AdobeStock
Newsy

Zamiast cebulki dodajcie do śledzi te 2 składniki. Dziadek robił je tylko w ten sposób

Biesiadny stół nie istnieje bez śledzia. Zapomnijcie jednak o wersji z cebulką. Te dodatki znacznie lepiej podkręcą smak śledzika.

Co roku przygotowujemy śledzie na przeróżne sposoby, jednak mimo mnożących się pomysłów na wymyślne sosy i marynaty, w większości domów prym wciąż wiedzie klasyczna wersja w oleju. Warto ją jednak urozmaicić pewnymi nietypowymi dodatkami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić dobre śledzie w oleju?

Śledzie w oleju wcale nie potrzebują cebulki, aby zachwycać smakiem. Znacznie lepiej sprawdzą się tu inne składniki, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Sekretnym sposobem dziadka był dodatek czosnku i majeranku.

Te dwa smaki genialnie podkręcają charakter śledzika, sprawiając, że staje się on maksymalnie aromatyczny i wyrazisty. Co więcej, taka mieszanka przypraw to samo zdrowie, gdyż majeranek wspomaga trawienie, a czosnek wzmacnia odporność.

Zobacz także
Kupiliście śledzie, ale są tak słone, że nie pomaga nawet moczenie w wodzie? Zastosujcie ten trik

Kupiliście śledzie, ale są tak słone, że nie pomaga nawet moczenie w wodzie? Zastosujcie ten trik

co zrobić by, śledzie nie były gorzkie

Śledź ma gorzki posmak? Popełniliście 1 banalny błąd. Wiemy jak go naprawić

Przepis na śledzie z majerankiem i czosnkiem

Składniki:

  • 4 filety śledziowe

  • 100 ml oleju rzepakowego lub lnianego

  • 1 główka czosnku

  • 1,5 łyżki suszonego majeranku

Przygotowanie:

1. Płaty śledziowe zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie 3 razy zmieniamy wodę.

2. Namoczone śledzie osączamy, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy niewielkie paski o szerokości 2 cm.

3. Część śledzi wkładamy do czystego słoika, a następnie przekładamy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. W taki sposób przekładamy warstwowo składniki, aż do zapełniania słoika.

4. Wypełniony rybą słoik zapełniamy olejem, mocno zakręcamy i lekko wstrząsamy, aby dokładnie rozprowadzić tłuszcz. Słoik chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

śledzie w słoiku
gotujmy.pl/renia_kawa
Newsy
Najlepszy przepis na śledzie w słoiku. Arcydzieło w smaku. Prawdziwy rarytas dzięki 1 składnikowi
Śledzie to pyszna i zdrowa przekąska. Zdradzamy przepis na prosty do zrobienia słoik pełen niesamowitych smaków.

Nie od dziś wiadomo, że śledzie są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby te są bogate również w białka, cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B a także A, E oraz D3. Ponadto, śledź jest najmniej zanieczyszczony metalami ciężkimi wśród ryb. Osoby borykające się z chorobami układu krążenia powinny jeść je regularnie, ponieważ działają przeciwmiażdżycowo. Tłuszcze tej ryby obniżają także ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do włączenia smacznego śledzia do swojej diety. Najlepsza potrawa na wigilijny stół  Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć delikatnego mięsa śledzia. Jest masa przepisów na jego przyrządzenie. Dlatego dziś przypominamy jeden z nich. Prawdziwy rarytas, czyli aromatyczny, pełen smaku śledź w słoiku. Polecamy zrobienie większej ilości. Są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. W tej recepturze, dzięki marynowanym gąskom, całość będzie smakować po prostu wyśmienicie.  Składniki na śledzie w słoiku w oleju z ogórkami i grzybkami 3 płaty śledzia solonego 5 ogórków konserwowych 4 cebule Kilka sztuk marynowanych gąsek Szczypta soli Szczypta majeranku 40-50 ml oleju roślinnego Słoik 700 ml Sposób przygotowania: Zaczynamy od cebuli. Kroimy ją w kostkę i posypujemy szczyptą soli, aby zmiękła. Następnie kroimy w kostkę ogórki i gąski marynowane. Gdy cebula po kilku chwilach wypuści soki, wyciskamy ją i przekładamy do miski. Dodajemy tam pokrojone ogórki i gąski. Wlewamy 40-50 ml oleju roślinnego i posypujemy szczyptą majeranku. Następnie dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.   Po chwili wszystko przekładamy do słoika. Na wierzch wlewamy trochę oleju i odstawiamy do...

śledzie
Flickr
Newsy
Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty
Nie wszyscy lubią śledzie. Jednak ryba marynowana z dodatkiem tego składnika nabierze delikatniejszego smaku. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Efekt was zaskoczy

Śledź jest rybą morską, występującą zarówno w wodach stref umiarkowanych, jak i chłodnych. Można go spotkać od Oceanu Arktycznego, przez kanał La Manche, aż do Morza Bałtyckiego. Jest pyszny, o czym wiedziano już w XIX wieku: Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – miał stwierdzić słynny kanclerz Prus Otto von Bismarck. To bardzo popularna w Polsce ryba, jedzona nie tylko przy okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Jest dostępna jako surowy produkt lub gotowa potrawa. Gotowa, sprzedawana jest w dużych pojemnikach dla całej rodziny, lub w niedużych opakowaniach, możliwych do użycia na raz. Klasycznego śledzia z cebulką czy śledzie korzenne, można bardzo szybko samodzielnie przyrządzić w domu. Podajemy przepis na śledzia, którego z pewnością nie znacie. Zawiera 1 nietypowy składnik dodany do macerowania ryby. Dlaczego śledzie należy wymoczyć i jak to robić? Śledzie to ryby tak popularne ze względu na łatwy sposób ich przechowywania. Są konserwowane solą, której w kupnym produkcie jest bardzo dużo. Nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia, a zbyt słona potrawa nie będzie też smaczna. Dlatego płaty śledziowe zawsze warto wymoczyć, usuwając nadmiar soli. Jak to zrobić? Włóżcie płaty do zimnej wody i zostawcie w niej rybę na kilka minut. Następnie wymieńcie wodę i ponownie zostawcie w niej śledzia. Na koniec spróbujcie, nadgryzając kawałek i jeśli ryba nadal jest za słona, powtórzcie całą procedurę. Przepis na śledzie w herbacie earl grey z cytrusami Charakterystycznym elementem tej receptury, poza składnikami samego dania, jest użycie do macerowania ryby torebek z herbatą aromatyzowana bergamotką. Dzięki nim śledź nabiera aromatu zioła, składnika herbaty earl grey, przez co łagodnieje...

jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy
Ile dni można przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni
Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia? Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie? To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest: Świeża i dobrej jakości śmietana Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach! Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce. Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju? Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników: Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być dobre jeszcze dwa tygodnie po przygotowaniu. Pamiętajcie, że gdy otworzycie słoik, to...

Śledzie z pomidorami i kaparami
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Te śledzie podbijają podniebienia wszystkich. Sekretem ich fenomenalnego smaku jest ten jeden składnik
Nie wyobrażacie sobie Wigilii bez śledzia? My też. Poznajcie przepis, który zapadnie wam na długo w pamięć.

Wigilijny śledź jest traktowany przez Polaków jako jedna z tradycyjnych, świątecznych potraw. Bez niego kolacja w blasku pierwszej gwiazdki wydaje się wręcz niemożliwa. Poza tym, śledź to samo zdrowie! Śledzie w occie, śmietanie lub z cebulką Ta prosta ryba dogaduje się z wieloma składnikami. Można ją połączyć z octem, na kwaśno ze śmietaną lub  w sposób tradycyjny podać ze świeżo posiekaną cebulką. Śledzie goszczą na różnego rodzaju stołach, od tych wytwornych, po codzienne. Można z nich zrobić prawdziwe kulinarne perły! Śledzie to także, jak nie przede wszystkim, ryba serwowana na Wigilię. Jako jedna z 12 potraw ma swoją symbolikę, która tyczy się odrodzenia i nowych dróg. Ryba to w końcu znak Jezusa Chrystusa, uwarunkowany religijnie historią na przestrzeni wieków. Z czym podać śledzie? Fani tradycji w kwestii śledzia nie będą kombinować. Jednak nawet najsmaczniejsza zalewa octowa ma dużą konkurencję na kulinarnym rynku rybnym. Jednym z nieoczywistych składników, do których śledzie pasują jak ulał są suszone pomidory. Zawierają m.in. witaminę E, która świetnie działa na kondycję skóry oraz oczu. Zawdzięczamy je Włochom. Do suszenia wykorzystuje się ich małą odmianę, która wygrzewa się w słońcu długie godziny. Taki zabieg wydobywa z nich głębię smaku i słodyczy. Piękny kolor pomidory zawdzięczają likopenowi, jaki ma silne działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.  Kapary z kuchni śródziemnomorskiej weszły na stałe do polskiej kuchni Najczęściej wybierane kapary to ich wersja konserwowa. Zamarynowane smakują najlepiej! Kapary można również spotkać jako dodatek do pizzy czy zimowej sałatki. Nadają szyku potrawom, w tym wigilijnym śledziom. Przeciwdziałają rozwojowi nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia....