Co roku przygotowujemy śledzie na przeróżne sposoby, jednak mimo mnożących się pomysłów na wymyślne sosy i marynaty, w większości domów prym wciąż wiedzie klasyczna wersja w oleju. Warto ją jednak urozmaicić pewnymi nietypowymi dodatkami.

Jak zrobić dobre śledzie w oleju?

Śledzie w oleju wcale nie potrzebują cebulki, aby zachwycać smakiem. Znacznie lepiej sprawdzą się tu inne składniki, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Sekretnym sposobem dziadka był dodatek czosnku i majeranku.

Te dwa smaki genialnie podkręcają charakter śledzika, sprawiając, że staje się on maksymalnie aromatyczny i wyrazisty. Co więcej, taka mieszanka przypraw to samo zdrowie, gdyż majeranek wspomaga trawienie, a czosnek wzmacnia odporność.

Przepis na śledzie z majerankiem i czosnkiem

Składniki:

  • 4 filety śledziowe

  • 100 ml oleju rzepakowego lub lnianego

  • 1 główka czosnku

  • 1,5 łyżki suszonego majeranku

Przygotowanie:

1. Płaty śledziowe zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie 3 razy zmieniamy wodę.

Zobacz także:

2. Namoczone śledzie osączamy, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy niewielkie paski o szerokości 2 cm.

3. Część śledzi wkładamy do czystego słoika, a następnie przekładamy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. W taki sposób przekładamy warstwowo składniki, aż do zapełniania słoika.

4. Wypełniony rybą słoik zapełniamy olejem, mocno zakręcamy i lekko wstrząsamy, aby dokładnie rozprowadzić tłuszcz. Słoik chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.