Co roku przygotowujemy śledzie na przeróżne sposoby, jednak mimo mnożących się pomysłów na wymyślne sosy i marynaty, w większości domów prym wciąż wiedzie klasyczna wersja w oleju. Warto ją jednak urozmaicić pewnymi nietypowymi dodatkami.
Jak zrobić dobre śledzie w oleju?
Śledzie w oleju wcale nie potrzebują cebulki, aby zachwycać smakiem. Znacznie lepiej sprawdzą się tu inne składniki, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Sekretnym sposobem dziadka był dodatek czosnku i majeranku.
Te dwa smaki genialnie podkręcają charakter śledzika, sprawiając, że staje się on maksymalnie aromatyczny i wyrazisty. Co więcej, taka mieszanka przypraw to samo zdrowie, gdyż majeranek wspomaga trawienie, a czosnek wzmacnia odporność.
Przepis na śledzie z majerankiem i czosnkiem
Składniki:
-
4 filety śledziowe
-
100 ml oleju rzepakowego lub lnianego
-
1 główka czosnku
-
1,5 łyżki suszonego majeranku
Przygotowanie:
1. Płaty śledziowe zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie 3 razy zmieniamy wodę.
Zobacz także:
2. Namoczone śledzie osączamy, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy niewielkie paski o szerokości 2 cm.
3. Część śledzi wkładamy do czystego słoika, a następnie przekładamy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. W taki sposób przekładamy warstwowo składniki, aż do zapełniania słoika.
4. Wypełniony rybą słoik zapełniamy olejem, mocno zakręcamy i lekko wstrząsamy, aby dokładnie rozprowadzić tłuszcz. Słoik chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.