Można ją piec, dusić, schrupać na surowo albo zrobić z niej pyszną surówkę. Mowa tutaj oczywiście o marchewce - wyjątkowym warzywie, które wielu docenia za jego wyjątkowy słodki smak. Marchewkę można w kuchni wykorzystać na naprawdę wiele sposobów, a jednym z nich jest oczywiście surówka. Wzbogaca się ją różnymi składnikami, ale założymy się, że w pewnej wersji jeszcze surówki z marchewki nie jedliście. 

Co można dodać do surówki z marchewki?

Ponieważ marchewka już sama w sobie jest słodka, dobrze pasują do niej inne dodatki o podobnym smaku. Najczęściej jest to starte na tarce jabłko. Do marchewki pomimo jej naturalnej słodyczy pasują także także rodzynki, gruszka czy ananas w puszce. 

Wszystkie te dodatki są podobnie jak marchew rzeczywiście dość słodkie. My mamy dla was jednak zupełnie inną propozycję. Gdy następnym razem będziecie przygotowywać surówkę z marchewki, dodajcie do niej trochę kminku. Dokładnie tego samego, który dodaje się na przykład do kiszonej kapusty. Okazuje się, że w połączeniu z marchewką tworzy bardzo interesujący smak i stanowi ciekawą odmianę dla typowej, słodkiej surówki z marchwi. 

Przepis na surówkę z marchewki z kminkiem

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opcjonalnie: mała natka pietruszki.

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchew i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Wsypcie do miski.
  2. Polejcie marchew świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, oliwą oraz miodem. Wsypcie pół łyżeczki kminku, sól oraz pieprz do smaku i wymieszajcie, by składniki się połączyły.
  3. Jeżeli chcecie, możecie jeszcze dodać do surówki drobno posiekaną małą natkę pietruszki. Ponownie dobrze wymieszajcie. 
  4. Tak przygotowaną surówkę odłóżcie do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem. Będzie doskonała do wszelkich potraw mięsnych i rybnych. Smacznego!