Mięso z której części kurczaka jest najbardziej miękkie i soczyste? Oczywiście udka! Co więcej, wiedzieliście, że im ciemniejsze mięso tym więcej żelaza zawiera? Nie dość, że udka są zdrowe, to jeszcze smaczniejsze od piersi z kurczaka. A jeżeli jeszcze je zamarynujecie przed przygotowaniem, to będą po prostu przepyszne!

Czasami łatwe i nieskomplikowane sposoby są najlepsze. Dziś bez problemu można kupić przyprawy z najdalszych zakątków świata i eksperymentować w kuchni. Jednak niektóre potrawy wychodzą bardzo smaczne, gdy użyje się minimalnej ilości składników. Dotyczy to między innymi mięsa z kurczaka, które świetnie smakuje przyprawione głównie… solą! Wypróbujcie poniższy przepis na udka z kurczaka z solanki.

Przepis na udka z kurczaka z solanki

Ten sposób przygotowania udek jest banalny i wymaga dosłownie kilku składników. Tak zamarynowane mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste.

Składniki:

  • 7 udek z kurczaka
  • około 2 litry wody
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie 2 litry wody i zagotujcie. Wsypcie po 4 łyżki soli, cukru, zamieszajcie i po kilku minutach wyłączcie gaz. Zostawcie do wystudzenia.
  2. Gdy solanka będzie już zimna, włóżcie do niej udka z kurczaka.
  3. Jeżeli woda nie przykrywa dokładnie wszystkich kawałków mięsa, to zróbcie więcej solanki. Udka muszą być zanurzone w solance!
  4. Odstawcie garnek z udkami w solance do lodówki na 12 godzin.
  5. Po tym czasie wyjmijcie mięso z garnka i osuszcie. Możecie dodać ulubione przyprawy, jednak zwróćcie uwagę, by nie zawierały soli! 
  6. Przyprawione udka możecie usmażyć, upiec albo uwędzić. Będą doskonale smakowały przyprawione tymiankiem, oregano, majerankiem albo słodką papryką. Pasuje też do nich również marchew, cebula, czosnek i pietruszka.  

Udka z kurczaka możecie podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub batatami. Jeżeli jesteście na diecie, to możecie zjeść je z dowolną kaszą lub ryżem. Aby obiad był komplety, warto pomyśleć jeszcze o jakiś warzywach. Idealnie będzie pasowała do nich mizeria. Jeżeli nie przepadacie za nią, to możecie udka z kurczaka podawać z sałatą i miodowo-musztardowym dressingiem. Całkiem nieźle sprawdzą się również pieczone warzywa lub marchewka z zasmażką.

Zobacz także: