
Kotlety mielone to danie, które ląduje na polskich stołach nadzwyczaj często. Jest proste w przygotowaniu i po prostu smaczne. Nic więc dziwnego, że tak je uwielbiamy.
Jeszcze bardziej popularną potrawą jest chyba rosół, bez którego po prostu nie można się obejść. W końcu zupa ta może stanowić danie samo w sobie lub być bazą do gotowania innych zup, gulaszu czy sosu. A gdyby tak połączyć jedno z drugim? Spróbujcie doprawić kotlety mielone składnikiem, którego zwykle używacie do rosołu. Efekt zupełnie was zaskoczy.
Jak doprawić kotlety mielone?
W kwestii dodatków do kotletów, można się ograniczyć jedynie do cebuli, soli i pieprzu. Ich smak będzie klasyczny i poprawny, ale mógłby być jeszcze lepszy, gdybyście użyli jeszcze innych przypraw i ziół. Polecamy wam dodać do masy mięsnej czosnku, który nada kotletom intensywnego i głębokiego aromatu.
Za to dodatkiem, który jest mało popularny, a zdecydowanie warto go wypróbować, jest natka pietruszki. Zwykle dodajecie ją na koniec do rosołu, a świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Wystarczy posiekać drobno liście i wymieszać z mięsną masą. Wykorzystajcie poniższy przepis i zróbcie je sami.
Przepis na kotlety mielone z pietruszką
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
-
1 cebula
-
natka pietruszki
-
3 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
1 bułka kajzerka
-
sól
-
pieprz
Dodatkowo: olej do smażenia oraz bułka tarta do panierowania kotletów.
Przygotowanie:
-
Włóżcie kajzerkę do miski, zalejcie mlekiem albo wodą i odstawcie. Gdy bułka już zmięknie, odciśnijcie ją z nadmiaru płynu.
-
Obierzcie czosnek, cebulę i pokrójcie drobno. Wymieszajcie w misce z mięsem mielonym.
-
Dodajcie namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz jajko.
-
Wsypcie posiekaną drobno natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyróbcie masę na kotlety.
-
Zwilżonymi dłońmi formujcie z mięsa kotlety. Każdy z nich obtoczcie w bułce tartej.
-
Tak przygotowane kotlety ułóżcie na patelni z rozgrzanym olejem. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. By sprawdzić, czy kotlety się usmażyły i nie są surowe w środku, możecie wykonać test wykałaczki. Jeśli po nakłuciu kotleta wypływa z niego przezroczysty płyn, to znak, że już są gotowe.
Kotlety z natką pietruszki polecamy podawać tak, jak te klasyczne - czyli z ziemniakami i np. duszoną kapustą, smażonymi burakami czy sałatką coleslaw. Smacznego!