drewnianej deski. Mamy na to rozwiązanie - wystarczy tak zamarynować ogórki, by nie trzeba już ich było kroić. Zróbcie je z poniższego przepisu, by otrzymać fantastyczne, kanapkowe ogórki bez brudzenia sobie rąk. 

Przepis na ogórki kanapkowe do słoika

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 0,7 l wody

  • 0,5 kg cukru

  • 1,5 szklanki octu

  • 1,5 łyżki pieprzu ziarnistego

  • 1 łyżka kurkumy

  • 1 łyżka soli 

  • ziele angielskie (ok. 10-12 ziaren)

Zobacz także
Ogórki na kiszenie zrywajcie tylko o tej 1 porze. Są odpowiednio jędrne i chrupiące

Ogórki na kiszenie zrywajcie tylko o tej 1 porze. Są odpowiednio jędrne i chrupiące

Marynowana cukinia w 10 minut od Jaśka Kuronia. 2 składniki robią tu robotę

100x lepsza niż zwykłe korniszony. Marynowaną cukinię Jakuba Kuronia zrobicie w 10 min

Przygotowanie:

  1. Zamoczcie ogórki w wodzie na około godzinę. Po tym czasie wypłuczcie je i oczyśćcie. 

  2. Następnie pokrójcie ogórki wzdłuż, w cienkie plastry. Włóżcie je do wyparzonych słoików i ułóżcie ciasno.

  3. Wlejcie do garnka wodę. Dodajcie ocet, cukier, pieprz, kurkumę, sól, pieprz i ziele angielskie. Wymieszajcie i zagotujcie. 

  4. Gorącą zalewę wlejcie do słoików z ogórkami, zostawiając około 1 cm przestrzeni między warzywami, a nakrętką. Zakręćcie.

  5. Wyłóżcie dno garnka ściereczką i włóżcie do niego słoiki. Zalejcie wodą tak, by były zanurzone do ¾ wysokości.

  6. Zagotujcie wodę i pasteryzujcie słoiki przez 10 minut. Po tym czasie ostrożniej wyjmijcie słoiki z garnka i odstawcie na blat, aż ostygną. Później możecie przenieść je w chłodne i suche miejsce, najlepiej do spiżarni. 

Do czego pasują ogórki kanapkowe?

Te ogórki możecie podać z czym tylko chcecie. Połóżcie je na kanapki z pasztetem, szynką czy serem żółtym a gwarantujemy, że będą pyszne. Smakują też ze smalcem - zarówno tradycyjnym, jak i wegetariańskim. Jeśli przepadacie za takimi roślinnymi przepisami, zróbcie warzywną pastę na kanapki z fasoli albo ciecierzycy. W połączeniu z ogórkami będzie smakować jeszcze lepiej.