Zamiast gotować na tym zupę, zróbcie farsz do pierogów. Niesamowite połączenie smaków
Wikimedia Commons
Newsy

Zamiast gotować na tym zupę, zróbcie farsz do pierogów. Niesamowite połączenie smaków

Nie ruskie i nie z grzybami. To pierogi, których na pewno jeszcze nie jedliście. Farsz do nich robi się błyskawicznie.

Pierogi można zrobić na wiele sposobów, choć zwykle bezpiecznie trzymamy się tylko kilku sprawdzonych wersji. Ruskie, z mięsem, czy też te z kapustą to najbardziej popularne i pewne rodzaje farszu do pierogów. Warto jednak eksperymentować, by odkryć zupełnie nowe smaki.

Ciekawym pomysłem na przyrządzenie farszu jest wykorzystanie w tym celu produktu, którego zwykle używa się do gotowania żurku. Mowa tutaj oczywiście o białej kiełbasie. Dodajcie do niej trochę chrzanu i pyszny farsz do pierogów gotowy! Zobaczcie, jak je zrobić z poniższego przepisu. 

Przepis na pierogi z farszem z białej kiełbasy

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • pół łyżeczki soli

  • 4 białe kiełbasy (surowe)

  • 1 cebula

  • 50 g masła

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka tartego chrzanu

Zobacz także
Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler

Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler

Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik

Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kiełbasy z osłonki. Przełóżcie do miski, dodajcie chrzan i ręcznie wyróbcie, aż składniki się połączą. Odstawcie. 

  2. Obierzcie cebulę, a następnie pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie masło i gdy będzie już gorące, wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli i ozłoci.

  3. Na stolnicę wysypcie mąkę, tworząc z niej kopczyk. Na jego środku zróbcie dziurkę i wsypcie do niej sól. Następnie jedną ręką powoli mieszajcie mąkę na stolnicy, a drugą wlewajcie wodę. Możecie też dodać do ciasta olej. 

  4. Ręcznie wyrabiajcie ciasto, aż stanie się elastyczne. W razie, gdyby ciągle kleiło się do rak, dodajcie trochę mąki.

  5. Z gotowego ciasta uformujcie długi rulon. Podzielcie go na kilka kawałków. Każdy z nich rozwałkujcie na stolnicy na średnio cienkie ciasto.

  6. Szklanką wycinajcie kółka. Następnie, na każdym z nich połóżcie farsz z kiełbasy i chrzanu. Złóżcie kółeczka na pół tak, by na krawędzi zostało kilka mm zapasu. 

  7. Palcami zlepcie brzegi ciasta, tworząc falbankę. Nie zapomnijcie zwilżyć palców wodą - dzięki temu łatwiej wam będzie kleić pierogi.

  8. W trakcie lepienia, gotowe pierogi warto przykryć ściereczką. Dzięki temu nie wyschną. 

  9. Zagotujcie w garnku dużo wody i posólcie. Gdy już będzie wrzeć, partiami wrzucajcie do wody pierogi i gotujcie je dość długo (ok. 15 min) - pamiętajmy, że w środku pierogów mamy surowe mięso. Rozpadaniu się pierogów powinno zapobiec stosunkowo grube ciasto - takie jak na rosyjskie pielmieni czy na gruzińskie chinkali.

  10. Ugotowane pierogi wyjmujcie łyżką cedzakową. Podawajcie z cebulką podsmażoną na maśle lub ze skwarkami. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto na pierogi nie chce się lepić? Zastosujcie ten stary trik babci i dodajcie to do ciasta
Adobe Stock
Newsy
Ciasto na pierogi nie chce się lepić? Zastosujcie ten stary trik babci i dodajcie to do ciasta
Pierogi kochają i duzi i mali. Gorzej z ich lepieniem, zwłaszcza gdy ciasto wyjdzie wam nieznośnie suche i mało lepkie…

Przygotowywanie pierogów nie musi być udręką i kilkugodzinną katorgą. Dobrym pomysłem przy lepieniu większych ilości będzie zaangażowanie całej rodziny. Wspólna praca przy stolnicy z zawijaniem farszu w ciasto i przygotowywaniem pięknych pierożków może być piękną, wspólną zabawą. Na taki krok będziecie mogli się zdecydować jedynie w wypadku, gdy ciasto na pierogi jest odpowiednio elastyczne i lepkie. W przeciwnym wypadku nie tylko wasze dzieci nie dadzą rady skleić pierogów, ale i wy sami! Podstawą do wyrobienia elastycznego, dobrego ciasta na pierogi jest oczywiście gorąca woda, z którą wymieszacie swoją mąkę, tworząc ciasto. Szybkie działanie liczy się przy wyrabianiu ciasta na pierogi. To przecież nie ciasto drożdżowe, które lubi długie ugniatanie. Co zrobić, by ciasto na pierogi się lepiło? Jeśli jednak któryś kolejny już raz wasze ciasto na pierogi jest trudne do lepienia, warto zdecydować się na wykorzystaniu pewnego triku. Pierwszym z nich jest delikatne moczenie palców przy sklejaniu ciasta. W razie potrzeby nadmiar wilgoci można zneutralizować także dodatkiem mąki przy sklejaniu pieroga. Jeśli ten sposób nie działa, warto rozważyć dodanie nieco masła do ciasta na pierogi. Tradycjonaliści i zwolennicy pierogowej ortodoksji powiedzieliby, że ciasto na pierogi to tylko mąka, sól i woda, ale cóż. Czasem trzeba umieć sobie pomóc. Mały dodatek masła – dosłownie łyżka roztopionego tłuszczu – dodany do ciasta spowoduje, że zyska ono nieco na kleistości i elastyczności. Przepis na ciasto na pierogi Składniki: Ok. 1 kg mąki pszennej Ok. 1 szklanka gorącej wody Ok. pół łyżeczki soli Opcjonalnie – łyżka masła Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie większa część mąki. Dodajcie do mąki sól. Do mąki dodawajcie powoli gorącą wodę i wyrabiajcie zręcznymi ruchami...

Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler
Smakowite pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do farszu ten 1 składnik. Poznajcie wskazówki Magdy Gessler na pyszne pierogi na Wigilię.

Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”: – Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole. Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.  Trik na pierogi z kapustą i grzybami Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.  Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler Składniki: 500 g kapusty kiszonej sok z kapusty 1 cebula pół szklanki grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 goździki kminek olej lniany 1 łyżka miodu lipowego sól pieprz  Na ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 30 g masła sól Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym. Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku. W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz...

Tak pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Flickr
Newsy
W ten sposób pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Macie dość mozolnego przygotowywania pierogów? Wypróbujcie tę metodę, a zobaczycie, jak wiele czasu można dzięki niej zaoszczędzić.

Gdy trzeba zrobić dużo pierogów, na przykład na święta, przydałby się sposób na przygotowanie tego przysmaku szybciej, bez męczącego wałkowania i wycinania ciasta szklanką. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Poznajcie prosty sposób na pierogi, które robi się o wiele szybciej, niż tradycyjną metodą.  Jak można szybko zrobić pierogi? Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi, po wyrobieniu, należy rozwałkować na stolnicy, a następnie wyciąć szklanką lub specjalną foremką w kształt pierogów. Dopiero później, na tak powstałe placuszki z ciasta, nakłada się farsz i zlepia pierogi. Proponujemy wam całkowite pominięcie wałkowania i wycinania - jakby się nad tym głębiej zastanowić, to jest to duża strata czasu. Wystarczy przecież odrywać kawałki ciasta i uformować je w dłoni, a następnie nałożyć farsz. Taka metoda jest o wiele szybsza, choć pierogi zrobione w ten sposób mogą mieć nieco nieregularne kształty. Jeżeli jednak bardziej zależy wam na czasie, niż wyglądzie pierogów, polecamy wam zrobić je właśnie w ten sposób.  Przepis na pierogi z kapustą i z grzybami Przed następnym lepieniem pierogów polecamy wam skorzystać z przepisu jednej z naszych czytelniczek na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Autorka receptury używa klasycznej metody wykrajania pierogów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście wypróbowali sposób z rwaniem ciasta - doskonale się sprawdzi w tym przypadku.  Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oleju letnia woda 200g grzybów leśnych 1 mała cebula 200g kwaszonej kapusty sól pieprz Przygotowanie: Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości...

Pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Farsz do pierogów ruskich wyjdzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać ten 1 składnik. Tak jadano dawniej
Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu jeszcze częściej będą gościły w waszym domu.

Mimo że nazwa pierogów ruskich... brzmi jak brzmi, to chyba nie ma w Polsce osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Nasze kochane pierogi są proste w przygotowaniu, a ich smak wręcz zwala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną, skwarkami bądź z zeszkloną cebulką. Sekretny składnik do farszu Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i prostych przypraw w postaci pieprzu i soli. Przygotujcie się jednak na małe zamieszanie. Istnieje jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta. To zioło nada całości świeżości i lekkości. Pierogi będą miały ciekawszy, podkręcony aromat. Być może ten patent brzmi znajomo osobom ze wschodniej ściany Polski. Osoby choćby z województwa lubelskiego doskonale wiedzą, że to połączenie smaków jest wprost wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim! Przepis na pierogi ruskie z miętą Składniki: Farsz: ½ kg twarogu 1 kg ugotowanych ziemniaki 1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej 1 cebula olej do smażenia sól pieprz Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 4 łyżki masła szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub...