koronawirus jedzenie na wynos
AdobeStock
Newsy

Zamawiasz do domu jedzenie w czasie pandemii? Dowiedz się, czy to bezpieczne!

W większości restauracji możemy wygodnie zamówić jedzenie na wynos. Jednak czy jest to bezpieczne teraz, w trakcie pandemii koronawirusa? Przekonajcie się!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Pandemia COVID-19 wymusza na właścicielach lokali gastronomicznych wdrażanie rozwiązań, które umożliwią im w miarę normalne funkcjonowanie i pozwolą cały czas pracować i zarabiać. W związku z tym większość restauracji pozostaje otwarta i oferuje swoim klientom posiłki z dostawą na wynos. Niektóre lokale, aby zachęcić do składania zamówień, przywożą jedzenie za darmo! Nie ma co się dziwić – lepiej zarobić mniej, niż nie zarobić wcale. Jednak czy zamawianie jedzenia w trakcie pandemii koronawirusa jest bezpieczne? Sprawdźmy to!

Koronawirus i jedzenie na wynos

Aby uchronić się przed widmem bankructwa, w obliczu nakładanych na branżę gastronomiczną obostrzeń restauratorzy robią, co mogą by utrzymać się na powierzchni i móc sprzedawać posiłki klientom. Obecnie oferują sprzedaż z odbiorem na zewnątrz lokalu lub dowóz do domu. Wydawałoby się, że taki sposób wydawania posiłków jest dość bezpieczny. A na pewno bezpieczniejszy niż tradycyjne przesiadywanie w lokalu! Ale jaką mamy pewność, że osoba przygotowująca jedzenie oraz dostawca przestrzegają wszystkich zasad higieny? Co, jeżeli sami są chorzy?

Czy można się zarazić koronawirusem za pomocą jedzenia na wynos?

Część osób na pewno ma wątpliwości, czy zamawianie jedzenia w trakcie pandemii jest bezpieczne. W końcu wystarczy, że zarażony kucharz kichnie do posiłku i zarażenie jest praktycznie pewne! Jednak uspokajamy - po pierwsze, kucharze noszą maseczki i rękawiczki. W dodatku żywność w trakcie przygotowywania poddawana jest wysokim temperaturom, które zabijają zarazki.

Wiemy już, że od kucharza raczej się nie zarazimy. Ale co z dostawcą?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bezpieczna dostawa

Tak jak wszyscy inni, również dostawcy bardzo dbają o zasady bezpieczeństwa. Przecież im też zależy na własnym zdrowiu! Dlatego gdy zamówicie jedzenie na wynos, to restauracja lub sam dostawca się z wami skontaktuje i zapyta o preferowaną formę odbioru.

Do wyboru jest najczęściej:

  • Odbiór osobisty w lokalu
  • Tradycyjny odbiór w drzwiach
  • Odbiór pod drzwiami

Obecnie większość osób wybiera trzecią opcję. Wówczas należy zapłacić za jedzenie przelewem – dostawca jedynie zostawia jedzenie pod drzwiami i daje znak o swojej obecności dzwonkiem. Gdy otworzymy, jego już dawno tam nie będzie!

A czy możemy zarazić się od dostawcy?

W przypadku odbioru zamówienia pod drzwiami, ryzyko zakażenia jest naprawdę minimalne. Dostawca musiałby kichnąć lub kaszlnąć na opakowanie, żeby zostawić na nim cząsteczki wirusa. Dlatego jedzenie najlepiej od razu przełożyć na talerz, opakowanie wyrzucić, a ręce bardzo dokładnie umyć!

 

 

Komentarze
magda gessler restauracja
Wikipedia
Gwiazdy GORĄCY APEL Magdy Gessler do restauratorów! "Sama TEŻ będę to robić" – mówi
Restauracje szczególnie mocno odczuły skutki pandemii. Znana restauratorka Magda Gessler wpadła na pomysł, dzięki któremu być może uratuje istnienie wielu lokali! Co takiego wymyśliła?
Katarzyna Wyborska
listopad 06, 2020

Słynna restauratorka Magda Gessler znana jest z ciętego języka i świetnych pomysłów. Gwiazda ma głowę nie od parady i nie zwalnia tempa nawet podczas pandemii! Sprawdźcie, co teraz wymyśliła! Ograniczenia w gastronomii W związku z pandemią koronawirusa, rząd podjął decyzję o zamknięciu lokali gastronomicznych. Dozwolone jest jedynie sprzedawanie jedzenia na wynos, więc większość osób zaczęła zamawiać posiłki z dowozem do domu. Restauratorzy jednak przypominają, że ich lokale są cały czas otwarte i można osobiście przyjść, zamówić obiad i odebrać posiłek na wynos. Polacy jednak nieco obawiają się wchodzić do lokali, dlatego restauratorka Magda Gessler wpadła na genialny pomysł, żeby zachęcić klientów do odwiedzania jej restauracji! Placuszki z okienka Magda Gessler zaproponowała restauratorom, żeby w miarę możliwości uruchomili w swoich lokalach okienka, w których będą wydawali posiłki na wynos. Dzięki temu klienci nie będą musieli wchodzić do środka i kontakt między nimi a obsługą będzie maksymalnie ograniczony. Gwiazda telewizji potwierdziła, że sama wypróbuje niedługo swój pomysł w praktyce i niebawem będzie można kupić placki ziemniaczane „z okienka” w jednej z jej restauracji. – W przyszłym tygodniu sama będę w Fukierze ["U Fukiera" – red.] smażyć placki ziemniaczane i z wielką miłością wydawać je ludziom spacerującym po Starówce – zapewnia w rozmowie z "Faktem". – Będę je podawać z musem jabłkowym ze śmietaną i tatarem ze śledzia lub łososia – obiecuje. Droga Magdo – trzymamy za słowo!   Źródło: kobieta.wp.pl

Przeczytaj
jak jeść zdrowo
AdobeStock
Zdrowie Dlaczego NIE warto zamawiać jedzenia do domu! Przeczytaj, zanim popełnisz TEN błąd!
Zamawiasz jedzenie na dowóz? Po przeczytaniu tego artykułu dwa razy się zastanowisz!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Coraz częściej zamawiamy jedzenie z dowozem. Taka usługa jest dziś stosunkowo tania, a restauracje chętnie dają na nią zniżki. Dzięki temu możemy spróbować dań z restauracji znajdującej się na drugim końcu miasta bez wychodzenia z domu! Zwłaszcza teraz, gdy lokale gastronomiczne są zamknięte, wiele osób zamawia posiłki z dowozem. Jednak czy jest to w pełni bezpieczne? Jedzenie nie będzie świeże Niestety, ale rzadko kiedy jedzenie dowożone przez dostawcę jest ciepłe i świeże. Restauracje czekają, aż uzbierają kilka zamówień i dopiero wtedy przygotowują wszystkie dania, które przekazują dostawcy. Ten rozwozi je po całym mieście i często się zdarza, że dostaniecie swój obiad gdy będzie już zimny i zwyczajnie niesmaczny. Szczególnie nie polecamy zamawiać na dowóz steków i dań zawierających makaron ryżowy. Zimny stek robi się gumowaty, a makaron ryżowy bardzo twardy i niesmaczny. Nie zamawiajcie też posiłków zawierających jajka! Zapach przygotowanych kilka godzin wcześniej jajek będzie bardzo mało zachęcający. Bomby kaloryczne Wiele dań zawierających spore ilości tłuszczu nie jest aż tak bardzo kaloryczna, jeśli jemy je od razu po przygotowaniu. Jednak jeśli zostawi się je na godzinę lub dwie, to składniki nasiąkają tłuszczem i w efekcie otrzymujemy prawdziwe bomby kaloryczne! To dotyczy np. pulpetów i panierowanego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Uważaj na toksyczne substancje! Absolutnie nie zamawiaj na dowóz zup, jeśli nie jesteś pewna w jakich pojemnikach się je przewozi! Przelewane do pojemników zupy są zwykle gorące, a wysoka temperatura sprawia, że z plastikowego opakowania wydzielają się trujące substancje, które mogą powodować nowotwory.   Źródło: eatthis.com

Przeczytaj
restauracje i hotele przyjmują gości
Adobe Stock
Newsy Hotele i restauracje wciąż przyjmują gości? Nie uwierzysz, jak obchodzą prawo
Druga fala pandemii ze zdwojoną siłą uderzyła w przedsiębiorców, głównie tych żyjących z gastronomii i hotelarstwa. Pomocy od rządu, jak nie było, tak nie ma. Biznesmeni nie zamierzają więc tracić czasu, ani kolejnych pieniędzy. W górach przyjmują gości pod przykrywką
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Dania tylko na wynos? Od ostatnich dni października lokale gastronomiczne działają tylko na wynos. Oznacza to, że goście nie mogą spożywać posiłków w ich wnętrzu, a jedynie zamówić jedzenie do domu lub odebrać paczkę na miejscu.  Póki co, rząd nie przewiduje zmiany tych przepisów, ale też niewiele pomaga pozostawionym na lodzie przedsiębiorcom, których dochody znacznie się zmniejszyły lub spadły niemal do zera złotych. Nie jest przecież tajemnicą, że Polacy kochają celebrować porę jedzenia, stąd najwięcej posiłków zawsze było wydawanych na miejscu. To stanowiło główne źródło utrzymania restauracji. Restauratorzy obchodzą przepisy, jak mogą Lokale gastronomiczne starają się więc obchodzić obostrzenia najbardziej, jak to możliwe. Niektóre pozwalają klientom zjeść posiłek na miejscu, wystawiając rachunek potwierdzający odbycie „zamkniętego szkolenia kulinarnego lub degustacji potraw”. Właściciele, mimo zimy, nie chowają również ławek i stołów przed restauracjami, chcąc umożliwić klientom korzystanie z nich. Hotele tylko dla podróżujących służbowo? W kwestii hoteli sytuacja wygląda podobnie. Z początkiem listopada rząd ogłosił, że pozostaną one otwarte jedynie dla gości podróżujących służbowo i legitymujących się numerem NIP. Jednak z racji, że pandemia znacznie zminimalizowała liczbę takich wyjazdów, nawet na terenie Polski, przez ostatni miesiąc hotele świeciły pustkami. Przedsiębiorcy mają wymówkę dla Sanepidu Z początku niektóre hotele przyjmowały gości podających jakikolwiek NIP i przebywających w danym miejscu niekoniecznie służbowo. Jednak, z racji, że sezon narciarski za pasem, a w górach w pełni, właściciele hoteli znaleźli jeszcze kilka innych metod na...

Przeczytaj
sylwester
unsplash.com/@marc_schulte
Newsy To właśnie tym daniem będą zajadać się Polacy podczas sylwestra. Bardzo nietypowe
Na sylwestra zostaniemy w zdecydowanej większości w domach. Właśnie takie rozwiązanie dyktuje pandemia. Nie ma powodów do obaw. Restauracje w dowozem działają w najlepsze. Danie o którym mowa, zamówicie pod same drzwi.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Menu tegorocznego sylwestra nie musi być okrojone. Wystarczy, że macie kilka sprawdzonych miejsc, z których warto zamówić jedzenie. Polacy od lat wybierają w pierwszej kolejności specjał pewnej egzotycznej kuchni. Otwartość na nowe smaki Otworzenie się na nowe smaki jest o tyle dobre, że organizm do sprawnego funkcjonowania potrzebuje różnorodności. Na polskim rynku spożywczym znajdziecie dania kuchni z różnych zakątków świata. Z badań konsumenckich wynika, że Polacy sięgają najchętniej po specjały kuchni włoskiej, rosyjskiej i azjatyckiej. Potrawa z japońskim rodowodem Współcześnie nie dziwi już fakt, że często do biesiadowania wybieramy sushi. To japońska potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego. Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia. Tę kupowaną na wynos trzeba zjeść równie szybko. Pierwsza pisemna wzmianka o sushi w Japonii pojawiła się już w 718 roku. Najczęściej przyjmuje się, że najwcześniejsze formy sushi powstały na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Z biegiem wieków koncepcja sushi została spopularyzowana wraz z rozpowszechnianiem się buddyzmu, który nakazywał powstrzymywanie się od spożywania mięsa. Jak podawać sushi? Sushi z czasem zaczęło być znane nie jako sposób konserwowania jedzenia, ale jako prawdziwe danie. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir. Do sushi najczęściej...

Przeczytaj