Kawa to napój, który pija się dosłownie na całym świecie. To drugi najczęściej wypijany codziennie płyn (zaraz po wodzie). Wielu z was może rozpoczyna dzień o d filiżanki kawy, pijecie ją pewnie w pracy lub dla relaksu po południu. Niektórzy z was na pewno lubią czarna kawę, ale jeśli jesteście amatorami kawy z mleczną pianką, mamy dla was prawdziwy hit.

Sposób na mleczną piankę bez spieniacza do mleka

Znacie zaparzacz do kawy inaczej zwany french pressem? To urządzenie do którego wsypuje się kawę, zalewa się ja wrzątkiem i przyciska tłokiem, by oddzielić fusy od naparu. Nie każdy z was zna jednak niesamowitą dodatkową funkcję tego rządzenia. Okazuje się, że niezwykle szybko i łatwo spienia mleko do kawy!

Jeśli macie taki zaparzacz do kawy, wlejcie po prostu do niego mleko. Przyciśnijcie tłok w dół i powtórzcie czynność kilkanaście razy. Mleko zacznie się spieniać dosłownie w kilka sekund.

Jeśli chcecie by mleko spieniło się bardzo dobrze, możecie dodatkowo je podgrzać. Nie musicie jednak tego robić. Nawet zimne mleko dobrze się spieni i będzie smaczne.

Zobacz także:

Jakie mleko najlepiej dodawać do kawy?

Pewnie domyślacie się, ze najsmaczniejsze mleko do kawy to to, które jest trochę tłustsze. Dobrzy bariści unikają używania odtłuszczonego mleka do kawy.

Na pewno nie dodawajcie jednak do kawy śmietanki, jeśli zależy wam na zdrowiu. Śmietanka do kawy jest bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu nasyconego, który źle działa na serce i układ naczyniowy.

Dobrym kompromisem jest wiec stosowanie mleka 2% lub 3,2%. Takie mleko dobrze się pieni i smakuje w kawie.

Tym sposobem możecie przygotować te rodzaje kaw:

  • Caffee latte – kawę z przewagą mleka
  • Cappucino – kawę z mleczna pianką i odrobiną mleka
  • Macchiato – kawę z dodatkiem pianki mlecznej (bez mleka)

Czytaj także: