
Pierogi można zrobić na wiele sposobów, choć zwykle bezpiecznie trzymamy się tylko kilku sprawdzonych wersji. Ruskie, z mięsem, czy też te z kapustą to najbardziej popularne i pewne rodzaje farszu do pierogów. Warto jednak eksperymentować, by odkryć zupełnie nowe smaki.
Ciekawym pomysłem na przyrządzenie farszu jest wykorzystanie w tym celu produktu, którego zwykle używa się do gotowania żurku. Mowa tutaj oczywiście o białej kiełbasie. Dodajcie do niej trochę chrzanu i pyszny farsz do pierogów gotowy! Zobaczcie, jak je zrobić z poniższego przepisu.
Przepis na pierogi z farszem z białej kiełbasy
Składniki:
-
pół kilograma mąki pszennej
-
1 szklanka gorącej wody
-
pół łyżeczki soli
-
4 białe kiełbasy (surowe)
-
1 cebula
-
50 g masła
-
3 łyżki oleju
-
1 łyżka tartego chrzanu
Przygotowanie:
-
Obierzcie kiełbasy z osłonki. Przełóżcie do miski, dodajcie chrzan i ręcznie wyróbcie, aż składniki się połączą. Odstawcie.
-
Obierzcie cebulę, a następnie pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie masło i gdy będzie już gorące, wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli i ozłoci.
-
Na stolnicę wysypcie mąkę, tworząc z niej kopczyk. Na jego środku zróbcie dziurkę i wsypcie do niej sól. Następnie jedną ręką powoli mieszajcie mąkę na stolnicy, a drugą wlewajcie wodę. Możecie też dodać do ciasta olej.
-
Ręcznie wyrabiajcie ciasto, aż stanie się elastyczne. W razie, gdyby ciągle kleiło się do rak, dodajcie trochę mąki.
-
Z gotowego ciasta uformujcie długi rulon. Podzielcie go na kilka kawałków. Każdy z nich rozwałkujcie na stolnicy na średnio cienkie ciasto.
-
Szklanką wycinajcie kółka. Następnie, na każdym z nich połóżcie farsz z kiełbasy i chrzanu. Złóżcie kółeczka na pół tak, by na krawędzi zostało kilka mm zapasu.
-
Palcami zlepcie brzegi ciasta, tworząc falbankę. Nie zapomnijcie zwilżyć palców wodą - dzięki temu łatwiej wam będzie kleić pierogi.
-
W trakcie lepienia, gotowe pierogi warto przykryć ściereczką. Dzięki temu nie wyschną.
-
Zagotujcie w garnku dużo wody i posólcie. Gdy już będzie wrzeć, partiami wrzucajcie do wody pierogi i gotujcie je dość długo (ok. 15 min) - pamiętajmy, że w środku pierogów mamy surowe mięso. Rozpadaniu się pierogów powinno zapobiec stosunkowo grube ciasto - takie jak na rosyjskie pielmieni czy na gruzińskie chinkali.
-
Ugotowane pierogi wyjmujcie łyżką cedzakową. Podawajcie z cebulką podsmażoną na maśle lub ze skwarkami. Smacznego!