Na schabowych polskie gospodynie domowe zjadły zęby. Większa część przedstawicieli narodu po prostu kocha to danie. Czasami wydaje się, że nie da się udoskonalić perfekcyjnego już dzieła. Kombinacje pań domu wokół schabowych obalają ten mit.

Smak tradycyjnych schabowych można podkręcić choćby w jeden łatwy sposób. Jest nim marynata w mleku i cebuli.

Jak zamarynować kotlety schabowe w mleku i cebuli?

Jeśli lubicie jeszcze inne kombinacje i wariacje na temat schabowych, wypróbujcie naszej ostatniej dzisiejszej propozycji.

A jest nią jeszcze inna marynata do schabowych. W tym przypadku nie chodzi o zmiękczenie mięsa, a o nadanie mu innego, ciekawszego smaku.

Zobacz także:

Ziołowy aromat majeranku, ostrość czosnku, kwaśność ketchupu i mocny smaku musztardy – co powiecie na taki zestaw? Wystarczy, że zamoczycie schabowe w takiej kombinacji składników z dodatkiem jajka, mąki ziemniaczanej i oleju, nawet na 3-5 dni.

Dajemy wam pełną gwarancję smaku! A poniżej dokładny przepis.

Marynowane schabowe – przepis

Składniki:

  • Ok. 1 kg schabu
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i pokrójcie na plastry.
  2. Posólcie i popieprzcie mięso i rozbijcie tłuczkiem na cienkie kotlety.
  3. W misce przygotujcie marynatę. Rozbijcie jajka i roztrzepcie w naczyniu.
  4. Do jajek dodajcie pozostałe składniki.
  5. Wymieszajcie dokładnie marynatę i włóżcie do niej kotlety. Zadbajcie o to, by kotlety dobrze pokryły się jajeczną marynatą.
  6. Mięso powinno się marynować przynajmniej 12 godzin.
  7. Smażcie mięso na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju – w marynacie znalazło się wcześniej sporo oleju.