Zamiast do rosołu, wsypuję garść do kotletów mielonych. Pachną tak, że wszystkim ślinka cieknie
GettyImages
Newsy

Zamiast do rosołu, wsypuję garść do kotletów mielonych. Pachną tak, że wszystkim ślinka cieknie

Przepadacie za kotletami mielonymi? Zdziwilibyśmy się, gdyby odpowiedź nie była twierdząca. W końcu to jedno z ulubionych dań Polaków. Zwykle doprawia się je dość oszczędnie, a przecież już 1 dodatek może zrobić ogromną różnicę.

Kotlety mielone to danie, które ląduje na polskich stołach nadzwyczaj często. Jest proste w przygotowaniu i po prostu smaczne. Nic więc dziwnego, że tak je uwielbiamy.

Jeszcze bardziej popularną potrawą jest chyba rosół, bez którego po prostu nie można się obejść. W końcu zupa ta może stanowić danie samo w sobie lub być bazą do gotowania innych zup, gulaszu czy sosu. A gdyby tak połączyć jedno z drugim? Spróbujcie doprawić kotlety mielone składnikiem, którego zwykle używacie do rosołu. Efekt zupełnie was zaskoczy.  

Jak doprawić kotlety mielone?

W kwestii dodatków do kotletów, można się ograniczyć jedynie do cebuli, soli i pieprzu. Ich smak będzie klasyczny i poprawny, ale mógłby być jeszcze lepszy, gdybyście użyli jeszcze innych przypraw i ziół. Polecamy wam dodać do masy mięsnej czosnku, który nada kotletom intensywnego i głębokiego aromatu. 

Za to dodatkiem, który jest mało popularny, a zdecydowanie warto go wypróbować, jest natka pietruszki. Zwykle dodajecie ją na koniec do rosołu, a świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Wystarczy posiekać drobno liście i wymieszać z mięsną masą. Wykorzystajcie poniższy przepis i zróbcie je sami. 

Zobacz także
Zapamiętajcie proporcję 1:1:1. Mistrzowskie kotlety mielone robi się właśnie tak

Zapamiętajcie proporcję 1:1:1. Kotlety mielone z tego przepisu wyjdą wam po mistrzowsku

Weźcie tarkę i zetrzyjcie 20 dag do mięsa na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pełne smaku

Weźcie tarkę i zetrzyjcie 20 dag do mięsa na kotlety mielone. Wyjdą soczyste i pełne smaku

Przepis na kotlety mielone z pietruszką

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 1 cebula

  • natka pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1 bułka kajzerka

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo: olej do smażenia oraz bułka tarta do panierowania kotletów. 

Przygotowanie:

  1. Włóżcie kajzerkę do miski, zalejcie mlekiem albo wodą i odstawcie. Gdy bułka już zmięknie, odciśnijcie ją z nadmiaru płynu. 

  2. Obierzcie czosnek, cebulę i pokrójcie drobno. Wymieszajcie w misce z mięsem mielonym.

  3. Dodajcie namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz jajko.

  4. Wsypcie posiekaną drobno natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyróbcie masę na kotlety. 

  5. Zwilżonymi dłońmi formujcie z mięsa kotlety. Każdy z nich obtoczcie w bułce tartej.

  6. Tak przygotowane kotlety ułóżcie na patelni z rozgrzanym olejem. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. By sprawdzić, czy kotlety się usmażyły i nie są surowe w środku, możecie wykonać test wykałaczki. Jeśli po nakłuciu kotleta wypływa z niego przezroczysty płyn, to znak, że już są gotowe.

Kotlety z natką pietruszki polecamy podawać tak, jak te klasyczne - czyli z ziemniakami i np. duszoną kapustą, smażonymi burakami czy sałatką coleslaw. Smacznego!