Zamiast diety, stosował suplementy z witaminą D. Wylądował przez to w szpitalu
AdobeStock
Newsy

Zamiast diety, stosował suplementy z witaminą D. Wylądował przez to w szpitalu

Z suplementami diety nie ma żartów - ich przedawkowanie może się bardzo źle skończyć. Tak jak choćby w przypadku tego mężczyzny z Wielkiej Brytanii.

Przez cały rok zewsząd atakują nas reklamy suplementów diety, które mają pomóc w walce z różnymi dolegliwościami lub po prostu wzmocnić organizm. Ostatnio dużą popularność zyskała witamina D ze względu na rosnącą wśród ludzi świadomość na temat niedoboru tej witaminy.

Zwłaszcza wyraźne jest to w naszym kraju, gdzie przez większość roku niebo jest zachmurzone, a to właśnie słońce jest niezbędne do tego, by organizm wytwarzał witaminę D. W związku z tym coraz więcej osób suplementuje tę witaminę, jednak jej przedawkowanie może być bardzo niebezpieczne. 

Przyjmował ogromne ilości witaminy D dziennie

Zdarzenie miało miejsce w Wielkiej Brytanii - kraju, w którym podobnie jak w Polsce bezchmurne niebo to rzadkie zjawisko i dociera tam niewiele słońca przez większość roku. Pewien mężczyzna usłyszał w radiu o suplementach z witaminą D. Udał się więc do specjalisty, by dobrać odpowiednią dawkę, a następnie zaczął stosować suplement... w ilości 20 tabletek dziennie.

Dr Alamin Alkundi, współautor artykułu opisującego tę sprawę zauważył, że w tylu tabletkach znajdowało się 150 tysięcy jednostek witaminy D, podczas gdy jej dzienna zalecana dawka to 400 jednostek. Wobec czego Brytyjczyk przekraczał swoje dzienne zapotrzebowanie aż 375 razy. 

Zobacz także
Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić

Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić

Objawy przedawkowania witaminy D

Organizm mężczyzny dopiero po miesiącu dał znać, że dzieje się coś niepokojącego. Pojawiły się mdłości, wymioty, bóle brzucha, biegunki, dzwonienie w uszach i skurcze. W wyniku tego mężczyzna postanowił odstawić suplement, ale objawy nie ustępowały. W końcu, po dwóch miesiącach zgłosił się do szpitala.

Okazało się, że Brytyjczyk zapadł na hiperwitaminozę, na skutek przyjmowania nadmiernych ilości witaminy D. Jest to jedna z witamin, która nie jest wydalana z organizmu - zamiast tego, nasze ciała magazynują ją w komórkach tłuszczowych i wątrobie do momentu, aż nie będzie potrzebna. Przy stosowaniu tak ogromnych dawek, jak w opisywanym przypadku witamina D staje się toksyczna dla organizmu. 

W wyniku hiperwitaminozy mężczyzna schudł prawie 13 kg, a jego nerki przestały funkcjonować. Spędził w szpitalu osiem dni, jednak nawet dwa miesiące po interwencji lekarzy, poziom witaminy D w jego organizmie wciąż poważnie odbiega od normy. 

Źródło: tvn24.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Niebezpieczny trend. Ta witamina w odpowiednich dawkach jest zdrowa, ale ludzie kupują dawki dla koni.
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina w odpowiednich dawkach jest zdrowa, ale ludzie kupują „końskie dawki”. Po co?
Jeśli zastanawiacie się, czy brać witaminy, spytajcie o to lekarza. Nie dietetyka, farmaceutę czy akupunkturzystę. To lekarz zleca badania i decyduje czy jest potrzeba suplementacji.

Czy zdecydowalibyście się zażyć suplement przeznaczony dla koni, nie zaś dla ludzi? Wszystko po to, żeby dostarczyć sobie dziennie 20 tys. czy 30 tys. jednostek podczas gdy lekarze i Główny Inspektorat Sanitarny dla ludzi dorosłych zalecają maksymalnie 2 tys.? Prawdą jest, że Polacy mają w większości niedobór witaminy D. Ale suplementacja przy niedoborach nie może polegać na braniu... końskich dawek witamin przeznaczonych faktycznie dla koni. To może się źle skończyć, nigdy tak nie róbcie. Każdą suplementację powinno poprzedzić badanie Lekarze i dietetycy od pewnego czasu alarmują, że wśród pacjentów pojawiają się niezdrowe i niebezpieczne mody. Jedną z nich jest moda na suplementację, do tego taką, której nie poprzedzają żadne badania wykazujące, że jakakolwiek suplementacja jest konieczna. Ludzie powtarzają sobie z ust do ust, że warto brać magnez czy witaminę D i bez namysłu zaczynają je brać.  Dietetyk Kamil Paprotny w rozmowie z portalem „Na Temat” opowiada o szkodliwym trendzie przyjmowania „końskich dawek” witaminy D do 20 tys. czy 30 tys. jednostek dziennie. Zwraca uwagę na to, że suplementy należy przyjmować, żeby uzupełnić konkretne niedobory: - Przede wszystkim zastanowiłbym się, po co przyjmować tak ogromne dawki? Za każdym razem, kiedy myślimy, że mamy jakiś niedobór, powinniśmy wykonać badanie i sprawdzić, czy ten niedobór rzeczywiście występuje. Od tego trzeba zacząć. Ostrzega, żeby decydując się na suplementację należy konsultować to jedynie z lekarzem. Nie dietetykiem, farmaceutą czy akupunkturzystą: - Nawet koniom trzeba podawać preparaty po konsultacji z lekarzem weterynarii. Co się stanie gdy będziecie przyjmować „końskie dawki” witaminy D? Nadmiar witaminy D jest szkodliwy. O tym co grozi w przypadku...

Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”
Starzenie się organizmu to naturalny proces, który polega na stopniowym spadku zdolności komórek do regeneracji. Na zewnątrz objawia się m.in. wiotczeniem skóry. Jaki związek z opóźnieniem starzenia ma witamina E?

Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu? Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości? Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu. Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne: Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia. Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami Produkty spożywcze pełne witaminy E Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego...

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...