
Coroczne kiszenie i marynowanie ogórków to niezły test na cierpliwość. Zanim będzie można je zjeść, trzeba przecież trochę poczekać - a to bardzo trudne, zwłaszcza dla miłośników ogórków. Część zostanie zużyta do sałatek czy zupy ogórkowej, a resztę będziemy chrupać na kanapkach.
Krojenie ogórków nie jest może szczególnie problematyczne, ale po wyjęciu z zalewy mają na tyle intensywny zapach, że trudno jest go później zmyć z dłoni, czy z drewnianej deski. Mamy na to rozwiązanie - wystarczy tak zamarynować ogórki, by nie trzeba już ich było kroić. Zróbcie je z poniższego przepisu, by otrzymać fantastyczne, kanapkowe ogórki bez brudzenia sobie rąk.
Przepis na ogórki kanapkowe do słoika
Składniki:
-
2 kg ogórków gruntowych
-
0,7 l wody
-
0,5 kg cukru
-
1,5 szklanki octu
-
1,5 łyżki pieprzu ziarnistego
-
1 łyżka kurkumy
-
1 łyżka soli
-
ziele angielskie (ok. 10-12 ziaren)
Przygotowanie:
-
Zamoczcie ogórki w wodzie na około godzinę. Po tym czasie wypłuczcie je i oczyśćcie.
-
Następnie pokrójcie ogórki wzdłuż, w cienkie plastry. Włóżcie je do wyparzonych słoików i ułóżcie ciasno.
-
Wlejcie do garnka wodę. Dodajcie ocet, cukier, pieprz, kurkumę, sól, pieprz i ziele angielskie. Wymieszajcie i zagotujcie.
-
Gorącą zalewę wlejcie do słoików z ogórkami, zostawiając około 1 cm przestrzeni między warzywami, a nakrętką. Zakręćcie.
-
Wyłóżcie dno garnka ściereczką i włóżcie do niego słoiki. Zalejcie wodą tak, by były zanurzone do ¾ wysokości.
-
Zagotujcie wodę i pasteryzujcie słoiki przez 10 minut. Po tym czasie ostrożniej wyjmijcie słoiki z garnka i odstawcie na blat, aż ostygną. Później możecie przenieść je w chłodne i suche miejsce, najlepiej do spiżarni.
Do czego pasują ogórki kanapkowe?
Te ogórki możecie podać z czym tylko chcecie. Połóżcie je na kanapki z pasztetem, szynką czy serem żółtym a gwarantujemy, że będą pyszne. Smakują też ze smalcem - zarówno tradycyjnym, jak i wegetariańskim. Jeśli przepadacie za takimi roślinnymi przepisami, zróbcie warzywną pastę na kanapki z fasoli albo ciecierzycy. W połączeniu z ogórkami będzie smakować jeszcze lepiej.