Schabowe przyprawy
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy

Zamarynujcie w tym schabowe nawet 3 dni wcześniej. Po usmażeniu przeżyjecie kulinarną rozkosz

Nadszedł czas, by złamać przepisy. Spróbujcie razem z nami niekonwencjonalnie przyrządzonych schabowych w nietypowej marynacie.

Na schabowych polskie gospodynie domowe zjadły zęby. Większa część przedstawicieli narodu po prostu kocha to danie.

Czasami wydaje się, że nie da się udoskonalić perfekcyjnego już dzieła. Kombinacje pań domu wokół schabowych obalają ten mit.

Wystarczy przypomnieć przepisy na schabowe po kowalsku. Znajdziecie je tutaj: Schabowe po kowalsku to pomysł na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Twoja rodzina je pokocha

Jeszcze innym niezwykłym przepisem na schabowe jest tzw. podwójny schabowy. Prawdziwa uczta dla mięsożerców.

Przepis znajdziecie tutaj: Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad

Smak tradycyjnych schabowych można podkręcić w jeszcze jeden łatwy sposób. Jest nim marynata w mleku i cebuli.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nietypowa marynata

Jeśli lubicie jeszcze inne kombinacje i wariacje na temat schabowych, wypróbujcie naszej ostatniej dzisiejszej propozycji.

A jest nią jeszcze inna marynata do schabowych. W tym przypadku nie chodzi o zmiękczenie mięsa, a o nadanie mu innego, ciekawszego smaku.

Zobacz także
Drobiowe mielone kotlety

Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Ziołowy aromat majeranku, ostrość czosnku, kwaśność ketchupu i mocny smaku musztardy – co powiecie na taki zestaw?

Wystarczy, że zamoczycie schabowe w takiej kombinacji składników z dodatkiem jajka, mąki ziemniaczanej i oleju, nawet na 3-5 dni.

Dajemy wam pełną gwarancję smaku! A poniżej dokładny przepis.

Marynowane schabowe – przepis

Składniki:

  • Ok. 1 kg schabu
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i pokrójcie na plastry.
  2. Posólcie i popieprzcie mięso i rozbijcie tłuczkiem na cienkie kotlety.
  3. W misce przygotujcie marynatę. Rozbijcie jajka i roztrzepcie w naczyniu.
  4. Do jajek dodajcie pozostałe składniki.
  5. Wymieszajcie dokładnie marynatę i włóżcie do niej kotlety. Zadbajcie o to, by kotlety dobrze pokryły się jajeczną marynatą.
  6. Mięso powinno się marynować przynajmniej 12 godzin.
  7. Smażcie mięso na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju – w marynacie znalazło się wcześniej sporo oleju.
Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe
Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego? Trochę inaczej Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana.  Schabowy z ziemniaczkami Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze! Składniki na schab pod pierzynką 3 plastry schabu bez kości  4 plastry boczku  4 plastry sera mozzarella 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku  sól pieprz do smaku  1/2 szklanki bułki tartej  1 duże jajko kurze olej do smażenia Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry.  Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce.  Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier....

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy
Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Mielone popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Przepis na kotlety mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku...

glazurowane żeberka
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Rozpływające się w ustach glazurowane żeberka. Będą idealne na sylwestrową kolację
Zastanawialiście się może, czym zachwycić gości podczas Sylwestra? Przygotujcie te żeberka, a nie będą mogli się im oprzeć!

Co tu dużo mówić. Smak dobrze przyrządzonych żeberek jest tak spektakularny, że zachwyci nawet zajadłych wegetarian. Treściwe wieprzowe mięso, aksamitna glazura o niezrównanym smaku i przede wszystkim ten charakterystyczny sposób jedzenia rękami przywołujący na myśl pierwotne ludzkie instynkty… Kiedy przyrządzicie tego typu żeberka wieprzowe, możecie być pewni pozytywnych reakcji – takie dania podaje się w dobrych knajpach. I słono się za nie płaci. Sekretem tych żeberek będzie właśnie glazura i długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. I glazura i marynata będzie wymagała użycia sosu Worcester. Warto nabyć więc jedną buteleczkę tego specyfiku. Glazurowane żeberka – przepis Składniki: 1,5-2 kg żeberek (wybierzmy te bogate w mięso, nie zaś te tłuste) 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki sosu Worcester Łyżka oleju Łyżeczka suszonego imbiru Duża łyżka miodu Przygotowanie: Żeberka oczyszczamy i kroimy na kawałki ostrym tasakiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki sosu Worcester, łyżkę oleju, imbir, a także dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Mieszamy. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy żeberka w temperaturze 180 st. C. przez około 2,5-3 h. Co jakiś czas warto przewrócić żeberka, by wypiekły się równomiernie. Przygotowujemy glazurę. Mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki ketchupu, łyżkę sosu Worcester i miód. Smarujemy glazurę górną część żeberek i pieczemy kolejne 10 min dla uzyskania pięknego wizualnego efektu. Podajemy żeberka z sosem powstałym z marynaty. Żeberka można podać z pieczywem lub z frytkami...