Schabowe przyprawy
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy

Zamarynujcie w tym schabowe nawet 3 dni wcześniej. Po usmażeniu przeżyjecie kulinarną rozkosz

Nadszedł czas, by złamać przepisy. Spróbujcie razem z nami niekonwencjonalnie przyrządzonych schabowych w nietypowej marynacie.

Na schabowych polskie gospodynie domowe zjadły zęby. Większa część przedstawicieli narodu po prostu kocha to danie. Czasami wydaje się, że nie da się udoskonalić perfekcyjnego już dzieła. Kombinacje pań domu wokół schabowych obalają ten mit.

Smak tradycyjnych schabowych można podkręcić choćby w jeden łatwy sposób. Jest nim marynata w mleku i cebuli.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zamarynować kotlety schabowe w mleku i cebuli?

Jeśli lubicie jeszcze inne kombinacje i wariacje na temat schabowych, wypróbujcie naszej ostatniej dzisiejszej propozycji.

A jest nią jeszcze inna marynata do schabowych. W tym przypadku nie chodzi o zmiękczenie mięsa, a o nadanie mu innego, ciekawszego smaku.

Ziołowy aromat majeranku, ostrość czosnku, kwaśność ketchupu i mocny smaku musztardy – co powiecie na taki zestaw? Wystarczy, że zamoczycie schabowe w takiej kombinacji składników z dodatkiem jajka, mąki ziemniaczanej i oleju, nawet na 3-5 dni.

Dajemy wam pełną gwarancję smaku! A poniżej dokładny przepis.

Zobacz także
Drobiowe mielone kotlety

Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Marynowane schabowe – przepis

Składniki:

  • Ok. 1 kg schabu
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i pokrójcie na plastry.
  2. Posólcie i popieprzcie mięso i rozbijcie tłuczkiem na cienkie kotlety.
  3. W misce przygotujcie marynatę. Rozbijcie jajka i roztrzepcie w naczyniu.
  4. Do jajek dodajcie pozostałe składniki.
  5. Wymieszajcie dokładnie marynatę i włóżcie do niej kotlety. Zadbajcie o to, by kotlety dobrze pokryły się jajeczną marynatą.
  6. Mięso powinno się marynować przynajmniej 12 godzin.
  7. Smażcie mięso na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju – w marynacie znalazło się wcześniej sporo oleju.
kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy
Kotlety schabowe, jakich nie znacie. Zastosujcie trik od gwiazd gastronomii a mięso po usmażeniu będzie miękkie jak nigdy
Jeśli ktoś z was zabłądził tu w poszukiwaniu pomysłu na odczarowanie schabowych, to mamy krótką wiadomość: witamy w domu!

Przepis na tradycyjne schabowe jest prosty, łatwy, niezbyt skomplikowany nawet dla początkujących. Szybko się jednak nudzi. Sposobów na kombinacje ze schabowymi jest doprawdy sporo. Poczynając od schabowych marynowanych w mleku z cebulą, a kończąc na podwójnym schabowym. Bez mąki i bez jajka Ten ostatni to pomysł Magdy Gessler. Słynna restauratorka tak nazywa kotlet wysmażony z dwóch rodzajów mięsa. Więcej przeczytacie o tym w tym miejscu:  Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad Wróćmy do bardziej tradycyjnych przepisów. Niemal wszystkie one zawierają w sobie panierkę złożoną z bułki, mąki i jajka. W tym przepisie na schabowe będzie nieco inaczej. Zapomnijcie o mące i jajku. Tutaj kluczową rolę odegra jogurt naturalny. Marynata taka jak nigdy przedtem To właśnie jogurt będzie podstawą marynaty. Dodajcie do niego łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy i nieco przypraw. Bajka! Kotlety po zamarynowaniu powinny odstać swoje w lodówce. Nazajutrz lub po kilku godzinach wystarczy obtoczyć je w bułce tartej. Pozostaje smażenie. Tutaj radzimy zastosowanie masła klarowanego – po to, by zachować delikatność jogurtowego smaku schabowych. No dobrze. Podstawy już za wami. Czas przystąpić do przygotowywania schabowych, jakich do tej pory nie próbowaliście! Przepis na miękkie schabowe Składniki: Ok. 80 dag-1 kg schabu pokrojonego w plastry ok. 15 dag jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Łyżeczka musztardy Oregano Pieprz ziołowy Czosnek w proszku Sól Bułka tarta Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbijcie tłuczkiem, posólcie. W misce przygotujcie marynatę z jogurtu, musztardy, miodu i przypraw. Obtoczcie w niej...

Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie przyprawy podbiją smak schabu
Gotujmy.pl/mela25
Newsy
Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze w smaku, jeśli użyjecie odpowiednich przypraw. Przyprawy do schabowych to nie tylko sól i pieprz. Jakie są najlepsze przyprawy do kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy  to podstawa.  Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków  bułka tarta mąka sól olej...

Oto sekret idealnego schabowego. Musicie schować go do lodówki we właściwym momencie
Adobe Stock
Newsy
Oto sekret idealnego kotleta schabowego. Koniecznie zróbcie to z nim przed usmażeniem
Mówi się, że klasyka to klasyka i nie ma sensu z nią eksperymentować. Czy da się ulepszyć coś doskonałego, czyli kotlet schabowy? Z nami przekonacie się, że tak!

Kotlety schabowe znamy i kochamy. Wszyscy na własne oczy widzieliśmy, jak przygotowywały je nasze mamy i babcie. Wydaje się, że jedyną drogą, by powtórzyć ich kulinarny sukces, jest zwykłe naśladowanie bardziej doświadczonych od siebie. Kuchnia kocha jednak eksperymentowanie, sprawdzanie, zmienianie. W ten sposób powstają przecież nowe przepisy. Jak więc można „pobawić się” ze schabowym? Sposobów na kombinacje mamy kilka. Pierwszy jest już raczej dobrze znany – jest nim marynata z mleka i cebuli. Nocne moczenie mięsa w takim zestawie sprawi, że kotlety będą po usmażeniu bardziej chrupkie z zewnątrz, a jeszcze bardziej delikatne w środku. Jest jeszcze jeden etap przygotowania schabowych, o którym być może nie  słyszeliście. O co chodzi? Moczenie mięsa w jajku przed smażeniem. Nie, nie chodzi tu nam o klasyczny składnik panierki. Zostawcie kotlety w jajku na ok. pół godziny, odstawcie je do lodówki i dopiero po tym czasie dokończcie panierowanie. Efekty będą nieoczekiwane. Kotlet stanie się bardziej soczysty, a warstwa jajeczna panierki bardziej wyczuwalna i wyeksponowana. Kotlety schabowe – przepis Składniki Ok. 60 dag schabu wieprzowego 2 jajka 1 cebula Szklanka mleka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Pieprz i sól Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Schab pokrójcie na plastry i rozbijcie tłuczkiem. Użyjcie folii spożywczej lub siateczki podczas rozbijania – w ten sposób zadbacie o higienę w kuchni. Rozbite mięso włóżcie do naczynia, obłóżcie cebulą pokrojoną w piórka i zalejcie mlekiem. Odstawcie kotlety na noc do lodówki. Nazajutrz doprawcie kotlety pieprzem i solą, obtoczcie w mące, a następnie roztrzepcie jajka w talerzu. Włóżcie kotlety do jajka i...

schabowe marynata
ziutula/gotujmy.pl
Newsy
Zwykły schabowy przy tym wymięka. Co powiecie na schabowego zamarynowanego w tym dodatku do kanapek?
Jak robicie schabowe? Z solą i pieprzem, czy eksperymentujecie z różnymi przyprawami? Marynata z tym dodatkiem sprawia, że kotlety wychodzą genialne.

Można powiedzieć, że w temacie przyrządzania kotletów schabowych obowiązują dwie szkoły. Pierwsza mówi o tym, że mięso nie potrzebuje żadnych przypraw poza solą i pieprzem. Idealnie podkreślają one smak wieprzowiny i nie należy jej „psuć” różnymi dodatkami. A druga wręcz odwrotnie – zachęca do eksperymentów w kuchni. Próbowaliście na przykład zamarynować kiedyś kotlety schabowe w różnych przyprawach albo w mleku? Wychodzą doskonałe! Jeśli więc jesteście zwolennikami bardziej nowoczesnego podejścia do gotowania, na pewno chętnie wypróbujecie ciekawy przepis na marynatę do schabowych. Jej głównym składnikiem jest produkt, który każdy z was ma w lodówce. Przepis na kotlety schabowe w majonezie Dzięki tej marynacie na bazie majonezu, kotlety wychodzą niezwykle aromatyczne i chrupkie! Majonez daje im cudownego posmaku, a do tego są bardzo miękkie i smaczne. Do przygotowania kotletów w majonezie będziecie potrzebowali poniższych składników: Schab bez kości 2 jajka ¾ szklanki bułki tartej Pół szklanki mąki 4 łyżki majonezu (lub więcej, jeśli wyjdzie wam dużo kotletów) 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do mięs Olej do smażenia Przygotowanie Schab umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie na kotlety o grubości około 2 centymetrów. Następnie rozbijcie kotlety tłuczkiem. Jeśli schab jest duży, to lepiej podzielić kotlety na pół i rozbić, niż rozbijać jeden duży kawałek – jeżeli będzie zbyt cienki, to schabowe wyjdą twarde i suche. W miseczce wymieszajcie dokładnie 2 jajka z 4 łyżkami majonezu, przyprawą do mięs i świeżo mielonym pieprzem. Zanurzcie w tym kotlety i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą...